İçeriğe atla

Kasımpaşa İskelesi

Koordinatlar: 41°01′50″K 28°57′59″D / 41.03056°K 28.96639°D / 41.03056; 28.96639
Kasımpaşa İskelesi
Harita
KonumKasımpaşa semti
Bedrettin mahallesi, Beyoğlu
Türkiye
Koordinatlar41°01′50″K 28°57′59″D / 41.03056°K 28.96639°D / 41.03056; 28.96639
Sahipİstanbul Büyükşehir Belediyesi
İşletmeciŞehir Hatları
Hat(lar)Üsküdar-Eyüpsultan hattı
Kadıköy-Eyüpsultan hattı
Beşiktaş-Eyüpsultan hattı
Otobüs güzergâhları
  • 36T, 38T, 47, 47A, 47Ç, 47E, 47K, 47N, 50E, 50N, 54HT, 54KT, 54TE, 70D, 77, 77A, 77Ç, EM1, EM2
Minibüs
  • Şişhane-Şişli, Şişhane-Yunus Emre Mahallesi, Şişhane-Vialand AVM, Şişhane-İmar Blokları
Yapı
Yapı türüAhşap
OtoparkHayır

Kasımpaşa İskelesi, Haliç'in kuzey kıyısındaki iskelelerden biridir. Kasımpaşa semtindedir. İdari olarak Beyoğlu ilçesi, Bedrettin mahallesindedir. Şehir Hatları'nın Üsküdar-Eyüpsultan, Kadıköy-Eyüpsultan ve Beşiktaş-Eyüpsultan hatları tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskeleye Turabi Baba caddesinden yaya olarak erişim mümkündür.

Haliç'in en büyük ve en eski iskelesidir.[1] Osmanlı döneminde özellikle Denizcilik (Bahriye) Bakanlığı'nın ve Camialtı Tersanesinin bu semtte olması nedeniyle Kasımpaşa bir denizcilik merkeziydi ve bu sayede Kasımpaşa İskelesi Osmanlı'dan günümüze sürekli kullanılan bir iskele oldu. En son 2004 yılında beton zemin üzerine yeniden inşa edildi.[1]

Ahşap olan iskele binasının üzeri kiremit ile örtülüdür. İskele, Osmanlı dönemi Bahriye Nezâreti binası ile Haliç Tersaneleri'nin Camialtı Tersanesi bölümü arasındadır. İskelenin bitişiğinde İBB Kasımpaşa Sosyal Tesisleri yer alır. Kara tarafında park ile çevrili olup parkın içinde Cezayirli Gazi Hasan Paşa Anıtı vardır.

Çevre alanı

  • Kasımpaşa Astsubay Orduevi
  • Cezayirli Gazi Hasan Paşa Camii
  • Güzelce Kasımpaşa Camii
  • Hz. Turabi Baba ve Türbesi
  • Yusuf Ağah Camii

Kaynakça

  1. ^ a b "Kasımpaşa İskelesi - Şehir Hatları". www.sehirhatlari.istanbul. 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haliç Tersaneleri</span> Haliçte üç tersaneden oluşan kompleks

Haliç Tersaneleri, Kasımpaşa'dan Hasköy yönüne doğru Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersanelerini kapsar. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında kurulan Tersane-i Amire günümüzde Haliç Tersaneleri adıyla anılmaktadır. İnşa edildiği dönemin en büyük tersanesi olma özelliğini taşımışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kasımpaşa</span> İstanbulda bulunan bir semt

Kasımpaşa, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan tarihî semt.

<span class="mw-page-title-main">Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa</span>

Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa II. Abdülhamid döneminde Bahriye Nazırlığı görevinde bulunmuş amiraldir. 1853 yılında Sinop Baskını'nda ölen Bozcaadalı Riyale (tümamiral) Hüseyin Paşa'nın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Kaptanpaşa Camii</span>

Kaptanpaşa Camii, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde, Eyüpsultan İskele caddesindeki bu kare planlı cami kesmetaştan yapılmıştır. Ahşap çatısı kurşun kaplı olup içten gizli kubbeli yapım sistemlerinin nadir örneklerindendir. Minaresi tam sağ köşededir. Caminin kıblesi Haliç'e bakar ve solunda park ve yeşillik alanı geçince Eyüpsultan İskelesi görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayirli Gazi Hasan Paşa</span> 155. Osmanlı sadrazamı

Cezayirli Gazi Hasan Paşa, 18. yy'ın ikinci yarısında Kaptan-ı derya ve sadrazam olarak görev yapan Palabıyık lakaplı Osmanlı devlet adamıdır.

Kuzguncuk İskelesi, İstanbul'un Üsküdar ilçesindeki Kuzguncuk semtinde yer alan bir iskeledir.

