İçeriğe atla

Karşıyaka Lisesi

Koordinatlar: 38°27′46″K 27°07′16″D / 38.46278°K 27.12111°D / 38.46278; 27.12111
Karşıyaka Lisesi
Harita
Kuruluş1945
ÜlkeTürkiye
Şehirİzmir
TürüAnadolu Lisesi
MüdürŞafak Yılmaz[1]
Müdür yardımcısıFüsun Mengüverdi[1]
Eğitim diliTürkçe
Yabancı dil(ler)İngilizce
Almanca
Sınıflar35[2]
Öğrenci sayısı856[2]
Öğretmen sayısı63[2]
Adresi1851/4 sk. no:15 Bahçelievler Karşıyaka / İzmir
Resmî sitesihttp://ikl.meb.k12.tr/
Koordinat38°27′46″K 27°07′16″D / 38.46278°K 27.12111°D / 38.46278; 27.12111

Tarihi

Karşıyaka Lisesi, İzmir’in ilk karma lisesi olup tarihi, İzmir Darülmuallimatı (Kız Muallim Mektebi) ve Karşıyaka Ortaokulu’na kadar uzanmaktadır.

Karşıyaka Kız Muallim Mektebi, Bayraklı, Yahya Paşa Köşkü’nde, 1914 Aralık ayında eğitim ve öğretime başlamış, bir yıl sonra da Karşıyaka’da, bu gün okulumuzun bulunduğu alanın bir bölümü üzerine inşa edilen kendi binalarına geçmiştir. Kurucu müdür, Sabiha Hasan Hanım’dır. Yüce Atatürk, bu kurumu üç kez ziyaret etmiştir.

1932 yılına gelinceye kadar Karşıyakalılar, ortaokul için İzmir’e gitmek zorunda kalıyorlardı. 1932-1933 öğretim yılı başlarında, 15 Ekim 1932 tarihinde, Karşıyaka Osmanzade’de tek katlı bir evde, Karşıyaka Orta Mektebi adı ile yalnız erkek öğrenciler için Karşıyaka’nın ilk ortaokulu faaliyete geçmiştir.

Karşıyaka Ortaokulu’nun Kurucu müdürü, Talat Sürenkök' tür. Talat Sürenkök’ten sonra 1939 yılında, bir başka değerli yönetici Sacit Öncel, görevi devralır. Ondan boşalan okul müdürlüğüne “Anıt Eğitimci Hilmi Ziya Apak” 19 Eylül 1942 tarihinde atanır.

Hilmi Ziya Apak, göreve başlar başlamaz Karşıyaka Lisesi’ni açma çalışmalarına hız verir.

Dönemin Milli Eğitim Bakan’ı Hasan Ali Yücel’in oluruyla 1945-1946 ders yılından itibaren Karşıyaka Ortaokulu bünyesinde iki sınıf olarak Karşıyaka Lisesi ‘ilk’ eğitim-öğretim yılına başlar.

Artan öğrenci sayısı nedeniyle derslik ihtiyacı her geçen öğretim yılı daha da büyüyordu. 7 Ekim 1949 tarihinde, Karşıyaka Kız Muallim Mektebi kapanır, öğrencileri diğer illere dağıtılır. Boşalan okul binalarına Hilmi Ziya Apak, hemen talip olur ve 1950 yılından itibaren Karşıyaka Lisesi, Kız Muallim Mektebi’nin bu binalarına taşınır.

1962-1963 eğitim öğretim yılı başında Karşıyaka’da, Kız Lisesi’nin açılması sonucu, Karşıyaka Lisesi’nin kız öğrencileri yeni açılan Karşıyaka’nın bu ikinci lisesine geçirilmiş, okulun adı da “Karşıyaka Erkek Lisesi” olmuştu.

Bu isim, 1977-1978 öğretim yılına kadar kullanılmış, Karşıyaka’daki iki lisenin karma liseye dönüşmesiyle de anılan öğretim yılından itibaren Karşıyaka Lisesi, ilk adına tekrar kavuşur. Günümüze kadar da “Karşıyaka Lisesi” olarak gelir.

Karşıyaka Lisesi, Kız Muallim Mektebi binalarında, yirmi yılı aşkın bir süre eğitim ve öğretimini sürdürür. 1972-1973 öğretim yılı sonunda, çökme tehlikesi gerekçesiyle; daha sonra da 1978 senesinde ana giriş binası, duvarlarındaki çatlamalar sonucu alınan ”tehlikeli” kararı gereğince yıktırılarak, yerine o günlerin futbol sahası üzerine, bugünkü yeni binalar yaptırılmış ve 1978-1979 ders yılına bu modern binalarda girilmiştir.

