İçeriğe atla

Karyağdı Hatun

Karyağdı Hatun Operası
Özgün isim'Karyağdı Hatun
MüzikOkan Demiriş
LibrettoNezihe Araz
Gala1985
İlk gösterim yeriİstanbul, Türkiye
OyuncularYazgülü
  • Can Ali
  • Ana
  • Baba
  • Türbedar
  • Hala


Karyağdı Hatun Operası, Okan Demiriş’in bestelediği 3 perdelik opera eseri. Librettosunu Nezihe Araz yazmıştır.

1983’te yazılan eserin dünya prömiyeri 1985’te İstanbul’da gerçekleştirildi. Türbesi Ankara’da Opera Meydanı’nda bulunan Karyağdı Hatun adlı kadın evliyanın öyküsünü anlatır. Ağustos ayında hamile kalan ve kar yemeye aş eren kadının ölümle sonuçlanan öyküsü, ana olma isteğinin şiddetini simgeler.

Roller

Rol Ses türü Prömiyerde rol alanlar,
21 Aralik 1985
(Orkestra Yönetmeni:Feridun Altuna)
Yazgülü, EvliyakadınLeyla Demiriş
Canali : Yazgülü'nün kocası Ender Arman
Ana Işın Yüyer
Türbedar Yüksel Örses
Hala Zuhal Dinçer
Onur Gönenli
Baba Necat Pınazoğlu

Sahnelemeler

Eseri ilk kez İstanbul Devlet Opera ve Balesi sahneye koydu. Dünya prömiyeri 21 Aralık 1985'te gerçekleştirildi. Eseri Feridun Altuna'nın yönetti.[1] ve yaklaşık 26 temsil kapalı gişe oynadı.[2]

Karyağdı Hatun, 2012-2013 sezonunda Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi. Eseri Aytaç Manizade sahneye koydu.

Konu

Ankara'nın en güzel kızı olan Yazgülü, yağız, yakışıklı bir delikanlı olan Canali ile evlenir, hamile kalır. Ağustos ayının ortasında kara aş eren Yazgülü, herkes buram buram terlerken kar rüyaları görür. Onun içine ateş bastıkça kocası da yanar yakılır. Yazgülü bir gece Tanrı'ya "Rabbim bana kar ver" diye yalvarır. Bu yakarışının sonunda Ağustos ayının ortasında Ankara'ya kar yağar. Yazgülü, gün ağarıncaya kadar karları avuç avuç yer. Ertesi gün onu bahçenin karlan üstünde ateşler içinde bulurlar. Yazgülü kurtarılamaz; oracığa defnedilir. Halkın gözünde bir evliyaya dönüşen kadın Karyağdı Hatun olarak anılmaya başlar. Rivayete göre hâlâ her gece onun türbesinin üstüne kar yağmaktadır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Karyağdı Hatun İlk Kez Sahneleniyor, Milliyet gazetesi, 21.12.1985
  2. ^ "Karyağdı Hatun Sahnede, Sabah gazetesi, 18.12.2013". 8 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Meriç Sümen, Türk balerin, koreograf.

Dr. Okan Demiriş, Türk besteci ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Semiha Berksoy</span> Türk opera sanatçısı

Semiha Berksoy, Türk opera sanatçısı, tiyatrocu ve ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Önen</span>

Zafer Önen,, Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

Çetin Işıközlü, Türk besteci,orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

Aşk-ı Memnu, Selman Ada tarafından bestelenmiş iki perdelik opera. Librettosu, Tarık Günersel tarafından Halid Ziya Uşaklıgil’in aynı adı taşıyan ünlü aşk romanından hareketle yazılmıştır.

Notre Dame’ın Kamburu balesi, Fransız yazar Victor Hugo’nun Notre Dame'ın Kamburu romanından baleye uyarlanmış iki perdelik bir eserdir.

Gürcü besteci Vakhtang Kakhidze'nin 1988-1989 yılları arasında 3 perde olarak bestelediği, 25 bölümden oluşan Amazons isimli eserinin müziklerini, daha sonra Medeia Magalashvili tarafından 2009-2010 yılları arasında yazılan 2 perdelik yeni bir librettoya uygun olarak, Nugzar Magalashvili ile birlikte stüdyo ortamında yeniden düzenlemesiyle 2011 yılında tamamlanan, M.Ö. 1200 yıllarında Samsun ve çevresinde yaşamış efsanevi kadın savaşçılar olarak bilinen ve oklarındaki yayı iyi çekebilmeleri için çocukken sağ göğüslerinin kesilmesi nedeniyle 'memesiz' anlamına gelen 'Amazon' diye adlandırılan kadın savaşçıları anlatan bir bale eseridir. İlk gösterimi 5 Mayıs 2011 tarihinde Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından, Samsun Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.

Zorba, Yunan besteci Mikis Theodorakis'in, yine Yunan yazar Nikos Kazancakis'e ait aynı adlı romandan uyarlayarak, 2 perde olarak bestelediği, libretto ve koreografisi Lorca Massine tarafından hazırlanan içerisinde; aşk, hüzün, nefret ve büyük bir dans tutkusu barındıran, yer yer Yunan folklorik müziklerinin de kullanıldığı bir bale eseridir.

Engin Akaoğlu, Türk balet.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Gün</span>

Aydın Gün, Türk opera sanatçısı ve rejisör.

IV. Murat Operası, Okan Demiriş’in bestelediği 3 perdelik opera eseri. Librettosunu Turan Oflazoğlu yazmıştır.

Oğuzhan Balcı, Türk kemancı, orkestra şefi, besteci.

Arda Doğan (d. 1980, Edirne), Türk opera sanatçısı, besteci.

Naci Özgüç, Türk orkestra şefidir.

Tolga Taviş, Türk orkestra şefi, aranjör, besteci ve eğitimcidir.

Mine Kurtoğlu, Türk opera sanatçısı.

Güldestan, librettosu ve koreografisi Beyhan Murphy'e, müziği Mercan Dede'ye ait 2004 tarihli 2 perdelik müzik ve dans yapımı.

<span class="mw-page-title-main">Karyağdı Hatun Türbesi</span> Ankarada türbe

Karyağdı Hatun Türbesi, Ankara, Türkiye'de bulunan bir anıt mezardır.