İçeriğe atla

Kasap

Samsun, Türkiye'de bir kasap. Sığır, dana, koyun ve kuzu eti satılıyor.

Kasap, besi hayvanlarının kesimi, derilerinin yüzülmesi, depolanması ve etlerinin satımı etkinliklerinden herhangi birini ya da bu dört görevi birlikte yapan kişi.

Kasaplar; kırmızı ve beyaz eti satışa ve kullanıma hazır duruma getirir, perakende veya toptan olarak satışa sunar. Kasaplık yapan kişi, ürettiği etleri büyük marketlerde, kasap dükkânlarında ve dükkânlarda satışa sunabilir veya bizzat bu satışı gerçekleştirebilir.[1]

Görevleri çiftlik hayvanlarının evcilleştirilmesine kadar uzanan kasaplar, İngiltere'de 1272'de ilk kasap loncalarını kurdu.[2] Bugünse kasaplık yapabilmek, birçok ülke tarafından sertifikaya dayalı, denetlenir bir sistem içinde yapılabilmektedir. Bazı ülkelerde üç yıllık kasap çıraklığından sonra ancak kasap olma yetkisine sahip olunabilmektedir.[3][4]

Görevleri

Halep, Suriye'de kasap.

Kasaplık geleneksel bir meslektir. Sanayileşen dünyada, hayvanların kesimi için artık daha çok mezbahalar kullanılmaktadır, mezbahalarda yarı otomatik makinelerle birlikte, türlü işlevlerdeki eylemler için farklı iş bölümleri içinde yapılmaktadır. Yarma, iç organların çıkarılması, kemiklerin doğranması, hayvanın kesim için bilinçsizleştirilmesi... gibi işlemler bu işlevler içinde yer alır. Kasaplığın yapıldığı kültürel alan da kesimi etkiler, örneğin İslam'da boğuk hayvanların yenmesi uygun olmadığından; hayvanlar kesim esnasında bayıltılmaz.[5]

Dondurulmuş gövdelerden sonra (anında sıyırmalar hariç), birinci derece kasaplar gövdelerden seçim yapar, böylece kesimlerin üretim israfı en az düzeye indirilir. Satılacak etlerin güvenliği ve temizlik şartlarına uygunluğu açısından, kesimlerde gövdelerin parçalanması için kesime uygun araçlar kullanılır. Üretici firma üretim şartlarını denetler.

İkinci derece kasaplar, etleri birincil kasapların satışı için hazırlar. Tarihsel olarak birincil ve ikincil kasaplık aynı iş yerinde yapılmaya başlansa da, etin uzun süre saklanabilmesi ve taşıma giderlerinin azalmasıyla bu iki iş kolu bugün büyük ölçüde birbirinden ayrılmıştır.

Kasap dükkânları

Feira de Santana'da bir kasap dükkânı, Brezilya.

Kasapların genellikle meslekle bağdaşık özel dükkânları vardır. Bunlar kasap dükkânı ifadesiyle karşılık bulur. Kasap dükkânında çalışan kasaplar birincil kasaplardır, birincil kasapların satışa sunduğu etleri hazırlayanlarsa ikincil kasaplardır. Bu dükkânlar, et pişirme gereçleri gibi konularda da üreticilere ürün arz eder. Son dönemlerde, kasapların gerek görevlerinde gerekse et sunum ortamlarında büyük değişiklikler yaşanmıştır.[6]

Tipik kasap dükkânları genellikle küçük kentler ve az gelişmiş bölgelerde bulunur çünkü büyük kentlerde büyük marketler hızla yayılmaktadır. Büyük marketler ikincil kasaplardan aldıkları etleri, ambalaj imalathanelerinde satışa hazır hale getirip; et için hazırlanmış özel reyonlarında satmaktadır.

Kasapüstü adı verilen hem kasap hem de lokanta olarak faaliyet gösteren bir türü de bulunmaktadır.

Metaforik (mecazlı) kullanım

Çeşitli dönemlerde ve kültürlerde, kasap terimi zalimce davranan, diğer insanları katleden kişiler için kullanıldı. Örneğin, Birinci Yüzyılda yaşayan Romalı acımasız bir general ve politikacı olan Pompey'e Latince adulescentulus carnifex yani "Genç Kasap" lakabı takıldı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  5. ^ "Kurbanlık Hayvan ve Kesimi". 14 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kapalıçarşı</span> dünyanın en eski kapalı alışverişmerkezi

Kapalıçarşı, İstanbul kentinin merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan dünyanın en büyük çarşılarından ve en eski kapalı çarşılarından biri. Kapalıçarşı'da yaklaşık 4.000 dükkân bulunmaktadır ve bu dükkânlarda toplam çalışan sayısı yaklaşık 25.000'dir. Gün içerisindeki en yoğun zamanlarında içinde 500.000' e yakın insan barındırdığı söylenir. 2014 yılında, dünyada en çok ziyaret edilen turistik mekanlar arasında 91,250,000 ziyaretçi ile 1. sırada gösterildi. Kapalıçarşı sıklıkla dünyanın ilk alışveriş merkezi olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Şohet</span>

