İçeriğe atla

Karton

Kontrol Edilmiş
Farklı karton türleri

Bir karton, genellikle kağıt tahta ve bazen oluklu mukavvadan yapılmış bir kutu veya kaptır. Ambalajda pek çok tip karton kullanılır. Bazen karton bardak veya karton kutu da denir. Karton ayrıca selofan veya polistiren ile de kaplanabilir.

Bir karton yiyecek, ilaç, donanım ve diğer birçok ürün tipi için uygun bir ambalaj türüdür. Katlanan kartonlar genellikle üreticide bir tüpe birleştirilir ve paketleyiciye düz bir şekilde nakledilir. Tepsi stilleri sağlam bir tabana sahiptir, genellikle düz boşluklar olarak gönderilir ve paketleyici tarafından birleştirilir. Bazıları aynı zamanda kendiliğinden kalkıyor. Kartonları kurmak, yüklemek ve kapatmak için yüksek hızlı ekipman mevcuttur.

Yumurta kartonları veya tepsileri, taşıma sırasında bütün yumurtaları korumak için tasarlanmıştır. Geleneksel olarak, bunlar kalıp hamurundan yapılmıştır. Bu, yumurtaları koruyan bir şekilde biçimlendirilmiş geri dönüştürülmüş gazete kağıdı kullanır. Daha yakın zamanlarda, yumurta kartonları genleşmiş polistiren ve polietilen tereftalat'tan da yapılmıştır.

Aseptik karton

Sıvılar için kartonlar, sıvı paketleme panosunun laminatlarından, folyodan ve polietilenden imal edilebilir. Çoğu Tetra Pak veya SIG Combibloc sistemlerine dayanır. Bir seçenek, baskılı laminatın bir rulo üzerinde tedarik edilmesidir. Karton paketleyicide kesilir, puanlanır ve oluşturulur. İkinci bir seçenek, tamamlanmış ve doldurulmuş olarak önceden monte edilmiş tüplerin paketleyiciye teslim edilmesini sağlamaktır. Bunlar aseptik işlem için uygundur ve süt, çorba, meyve suyu, vb. için kullanılır. Karton bazlı kartonlar, benzer boyuttaki bir çelik kutuya göre daha hafiftir, geri dönüşümü daha zordur. Bazı açık döngü geri dönüşüm işlemleri, inşaat malzemelerinde kullanılmak üzere toplanan kartonları topak haline getirir veya düzleştirir; kapalı döngü geri dönüşümü, işlemden önce katmanları ayırarak mümkündür, ancak bazı geri dönüşümcüler sadece karton elyaflarını geri dönüştürür.

Üçgen üstlü karton

Gable top kartonları genellikle süt, meyve suyu, vb. gibi sıvı ürünler için kullanılır. Bunlar polietilen kaplı karton, başka bir sıvı ambalaj tahtası ve bazen de folyo laminat kullanırlar. Çoğu, üst kısımdaki kabloları açarak ve üst kısmını dışarı çekerek açılır. Bazılarının içeriği açıp yemeye yardımcı olacak donanımları vardır.

Paketleme geçmişi

Kartonun geçmişi, Robert Gair tarafından yaratılarak bir Brooklyn, New York fabrikasında, 1879 yılına kadar uzanıyor. Bu, bir katlanmış kartonun tek bir izleniminde kalıba dayalı, kesilmiş ve puanlanmış bir karton idi. 1896'da, Ulusal Bisküvi Şirketi (Nabisco) krakerleri paketlemek için ilk kartonları kullandı.

