İçeriğe atla

Kashiwazaki Türk Kültür Köyü

Kashiwazaki Türk Kültür Köyü
Kashiwazaki Toruko Bunka Mura (柏崎トルコ文化村)
Harita
Türeğlence parkı
KonumKashiwazaki, Niigata prefektörlüğü, Japonya
Açılış1996
Kapanış2004
SahibiJaponya hükûmeti
Durumkapatılmış
Arazi49.000 m2

Kashiwazaki Türk Kültür Köyü (柏崎トルコ文化村, Kashiwazaki Toruko Bunka Mura), Japonya'nın Niigata prefektörlüğünün Kashiwazaki kentinde bulunan ve Türk kültürüne adanmış bir eğlence parkıydı. Park 2004 yılında kapatılmıştır.

Tarihi

Kashiwazaki Türk Kültür Köyü, Japonya-Türkiye ilişkilerini geliştirmek amacıyla 1996'da kurulmuştur.[1] Niigata Merkezi Yönetim Gücü, parkın inşaatı için ilk olarak 60 milyon ABD doları tahsis etmiştir.[2] Park için Kashiwazaki şehrinin seçilmesinin nedeni, coğrafyasının İstanbul'u andırıyor olmasıydı. 2004'te Niigata prefektörlüğünde yaşanan bir deprem sonucunda park hasar görmüştür. Çok geçmeden Japonya'daki ekonomik kriz nedeniyle parkın kapatılmasına karar verilmiştir.[1]

Park kapatıldıktan sonra, arazisi 2006'da özel bir şirkete satılmıştır. Bölgeyi satın alan Tobita isimli yerel bir iş adamı buraya bir düğün salonu yaptırmıştır.[1]

Özellikler

Parkın arazisinde Truva Atı ve Nuh'un gemisinin kopyaları, camiler ve amfi tiyatrolar bulunuyordu. Parkta İstanbul'daki Sadberk Hanım Müzesi'nden getirilen eşyalardan yola çıkılarak sergiler düzenlenmiştir.[2]

Atlı Atatürk Anıtı

Parkın en önemli özelliklerinden biri de içinde barındırdığı Atlı Atatürk Anıtıydı. Parkın kurulması vesilesiyle Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği, heykeltıraş Metin Yurdanur'un yaptığı Atlı Atatürk Anıtını parka bağışlamıştır. Bu anıt parkın sembolü haline gelmişti.[1] Atatürk'ün at sırtında tasvir edildiği bu anıt bronzdan yapılmıştı, 4,2 metre yüksekliğinde, 3,8 metre genişliğinde ve 4,2 ton ağırlığındaydı.[3]

Parkın kapatılmasının ardından heykelin yeni sahibi Tobita olmuştur. Tobita, Atatürk'ün Türkiye'nin kurucularından biri olduğunu öğrendikten sonra heykeli şirketinde bulundurmaya başlamıştır. 2009'da Japonya Vakfı başkanı Yohei Sasakawa'nın müdahalesi sonrasında heykel Tokyo'ya götürülerek onarılmış ve ardından Ertuğrul faciasına adanmış bir anıtın bulunduğu Kuşimoto'ya taşınmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Japonya'daki Atatürk heykelinin yolculuğu". Sabah. 20 Haziran 2010. 8 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2022. 
  2. ^ a b "The Japanese Theme Park Bubble". Park Database (İngilizce). 8 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2022. 
  3. ^ "Atatürk'e Japonlar sahip çıktı". Türkiyede Turizm. 12 Mayıs 2010. 8 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zühtü Müridoğlu</span> Türk heykeltıraş

Zühtü Müridoğlu, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Gezer</span> Türk yontucu

Hüseyin Gezer, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Ali Hadi Bara</span> Türk heykeltiraş

Ali Hadi Bara, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Pietro Canonica</span> İtalyan heykeltıraş (1869-1959)

Pietro Canonica, İtalyan heykeltıraş, ressam ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Japonya-Türkiye ilişkileri</span> Japonya ve Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkiler

Japonya-Türkiye ilişkileri, Japonya Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. İlk olarak 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu döneminde münasebetlere başlamış, 1870'lerde Sultan II. Abdülhamid döneminde de diplomatik bağlantıya geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Aksoy</span> Türk heykeltıraş

Mehmet Aksoy, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Tankut Öktem</span> Türk heykeltıraş

Tankut Öktem, Türk heykeltıraştır.