Karşıyaka Lisesi, 2004-2005 eğitim-öğretim yılından itibaren, statüde yapılan bir değişiklikle Anadolu Lisesi olmuş ve ismi ”Karşıyaka Merkez Anadolu Lisesi” olarak değişmişse de Karşıyaka Lisesi mezunları ile Karşıyakalıların karşı çıkmaları sonucu Milli Eğitim Bakanlığı, okulun tarihini de göz önüne alarak tekrar “Karşıyaka Lisesi” adını takdir etmiştir.

Karşıyaka Lisesi; mezunları, görev yapan yönetici, öğretmen ve görevlileriyle Türkiye’nin hatta dünyanın geneline dağılmış büyük bir aile olarak eğitim tarihimizdeki haklı yerini hep koruyacaktır.

Etkinlikler

Karşıyaka Lisesinde her yıl mayıs ayının ilk pazar gününde okulda lokma günü şenlikleri yapılmaktadır. Yine her yıl öğrenciler arasında düzenlenen matematik, edebiyat, satranç dallarında kazanan öğrencilere ödülleri dağıtılır. Buna ek olarak, Karşıyaka Lisesi Robert Bosch vakfının öğrenci değişim programına üyedir ve her yıl 12 öğrenciyi Almanya'ya gönderir.

Kontenjan

Karşıyaka Lisesi geçmiş yıllarda 210 öğrenci kabul etmiştir. Fakat 2012-2013 sezonunda 180 öğrenci kabul etmiştir. Okulun 2012-2013 eğitim sezonu itibarıyla taban puanı 400'tür.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b İzmir Karşıyaka Lisesi Yönetici Kadrosu[]
  2. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 7 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2013. 
  3. ^ İzmir Karşıyaka'daki Anadolu Liseleri[]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kabataş Erkek Lisesi</span> 1908 yılından bu yana eğitim veren orta öğretim kurumu

Kabataş Erkek Lisesi, 1908 yılından beri öğretim yapan, Türkiye'nin en eski liselerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Vefa Lisesi</span> 1872 yılında kurulan eğitim kurumu

Vefa Lisesi ya da eski adıyla Vefa İdadisi, 1872 yılında İstanbul'da kurulan, günümüzde Anadolu lisesi statüsündeki ortaöğretim kurumu.

İzmir Atatürk Lisesi 1888 yılında, bugün İl Vilayet Konağı'nın yanında, Konak Kaymakamlığı'nın bulunduğu yerdeki İzmir Adliyesi'nin bulunduğu binada (bu bina 1977'de kaymakamlık binasının yapılması için Mehmet Dağdelenli tarafından yıktırılmıştır) 5 senelik idadi mektebi olarak 120 öğrenci ile eğitime başlamıştır. İlk müdür aynı zamanda tarih ve coğrafya öğretmeni olan Abdurrahman Bey'dir. 1890'da 7 senelik idadi olmuştur. Emrullah Efendi'nin Millî Eğitim Bakanlığı zamanında 29 Ekim 1910 tarihinden Cumhuriyet dönemine kadar sultani (lise) olmuştur.

Kırıkkale Fen Lisesi (KFL) 1993-1994 eğitim-öğretim yılında hizmete açılarak, Kırıkkale'deki yerleşkesinde eğitim-öğretim'e devam etmekte olan Türkiye cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir Fen Lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Pertevniyal Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Pertevniyal Lisesi, İstanbul’da Fatih ilçesi merkezinde Pertevniyal Valide Sultan Camii yanında “Mahmudiye Mektebi” adıyla 1872’de hizmete giren ve hâlen Anadolu Lisesi olarak eğitime devam eden, Türkiye'nin köklü öğrenim kurumlarından biridir. İstanbul'un ve Türkiye'nin başarılı okullarından biri olarak gösterilen Pertevniyal Lisesi, 2013-2014 öğretim yılında 140 mezunundan 42'sini, 2014-2015 yılında 180 mezunundan 36'sını çeşitli tıp fakültelerine göndererek büyük bir başarıya imza atmıştır.

Maltepe Askerî Lisesi, Kara Harp Okulu Maltepe Yerleşkesi Komutanlığı İzmir ili Güzelbahçe ilçesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına subay yetiştiren Kara Harp Okuluna ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda üniversitelerin belirlenen bölümlerine daha sonra silahlı kuvvetlerde çalışmak üzere öğrenci temini için lise düzeyinde eğitim ve öğretim yapan, dört yıl süreli fen bilimleri alan programı uygulayan Türkiye'deki askerî liselerden biriydi. 4 kilometrekarelik alana kurulmuş olan Maltepe Askerî Lisesi Türkiye'nin en büyük lisesi, dünyanın da en büyük ikinci lisesiydi. Büyük yüzölçümü ve içinde barındırdığı spor tesisleriyle Türkiye'deki 27 üniversitenin kampüsünden büyüktü.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Lisesi</span> Balıkesirde bir lise

Balıkesir Lisesi, resmî kayıtlara göre 1885'te eğitim öğretim hayatına başlayan Balıkesir'in ve yöresinin tarihi ve önemli okullarından biri.

