İçeriğe atla

Kastamonu Üniversitesi Rektörlük Binası

Koordinatlar: 41°22′33″K 33°46′40″D / 41.37583°K 33.77778°D / 41.37583; 33.77778
Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü
Harita
Eski ad(lar)Kastamonu İdadisi
Genel bilgiler
Mimari tarzDevlet binası
KonumKastamonu, Türkiye
Koordinatlar41°22′33″K 33°46′40″D / 41.37583°K 33.77778°D / 41.37583; 33.77778
Başlama1885
Tamamlanma1887
SahipKastamonu Üniversitesi
Teknik ayrıntılar
Yapı sistemiKâgir
Zemin alanı990 m²

Kastamonu Üniversitesi[1] Rektörlük Binası, 1887 yılında Kastamonu İdadisi olarak inşa edilen, günümüzde ise Kastamonu Üniversitesi Rektörlük Binası olarak kullanılan yapı. Ayrıca Anadolu'daki ilk idadi binasıdır.

Tarihçe

Vilayet Konağı'nın bahçesi olarak kullanılan arazi üzerinde konumlanan binanın 1885 yılında inşası başlamış, 1887 yılında resmi açılışı yapılmıştır. Okul, 1912 yılına kadar idadi statüsünde eğitim vermiş, 1912'den itibaren Sultani statüsüne getirilmiş ve iptidai bölüm açılmıştır. 1938 yılında baslayan yeni ek binaların inşaatları 1943 yılında tamamlanmıştır. 1956 yılında tamamen terk edilmiştir. 1975-2002 yılları arasında Defterdarlık hizmet binası olarak kullanılan yapı daha sonra Kastamonu Üniversitesi'ne devredilmiştir ve günümüzde rektörlük binası olarak kullanılmaktadır.

Mimari

Cumhuriyet Meydanı'nın güneybatısında yer alan bina, dikdörtgen planlı ve doğu-batı yönlü olarak konumlandırılmıştır. Bina üç katlı, kâgir olarak inşa edilmiş bir yapıdır. Yapının ana girişi kuzey yönündedir. Cephe özellikleri incelendiğinde, binada beşik çatı bulunduğu ve giriş bölümünün yer aldığı aksın öne çıkarılarak vurgulandığı görülmektedir. Binanın pencere tipleri incelendiğinde, her katta farklı tipte pencere kullanıldığı görülmektedir. Bina cephe özellikleri bakımından 19. yüzyılın Batı kökenli eklektik mimari özelliklerine sahip olarak nitelendirilmektedir. Sözü edilen eklektik ögeler, geleneksel Türk mimarlığında kullanılmayan, ancak 19. yüzyıl Osmanlı resmi yapılarında ve ticari yapılarda sıkça kullanılan ögelerdir.

Kaynakça

  1. ^ "Kastamonu Üniversitesi". www.kastamonu.edu.tr. 8 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İshak Paşa Sarayı</span> Tarihî saray

İshak Paşa Sarayı; Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan bir saraydır. Yapımına 1685 yılında başlanan ve 1784'te tamamlanan saray; içinde barındırdığı cami, türbe, kütüphane, mahzenler, koğuşlar, harem ve selamlık bölümleri ile büyük bir yapı kompleksidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmesine karşın genel olarak Selçuklu mimarisinden izler taşıyan İshak Paşa Sarayı'nda; Batı kökenli barok, gotik, rokoko ve ampir gibi sanat akımlarının etkileri de gözlemlenir. 2000 yılından beri UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Av Köşkü Saray Müzesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan müze

Abdülaziz Av Köşkü ya da başka bir adıyla Kasr-ı Hümayun, İzmit'te bulunan barok ve ampir üslupta bir köşktür. Son şeklini Abdülaziz devrinde alan yapı, Osmanlı Devleti'nde İstanbul dışında yapılan tek küçük saray olarak bilinir. Mimarı Garabet Amira Balyan'dır. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alsancak Garı</span> Konak, İzmirdeki ana tren istasyonu

Alsancak Garı, eskiden Punta Garı, İzmir'in Konak ilçesi Mimar Sinan Mahallesi ile Umurbey Mahallesi arasında yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Basmane Garı</span> Konak, İzmirdeki ana tren istasyonu

Basmane Garı, İzmir'in Konak ilçesi Basmane semti Etiler Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Viktorya mimarisi</span>

Viktorya mimarisi, 19. yüzyılın ortalarından sonlarına uzanan bir mimari tarz dizisidir. Adını, Victoria devrinde 1837-1901 yılları arasında Britanya İmparatorluğu'na hükmeden kraliçe I. Victoria'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Şerefiye Sarnıcı</span> Şerefiye Sarnıcı, İstanbul’un tarihi yarımada içerisinde bulunan en eski su yapılarından birisidir

Şerefiye Sarnıcı veya Theodosius Sarnıcı İstanbul'un Fatih ilçesinde, Tarihi Yarımada’da bulunan pek çok Bizans Dönemi sarnıcından biridir. Divan Yolu Caddesi, Piyer Loti Caddesi, Boyacı Ahmet Sokak ve Dostluk Yurdu Sokak’ın sınırlandırdığı yapı adasının güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Cami (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir cami

Yeşil Cami, Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı.

