İçeriğe atla

Kasatura Körfezi

Kasatura Körfezi Kırklareli'nin Vize ilçesine 48 km mesafede bulunan, Kıyıköy beldesi ile Tekirdağ il sınırları arasında yer alan körfez.

315 hektar büyüklüğünde bir tabiat koruma alanıdır. 18.04.1987'de doğa koruma alanı ilan edilmiştir.[1]

Alanda saf Anadolu karaçamı, karaçam-meşe karışık ve meşe türlerinden oluşan bir orman ekosistemi; maki toplulukları ve kumul ekosistemi bulunmaktadır. Orman Trakya bölgesinin tek karaçam ekosistemini oluşturmaktadır. Bu alanda bulunan hayvan türlerinden bazıları karaca, kurt, çakal, sansar, porsuk ve tilkidir.[2]

Kaynakça

  1. ^ [Şimşek, Ünal. (2022).Kasatura Körfezi Tabiatı Koruma Alanı Ciğerotları (Marchantiophyta) Florası.Anatolian Bryology Anadolu Briyoloji Dergisi.e-ISSN:2458-8474 https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2738764 18 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.]
  2. ^ [Kirklareli - Kasatura Körfezi Nature Reserve. Republic of Türkiye Ministry of Culture and Tourism . Erişim tarihi: 19.04.2023. https://www.ktb.gov.tr/EN-99907/kirklareli---kasatura-korfezi-nature-reserve.html 18 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.].

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kıyıköy, Vize</span> Kırklareli kasabası

Kıyıköy, Kırklareli ili sınırları içinde ve Vize ilçesine bağlı bir sahil kasabasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Koru Dağları</span>

Koru Dağları, Gelibolu Yarımadası'nın kuzey sınırından başlayarak Ergene Havzası'na kadar inen önemli bir yükseltidir.

<span class="mw-page-title-main">Beyşehir Gölü Millî Parkı</span>

Beyşehir Gölü Millî Parkı, Beyşehir Gölü'nün yakınında Türkiye'nin en büyük millî parkıdır. Derlenen bilgilere göre, 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan millî park 88 bin 750 hektarlık alanı kapsıyor. Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde koruma altında bulundurulan Türkiye'de toplam 897 bin 657 hektarlık alana sahip 40 adet millî park bulunuyor. Bu millî park alanlarının en genişi ise Beyşehir Gölü Millî Parkı olarak dikkat çekiyor. Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynağı olan Beyşehir Gölü'nde Beyşehir ve Kızıldağ olmak üzere iki ayrı millî park bulunuyor. Beyşehir Gölü Millî Parkı, Türkiye'nin en önemli ziyaretçi çeken doğal mekanları arasında gösteriliyor. Beyşehir millî parkının orman formasyonunu ardıç, karaçam, göknar, sedir ve meşe türleri oluşturuyor. Ağaçlar yer yer göl kenarına kadar uzanarak Beyşehir Gölü'nün koylarını ve körfezlerini görsel açıdan eşsiz bir manzaraya kavuşturuyor. Üstün değerdeki peyzaj güzellikleri, göçmen kuşlar için iyi bir barınak olması, potansiyel göl sularına dayalı sporlarına elverişli göl kıyılarının bulunması ile Selçuklu dönemine ait kültürel zenginlikler olması Beyşehir Gölü Millî Parkı'nın kaynak değerlerini daha da önemli hale getiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Białowieża Ormanı</span>

Białowieża Ormanı bir zamanlar Avrupa Ovası boyunca yayılmış olan uçsuz bucaksız ilkel ormanların en son ve en büyük örneklerindendir. Orman Avrupa'nın en ağır toprak hayvanı olan Avrupa bizonunun 800 tanesine ev sahipliği yapar. UNESCO'nun İnsan ve Biyoküre Programı 1976 yılında Polonya Białowieża Biyosfer Rezervi'ni ve 1993 yılında Belarus Belovezhskaya puschcha Biyosfer Rezervi'ni belirlemiştir. 2015 yılında, Belarus Biyosfer Rezervi 216.200 hektar alan kaplamaktadır ve geçiş, tampon ve çekirdek bölgeleri içermektedir. Orman bir UNESCO Dünya Mirası Alanı ve bir AB Natura 2000 Özel Koruma Alanı olarak belirlenmiştir. Dünya Miras Komitesi Haziran 2014'teki kararıyla "Belovezhskaya pushcha/Białowieża Forest, Belarus, Poland" olan UNESCO Dünya Mirası alanının adını "Białowieża Forest, Belarus, Poland" olarak onayladı. Polonya ile Belarus arasındaki sınırı kapsar ve Brest'in 70 kilometre kuzeyinde ve Białystok'un 62 kilometre güneydoğusunda yer alır. Białowieża Orman Dünya Mirası alanı toplam 141.885 ha alanı kapsar. İki ülke arasındaki sınır ormandan geçtiği için, yürüyüşçüler ve bisikletçiler için bir sınır geçişi mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Orta Surinam Doğa Koruma Alanı</span>

Orta Surinam Doğal Koruma Alanı, Surinam'daki bir doğa koruma alanıdır. Koruma alanı, bölgedeki tropik yağmur ormanlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzuyayla Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0132)

Kuzuyayla Tabiat Parkı, Kocaeli ili, Kartepe ilçesi sınırlarında bulunan tabiat parkıdır. 2011 yılında park ilan edilen saha zengin bir bitki örtüsüne ve Sapanca Gölü manzarasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ilısu Devlet Doğa Koruma Alanı</span> Koruma Alanı

Ilısu Devlet Tabiatı Koruma Alanı, 1987 yılında Azerbaycan SSC döneminde Büyük Kafkas Dağları'nın güney yamaçlarının doğal kompleksini korumak ve geliştirmek, nadir ve nesli tükenmekte olan fauna ve florayı korumak, ormanları eski durumuna döndürmek, 9.300 hektar alanda toprak erozyonunu ve selleri önlemek için kurulmuştur.

Lapiș Ormanı, IUCN kategori IV doğa koruma alanı, Romanya'nın kuzeybatısında, Sălaj ili'nin batısında, Nușfalău köyü yakınında,Șimleu Silvaniei'den 9 km uzaklıkta yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Mariamcvari Tabiatı Koruma Alanı</span>

Mariamcvari Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti rayonundaki Sagareco Belediyesi'nde, Gombori Sıradağları'nın güney yamaçlarında yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bolşehehtsirski Tabiatı Koruma Alanı</span>

Bolşehehtsirski Tabiatı Koruma Alanı, Rus Uzak Doğusu'ndaki Habarovsk şehrinin yaklaşık 20 km güneyinde bulunan bir Rus 'zapovednik'idir. Bölge, bir şehre yakınlığı ve belirli parkurlardaki halka açık yürüyüşçülere nispeten açık konumu ve alt nehir taşkın yataklarıyla çevrili bir dağ ormanı biyolojik çeşitliliği adası ile dikkat çekicidir. Koruma alanı, Habarovsk Krayı'nda bulunmaktadır. Koruma alanı 1963 yılında kurulmuştur. 45.439 hektar (175,44 sq mi) alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaniv Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kaniv Tabiatı Koruma Alanı, Dinyeper Nehri'nin sağ kıyısının bir bölümünü ve nehrin kendisinde bulunan iki taşkın yatağı adasını kapsayan Ukrayna'nın koruma altındaki bir doğa koruma alanıdır. Koruma alanı, Ukrayna'nın merkezinde, Dinyeper Yaylası'nın kuzeydoğu kenarı boyunca uzanmaktadır. Değerli orman bozkırlarını ve taşkın yatağını korumak için kurulmuştur. Alan, Paleolitik döneme kadar tarihlenen kültürler tarafından miras bırakılan arkeolojik kalıntıların bolluğu ile meşhurdur. Koruma alanı, Taras Shevchenko National University of Kyiv'in bir birimidir ve Çerkası Oblastı sınırları içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kireç Taşı Florası Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kireç Taşı Florası Tabiatı Koruma Alanı, Ukrayna'da, Donets Nehri kenearında, nehir tepelerinin açık kireç taşı yamaçlarında bulunan bir tabiatı koruma alanıdır. Koruma alanı, Donetsk Oblastı'nın idari Lyman ve Sloviansk bölgelerinde bulunmaktadır. 1.134 hektarlık alan kaplar ve Ukrayna Bozkır Tabiatı Koruma Alanı'nın bir alt birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kırım Tabiatı Koruma Alanı, Kırım Yarımadası'nın güney kıyısında yer alan, Kırım Dağları'nın bir bölümünü kapsayan koruma altındaki bir tabiatı koruma alanıdır. Ukrayna'daki en büyük ve en eski doğa koruma alanıdır. Koruma alanı, yüksek düzeyde biyolojik çeşitliliğe sahip dağ-orman ve çayır bozkır bitkilerini ve hayvanlarını korur. Massandra kasabasının hemen kuzeyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Darıdere</span> Bulgaristanın Paşmaklı ili, Darıdere ilçesine bağlı kent

Darıdere, Bulgaristan'ın güney orta kesiminde bulunan Smolyan ilinde bir kasabadır. Aynı adı taşıyan Darıdere Belediyesi'nin idari merkezidir. Darıdere’nin yüzölçümü 172 km² ’dir, nüfusu ise 12.321 kişiden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0112)

İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı, Zonguldak'ın Alaplı ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

Vakıf Çamlığı, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Kütahya ilinin Tavşanlı ilçesinde yer alır. Bölge Kütahya iline 45 kilometre, Tavşanlı ilçesine 30 kilometre mesafede bulunmaktadır.

Tekkoz Kengerli Düz Hatay ilinin Erzin sınırları içerisinde yer alan doğa koruma alanıdır. Doğu Kayını ’nın dünyadaki en güney tabii yayılışına sahiptir.

Kargı Köyü Sığla Ormanı, Akdeniz bölgesinde yer alır, Burdur ve Isparta illerinin sınırları içerisinde yer alan orman. Alanı 885 Dekar 'dır. 27 Temmuz 1987 tarih ve OGM.MP.1.TKA.II.16 sayılı Bakanlık Olur'u ile tefrik edilmiştir. Arazi 3. zamanın Eosen devri oluşumuna ait kalkerli arazidir. Bölgede bulunan başlıca bitki türleri sığla, kızılçam, saçlı meşe, kızılağaç ve çınardır. Bölgede bulunan hayvan türleri sincap, kaplumbağa, çeşitli sürüngen, amfibia türleri ile yengeçtir.

Domaniç-Kaşalıç, Türkiye'de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Domaniç-Kaşalıç tabiat koruma alanı, Kütahya ili Domaniç ilçesi sınırları içerisinde, ilçe merkezine 7 km mesafede bir tabiat parçasıdır. Bu parça, İç Ege Bölgesi'nde yer almaktadır ve step ekosistemi ile çevrelenmiştir.5 Şubat 1992 yılında tabiat koruma alanı olarak ilan edilmiştir.

Kartal Gölü, Muğla ili sınırları içerisinde bulunan tabiatı koruma alanıdır.