<span class="mw-page-title-main">İmam hatip lisesi</span> Türkiyede bir lise türü

İmam hatip lisesi, Türkiye'de bir resmî kuruluş. Amacı hatip ve imam yetişmesini sağlamak olan ortaöğretim düzeyinde mesleki okullara verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Anadolu Lisesi</span>

Samsun Anadolu Lisesi, 8 Aralık 1955 tarihinde Samsun'da kurulan bir lise. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ülke çapında yabancı dille eğitim yapacak Maarif Bakanlığı Kolejleri'nin kurulması kararı doğrultusunda Samsun Koleji adıyla eğitime başladı. 1975'te Anadolu Lisesi adını alan Kolej, Türkiye'nin ilk altı Anadolu Lisesi'nden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Özel İtalyan Lisesi</span> İstanbulda lise

Özel İtalyan Lisesi, İstanbul'da yabancı özel okul statüsünde yer alan bir lisedir. İtalyan Hükûmeti tarafından devlet okulu sayılan ve İtalya tarafından maddi olarak desteklenen lisedeki İtalyan öğretmenler de İtalya Hükûmeti tarafından atanmaktadır. Lise, Türk öğrencilerini liseye geçiş sınavı başarılarına göre alır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Kız Lisesi</span>

İzmir Kız Lisesi, Türkiye'de cumhuriyetin ilk eğitim kurumlarından biridir. Okul binası 1917 yılında İzmir Valisi Rahmi Bey tarafından İttihat ve Terakki Mektebi olarak yaptırılmış, daha sonra erkek muallim mektebi olarak kullanılmıştır. Bina, Kurtuluş Savaşı sonrasında İzmir Yunanistan'da kalsaydı, İzmir İyon Üniversitesi olarak kullanılacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Fener Rum Erkek Lisesi</span> Rum Ortodoks Okulu

Fener Rum Erkek Lisesi İstanbul, Fener’de yer almaktadır. Rumlar ve Yunanlar arasında Milletin Büyük Okulu olarak anılır. 1454 yılında kurulan lise, İstanbul'da faaliyet gösteren üç Rum eğitim kurumundan biridir. Faaliyet halindeki diğer liseler, Zapyon ve Zoğrafyon liseleridir.

<span class="mw-page-title-main">Fındıklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi</span>

Beyoğlu Fındıklı Lisesi, İstanbul Kabataş'ta bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'dir.

İzmit Lisesi, Kocaeli ili İzmit merkez ilçesinde bulunan bir lisedir.

Kocatepe Mimar Kemal Lisesi, 1963 yılında Ankara'nın Çankaya ilçesinde kurulan lise düzeyindeki okul.

Fatih Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi eski adıyla Fatih Kız Lisesi, İstanbul'un en eski liselerinden olup 1939-1940 yılları arasında Fatih Kız Ortaokulu olarak eğitime başlayıp 1957-1958 öğretim yılında adı Fatih Kız Lisesi olan okul 1959 yılında günümüzdeki binasına taşınmış, 2014 yılında İmam Hatip Lisesi olmuştur.

Namık Kemal Lisesi, İzmir'in en eski okullarındandır. Günümüze kadar ülke çapında tanınmış birçok mezun vermiştir. 1925-1926 yılları arasında Mustafa Kemal Atatürk, okulun şu anki binasını, bina İzmir Kız Lisesi tarafından kullanılırken ziyaret etmiş ve okulun hatıra defterine şu satırları yazmıştır: "İzmir Kız Lisesini ziyaretimden pek memnun oldum. Müdür hanım ve bay muallimlerin ciddi ve isabetli mesaisinin aşırı suhuletle ve takdirle görülmektedir.". Bu hatıra defteri İzmir Kız Lisesi'nin şu anki binasında saklanmaktadır.

Denizli Lisesi, 1874'te Rüştiye Mektebi ismiyle kurulan Denizli'nin en eski lisesidir. Denizli'nin Kuşpınar mahallesinde yer almaktadır. Kentin en eski yapılarından birisi olduğu için bulunduğu bölge lise semti olarak geçer. Delikliçınar Meydanı'ndan okula çıkan caddenin adı da Lise Caddesi'dir. Koca Mektep ve Baba Lise olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hava Lisesi</span> 1957–1974 yılları arasında Hava Harp Okuluna öğrenci yetiştiren askerî lise

Hava Lisesi, 1957 yılında Hava Harp Okuluna öğrenci yetiştirmek için Manisa'da kurulan, daha sonra İzmir'e taşınan ve 1974 yılında kapatılan askerî lise. Ardılı olarak tekrar "Hava Lisesi" adıyla 2008 yılında Bursa'da açılan Işıklar Askerî Hava Lisesi, 2016 yılında çıkarılan 669 sayılı KHK hükmü uyarınca diğer askerî liselerle birlikte kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bartın Lisesi</span>

Bartın Lisesi, Bartın'ın merkezinde bulunan bir lisedir. Bartın'ın ilk lisesidir.