Aziz Klemens Kilisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kilisedir. 4. yüzyılda, Ancyra şehrinin o zamanki episkoposu olan Aziz Klemens adına inşa edilmiştir. Doğu Roma dönemi boyunca farklı yıllarda başkaca kilise, manastır ve katedral yapılarının inşa edildiği bilinse de günümüze ulaşan tek emsal olması sebebiyle Ankara'daki yegane Bizans kilisesi olarak kabul edilir. Osmanlı döneminde camiye çevrilen fakat 1916 Ankara Yangını esnasında tamamen yanması sonucu terk edilen yapıdan geriye yalnızca bir duvar ve iç cephesinde yatay kolları kazınarak silinmiş bir Latin haçının bulunduğu mermer blok kalmıştır. Kurtarılan birkaç sütun başlığı ve pencere sövesi ise Roma Hamamı Açıkhava Müzesi'nde sergilenmektedir.

Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Hükûmet Konağı</span>

Kastamonu Hükûmet Konağı, Kastamonu'da bulunan, 1902 yılında hizmete açılan bir idari yönetim binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aziziye Camii</span> Konya, Türkiyede bir cami

Aziziye Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi camidir.

<span class="mw-page-title-main">Konak Sahnesi</span>

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, 1927 yılında İzmir'de inşa edilen ve Bahribaba, Mithatpaşa Caddesi, Sabancı Kültür Merkezi ile Ordu Evi arasında bulunan tiyatro binası.

<span class="mw-page-title-main">Konak Pier</span> İzmir, Türkiyede bir bina

Konak Pier, 1867 yılında İzmir'de gümrük binası olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş yapıdır. Binanın projesi Fransız mimar ve inşaat mühendisi Gustave Eiffel tarafından çizildiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Han (Üsküp)</span>

Kurşunlu Han, tarihî Üsküp Çarşısı içinde bulunan, 16. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı dönemine ait kervansaray.

<span class="mw-page-title-main">Taş Eserler Müzesi</span> Müze

Taş Eserler Müzesi, Lefkoşa'nın kuzeyinde yer alan tarih müzesidir. Haydarpaşa Mahallesi'nde bulunur. Müzede, tarihî taş eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tarihî Bursa Belediye Binası</span>

Tarihî Bursa Belediye Binası, Ahmet Vefik Paşa'nın Bursa valiliği döneminde 1880 yılında Bursa Belediyesi için inşa edilmiş binadır.

<span class="mw-page-title-main">Botter Apartmanı</span> İstanbulda bina

Botter Apartmanı, İstanbul'un Avrupa yakasında, Beyoğlu ilçesi Şahkulu Mahallesinde bulunan tarihî bir apartmandır.

<span class="mw-page-title-main">Princes Road Sinagogu</span>

Princes Road Sinagogu, İngiltere'nin Liverpool şehrinde Toxteth'te bulunan, Liverpool Eski İbrani Cemaati'ne (Liverpool Old Hebrew Congregation) ait ibadethanedir. Sinagog, 1860'ların sonunda kuruldu, William James Audsley ve George Ashdown Audsley tarafından tasarlandı 2 Eylül 1874 tarihinde kutsandı. Princes Road Sinagogu, Büyük Britanya'daki Mağrip tarzının sinagog mimarisinin en güzel örneği olarak kabul edilmektedir. Tasarımını taklit eden sinagogdan esinlenme örnekleri Sidney'e kadar uzamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">T.C. Ziraat Bankası Karaköy Binası</span>

T.C. Ziraat Bankası Karaköy Binası, Nouveau mimarlık akımı ve tarihi banka binalarının İstanbul ve Türkiye' deki en önemli simge binasıdır. 1934 yılında Creditanstalt bankası ile birleşerek kapanan bir Avusturya banka şirketi Wiener Bankverein tarafından yaptırılan bina günümüzde en son T.C. Ziraat Bankası mülkiyetinde, bugün dışarıdan bütün görkemiyle ayakta dursa da yenileme çalışması adı altında içi tamamen boşaltılmış kaba inşaat olarak atıl vaziyette yaşam mücadelesi vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Defter-i Hakani binası</span>

Defter-i Hakani, Osmanlı döneminde tapu kayıtlarının tutulduğu ve kütük defterlerinin saklandığı merkezdir. İstanbul, Sultanahmet meydanında yer alan ve 1908-1910 yılında inşası tamamlanan yapı Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın öncülerinden Mimar Vedat Tek tarafından projelendirilmiştir. Yakın tarihte Sultanahmet Tapu Müdürlüğü Binası olarak bilinen Defter-i Hakani Binası, inşa edildiği günden itibaren son zamanlara kadar “Tapu ve Kadastro Müdürlüğü” olarak işlev görmüş ancak 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilerek, Ayasofya'daki eserlerin sergilenmesi için müze amacıyla kullanılması kararı alınmıştır.