İçeriğe atla

Karıştıran Muharebesi

Karıştıran Muharebesi
II. Bayezid döneminde taht kavgası

Şehzade Selim ile II. Bayezid arasındaki savaşın tasviri
Tarih3 Ağustos 1511
Bölge
Tekirdağ, Çorlu yakınları,  Türkiye
SonuçII. Bayezid'in kesin zaferi
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Yavuz Sultan SelimOsmanlı İmparatorluğu II. Bayezid
Güçler
20.000 40.000
Kayıplar
8.000 700

Karıştıran veya Tekirdağ Muharebesi, 3 Ağustos 1511 tarihinde I. Selim ile II. Bayezid arasında yapılan savaş.[1]

Sebep

II. Bayezid'in oğullarından olan Ahmed Amasya'da, Korkut Manisa'da, Şehinşah Konya'da, Selim ise Trabzon sancakbeyi görevini üstleniyordu.[2]

II. Bayezid ise kendisinden sonra tahta oğlu Ahmed'in geçmesini arzuluyordu. Bunu bilen Selim, şehzadeler arasında en dezavantajlı konumda olandı, çünkü eğer II. Bayezid ani bir şekilde hayatını kaybederse tahta yetişme mümkün olmayacaktı. Bunun üzerinde Selim, henüz 14 yaşında olan oğlu Süleyman'ı hızlı bir şekilde Bolu sancağına atanmasını sağladı, Ahmed bu durumdan rahatsız oldu.

Ahmed müdahale ederek SüleymanBolu sancağından aldı, bunun üzerine Selim, oğlu için Kefe sancağını talep etti. Selim'in bu hamleyi yapmasındaki amacı ise Kefe'de bulunan kayınbabası Mengli Giray'ın desteğini alabilecekti.

1511 tarihinde Selim, Kırım üzerinden geçerek kendisine Rumeli sancakbeyliğini talep etti, baskılardan ötürü Semendire ile Vidin sancakbeyliği verilmek zorunda kalındı.[3]

1511'in temmuzunda Edirne üzerinden geçip Çorlu'ya ayak basan Selim, Uğraşdere'de babası ile karşı karşıya kaldığı Karıştıran Savaşı'nı kaybetmiştir.[3]

Muharebe

Sultan II. Bayezid'ın veliaht olarak Şehzade Ahmed'i seçmesi sonucu Selim, Edirne'ye doğru hareket etti. Topladığı 20.000 kişilik kuvvetle Edirne'ye girdi, oradan da babasının peşinden giderek Çorlu'ya geldi.

İki taraf arasında şiddetli ve ciddi bir savaş yaşandı. Bazı kaynaklar bu çatışmayı II. Bayezid'in başlattığını belirtir.[4] Babasının saldırısı üzerine Selim, yanındaki Tatar askerlerine kuşatma operasyonu yapmalarını söyledi ancak Kapıkulu askerlerine karşı başarısız oldular. Top ve tüfek ateşiyle Tatar süvarileri dağıldı ve ordusu erimeye başladı. Olanları gören Şehzade Selim atının üzerine atladı, çemberi kırdı ve kaçmayı başardı.

Meydanda ölen askerler II. Bayezid'ın ordusu 700'e yakın asker kaybederken, Selim 8.000 askerini kaybetti.[5]

Gelişmeler

Savaş sonrası Selim, Kefe'ye kaçtı. Savaştan sonra II. Bayezid, oğlu Ahmed'i İstanbul'a davet etti ve bu davet kabul edildi[6], fakat yeniçeriler ayaklandı ve Ahmed İstanbul'a giriş yapamadı ve Konya'ya geçerek padişahlığını ilan etti.[7]

Sonuç

Her ne kadar Selim, savaşı kaybetmiş olsa bile daha sonradan yeniçerilerin desteği sayesinde 24 Nisan 1512 tarihinde taht kavgasını kazanarak tahta çıkmıştır. Selim'in tahta çıkmasından sonra II. Bayezid, Dimetoka'ya gitmek istediğini belirtti, II. Bayezid'in bu isteği kabul edildi ve II. Bayezid, yolda iken öldü. Bu savaşın bir diğer özelliği ise Yavuz Sultan Selim'in yenildiği ilk ve son savaştır.[7]

