![<span class="mw-page-title-main">Kırşehir</span> Kırşehir ilinin merkezi olan şehir](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fb/Kircenter.jpg/320px-Kircenter.jpg)
Kırşehir, Kırşehir ilinin şehir merkezidir. 1941 yılında Ankara'da toplanan I. Coğrafya Kongresi'nde bu bölgeye ve bölgenin Orta Kızılırmak Bölümü'ne alındı. Özellikle son yıllarda köylerin göç vermesiyle nüfus merkez ilçede yoğunlaşmıştır. 1927'de 13.000 olan 1990'da 73.538'e, 2000'de 88.105'e çıkmıştı. 2010'da 110.000 olan merkez ilçe nüfusu 2021 itibarıyla 160.737'dir.
![<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Akdeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Mediterranean_Region_in_Turkey.svg/langtr-320px-Mediterranean_Region_in_Turkey.svg.png)
Akdeniz Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu'nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği 120–180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Türkiye'nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi'nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.
![<span class="mw-page-title-main">Toros Dağları</span>](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1a/Demirkazik_Crest_of_Aladag_Mountains_in_Nigde_Turkey.jpg/320px-Demirkazik_Crest_of_Aladag_Mountains_in_Nigde_Turkey.jpg)
Toros Dağları ya da kısaca Toroslar, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarına paralel olarak, Teke Yarımadası'ndan Suriye'ye, hatta iç kesimlere de uzayarak Irak sınırına varan, içinde birçok sıradağı da barındıran bir dağ zinciridir. Bu zincirin en yüksek noktası 3.767 metrelik Kızılkaya zirvesidir.
Bakırçay, eskiden Kaikos, Batı Anadolu'da, Ege Bölgesinde, Manisa ve İzmir ili içinde akan bir nehirdir. Gelenbe'nin doğusundan başlayan Bakırçay Vadisi'nin, çok küçük bir bölümü Manisa ili alanı içinde kalmaktadır. Vadinin Manisa il sınırları içinde kalan kısmında, Soma-Kırkağaç Ovası bulunmaktadır.
![<span class="mw-page-title-main">Madra Dağları</span>](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/Turkey_relief_location_map.jpg/320px-Turkey_relief_location_map.jpg)
Madra Dağları ya da Madra Dağı, Ege Bölgesi’nin Asıl Ege Bölümü ile Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara Bölümü’nün sınırlarında yer alır. Madra Dağı, Balıkesir ilinin İvrindi, Havran, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçeleri ile İzmir ilinin Bergama ilçesi topraklarında yer almaktadır.
![<span class="mw-page-title-main">Kargapazarı Dağları</span>](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/Turkey_relief_location_map.jpg/320px-Turkey_relief_location_map.jpg)
Kargapazarı Dağları Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Erzurum sınırlarındaki sıradağlardır. 8–10 km genişliğe, 30–35 km uzunluğa sahip dağın en yüksek yeri 3288 m'dir. Pasinler, Oltu, Narman, Tortum, Yakutiye topraklarında, KD–GB doğrultusunda uzanır.
![<span class="mw-page-title-main">Antalya Ovası</span>](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a1/Antalija_pogled_iz_aviona.jpg/320px-Antalija_pogled_iz_aviona.jpg)
Antalya Ovası, Akdeniz bölgesi, Antalya bölümünde batıda Beydağları, kuzeyde Toros Dağları ve doğuda yine Toros Dağları ile Antalya Körfezi arasında kalan ovalara Antalya Ovası denir. Bunlar üzerinde bulunan ilçelerin adlarına göre; Serik, Manavgat, Alanya Ovaları isimlerini alırlar.
![<span class="mw-page-title-main">Çarşamba Çayı</span> Konya da akarsu](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/K_Eseroglu_Bozkir1.jpg/320px-K_Eseroglu_Bozkir1.jpg)
Çarşamba Çayı, Konya ilinde bulunan bir akarsu. Bozkır ilçesi sınırları içerisinde Karacahisar köyü yakınlarında doğar, Mavi Boğaz'da Beyşehir Gölü'nden gelen kanal ile birleşir. Çumra ilçesinde kollara ayrılır ve Karakaya'da bataklıklarda sonlanır. Üzerinde Apa Barajı yer alır. 105 km uzunluğundadır. Konya ilinin tarımsal sulamasında önemli bir yer tutmaktadır.
![<span class="mw-page-title-main">Dalaman Çayı</span> Çay](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d0/Near_Dalaman_%282832413875%29.jpg/320px-Near_Dalaman_%282832413875%29.jpg)
Dalaman çayı, Gölhisar ilçesinin güneyindeki Yeşilgöl dağlarından doğar, Çameli, Acıpayam, Ortaca ve Dalaman ilçe sınırlarını çizerek, Akdeniz'e dökülür.
![<span class="mw-page-title-main">Köprüçay</span> Akdeniz Bölgesinde nehir](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d5/K%C3%B6pr%C3%BCl%C3%BCkanyondarafting.jpg/320px-K%C3%B6pr%C3%BCl%C3%BCkanyondarafting.jpg)
Köprüçay, eskiden Eurimedon, Isparta Sütçüler yakınlarında Toros dağlarından doğan, dar ve derin kanyonlardan geçerek Serik yakınlarında Akdeniz'e dökülün akarsu. Antik zamanlarda adı Eurymedon'dur. Köprü Çayı'n; havza alanı 2.357 km2, yıllık debisi 3065 hm³, uzunluğu 178 km, ağız yüksekliği 0 m (Akdeniz), kaynak rakımı 2.151 m'dir.
