İçeriğe atla

Kasım Paşa

Kasım Paşa (d.?-ö.?) Rumeli beylerbeyi ve vezirlik görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamı.

Kasım Paşa Vezir olarak görevliyken 1442 yılında Vazag Muharebesinde Osmanlı güçlerinin yenilgisi sonucu görevden alınan Hadım Şehabettin Paşa'nın yerine Rumeli Beylerbeyi oldu. Macar Kralı János Hunyadi ile 3 Kasım 1443 tarihinde Niş Muharebesinde ve aynı yıl içerisinde İzladi derbendinde yapılan savaşta ağır mağlubiyet aldı. Bu başarısızlıklarından dolayı beylerbeyliği görevinden alındı. Hammer'e göre 1444 yılında yapılan Yalvaç Muharebesinde esir düştü.[1]

II. Mehmed döneminde yeniden Rumeli Beylerbeyi olan Kasım Paşa, II. Bayezid döneminde de vezirlik görevinde bulundu.[2]

Edirne'de kendi adına 1478/79 yılında yaptırdığı Evliya Kasım Paşa olarak adlandırılan cami haziresindeki türbeye gömüldü. Ancak bazı kaynaklarda bu Kasım Paşa'nın Dudumazakoğlu Kasım Paşa olduğu da belirtilmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Uzunçarşılı, İsmail Hakkı (2011). "Osmanlı Tarihi I. Cilt". Ankara: Türk Tarih Kurumu. s. 421-424. ISBN 978-975-16-0011-0. 
  2. ^ Erdoğru, M. A., Bıyık, Ö. "1481 Tarihli Tire, Birgi, Ayasluğ ve Alaşehir Tımar Defteri ile Biga,Tarhala ve Bergama Piyade Yoklaması Defteri", Ege Üniversitesi Yayınları İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayın No:9, Yıl:2015. URL:http://izmiraum.ege.edu.tr/files/1481_tarihli_tirebirgi.pdf 2 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 2017-03-17
  3. ^ Gökbilgin, M. T., "Edirne Şehrinin Kurucuları" http://tayyibgokbilgin.info/wp-content/uploads/2013/03/Article-186.pdf 2 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zağanos Paşa</span> 12. Osmanlı sadrazamı

Zağanos Mehmed Paşa, II. Mehmed saltanatında 1453-1456 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. İstanbul'un Fethi'nden sonra sadrazamlığa getirilen ilk kişidir.

Lala Şahin Paşa, Osmanlı Beyliği'nin kuruluşunda hizmetleri geçmiş bir komutandır. 1389'da öldüğü düşünülür.

İshak Paşa II. Mehmed saltanatında 1469-1472 yılları arasında ve II. Bayezid saltanatında 1481-1482'de sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Koca Mustafa Paşa, II. Bayezid saltanatı sonunda ve I. Selim saltanatı başında 1511-1512 döneminde sadrazamlık yapan Osmanlı devlet adamıdır.

Kara Ahmed Paşa,, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 6 Ekim 1553 ile 28 Eylül 1555 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. I. Selim'in en küçük kızı ve Kanuni Sultan Süleyman'ın en küçük kız kardeşi Fatma Sultan'ın eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Ahmed Paşa</span> Osmanlı soylu ve beylerbey

Şemsi Ahmed Paşa ; ; Şam, Anadolu ve Rumeli beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çoban Mustafa Paşa</span> I.Selimin kızı Hafsa Sultanın eşi

Çoban Mustafa Paşa,, Osmanlı İmparatorluğu'nda kapıcıbaşı, vezir ve beylerbeyi görevlerinde bulunan devlet adamı.

Arslan Paşa, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Hatvan, İstolni Belgrad, Pojega, Semendire ve Belgrad sancakbeyliği ile 1565-1566 yılları arasında Budin beylerbeyliği görevlerinde bulunan Osmanlı askeri ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hadım Şehabettin Paşa</span> Osmanlı vezir

Hadım Şehabettin Paşa, 15. yüzyılda beylerbeyliği ve vezirlik görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamı.

Hadım Süleyman Paşa, Bosnalı asıllı bir Osmanlı askeri ve devlet adamıdır. Hadım Süleyman Paşa II. Mehmed döneminde Anadolu ve Rumeli beylerbeyi ve daha sonra Amasya ve Semendire sancakbeyi olarak görev yapmıştır.

Kalaylıkoz Ali Paşa çeşitli eyaletlerde valilik yapmış ve vezirlik görevinde bulunmuş Osmanlı devlet adamı.

Kenan Paşa, Osmanlı asker devlet adamı.

Pertev Mehmed Paşa, I. Süleyman ve II. Selim dönemlerinde beylerbeyi ve vezirlik görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamı.

Güveyi Sinan Paşa, beylerbeyi ve kaptan-ı deryalık görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Zeynel Paşa; beylerbeyi ve vezirlik görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Kaplan Mustafa Paşa, Osmanlı devlet adamı ve asker

Ahmed Ratib Paşa, Osmanlı devlet adamı

Sokulluzade Hasan Paşa,, sancakbeyi, beylerbeyi ve vezirlik görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır. Sadrazam Sokollu Mehmed Paşa’nın en büyük oğludur.

Hadım Ali Paşa veya Atik Ali Paşa, Sultan II. Bayezid zamanında 1501-1503 ve 1506-1511 dönemlerinde iki kez sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı.

Hadım Yakup Paşa , sancakbeyi ve beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.