İçeriğe atla

Karton kutu

Oluklu nakliye konteyneri, bir tür karton kutu

Karton kutular, temel olarak mal ve malzemeleri paketlemek için kullanılan ve ayrıca geri dönüştürülebilen endüstriyel prefabrik kutulardır. Sektördeki uzmanlar nadiren karton ve mukavva terimini kullanırlar, çünkü belirli bir materyali belirtmez.[1]

"Karton" terimi, kart stoğu, oluklu mukavva veya kağıt tahta gibi çeşitli ağır kağıt benzeri malzemeleri belirtebilir. Terimin anlamı yerel, içerik, inşaat ve kişisel tercihlere bağlı olabilir. Renk ve baskı niteliklerine bağlı olarak "Kraft kutu" ya da "Baskılı karton kutu" terimlerinin kullanımı, imalatçılar tarafından tercih edilir.[2] Birkaç tür kaplar bazen karton kutu olarak adlandırılır:

Ticaret ve sanayide, malzeme üreticileri, konteyner üreticileri, paketleme mühendisleri ve standart organizasyonlar daha spesifik terminoloji kullanmaya çalışmaktadır.[3] Hala tam ve tek tip kullanım yoktur. Genellikle “karton” teriminden kaçınılmaktadır, çünkü herhangi bir özel malzeme tanımlamamaktadır.

Kağıt bazlı ambalaj malzemelerinin geniş bölümleri şunlardır:

  • Kağıt, temel olarak üzerine yazı, baskı veya paketleme için kullanılan ince bir malzemedir. Tahta, paçavra veya otlardan elde edilen tipik olarak selüloz küspesi nemli liflerin bir araya bastırılması ve esnek tabakalar halinde kurutulmasıyla üretilir.
  • Bazen karton olarak bilinen kağıt karton, kağıttan genellikle daha kalındır (genellikle 0.25 mm veya 10 puntodan fazla). ISO standartlarına göre karton, 224 g / m²'nin üzerinde baz ağırlıklı (gramaj) bir kağıttır, ancak istisnalar da vardır. Karton tek veya çok katlı olabilir.
  • Oluklu mukavva, oluklu bir ortam ve bir veya iki yassı astar levhadan oluşan birleştirilmiş kağıt bazlı bir malzemedir.[4]

Kaplar için birden fazla ad var:

  • Oluklu suntadan yapılan nakliye konteynerine bazen "karton kutu", "karton" veya "kutu" denir. Oluklu kutu tasarımı için birçok seçenek var.
  • Kartondan yapılmış katlanan kartona bazen "karton kutu" denir.
  • Bir bükülme dereceli olmayan mukavvadan bir ayar kutusu yapılır ve bazen "karton kutu" olarak adlandırılır.
  • Karton laminatlardan yapılmış içecek kutularına bazen "karton kutular", "kartonlar" veya "kutular" denir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Geri dönüşüm</span> Kullanılmayan atıkları tekrar kullandırabilen yöntem

Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıt</span> Hamur durumuna getirilmiş türlü bitkisel maddelerden yapılan, yazı yazmaya, baskı yapmaya, bir şey sarmaya yarayan kuru, ince yaprak

Kâğıt, çoğunlukla yazma işlemlerinde kullanılan, üzerine baskı ya da çizim yapılabilen veya ambalaj amacıyla kullanılan ince malzemedir.

<span class="mw-page-title-main">Ambalaj</span>

Ambalaj, ürünlerin, tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış ürünlerdir. Paketleme aynı zamanda paket tasarlama, değerlendirme ve üretme sürecini de ifade eder. Paketleme, malları nakliye, depolama, lojistik, satış ve son kullanım için hazırlamanın koordineli bir sistemi olarak tanımlanabilir. Ambalaj ürünü içerir, korur, muhafaza eder, taşır, bilgilendirir ve satar. En yaygın kullanılan ambalajlar paket, kutu, teneke, poşet, çuval, şişe, kap, torba, kasa, kavanoz ve diğerleridir. Ambalaj üretiminde plastik, cam, metal, ahşap, kağıt, karton, lif gibi malzemeler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Oluklu mukavva</span> iki düz kâğıt kökenli plaka arasına yivle dalga verilmiş kâğıt kökenli malzeme konulması ile oluşturulan malzeme

Oluklu mukavva iki düz kâğıt kökenli plaka arasına yivle dalga verilmiş kâğıt kökenli malzeme konulması ile oluşturulan malzemedir. Genellikle kutu üretiminde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tetra Pak</span> Gıda paketleme ve işleme şirketi

