İçeriğe atla

Kasım Rimavi

Kasım Rimavi
25. Ürdün Başbakanı
Görev süresi
3 Temmuz 1980 - 28 Ağustos 1980
(56 gün)
Hükümdar Hüseyin
Yerine geldiğiAbdülhamid Şeref
Yerine gelenMudar Badran
Kişisel bilgiler
Doğum Kassim al-Rimawi
11 Ocak 1918(1918-01-11)
Bani Zeid al-Gharbia, Filistin Mandası
Ölüm 29 Nisan 1982 (64 yaşında)
Amman, Ürdün
Partisi Bağımsız
Bitirdiği okul Columbia Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi

Kasım Rimavi (Arapçaقاسم الريماوي; Kassim al-Rimawi; ‎11 Ocak 1918 - 29 Nisan 1982), Ürdünlü siyasetçi.

Hayatı

Rimavi 1918 yılında İşgal Edilmiş Düşman Toprakları Yönetimi kontrolü altındaki Bani Zeid al-Gharbia'da doğdu. 1952 yılında Kahire'de ki Amerikan Üniversitesi'nin sosyoloji bölümünden mezun oldu. 1954 yılında aynı üniversitede master eğitimini tamamladı. Ardından 1956 yılında New York'da bulunan Columbia Üniversitesi'nde ekonomi alanında doktora yaptı. Ayrıca Londra Üniversitesi'nden hukuk sertifikası almıştır.

3 Temmuz 1980 tarihinde Başbakan Abdülhamid Şeref'in görevi başında ölmesi üzerine, Kral Hüseyin tarafından başbakanlık görevine getirildi. 28 Ağustos'a kadar kısa bir süre görevini sürdürdü. Rimavi ayrıca 1962-1980 tarihleri arasında Tarım Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı gibi çeşitli bakanlık görevlerinde de bulunmuştur. 1967-1970 arası da Ürdün Vekiller Meclisi başkanlığını yapmıştır.[1]

Ölümü

29 Şubat 1982 tarihinde 64 yaşında Amman'da hayatını kaybetti.

Kaynakça

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Orhan Alaettin Erbuğ, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Aysan</span>

Mustafa Aydın Aysan, Türk ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali İrtemçelik</span> Türk diplomat ve siyasetçi

Mehmet Ali İrtemçelik, Türk diplomat ve siyasetçi. Büyükelçi, milletvekili ve bakan olarak görev yaptı.

Ali Avni Çelebi, Türk ressamdır.

Macit Özcan, eski Mersin Büyükşehir Belediye başkanı ve inşaat mühendisi.

İsmet Kaya Erdem, Türk siyasetçi. Tarhan Erdem'in abisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Brown</span> Birleşik Krallık başbakanı (2007–2010)

James Gordon Brown Birleşik Krallık'ın eski başbakanı, İşçi Partisi'nin eski lideri ve Britanyalı devlet adamıdır. 1997 ile 2007 yılları arasında Tony Blair'in hükûmetinde Maliye Bakanlığı yaptı.

Peyman Türkan Akyol, Türk tıp doktoru, akademisyen, siyasetçi, Türkiye'nin ilk kadın bakanı ve Ankara Üniversitesi rektörü.

Metin Dirimtekin,, Türk bürokrat.

Ünal Özgödek, -, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Harbiye Nezâreti</span>

Harbiye Nazırlığı veya Harbiye Nezareti, Osmanlı Devleti'nde savaş işlerine bakmakla görevli bakanlığın adıydı. Bütün Osmanlı ordusu günümüzde yerini Millî Savunma Bakanlığına bırakmış olan bu bakanlığa bağlıydı.

A. Ragıp Gerçeker,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri</span>

Ermenistan-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Ermenistan arasındaki ikili ilişkilerdir. Kıbrıs Cumhuriyeti, Ermeni Kırımı'nı 29 Nisan 1982 tarihinde soykırım olarak tanıyarak, ilk tanıyan ülkelerden biri oldu. İki ülke arasında diplomatik ilişkiler 1991 tarihinden itibaren vardır. Kıbrıs Cumhuriyeti Yunanistan'ın başkenti Atina'daki büyükelçiliği üzerinden temaslarda bulunurken, Ermenistan Rusya'nın başkenti Moskova'daki büyükelçiliği ve Erivan'daki fahri konsolosluk aracılığıyla temaslarda bulunmaktadır. Ayrıca Kıbrıs'ta 2700'e yakın Ermeni yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mevlüt Çavuşoğlu</span> Türk siyasetçi

Mevlüt Çavuşoğlu, Türk siyasetçi, diplomat, ekonomist, iş insanı ve eski Türkiye Dışişleri Bakanıdır. Bu görevinden önce 2013-2014 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı ve 2010-2012 tarihleri arasında ise Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlığı görevlerini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Emma Bonino</span> İtalyan siyasetçi

Emma Bonino İtalyan siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Yasuhiro Nakasone</span> Japon siyasetçi (1918 – 2019)

Yasuhiro Nakasone 27 Kasım 1982 ve 6 Kasım 1987 tarihleri arasında Japonya Başbakanlığı görevinde bulunmuş Japon siyaset adamı. Brian Mulroney, Ronald Reagan, Helmut Kohl, François Mitterrand, Margaret Thatcher ve Mikhail Gorbachev gibi önemli Dünya liderleriyle eşzamanlı olarak başbakanlık görevini sürdüren Nakasone, ülkesinde özelleştirme konusunda attığı adımlarla ve gerek başbakanlığı döneminde, gerekse de sonrasında Japon milliyetçiliğini canlandırma konusundaki faaliyetleriyle tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beşşar Caferi</span>

Beşşar Caferi, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Dijital Gelişim ve Ulaşım Bakanlığı (Azerbaycan)</span> Azerbaycanda bir bakanlık

Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Gelişim ve Ulaşım Bakanlığı, deniz taşımacılığı ve sivil havacılık, iletişim, yüksek teknolojiler dahil olmak üzere ulaştırma alanlarında devlet politikası ve düzenlemelerini uygulayan bir bakanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Rimavi</span> Ürdünlü siyasetçi

Abdullah Rimawi 1950'lerde Ürdün'deki Baas Partisi'nin başkanıydı. 1957'de Süleyman Nabulsi hükûmetinde dışişleri bakanı olarak görev yaptı. Sadık bir pan-Arabist olan Rimawi, Ürdün'deki Haşimi yönetici ailesinin en sesli muhaliflerinden biri haline geldi ve Suriye ile birleşmeyi tercih etti. 1957'de sol hükûmet ile kraliyet ailesi arasındaki kriz nedeniyle Ürdün'den kaçtı. Birleşik Arap Cumhuriyeti'ne yerleşti ve burada BAC Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır'a yakınlaştı. 1959'da bu yakınlık, Nasır ile anlaşmazlığı olan Baas Partisi'nden ihraç edilmesine sebep oldu. Kısa bir süre sonra Arap Sosyalist Devrimci Baas Partisi adında ayrı bir parti kurdu. Sürgünü sırasında, Ürdün monarşisine saldırmak veya monarşiyi baltalamak için bir dizi girişimde bulunduğu iddia edildi.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhalik Renda</span> Arnavut asıllı 4. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Mustafa Abdülhalik Renda, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında bürokrasinin ve siyasetin çeşitli kademelerinde görev yapan Türk siyasetçidir.