İçeriğe atla

Kastriot Robo

Kastriot Robo
2021'de Kastriot Robo
Arnavutluk'un Türkiye Büyükelçisi
Görevde
Makama geliş
Ocak 2020
Yerine geldiğiGenti Gazheli
Kişisel bilgiler
Doğum 30 Temmuz 1960 (64 yaşında)
Loşna, Fier, Arnavutluk
Evlilik(ler) Teuta Robo
Yaşadığı yer Ankara, Türkiye
Bitirdiği okul Tiran Üniversitesi
Mesleği Büyükelçi

Kastriot Robo (d. 30 Temmuz 1960); Arnavut büyükelçi. Mart 2020 tarihinden beri Arnavutluk'un Ankara Büyükelçisi olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda Afganistan, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan ve Pakistan'ın da Arnavutluk nezdinde mukim olmayan büyükelçisidir.

Hayatı ve kariyeri

30 Temmuz 1960 tarihinde, Fier iline bağlı bir şehir olan Loşna'da doğdu. 1980 yılında Tiran Üniversitesi Siyasi ve Adli Bilimler Fakültesinde başladığı felsefe eğitimini 1984'te tamamladı. Aynı yıl, yine Tiran Üniversitesi'nde yüksek lisansa başlayan Robo, burada uluslararası ilişkiler ve dış politika üzerine çalışmalar yürüttü.[1]

1986'da Dışişleri Bakanlığı'nda memur olarak göreve başladı ve 1991 yılında Arnavutluk'un Atina Büyükelçiliği'ne başkatip olarak atandı. 1995 senesinde önce Sofya'da, sonrasında ise Tokyo'da bakanlık müşaviri olarak çalışmaya devam etti. 1997-2002 yılları arasında Kıbrıs Cumhuriyeti'nde, 2002-2007 döneminde ise Birleşik Krallık ve İrlanda'da büyükelçi sıfatıyla görev yaptı.[2] İlerleyen süreçte İspanya ve Danimarka[3] gibi ülkelerde hizmetini sürdüren Robo, 2020 yılının Mart ayında dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güven mektubunu sunmasının ardından Arnavutluk'un Ankara Büyükelçisi olarak çalışmaya başladı.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Curriculum Vitae". Albanian Embassy in Turkey (İngilizce). 24 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2023. 
  2. ^ "Work of the Committee in 2004" (PDF) (İngilizce). Londra: House of Commons Defence Committee. 2 Şubat 2005. s. 16. 26 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Mart 2023. 
  3. ^ "Model European Parliament Oct 29-Nov 5, 2016 Copenhagen, Denmark" (PDF) (İngilizce). 8 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Mart 2023. 
  4. ^ Nazlı Yüzbaşıoğlu; Zuhal Demirci (11 Mayıs 2020). "Arnavutluk'un Ankara Büyükelçisi Robo Kovid-19 tedbirleri için evde kaldığı süreçte Türkçe öğreniyor". Ankara. Anadolu Ajansı. 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tiran, Arnavutluk</span> Arnavutlukun başkenti

Tiran, Arnavutluk'un başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile nüfusu 800.986'dır.

<span class="mw-page-title-main">İnal Batu</span> Türk diplomat ve siyasetçi

İnal Batu, eski Türk diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Murat Mercan</span>

Hasan Murat Mercan, Türk siyasetçi ve diplomat. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Karslıoğlu</span>

Hüseyin Avni Karslıoğlu,, Türk diplomat ve Türkiye'nin eski Almanya büyükelçisi.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Kılıç (bürokrat)</span> Türk diplomat

Serdar Kılıç, Türk diplomat.

Türkekul Kurttekin Türk büyükelçi.

Yaşar Halit Çevik, Türk büyükelçi.

Tugay Uluçevik Türk diplomat.

Turhan Fırat Türk Büyükelçi

Korkmaz Haktanır Türk büyükelçi.

Nihat Akyol Türk büyükelçi.

Ahmet Mithat Balkan Türk büyükelçi.

Doğan Türkmen Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Sedat Önal</span> Türk diplomat

Sedat Önal Türk büyükelçi.

Osman Sadi Eldem Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Burak Akçapar</span> Türk diplomat, akademisyen ve köşe yazarı

Burak Akçapar Türk büyükelçi, akademisyen ve köşe yazarı.

Yunus Demirer, Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Yunanistan ilişkileri</span>

Çin-Yunanistan ilişkileri, Çin ile Yunanistan topraklarındaki hem tarihî hem de çağdaş devletler arasındaki ilişkileri içerir. Çin-Yunanistan ilişkilerinin en erken kaydı, Yunan tarihçi Ktesias'ın MÖ 5. yüzyılda Serika ülkesi hakkındaki yazılarda yer alır. Çağdaş dönemde Çin Cumhuriyeti, 1947 yılında Yunanistan başkenti Atina'da bir büyükelçilik işletmeye başladı; bunun ardından Çin Halk Cumhuriyeti devleti, 5 Haziran 1972 tarihinde Yunanistan ile ilişkiler kurdu. 2006 yılında iki ülke arasındaki ilişki "Stratejik Ortaklık" seviyesine yükseltildi.

<span class="mw-page-title-main">Rexhep Meidani</span>

Rexhep Qemal Meidani veya Recep Kemal Meydani, Arnavut fizik profesorü, diplomat ve siyasetçidir. Meidani, 1991 yılından itibaren yapılan çok partili serbest seçimlerde seçilen Arnavutluk'un 3. Cumhurbaşkanı oldu.

Bu liste maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı diplomatları isim, soyad, pozisyon ve diğer ilgili bilgilere göre alfabetik olarak sıralanmıştır.