<span class="mw-page-title-main">Şehir Hatları</span> İstanbul deniz taşımacılığı kuruluşu

Şehir Hatları ya da tam adıyla İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul'da deniz yolu ile taşımacılık alanında faaliyette bulunan kamu kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Eyüpsultan İskelesi</span>

Eyüpsultan İskelesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Haliç üzerinde bir iskeledir. Pierre Loti Tepesi'nin güneyinde yer almaktadır. Şehir Hatları tarafından işletilen iskeleden Üsküdar, Kadıköy, Kabataş ve Beşiktaş'a seferler düzenlenmektedir. İlçedeki tek faal vapur iskelesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy İskelesi</span> İstanbul, Beyoğlunda bir iskele

Karaköy İskelesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir iskeledir. İskele, Haliç'te Galata Köprüsü'nün doğusunda yer almaktadır. Şehir Hatları tarafından işletilen iskeleden Eyüpsultan, Kadıköy, Bostancı ve Üsküdar'a giden seferler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sütlüce İskelesi</span>

Sütlüce İskelesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir iskeledir. İskele, Haliç'te yer almaktadır. Şehir Hatları tarafından işletilen iskeleden Üsküdar, Kadıköy, Kabataş ve Beşiktaş'a da seferler düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar İskelesi</span>

Üsküdar İskelesi, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan bir iskeledir.

İstanbul Boğazı'nda ve Haliç'te Şehir Hatları tarafından işletilen kırk iskele vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy İskelesi</span>

Kadıköy İskelesi, İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Kadıköy Meydanı'nda bulunan bir iskeledir. İskele, Kadıköy metro istasyonu ve dolmuş duraklarına da yakındır. Şehir Hatları ve Turyol vapurlarının kalktığı iskeleden Eminönü, Karaköy, Adalar, Beşiktaş, Bakırköy ve Sarıyer'e seferler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eminönü İskelesi</span> Fatih, Eminönünde bir iskele

Eminönü İskelesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan bir iskeledir. İskele, Bağcılar-Kabataş tramvayına ve Eminönü peronlarına yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş İskelesi</span>

Beşiktaş İskelesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan bir iskeledir.

<span class="mw-page-title-main">Ayvansaray İskelesi</span> İstanbul, Fatihte bir iskele

Ayvansaray İskelesi, Haliç'in güney kıyısındaki iskelelerden biridir. Ahşap olan yapının üzeri kiremit ile örtülüdür. Yapı, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillidir. Şehir Hatları'nın Eyüpsultan-Sütlüce-Ayvansaray-Hasköy-Balat-Fener-Kasımpaşa-Karaköy-Üsküdar iskelelerine uğrayan Haliç hattı tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskele ile tramvay hattının Ayvansaray istasyonuna ulaşılabilir.

Balat İskelesi, Haliç'in güney kıyısındaki iskelelerden biridir. Ahşap olan yapının üzeri kiremit ile örtülüdür. Yapı, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillidir. Şehir Hatları'nın Eyüpsultan-Sütlüce-Ayvansaray-Hasköy-Balat-Fener-Kasımpaşa-Karaköy-Üsküdar iskelelerine uğrayan Haliç hattı tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskele ile tramvay hattının Balat istasyonuna ulaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Fener İskelesi</span> İstanbulda iskele

Fener İskelesi, Haliç'in güney kıyısındaki iskelelerden biridir. Ahşap olan yapının üzeri kiremit ile örtülüdür. Şehir Hatları'nın Eyüpsultan-Üsküdar ve Eyüpsultan-Kadıköy hatları tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskele ile tramvay hattının Fener istasyonuna ulaşılabilir.

Hasköy İskelesi, Haliç'in kuzey kıyısındaki iskelelerden biridir. Beyoğlu ilçesi Hasköy semtindedir. Ahşap olan yapının üzeri kurşun ile örtülüdür. Şehir Hatları'nın Eyüpsultan-Üsküdar ve Eyüpsultan-Kadıköy hatları tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskelenin hemen yanında Rahmi M. Koç Müzesi ve Haliç Kürek Spor Kulübü yer alır. 90 metrekareden oluşan kapalı alanda yolcu bekleme alanı ve personel mahalli bulunur.

Cezayirli Gazi Hasan Paşa Anıtı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi Kasımpaşa semtinde Kasımpaşa İskelesi karşısındaki anıttır. Cezayirli Gazi Hasan Paşa'yı yanında aslan ile tasvir eden anıt Haluk Tezonar tarafından 1985'te yapılmıştır. Hasan Paşa, Osmanlı'da donanma komutanlığı yapmış olup anıt Osmanlı'da donanma komutanlığı olarak kullanılan Kalyoncu Kışlası binasının karşısındadır.