Karton yapımında kullanılan katlanmış kağıdın bir sonraki geliştirilmesinden sonra 1908'de Seattle, Washington'dan olan Dr. Winslow, kağıt süt kaplarının San Francisco ve Los Angeles'ta ticari olarak satıldığını iddia etti. Bu kartonun mucidi G.W. Maxwell idi. Bununla birlikte, 1915'te Ohio, Toledo'dan John Van Wormer'in süt saklamak için ilk katlanan boş kutu olan ilk "kağıt şişe" için ilk patenti verildi. Buna "Tetra-Pak" dedi. Süt kutusu katlanabilir, yapıştırılabilir, sütle doldurulabilir ve bir süt çiftliğinde mühürlenebilirdi. 1960'ların başında, tekrarlanabilir işlemlerin üretimine yardımcı olacak birçok otomatik sistem getirdi. O zamanlar Mario Lepore adlı Detroit'ten bir mühendis, üçgen bir üst kartonu katlamak ve mühürlemek için bir makine geliştirdi.

Amerikan ambalaj endüstrisinin öncüsü, John W. Kieckhefer tarafından işletilen Kieckhefer Konteyner Şirketi oldu. Şirket, özellikle kağıt süt kartonunu içeren fiber nakliye konteynerlerinin kullanımında mükemmele sahipti. 1957 yılında, bir borsa aracılığıyla Kieckhefer Container Co.'nun hisseleri Washington'daki Tacoma'daki Weyerhauser Timber Company ile birleştirildi.[1]

Malzemeler

Karton, birçok malzemeden yapılabilir: mukavva, dubleks, beyaz kraft, geri dönüştürülmüş ve daha birçok farklı plastik veya kompozit. Birçok karton, tek bir kartondan yapılır. İhtiyaca bağlı olarak, bu karton bir nem bariyeri oluşturmak için balmumlu olabilir veya polietilen ile kaplanabilir. Bu, sıvı bir ürün içermeye veya bir tozu kuru tutmaya hizmet edebilir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2019. 

Ayrıca bakınız

  • Oluklu kutu tasarımı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Geri dönüşüm</span> Kullanılmayan atıkları tekrar kullandırabilen yöntem

Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Matbaacılık</span>

Matbaacılık ya da basımcılık, metin ve görüntülerin genellikle kâğıt gibi yüzeyler üzerine basılarak çoğaltılma işidir.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıt</span> Hamur durumuna getirilmiş türlü bitkisel maddelerden yapılan, yazı yazmaya, baskı yapmaya, bir şey sarmaya yarayan kuru, ince yaprak

Kâğıt, çoğunlukla yazma işlemlerinde kullanılan, üzerine baskı ya da çizim yapılabilen veya ambalaj amacıyla kullanılan ince malzemedir.

<span class="mw-page-title-main">Polietilen tereftalat</span>

Polietilen tereftalat [bazen poli(etilen tereftalat) olarak da yazılır.] Eskiden PETP veya PET-P olarak veya genellikle en yaygın PET veya PETE olarak kısaltılan polyester ailesi reçinelerinden bir termoplastik polimer reçinedir. Genelde giysiler için elyaflarda, sıvılar ve gıdalar için kaplarda, üretim için termoformda ve mühendislik reçineleri için cam elyafla birlikte kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ambalaj</span>

Ambalaj, ürünlerin, tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış ürünlerdir. Paketleme aynı zamanda paket tasarlama, değerlendirme ve üretme sürecini de ifade eder. Paketleme, malları nakliye, depolama, lojistik, satış ve son kullanım için hazırlamanın koordineli bir sistemi olarak tanımlanabilir. Ambalaj ürünü içerir, korur, muhafaza eder, taşır, bilgilendirir ve satar. En yaygın kullanılan ambalajlar paket, kutu, teneke, poşet, çuval, şişe, kap, torba, kasa, kavanoz ve diğerleridir. Ambalaj üretiminde plastik, cam, metal, ahşap, kağıt, karton, lif gibi malzemeler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tutkal</span>

Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir. Merdane, sprey, rulo ile sıcak ve soğuk uygulanabilir. Yapışma, yapıştırıcı tabaka ile birleştirilecek yüzeylerin malzemeleri arasında güçlü bir adezyon bağın oluşması veya yeni moleküller arası bağların ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır. Yapıştırıcı eklemin mukavemeti, yapıştırıcının yüzeye kohezyonundan, otohezyondan, homojen malzemelerin teması üzerine bağlantıdan da etkilenir.

<span class="mw-page-title-main">Oluklu mukavva</span> iki düz kâğıt kökenli plaka arasına yivle dalga verilmiş kâğıt kökenli malzeme konulması ile oluşturulan malzeme

Oluklu mukavva iki düz kâğıt kökenli plaka arasına yivle dalga verilmiş kâğıt kökenli malzeme konulması ile oluşturulan malzemedir. Genellikle kutu üretiminde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tetra Pak</span> Gıda paketleme ve işleme şirketi

Tetra Pak Türkiye , Tetra Pak, merkez ofisleri İsveç'in Lund ve İsviçre'nin Pully şehrinde bulunan İsveç menşeli gıda ambalajı, gıda paketleme ve işleme şirketidir. Ambalaj konusunda etkinlik gösteren bir şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Tüp (ambalaj)</span>

Tüp, yapışkan, tutkal, merhem ve diş macunu gibi kalın sıvılar için kullanılabilen yumuşak bir sıkıştırılabilir kaptır. Amerikalı bir portre ressamı olan John Goffe Rand, 1841 yılında boyaları saklamak için sıkılabilir metal boruyu icat etti. Temel olarak, bir tüp plastik, kartondan veya alüminyumdan yapılmış yuvarlak veya oval bir profile sahip silindirik, içi boş bir ambalajdır. Bu borunun her iki ucu, imalat işlemi ve doldurma sırasında farklı şekilde muamele edilir. Genel olarak, tüp gövdesinin bir ucunda, farklı kapaklarla kapatılabilen yuvarlak bir delik bulunur. Orifis birçok farklı şekilde şekillendirilebilir. Çeşitli stillerde ve uzunluklardaki plastik nozullar sadece iyi bir örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Plastik şişe</span> yüksek yoğunluklu plastikten yapılmış bir şişe

Plastik bir şişe, yüksek yoğunluklu plastikten yapılmış bir şişedir. Cam şişe ile beraber en fazla tüketilen ambalajdır. Plastik şişeler tipik olarak su, alkolsüz içecekler, motor yağı, yemeklik yağ, ilaç, şampuan, süt ve mürekkep gibi sıvıları depolamak için kullanılır. Boyut, çok küçük örnek şişelerden büyük damacanalara kadar değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Konserve kutusu</span>

Bir konserve bankası, teneke, teneke kutu, çelik teneke kutu, çelik ambalaj veya kutu, ince metallerden oluşan ürünlerin dağıtımı veya depolanması için kullanılan bir konteynerdir. Birçok kutu "ucu" açarak kesmeyi gerektirir; diğerleri çıkarılabilir kapaklara sahiptir. Kutular çeşitli içerikleri tutar: yiyecekler, içecekler, yağlar, kimyasallar vb. Konservelerden et konservesi, balık konservesi, deniz lahanası, rumtopf, kondense süt, tuzlu salatalık, surströmming, kokteyl kiraz, konserve bezelye, konserve mısır, konserve mantar, salatalık turşusu, konserve domates, korunmuş limon saklanır. Çelik kutular halk arasında teneke olarak adlandırılan kalaysız çelikten yapılır. Ürün çeşidine göre de kutu iç yüzeyi lak ya da benzeri kaplama malzemeleri ile kaplanarak çeliğin korozyonu önlenmiş olur. Bazı lehçelerde, alüminyum kutular bile "teneke kutular" olarak adlandırılmaktadır. 1901 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde, Amerikan teneke kutularının% 90'ını üreten American Can Company kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Amcor</span>

Amcor, küresel bir ambalaj şirketidir. Esnek ambalajlar, sert kaplar, özel kartonlar, yiyecek, içecek, ilaç, tıbbi cihaz, ev ve kişisel bakım ve diğer ürünler için kapaklar ve servisler geliştirmekte ve üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karton kutu</span> Paket türü

Karton kutular, temel olarak mal ve malzemeleri paketlemek için kullanılan ve ayrıca geri dönüştürülebilen endüstriyel prefabrik kutulardır. Sektördeki uzmanlar nadiren karton ve mukavva terimini kullanırlar, çünkü belirli bir materyali belirtmez.