Tetra Pak Türkiye , Tetra Pak, merkez ofisleri İsveç'in Lund ve İsviçre'nin Pully şehrinde bulunan İsveç menşeli gıda ambalajı, gıda paketleme ve işleme şirketidir. Ambalaj konusunda etkinlik gösteren bir şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Depo</span>

Depo ya da ambar, Ticari değeri olan ürünlerin muhafazası amacıyla yapılmış özel yapılardır. Mamul mal üreticileri, ticari işletmeler, ithalat ve ihracat firmaları, toptan satıcılar, nakliye firmaları gibi pek çok sektör tarafından kullanılmakta olan depolar, daha çok şehirlerin endüstriyel bölgelerinde yer almaktadır. Depo ayrıca Demiryolu, deniz taşımacılığı ve hava yolu taşımacılığı bünyesinde yükleme ve boşaltma mekanları olarak da kullanılabilmektedir. İçerisindeki mevcut mal sirkülasyonunun sağlanabilmesi amacıyla vinç, forklift gibi araçlar ve buna yardımcı palet adı verilen genellikle ağaç hammaddeli altlıkların kullanımı önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kutu</span> çoğunlukla düz bir tabanı ve kapağı bulunan; genellikle küp veya dikdörtgenler prizması şeklinde üretilmiş kap

Kutu; çoğunlukla düz bir tabanı ve kapağı bulunan; genellikle küp veya dikdörtgenler prizması şeklinde üretilmiş kap. Bununla birlikte gündelik kullanımda, çok farklı amaçlarla kullanılan, pek çok farklı geometrideki nesne de tanımlama kolaylığı açısından kutu olarak adlandırılır. Kutular çoğunlukla tahta, metal, karton ya da plastik gibi sert ve dayanıklı malzemelerden üretilir. Çoğunlukla nesneleri taşımak ya da muhafaza etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tüp (ambalaj)</span>

Tüp, yapışkan, tutkal, merhem ve diş macunu gibi kalın sıvılar için kullanılabilen yumuşak bir sıkıştırılabilir kaptır. Amerikalı bir portre ressamı olan John Goffe Rand, 1841 yılında boyaları saklamak için sıkılabilir metal boruyu icat etti. Temel olarak, bir tüp plastik, kartondan veya alüminyumdan yapılmış yuvarlak veya oval bir profile sahip silindirik, içi boş bir ambalajdır. Bu borunun her iki ucu, imalat işlemi ve doldurma sırasında farklı şekilde muamele edilir. Genel olarak, tüp gövdesinin bir ucunda, farklı kapaklarla kapatılabilen yuvarlak bir delik bulunur. Orifis birçok farklı şekilde şekillendirilebilir. Çeşitli stillerde ve uzunluklardaki plastik nozullar sadece iyi bir örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Alüminyum kutu</span>

Bazen hatalı bir şekilde "konserve kutusu" olarak adlandırılan bir alüminyum teneke kutu, öncelikle alüminyumdan yapılan ambalajlar için bir kaptır. Genellikle süt ve çorba gibi yiyecek ve içeceklerde, ayrıca yağ, kimyasallar ve diğer sıvılar gibi ürünler için kullanılır. Küresel üretim yıllık 180 milyardır ve alüminyumun dünyadaki en büyük tek kullanım alanını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konserve kutusu</span>

Bir konserve bankası, teneke, teneke kutu, çelik teneke kutu, çelik ambalaj veya kutu, ince metallerden oluşan ürünlerin dağıtımı veya depolanması için kullanılan bir konteynerdir. Birçok kutu "ucu" açarak kesmeyi gerektirir; diğerleri çıkarılabilir kapaklara sahiptir. Kutular çeşitli içerikleri tutar: yiyecekler, içecekler, yağlar, kimyasallar vb. Konservelerden et konservesi, balık konservesi, deniz lahanası, rumtopf, kondense süt, tuzlu salatalık, surströmming, kokteyl kiraz, konserve bezelye, konserve mısır, konserve mantar, salatalık turşusu, konserve domates, korunmuş limon saklanır. Çelik kutular halk arasında teneke olarak adlandırılan kalaysız çelikten yapılır. Ürün çeşidine göre de kutu iç yüzeyi lak ya da benzeri kaplama malzemeleri ile kaplanarak çeliğin korozyonu önlenmiş olur. Bazı lehçelerde, alüminyum kutular bile "teneke kutular" olarak adlandırılmaktadır. 1901 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde, Amerikan teneke kutularının% 90'ını üreten American Can Company kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Teneke kutu</span>

Bir teneke kutu bir teneke kaptır. Teneke metal esas olarak çok ince bir teneke kaplamalı çeliktir. Kalaysız çelik de kullanılır. Bazı kültürlerde, bu kutular "konserve kutusu" veya bazen "kutu" olarak adlandırılır. Birçok “teneke kutu” menteşeli veya çıkarılabilir kapaklara sahiptir. Bazı insanlar teneke kutuları bir hobi olarak toplar. Bisküvi kutusu türü de var.