Şohet, Musevilik'de yenilmesi serbest olan hayvanların kesiminin Şehita adı verilen kurallar dahilinde, özel bir kesim tekniği ile bu işin eğitimini almış ve anatomi bilgisi olan yetkili bir kişi tarafından yapılması gereklidir bu kişiye Şohet adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Koşer</span>

Koşer veya kaşer, Yahudiliğe göre; yenilmesi ve kullanılmasında dinen bir sakınca bulunmayan ürünlerdir. Bunları belirleyen kurallara ise kaşerut ya da kaşrut kuralları adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Et</span> hayvanların yenebilen kas dokularına et denir

Et, insanlarda ve hayvanlarda deri ile kemik arasındaki kas ve yağdan oluşan tabakaya, kasaplıkta ise hayvanlardan sağlanan kaslardan oluşmuş besin maddesine denir.

<span class="mw-page-title-main">Hücre duvarı</span> Sadece bitki hücrelerinde hücre zarının dışında bulunan ve hücreyi dış etkenlerden koruyan cansız yapı

Hücre duvarı veya Hücre çeperi hücre zarının hemen dışındaki bazı hücre tiplerini çevreleyen yapısal bir tabakadır. Esnek ve sert olabilir. Hücreye hem yapısal destek hem de koruma sağlar ve aynı zamanda bir filtreleme mekanizması görevi görür. Hücre duvarları hayvanlarda yoktur, ancak algler, mantarlar ve bitkiler de dahil olmak üzere diğer ökaryotların çoğunda ve çoğu prokaryotta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Deve</span>

Deve, devegiller (Camelidae) familyasının Camelus cinsini oluşturan iki evcil hayvan türünün ortak adı. Develer yük çeki ve binek hayvanı olarak kullanıldığı gibi, yünü, sütü, derisi ve eti için de beslenir. Yalnızca evcil türleriyle tanınan bu hayvanların yabanıl atalarından bu yana pek az değişikliğe uğradığı sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yokohama</span> Japonya şehri, Kanagawa Eyaletinin başkenti

Yokohama, Japonya'nın Kanagawa prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Şehir Tokyo Körfezi'nin batısında ve Tokyo'nun yaklaşık 30 km güneyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sığır</span> geviş getirenlerden, boynuzlu büyükbaş evcil hayvanların genel adı

Sığır, memeliler (Mammalia) sınıfının, çift toynaklılar (Artiodactyla) takımının, boynuzlugiller (Bovidae) familyasının sığırlar (Bovinae) alt familyasından evcil büyükbaş hayvan. Çoğunlukla evcil olan, kaba ve hantal yapılı, kuyrukları püsküllü, boynuzlu büyükbaş hayvanlardır. Mideleri dört gözlüdür ve geviş getirirler. Üst çenelerinde kesici dişleri bulunmaz. Otları alt çenelerinin dişleriyle keserler. Boynuzları daimidir. Kırıldığında bir daha yeniden çıkmaz.

<span class="mw-page-title-main">Eldiven</span>

Eldiven, dış etkilerden korumak ya da farklı amaçlar için ele giyilen kumaş, deri, kauçuk veya diğer malzemelerden üretilen el giysisi. Soğuktan korunmak ve hijyenik nedenler eldivenlerin kullanım amaçları arasında bulunmaktadır. Kış şartlarının ağır olduğu ülkelerde özel derilerden yapılan bu tür giysiler çokça tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Et ve Süt Kurumu</span>

Et ve Süt Kurumu, merkezi Ankara'da bulunan, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı resmî bir kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">At eti</span> yiyecek

At eti, atların insan tüketimine uygun hale getirilmiş beden parçalarına verilen addır. Bazı Orta Asya ülkeleri dışında temel bir gıda maddesi olarak kabul edilmemesine karşın dünyanın pek çok ülkesinde sevilen bir yiyecektir.

Lonca, aynı bölgede yaşayan esnaf ve zanaatkârların örgütlenerek kurduğu meslek organizasyonuna verilen isimdir. Loncalar bir meslek örgütlenmesi olarak özellikle Orta Çağ'da üretim ve iş gücünün düzenlenmesinde önemli görevler üstlenmiştir. Usta-çırak ilişkileri ve ürün kalitesine yönelik standartlar loncalar sayesinde düzenlenmiştir. Loncaların, ticaretin kayıt altına alınmasını sağlayarak haksız rekabetin oluşmasını engelleme işlevi de bulunmaktaydı.