<span class="mw-page-title-main">Mukavva</span>

Mukavva, daha kalın ve üstün dayanıklılığa veya diğer mekanik özelliklere sahip kâğıt bazlı ürünler için genel bir terimdir. Yapı, karton olarak bilinen kalın bir tabakadan oluklu ve düz tabakalardan yapılmış oluklu mukavvaya kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Yumurta kartonu</span>

Bir yumurta kartonu, tüm yumurtaları taşımak ve taşımak için tasarlanmış bir kartondur.

<span class="mw-page-title-main">Sigara paketi</span> çoğunlukla sigara içeren kartondan oluşan dikdörtgen kap

Bir paket veya sigara paketi, çoğunlukla sigara içeren kartondan oluşan dikdörtgen bir kaptır. Paket, aroma koruyucu folyo, kağıt veya plastik ile tasarlanmış ve şeffaf hava geçirmez bir plastik film ile kapatılmıştır. "Çekme tırnakları" çekilerek paket açılır. Sert paketler açıldıktan sonra tekrar kapatılabilir, oysa yumuşak paketler kapatılamaz.

<span class="mw-page-title-main">Tek kullanımlık</span> birden fazla kez kullanılamayan ürün

Tek kullanımlık ya da tek kullanımlık ürün, tek kullanım için tasarlanmış ve bundan sonra geri dönüşüme giden veya katı atık olarak atılan üründür. Bu terim bazen belirli kullanım süresi belirsiz benzer ürünleri belirli bir süre kullanabilen ürünlerden ayırmak için de kullanılır. "Tek kullanımlık" kelimesi, yaygın olarak kullanılan sarf malzemesi kelimesi ile karıştırılmamalıdır. Örneğin, kaynakçılar değiştirmezden önce bitene kadar kullanıp tükettikleri kaynak elektrodunu, gaz vb. de "sarf malzemesi" olarak tanımlarlar.

Polietilen tereftalattan yapılan şişeler geri dönüştürülebilir, yeni şişeler ve kaplar, termoform paketleme, çemberleme bandı ve ayrıca halı ve giyim gibi elyaf uygulamalarında da kullanılır. Pek çok ülkede PET plastikleri genellikle kabın altında bulunan evrensel geri dönüşüm sembolü içinde reçine tanımlama kodu numarası "1" ile kodlanır. Ulusal PET Konteyner Kaynakları Birliği (NAPCOR) PET'i şu şekilde tanımlar: "Referans verilen polietilen tereftalat öğeleri tereftalik asit ve mono etilen glikolden türetilir; burada tereftalik asit ve mono etilen glikol reaksiyona girer Polimeri oluşturmak için reaksiyona giren monomer kütlesinin en az yüzde 90'ını oluşturur ve numuneyi ısıtırken 10°C/dakika hızında ısıtıldığında ASTM D3418, 10.1 yöntemindeki ikinci termal tarama sırasında tanımlandığı gibi 225°C ile 255°C arasında bir erime tepe sıcaklığı sergilemelidir"

Genellikle polimer malzemeleri tasarlayan, analiz eden ve değiştiren bir mühendislik alanıdır. Polimer mühendisliği, petrokimya endüstrisi, polimerizasyon, polimerlerin yapısı ve karakterizasyonu, polimerlerin özellikleri, polimerlerin birleştirilmesi ve işlenmesi ve ana polimerlerin tanımı, yapı özellik ilişkileri ve uygulamalarının yönlerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Çemberleme</span>

Çemberleme, bantlama olarak bilinen bir ambalaj işlemi olup ambalajlanacak veya bir arada tutulacak mal veya ambalajları plastik veya metal bandı bir arada tutmak için kullanılır. Plastik band ayrıca çemberleme olarak da adlandırılır. Çemberleme en yaygın olarak ambalaj endüstrisinde kullanılır.