Kaynakça

  1. ^ "OT/ SAV./ KARIŞTIRAN SAVAŞI | Ayşe Tulun". 20 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2024. 
  2. ^ admin (11 Ağustos 2024). "Karıştıran Muharebesi Nedir , Osmanlı Devletinde Baba ve Oğul Karşı Karşıya". TarihNotum. 20 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2024. 
  3. ^ a b Emecen, Feridun. "Selim I". islamansiklopedisi.org.tr/. İslam Ansiklopedisi. 23 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2023. 
  4. ^ Uzunçarşılı, İsmail Hakkı. Osmanlı Tarihi II.Cilt. s. 240. 
  5. ^ Menavino. Türklerin hayatı ve Adetleri. pp. 126–128.
  6. ^ "I. Selim'in Taht Mücadelesinde İstihbaratın Rolü". dergipark.org.tr. 20 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2024. 
  7. ^ a b BURAN, Hasan (20 Mayıs 2020). "Karıştıran Savaşı (Uğraşdere / Uğraşköy Muharebesi) – Tarih Portalı". 20 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Bayezid</span> 4. Osmanlı padişahı (1389–1402)

I. Bayezid veya Yıldırım Bayezid, dördüncü Osmanlı padişahı. 1389'dan 1402 yılına kadar hükümdarlık yapmıştır. Babası Sultan I. Murad, annesi ise Gülçiçek Hatun'dur.

<span class="mw-page-title-main">II. Bayezid</span> 8. Osmanlı padişahı (1481–1512)

II. Bayezid veya II. Beyazıt, Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır. Tahta geçtiğinde 511.000 km²si Asya'da, 1.703.000 km²si Avrupa'da olmak üzere toplam 2.214.000 km² olan imparatorluk toprakları ölümünde yaklaşık 2.375.000 km²ydi.

<span class="mw-page-title-main">I. Selim</span> 9. Osmanlı padişahı (1512–1520)

I. Selim veya bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahı ve 88. İslam hâlifesidir. "Hâdimü'l-Haremeyni'ş-Şerîfeyn" unvanına ve divan edebiyatındaki "Selîmî" mahlasına sahiptir. Babası sekizinci Osmanlı padişahı II. Bayezid, annesi II. Gülbahar Sultan'dır. 1512-1520 yılları arasında süren yalnızca 8 yıllık saltanatında imparatorluğu muazzam bir hızla genişletti ve özellikle 1516 ile 1517 yılları arasında düzenlediği sefer ile tüm Doğu Akdeniz ile Mısır dahil önemli Orta Doğu bölgelerini ele geçirdi. Padişahlığı döneminde Anadolu'da birlik sağlandı ve Mısır'da hüküm süren Memlûk Devleti'ne son verildi. Devrin en önemli iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat Yolu'nu da ele geçiren Osmanlılar, bu sayede doğu ticaret yollarını da tamamen kontrolleri altına aldılar.

<span class="mw-page-title-main">II. Selim</span> 11. Osmanlı padişahı (1566–1574)

II. Selim, Sarı Selim veya Sarhoş Selim, 11. Osmanlı padişahı ve 90. İslâm halîfesidir. Kânûnî Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın oğludur. Kardeşi Bayezid’e karşı Konya’da yapılan ve tarihte Konya Şehzâdeler Muharebesi olarak yer edinen savaşı kazanarak, babasının desteğini aldı. Babasının ölümü üzerine, hayattaki tek oğlu olarak 24 Eylül 1566 tarihinde on birinci padişah olarak tahta geçti. Padişahlığı sırasındaki ilk sefer batı yönlü yapıldı. Ülke sınırları Orta Avrupa’ya kadar genişledi. Kıbrıs, Tunus, Yemen ve Fas kayıtsız şartsız teslim olanlar arasındaydı. Ülkesinin denizlerde de egemenliğini genişleterek, deniz egemenliğine önem verdi.

<span class="mw-page-title-main">III. Murad</span> 12. Osmanlı padişahı (1574–1595)

III. Murad, divan edebiyatındaki mahlasıyla Muradi, 12. Osmanlı padişahı ve 91. İslam halifesi. Saltanatı sırasında Osmanlı İmparatorluğu en geniş sınırlara ulaşmasına rağmen, devletteki yozlaşma yine saltanatı sırasında başlamıştır. Saltanatı boyunca sefere gitmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mustafa</span> 22. Osmanlı padişahı (1664-1703)

II. Mustafa veya Mustafa Gazi, lâkabı Gazi, Divan edebiyatındaki adı İkbâlî; 22. Osmanlı padişahı ve 101'inci İslâm halifesidir. Babası Sultan IV. Mehmed, annesi Emetullah Râbi'a Gülnûş Sultan'dır. Kuvvetli bir ilim tahsili yaptı. Osmanlı padişahları arasında sefere çıkan son padişahtır.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Bayezid (I. Süleyman'ın oğlu)</span> l.Süleymanın eşi Hürrem Sultandan olan oğlu

Şehzade Bayezid, I. Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olma üçüncü şehzadesidir. Kütahya, Konya ve Karaman sancak beyliklerinde bulunmuştur.