Kontluklar, günümüzde Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin en büyük yerel idare birimleri olarak bulunmaktadırlar. Burada "İngiltere ülkesi" terimine dikkati çekmek gerekmektedir. Kontluk sistemleri Britanya adası ile İrlanda adasının kuzeyinde bulunan Birleşik Krallık devletinin tümüne değil sadece İngiltere ülkesiyle ilgilidir. Birleşik Krallık içinde bulunan diğer ülkeler olan Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda değişik tipte yerel idareye sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Tek çekirdekli fagositik sistem</span>

Tek çekirdekli fagositik sistem veya mononükleer fagositik sistem, bağışıklık sisteminin, yutma özelliğine sahip (fagositik) hücrelerini içeren ve bu hücrelerin pinositoz ve fagositoz yapmasıyla, vücut savunması ve artıkları temizleme işlerinde görev alan parçasıdır. Bu hücreler genellikle bol sayıda lizozom, granüllü endoplazmik retikuluma ve iyi gelişmiş Golgi kompleksine, ayrıca yalancı ayaklara (pseudopodlara) sahiplerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gövde (botanik)</span> damarlı bir bitkinin yapısal ekseni

Gövde, bir vasküler bitkinin iki ana yapısal ekseninden biridir, diğeri ise kök'tür. Yaprakları, çiçekleri ve meyveleri destekler, ksilem ve floemde kökler ve sürgünler arasında su ve çözünmüş maddeleri taşır, besin maddelerini depolar ve yeni canlı doku üretir. Gövde normalde düğümlere ve ara düğümlere ayrılır:

<span class="mw-page-title-main">Gıda işleme</span>

Gıda işleme, tarımsal veya hayvani besin hammaddelerinin gıdaya ya da daha evvel tüketilebilir gıda haline getirilmiş maddelerin başka bir gıda maddesine dönüştürülmesidir. Gıda işleme; tahılın öğütülmesinden un yapımına, evde yemek pişirmekten hazır yemek yapmak için kullanılan karmaşık sanayi yöntemlerine kadar gıda işlemesinin pek çok şeklini kapsar. Gıda işlemesiyle hasat edilmiş ekinler ya da kesilmiş hayvansal ürünlerden pazarlanabilir ve görece uzun raf ömrüne sahip yiyecekler yapılır. Hayvan yemi üretiminde de benzer yöntemler uygulanır. Birincil gıda işleme çoğu gıdaları yenilebilir yapmak için gereklidir. İkincil işleme malzemeleri ekmek gibi bilinen gıdalara dönüştürür. Üçüncül gıda işleme, çok şeker ve tuz içerdiği, çok az lifli olduğu, beslenme ihtiyaçları açısından sağlıksız olduğu, beslenmeyi ve obeziteyi artırdığı için eleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Tsukiji Balık Pazarı</span>

Tsukiji Balık Pazarı, Tokyo'nun Chūō semtine bağlı Tsukiji'de yer alan bir balık pazarıdır. Sumida Nehri ile Ginza alışveriş semti arasında yer almaktadır. Pazar dünyanın en büyük toptan balık ve deniz ürünleri pazarının yanı sıra her türden en büyük toptan gıda pazarlarından biridir. Pazar, Tokyo Metropolü Sanayi ve Çalışma İşleri Bürosu'na bağlı Tokyo Metropolitan Merkezi Toptan Satış Piyasası tarafından denetlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mezbaha</span> Hayvan kesimlerinin yapıldığı yer

Mezbaha ya da kesimhane, hayvanların yiyecek olarak kullanılmak üzere öldürüldükleri tesislerdir. Mezbahalar, daha sonra ambalaj departmanının sorumluluğu altında olan eti tedarik etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bandabuliya (Lefkoşa)</span> Kuzey Lefkoşada bir sebze çarşısı

Bandabuliya, bir diğer adıyla Belediye Çarşısı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'da kurulan ilk kapalı sebze çarşısıdır. Mevcut binanın yapılmasından önce açık bir pazar alanı olarak Bandabuliya'nın tarihi Lüzinyanlar dönemine kadar gitmektedir. Bandabuliya'da ticaret için dükkânlar ve tezgahlar bulunurdu. Ayrıca, konaklama için odalar da bulunurdu. Bu odalarda, dükkân ve tezgah sahipleri konaklardı. İlk inşa edildiğinde üstü tamamen açık olan çarşı 1932'de Arasta'nın ucuna bugün olduğu şekli ile kurulmuştur. Günümüzde Kıbrıs'a özgü yiyecek, içecek, baharat, sebze ve meyvelerin satıldığı tarihi bir mekandır. Ayrıca, Bandabuliya'da kafe, lokanta, kulüp ve eğlence mekanı olarak kullanılan dükkânlar yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan kesimi</span>

Hayvan kesimi, genellikle gıda ve birçok amaçlarla kümes hayvanları ve çiftlik hayvanlarının öldürülmesidir. Her yıl 80 milyar kara hayvanının gıda için kesildiği tahmin ediliyor. Kesim işlemi kafanın kesilmesi, kürkün veya tüylerin çıkarılması, vücut boşluğu'nu açmağı, bağırsak ve sakatatı çıkarmağı içeriyor. İşlem avcı, kasap ve uzmanlar tarafından mezbaha veya açık alanda yapılabilir.