Mimar Sinan Anıtı, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Binası bahçesinde yer alan büyük Türk mimarı Sinan'ın mermer heykeli. İlk Mimar Sinan anıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik Anıtı</span> Ankarada bulunan bir anıt

Güvenpark Anıtı, Ankara Kızılay Meydanı'nda Güvenpark içerisinde bulunan ve Türk ulusunun polis ve jandarmaya olan güvenini, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nda ve inkılap hareketlerinde beraber bulunduğu arkadaşlarını temsil eden heykeller ve insan zekasını, çiftçinin tarım çalışmalarını betimleyen kabartmaların yer aldığı anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Cumhuriyet Anıtı</span>

Taksim Cumhuriyet Anıtı, İstanbul, Taksim Meydanı'nda bulunan anıt. İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'ya yaptırılan, iki genç Türk; Hadi (Bara) Bey ve Sabiha (Bengütaş) Hanım'in yardımlarıyla, anıt 1928'de tamamlanmıştır. 8 Ağustos 1928'de açılan anıtın, kaide ve çevre düzeni mimar Giulio Mongeri tarafından yapılmıştır.

Cumhuriyet dönemi Ankara'sında açılan ilk anıt namazgah tepedeki Etnografya Müzesi önüne yerleştirilen Atlı Atatürk Anıtıdır, anıt 29 Ekim 1927 yılında açılmış, bu anıtı Zafer Meydanındaki Mareşal Atatürk Anıtı ve Ulus Zafer Anıtı izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Onur Anıtı</span> Samsunun İlkadım ilçesindeki atlı Atatürk heykeli

Onur Anıtı, Samsun'un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alan ve şehrin simgesi hâline gelen anıttır. Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı noktaya dikilen anıt Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı sayılan bu anı simgelemektedir.

Yavuz Görey, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Anka Özkan</span> Türk heykeltıraş

Hüseyin Anka Özkan,, Türk heykeltıraş.

Mehmet Şadi Çalık, Türk çağdaş heykel sanatının öncülerinden.

<span class="mw-page-title-main">Mareşal Atatürk Anıtı</span>

Mareşal Atatürk Anıtı, İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından 1927'de yapılan Mustafa Kemal Atatürk'ü mareşal üniforması içinde ayakta, iki eli ile kılıcının kabzasını kavramış biçimde gösteren anıt.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Yontunç</span> Türk heykeltıraş

Prof. Ahmet Kenan Yontunç, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Nijat Sirel</span> Türk heykeltıraş

Ali Nijat Sirel, Türk heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk kişi kültü</span> Mustafa Kemal Atatürk üzerine kurulu kişi kültü

Atatürk kişi kültü, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün kişiliği, fikirleri ve siyaseti etrafında, yaşadığı dönemde oluşmaya başlamış ve daha çok ölümünden sonra takipçileri tarafından oluşturulmuş bir kişi kültüdür.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Maskı (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir heykel

Atatürk Maskı, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün yüzünün beton kabartması olan heykeldir. Yapımına 2006'da başlanan heykel ₺4,2 milyon maliyetle 2009'da tamamlandı. 42 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek heykeli olup dünyada ise kabartma heykeller arasında büyüklük bakımından onuncu sıradadır. Heykelin altında Atatürk'ün "Yurtta barış, dünyada barış" sözü ve imzası da kabartma olarak yer almaktadır. Heykelin içerisinde 20 Eylül 2010'da Millî Mücadele ve 9 Eylül Müzesi açıldı fakat bir süre sonra kapatıldı. 2018'in ikinci yarısında heykelde onarım çalışması gerçekleştirildi.