İçeriğe atla

Kasr Şirin

Kasr-ı Şirin
قصر شیرین
Ülkeİran İran
EyaletKirmanşah
ŞehristanKasr-ı Şirin
Rakım339 m
Nüfus
2006
 • Toplam15.437
Zaman dilimiUTC+03.30 (IRST)
 • Yaz (YSU)UTC+04.30 (IRST)

Kasr-ı Şirin (Farsça: قصر شیرین,Qasr-e Shīrīn), (Kürtçe; قەسری شیرین, Qesra Şîrîn) İran'ın Kirmanşah Eyaleti'nde şehir.

İdarî olarak Kasr-ı Şirin şehristanına bağlı ve bu şehristanın yönetim merkezidir. 2006 yılı resmî nüfusu 15.437'dir.[1] Kent Türk tarihinde Safevi Devleti ile yapılan Kasr-ı Şirin Antlaşması ile bilinmektedir. Nüfusun çoğunluğunu Kürtler oluşturmaktadır. Kasr-ı Şirin'de çoğunlukla Kürtçenin Gorani, Kelhuri ve Pehlewani lehçeleri konuşulmaktadır. Çok az bir nüfus ise Farsça konuşmaktadır.[]

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Leylâ ile Mecnun</span> Arap efsanesine dayanan aşk hikâyesi

Leylâ ile Mecnun, Arap efsanesine dayanan klasik bir aşk hikâyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kasr-ı Şirin Antlaşması</span> Osmanlı-İran İlişkileri

Kasr-ı Şirin Antlaşması, IV. Murat'ın Bağdat Seferi sonucunda 14 yıldır Safevilerin elinde bulunan Bağdat'ın fethinden sonra Osmanlı Devleti ile Safevî Devleti arasında 17 Mayıs 1639'da imzalanan, 1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşını sona erdiren ve bugünkü Türkiye-İran sınırını büyük ölçüde belirleyen barış antlaşması.

Kerden Antlaşması veya Karden Antlaşması, 14 Eylül 1746 tarihinde Osmanlı Devleti ile Afşar Hanedanı'nın kurucusu Nadir Şah'ın ve Raziya Sultan'ın yönettiği İran arasında İran'da imzalanmış bir antlaşmadır. 1742-1746 Osmanlı-İran Savaşı'nı sona erdirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Şîr Nevaî</span> 15. yüzyıl Özbek şairi şiirleri

Nizamüddin Ali Şîr Nevaî veya yaygın adıyla Ali Şîr Nevaî, 15. yüzyıl Türk şairi.

<span class="mw-page-title-main">Kirmanşah (eyalet)</span> İranda bir eyalet.

Kirmanşah Eyaleti (Farsça: استان کرمانشاه, Ostān-e Kermānshāh), İran'ın batısında yer alan ve Irak'a sınırı olan bir eyalet.

<span class="mw-page-title-main">Senendec</span>

Senendec, İran'ın Kürdistan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan tarihi</span>

Ermenistan tarihi, günümüzdeki Ermenistan Cumhuriyeti'nin sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir. Antik Ermenistan tarihsel olarak Ermeni krallığı olarak biliniyordu. İmparatorluk Büyük Dikran hükümdarlığı altında zirveye ulaştı. Ermenistan, MS 300 yılında dünyada Hıristiyanlığı kabul eden ilk ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Takab</span>

Takab ya da Dikentepe, İran'nin kuzeybatısında Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Bukan</span> İranın Batı Azerbaycan Eyaletindeki şehir

Bukan, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Gerdekşane</span>

Gerdekşane, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Kirmanşah (şehir)</span>

Kirmanşah, İran'ın batısında büyük çoğunluğunu Gorani nüfusun oluşturduğu Kirmanşah Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Kasr Şirin şehristanı</span>

Kasr-e Şirin şehristanı (Farsça: شهرستان قصر شیرین ), İran'nde Kirmanşah Eyaleti'nin 14 şehristanından birisidir.

Şirin Tagab ilçesi ayrıca Koh-i-Saiyād (Peştuca: شیرین تگاب), Afganistan'ın Faryab Vilayeti'ne bağlı olan 15 ilçeden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">1742-1746 Osmanlı-İran Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasında 1642-46 yılları arasında yapılmış savaş

1742-1746 Osmanlı-İran Savaşı, Osmanlı Devleti, İran'daki karışıklardan dolayı İran'a savaş açtı. Rusya da İran'daki karışıklığı fırsat bilerek İran'a savaş açtı. Rusların Kafkasya'ya girmesi üzerine Osmanlı Devleti ile Rusya arasında gerginlikler oluştu. Fransa'nın girişimleri Osmanlı Devleti ile Rusya arasında 1724'te İstanbul Antlaşması imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Kasr Kend</span>

Kasr Kend, İran'ın Sistan ve Belucistan Eyaleti'nde şehir.

Sumar, İran'ın Kirmanşah Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Şirin</span> II. Hüsrevin karısı

Şirin Sasani Kralların kralı (şahinşah) II. Hüsrev'in Hristiyan karısıdır. Hüsrev'in babası IV. Hürmüz'ün ölümünden sonraki devrimde, General Behrâm-ı Çûbîn, Pers imparatorluğu üzerinde iktidarı ele geçirdi. Şirin, Hüsrev ile birlikte Suriye'ye kaçtı ve burada Bizans imparatoru Mauricius'un koruması altında yaşadılar. 591'de Hüsrev, imparatorluğun kontrolünü ele geçirmek için İran'a döndü ve Şirin, kraliçe oldu. Yeni nüfuzunu İran'daki Hristiyan azınlığı desteklemek için kullandı, ancak siyasi durum bunu gizlice yapmasını gerektiriyordu. Başlangıçta Nestûrîler olarak adlandırılan Doğu Kilisesi'ne bağlıydı, ancak daha sonra günümüzde Süryani Ortodoks Kilisesi olarak bilinen Miafizit Antakya kilisesine katıldı. 602-628 Bizans-Sasani Savaşı'nın ortasında 614'te Kudüs'ün fethinden sonra, Persler İsa'nın Gerçek Haç'ını ele geçirdiler ve onu Şirin'in sarayında haçı aldığı başkentleri Tizpon'a getirdiler.

Hana Kubadi, (1700-1759-78), Kürt şair ve çevirmen. Kürtçenin Gorani (Hevrami) lehçesinde eser vermiştir.