<span class="mw-page-title-main">İçecek kutusu</span>

İçecek kutusu, karbonatlı alkolsüz içecekler, alkollü içecekler, meyve suyu, çaylar, bitki çayı, enerji içeceği vb. gibi sıvıları saklamak için tasarlanmış metal bir kaptır. İçecek kutuları alüminyumdan veya kalay kaplamalı çelikten yapılmaktadır. Tüm içecek kutuları için dünya çapında üretim, dünya çapında yılda yaklaşık 370 milyar kutudur.

<span class="mw-page-title-main">Amcor</span>

Amcor, küresel bir ambalaj şirketidir. Esnek ambalajlar, sert kaplar, özel kartonlar, yiyecek, içecek, ilaç, tıbbi cihaz, ev ve kişisel bakım ve diğer ürünler için kapaklar ve servisler geliştirmekte ve üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karton</span> genellikle kağıt tahta ve bazen oluklu mukavvadan yapılmış bir kutu veya kap

Bir karton, genellikle kağıt tahta ve bazen oluklu mukavvadan yapılmış bir kutu veya kaptır. Ambalajda pek çok tip karton kullanılır. Bazen karton bardak veya karton kutu da denir. Karton ayrıca selofan veya polistiren ile de kaplanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mukavva</span>

Mukavva, daha kalın ve üstün dayanıklılığa veya diğer mekanik özelliklere sahip kâğıt bazlı ürünler için genel bir terimdir. Yapı, karton olarak bilinen kalın bir tabakadan oluklu ve düz tabakalardan yapılmış oluklu mukavvaya kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Gondolbaşı</span>

Bir gondolbaşı koridorun sonuna yerleştirilen bir ürüne ait bir göstergedir. Bir markaya rekabet avantajı sağladığı düşünülmektedir. Bir perakende ortamındaki üreticiye kiraya vermek için sıklıkla kullanılabilir. Satılık bir gondolbaşına yerleştirilen ürünler, gondolbaşına göre olmayan ürünlerden çok daha hızlı bir şekilde satış yapacaktır. Ürünün bitiş kartındaki görüntüsüne bazen bir özellik de denir.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıt tahta</span>

Kâğıt tahta kalın kâğıt bazlı bir malzemedir. Kâğıt ile mukavva arasında keskin bir ayrım olmamasına rağmen, mukavva genellikle kâğıttan daha kalındır ve katlanabilirlik ve sertlik gibi bazı üstün özelliklere sahiptir. ISO standartlarına göre karton, gramajı 250 g / m²nin üzerinde olan bir kâğıttır, ancak istisnalar da vardır. Kâğıt tahta tek veya çok katlı olabilir. Parke, ahşap, sert kereste, yumuşak kereste içerikli olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Puro kutusu</span>

Puro kutusu, puro ambalajı için kullanılan bir kutu kabıdır. Geleneksel olarak, puro kutuları tahtadan, kartondan, oluklu mukavva veya kağıttan yapılmaktadır. İspanyol sediri, güzel taneciği, ince dokusu, hoş kokusu ve böcekleri uzak tutması nedeniyle, puro kutuları için kullanılabilecek "en iyi" odun türüdür. Okaliptüs ve sarı kavak da puro kutusunun yapımında kullanılabilir. Puro kutuları için kullanılan diğer tipik malzemelerin arasında odunlar arasında kalan maun, karaağaç, beyaz meşe; daha az popüler olan fesleğen, adi ceviz ve gül ağacı yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Teneke kutular</span>

Teneke kutu için genel bir terim olan içecek kutusu ve konserve kutusu ifadeleri kullanılır. Her ikisi de bazen diğer malzemelerle birleştirilmiş, metalden yapılmış ince duvarlı saklama kaplarıdır. Teneke kutular sızdırmazlık, hafif koruma, düşük kütle, genellikle istiflenebilirlik ve ayrıca belirli bir mukavemet, darbe ve korozyona karşı direnç ile karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Karton palet</span>

Karton palet, genellikle taşıma ve depolama amacıyla kullanılan çevreci bir palet türüdür. Geleneksel ahşap paletlere ve Euro paletlere alternatif olarak hafif, ekonomik ve çevre dostu bir seçenek olarak ortaya çıkmıştır.