![<span class="mw-page-title-main">Ceylanlı, Kırıkhan</span> Kırıkhan, Hatay, Türkiyede mahalle](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/05/Ceylanl%C4%B1_mahallesi_ku%C5%9Fbak%C4%B1%C5%9F%C4%B1_g%C3%B6r%C3%BCn%C3%BCm%C3%BC.jpg/320px-Ceylanl%C4%B1_mahallesi_ku%C5%9Fbak%C4%B1%C5%9F%C4%B1_g%C3%B6r%C3%BCn%C3%BCm%C3%BC.jpg)
Ceylanlı, Hatay ilinin Kırıkhan ilçesine bağlı bir mahalledir.
Akhisar Ovası, Türkiye'nin batısında, Ege bölgesinin Ege bölümünde yer almakta ve bu bölümün, Marmara bölgesi sınırı ile İç Batı Anadolu sınırına yakın kuzeydoğu köşesine tekabül etmektedir
![<span class="mw-page-title-main">Demre Ovası</span>](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Demre%2C_07570_Demre-Antalya%2C_Turkey_-_panoramio.jpg/320px-Demre%2C_07570_Demre-Antalya%2C_Turkey_-_panoramio.jpg)
Demre Ovası, Antalya ili, Demre Çayı'nın oluşturduğu ova. Teke Yarımadası'nın güneyinde, Kaş ile Finike ilçeleri arasında bulunur.
![<span class="mw-page-title-main">Demre Çayı</span> Antalyada akarsu](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/Demre_-_panoramio_%282%29.jpg/320px-Demre_-_panoramio_%282%29.jpg)
Demre Çayı, Antalya'nın batısında, Finike, Kaş ilçeleri arasındaki alanın sularını Akdeniz'e taşıyan akarsu. Demre Ovası'ndan, Demre ilçe merkezi doğusundan denize ulaşır.
![<span class="mw-page-title-main">Eşen Çayı</span> Antalya ve Muğla da akarsu](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/32/Xanthos_Fluss.JPG/320px-Xanthos_Fluss.JPG)
Eşen Çayı (Xanthos), Muğla-Antalya sınırını oluşturan akarsu. Kaynağını Akdağlar'dan alır, Seki Yaylasını geçer, Ören'de güçlü kaynaklarla beslenir, Önce Akçay, daha sonra da Karaçay ile birleşerek denize ulaşır. Karaçay Saklıkent Kanyonu'nu oluşturan akarsudur. Çevrede Kocaçay adı da kullanılır.
İzmir, Ege Bölgesi'nin Ege Bölümü içerisinde yer almaktadır. İlin yüzölçümü 11.891 km² olup 1.544 km² ile Bergama en geniş yüzölçümüne sahip ilçe durumundadır. En doğudaki ilçesi Kiraz, en batıdaki ilçesi Çeşme, en kuzeydeki ilçesi Bergama ve en güneydeki ilçesi Selçuk olan il kuzeyde Balıkesir, doğuda Manisa, güneyde Aydın illeri ile komşuyken batıda Ege Denizi ile çevrilidir.
Kaledran Çayı Mersin ili Anamur ilçesinde yer alan bir çaydır. Çayın adı Toros Dağları üzerindeki Kaleduran adındaki bir kale öreninden gelmektedir. Bölgedeki yazın kuruyan birçok çayın aksine her mevsim belli bir debiye sahip olan çay 36°06′01″K 32°33′46″D koordinatlarında Akdeniz'e dökülür. Çayın kaynağı Toros Dağlarında Anamur'a bağlı Güngören köyü kuzeyindedir. Güneye doğru akan çay Akdeniz'e dökülmeden önce Mersin ili batı sınırını çizer. Çayın batısı Antalya ili Gazipaşa ilçesi, doğusu ise Anamur ilçesidir. Eskiden bu bölgede bulunan ve çayla aynı isme sahip olan köyün bazı kısımları çayın batısında kalmıştı. Bu sebepten köy ikiye ayrıldı ve doğudaki köy Anıtlı batıdaki köy de Yakacık adını aldı. Ancak halk arasında her iki kısım da hala Kaledran adıyla anılır.
Elmalı Ovası, Antalya ili, Elmalı ilçesinin içinde bulunduğu karstik ova. Büyüklüğü 200 km'ye yakın ova kuzeyde Karagöl'e, güneyde Avlan Gölü'ne, GB'da Gömbe'ye doğru uzanır.
![<span class="mw-page-title-main">Alacadağ</span>](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/2013_satellite_picture_of_Demre%2C_Turkey.jpg/320px-2013_satellite_picture_of_Demre%2C_Turkey.jpg)
Alacadağ, Teke Yarımadası'nda, Antalya ili topraklarında bulunan kırık yapılı dağ. Demre–Finike ile sınırında, GB–KD uzanımlı, 2328 m yüksekliğindedir. Bey Dağları'nın denize doğru uzanan parçası gibidir fakat Akçay ile bu dağlardan ayrılır. Kuzey-güney uzunluğu 30 km, doğu-batı genişliği 20 km'dir.
Karpuz Çayı, Orta Toroslar'dan doğan, Akdeniz'e dökülen doğu Antalya akarsuyudur. Havza alanı 641 km2, debisi 4,2 m3/sn, uzunluğu 36 km'dir.