İçeriğe atla

Kastamonu Etnografya Müzesi

Koordinatlar: 41°22′30″K 33°46′32″D / 41.37500°K 33.77556°D / 41.37500; 33.77556
Kastamonu Etnografya Müzesi
Harita
Açılış1997
KonumKastamonu, Türkiye
Koordinatlar41°22′30″K 33°46′32″D / 41.37500°K 33.77556°D / 41.37500; 33.77556
TürEtnografya
Koleksiyon(lar)Selçuklu, Candaroğulları ve Osmanlı
Koleksiyon boyutu6.989[1]
Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki diğer müzeler

Kastamonu Etnografya Müzesi, Türkiye'nin Kastamonu kentinde bulunan bir etnografya müzesidir. Müze, 1997 yılında kurulmuş olup Hepkebirler Mahallesi'nde Çiftehamam Caddesi üzerinde tarihî Liva Paşa Konağı'nda yer almaktadır.[1]

Tarihçe

Müzenin bulunduğu üç katlı konak, 1887 yılında Osmanlı mirlivası Sadık Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1978 yılında Kültür Bakanlığı tarafından satın alınmıştır. 1997 yılında etnografya müzesi olarak hizmete açılmıştır.[2]

Sergi

Zemin katta Kastamonu konusunda uzmanlaşmış kütüphane ve Kastamonu resim galerisi yer almaktadır. Üst katta ise çeşitli etnografik eşyalar sergileniyor. Bunlardan en önemlisi Kasaba köyünde 1366 yılında inşa edilen Mahmut Bey Camii'nin portalidir.[3] En üst kat ise Kastamonu şehir yaşamını mankenler aracılığıyla yansıtmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b "Kastamonu Müze Müdürlüğü". 7 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2024. 
  2. ^ a b Kastamonu Etnografya Müzesi
  3. ^ "Unesco sayfası". 4 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Karadeniz Ereğli Müzesi, Zonguldak ilinin Karadeniz Ereğli ilçesinde yer alan müze.

Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürk'ün Anadolu'nun insan eliyle yapılan faydalı şeylerinin sergi ve araştırmasına önem vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye ilan edildiğinde, İstanbul'da "Asar-ı Atika Müzesi", olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji, Aya İrini'nin ev sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camii'nde Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve Anadolu'nun birkaç büyük şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi müzeleri vardı.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Arkeoloji Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir ili ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği müzedir.

Mudanya Tahir Paşa Konağı Kent Müzesi, 2013 yılından bu yana Mudanya’da 18. yüzyıl yapısı konakta hizmet veren müzedir.

Yalova Kent Müzesi, 2013 yılında kurulmuş kent müzesi.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Etnografya Müzesi</span>

İzmir Etnografya Müzesi, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir müze. Müze binası Musevi Mezarlığı üzerine 1831 yılında neo klasik tarzda inşa edildi. 1984'te müze olarak kullanılması için Kültür Bakanlığı'na devredildi. Vebalı hastalar için St. Roch Hastanesi ve Manastırı olarak Fransızlar tarafından inşa edilen yapının asıl mimarı tam olarak bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Palas (Nazilli)</span> eskiden otel olarak kullanılan, daha sonra müzeye dönüştürülen bir yapı

Ankara Palas Oteli, Aydın'ın Nazilli ilçesinde İstasyon Bulvarı üzerinde bulunan, 1923-1930 otel olarak inşa edilmiş tarihi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Derviş Paşa Konağı</span> Lefkoşada konak ve müze

Derviş Paşa Konağı, Lefkoşa'nın Arabahmet Mahallesi'ndeki tarihi bir konak ve etnografya müzesidir. Günümüzde Kuzey Lefkoşa'da yer alan konak, Beliğ Paşa Caddesi üzerinde bulunmaktadır ve iki katlıdır. Kıbrıs'taki Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Müzesi</span>

Tarsus Müzesi Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan arkeoloji ve etnografya müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Atatürk Evi</span> tarihi yapı

Mersin Atatürk Evi ya da diğer adıyla Atatürk Evi Müzesi, Mersin kent içinde iki katlı büyük bir binadır.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Müzesi</span>

Çankırı Müzesi, Türkiye'nin Çankırı ilinde yer alan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş Müzesi</span>

Kurtuluş Müzesi, Türkiye'nin Eskişehir kentinde bulunan bir tarih müzesidir. Müze, 29 Ekim 2016 tarihinde kurulmuş olup Odunpazarı ilçesinde yer almaktadır ve Türk Kurtuluş Savaşı'na adanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mardin Müzesi</span> Mardinde yer alan bir müze

Mardin Müzesi, Mardin'de yer alan arkeoloji ve etnografya müzesidir. Yörenin tarihsel ve kültürel zenginliklerini yansıtan, arkeolojik ve etnografik koleksiyonlara sahiptir. Arkeolojik koleksiyonları arasında Bronz Devri, Asurn, Urartu, Helenistik, Ahameniş İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Hanedanı, Artuklular ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait tabletler, silindir ve damga mühürler, kült kapları, figürinler, metalden bızlar, takılar, seramikler, altın, gümüş ve bakır sikkeler, gözyaşı şişeleri ve kandiller yer alırken etnografya kısmındaysa Mardin ve çevresine ait gümüş işlemeciliğinin örnekleri olan kolyeler, küpe, bilezik, halhal, alınlık, saçlığın yanı sıra, eski giysiler, kılıçlar, kahve (mırra) takımları, hamam eşyaları, tespihler, ısınma araçları ve bakır eşyalar da sergilenmektedir.

Ordu Etnografya Müzesi ya da Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi, Ordu kentinde, Selimiye mahallesinde bulunan etnografya müzesidir. Gürcü bir aileden gelen Paşaoğlu Hüseyin Efendi'ye ait ve Paşaoğlu Konağı olarak bilinen yapıda 1987 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Müzesi</span> Kırklareli ilindeki bir müze

Kırklareli Müzesi, Türkiye'nin Kırklareli kentinde bulunan bir müzedir. Müze, 1993 yılında kurulmuş olup doğal tarih örnekleri, bölgenin kültürel yaşam tarihi ile ilgili etnografik öğeler, kent ve çevresinde bulunan arkeolojik eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi</span>

Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, Tokat'ın merkezinde, Süsoy ailesinin yaşadığı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhurbaşkanı sıfatıyla şehir ziyaretlerinde konakladığı tarihî konakta bulunan müze-ev ve etnografya müzesi.

Ödemiş Müzesi, Türkiye'nin Ödemiş kentinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müze, 1983 yılında kurulmuş olup kent merkezinin doğusunda D 310 karayolu üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akşehir Müzesi</span> müze

Nasreddin Hoca Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi veya kısaca Akşehir Müzesi, Türkiye'nin Akşehir kentinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müze, 2007 yılında kurulmuş olup Ulucami Caddesi üzerinde yer almaktadır ve türbesi Akşehir'de bulunan, Türk tarihi ve folklorunun hiciv figürü Nasrettin Hoca'ya ithaf edilmiştir.

Kilis Müzesi, Türkiye'nin Kilis kentinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müze, 2012 yılında kurulmuş olup Nemika Caddesi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Burhaniye Kuvâ-yi Milliye Kültür Müzesi</span>

Burhaniye Kuvâ-yi Milliye Kültür Müzesi, Türkiye'nin Burhaniye kentinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müze, 24 Kasım 2008 tarihinde yılında kurulmuş olup Kocacamii karşısında yer almaktadır.