Gedik Ahmed Paşa, II. Mehmed saltanatında, 1474-1476 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Hersekzade Ahmed Paşa II. Bayezid saltanatında 1497-1498, 1503-1506, 1511 tarihlerinde dört defa ve I. Selim saltanatında 1515-1516 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. 1506-1511 döneminde Kaptan-ı Derya görevi de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çaldıran Muharebesi</span> I. Selim ve I. İsmail arasındaki askeri muharebe

Çaldıran Muharebesi, Osmanlı padişahı I. Selim ile Safevi hükümdarı Şah İsmail arasında 23 Ağustos 1514'te, günümüzde İran sınırları içinde yer alan Maku şehri yakınlarındaki Çaldıran Ovası'nda yapılan meydan muharebesidir. Muharebe, Osmanlı imparatorluğu'nun kesin zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Gülbahar Hatun</span> Fatih Sultan Mehmedin eşi ve II.Bayezidin validesi. Valide Hatun (1481 - 1492)

Emine Gülbahar Hatun, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmed'in 1446'da Manisa'da evlendiği ilk eşi, Gevherhan Hatun'un ve II. Bayezid'in annesi.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Korkut</span> II. Bayezid ve Nigâr Hatun’un şehzadesi ve Yavuz Sultan Selim’in ağabeyi

Şehzade Korkut ya da şiirlerinde kullandığı mahlasıyla Harîmî, Sultan II. Bayezid ve Nigâr Hatun’un şehzadesi ve Yavuz Sultan Selim’in ağabeyi. Tahta çıkışında babasına önemli bir desteği olmuştur. II. Bayezid'in tahta çıkması için, onu temsilen görev almıştır. Şehzade Korkut, önceleri kardeşinin padişahlığını tanımış fakat sonradan isyan etmiştir. Adı, okuduğu Dede Korkut Hikâyeleri'nden çok etkilenen dedesi Fatih Sultan Mehmet tarafından Dede Korkut'a ithafen verilmiştir. Türkçe kökenli bir ada sahip olması yönüyle diğer Osmanlı hanedanı üyelerinin çoğundan ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Ahmed</span> II. Bayezidin Amasya valisi olan oğlu

Şehzâde Ahmed II. Bayezid'in Amasya valisi olan oğlu. Nisan 1512'de kendinden küçük kardeşi Yavuz Sultan Selim'in padişahlığını kabul etmeyip isyan ettiyse de, 1513'te gerçekleşen Yenişehir Muharebesi'nde bozguna uğrayıp boğdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Mustafa</span> Osmanlı padişahı I. Süleymanın oğlu

Şehzade Mustafa veya Mustafa Çelebi, Kanuni Sultan Süleyman ve Mahidevran Sultan’ın oğludur. 1533'ten 1541'e kadar Manisa, 1541'den 1553'e kadar ise Amasya valisi olarak görev yapmıştır. 1553 yılında, babasının emriyle idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muradiye Külliyesi</span>

Muradiye Külliyesi, Sultan II. Murad'ın Bursa'da 1425-1426 yıllarında yaptırdığı külliye. Bulunduğu semte de ismini verir.

<span class="mw-page-title-main">Hüsnüşah Hatun</span>

Hüsnüşah Hatun(ölümü 1511 sonrası) Osmanlı padişahı II. Bayezid'in eşi ve şehzade Şehzade Şehinşah'ın annesi.

<span class="mw-page-title-main">Yenişehir Muharebesi (1513)</span> Yenişehir muharebesi (1513)

Yenişehir Meydan Muharebesi 1513'te Yavuz Sultan Selim ile Ahmed Sultan arasında gerçekleşip Yavuz'un zaferiyle sonuçlandığı gibi taht kavgasını da bitirmiştir.

Şehzade Şehinşah, II.Bayezid'in oğlu, Sultan Selim'in kardeşi. 1474 yılında Amasya’da doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Konya Şehzâdeler Muharebesi</span>

Konya Şehzâdeler Muharebesi, I. Süleyman'ın şehzadeleri Şehzade Selim ile kardeşi Şehzade Bayezid arasında gerçekleşen muharebedir.

Hadım Ali Paşa veya Atik Ali Paşa, Sultan II. Bayezid zamanında 1501-1503 ve 1506-1511 dönemlerinde iki kez sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı.