İçeriğe atla

Kartaca Sarayı

Koordinatlar: 36°51′25″K 10°20′19″D / 36.85694°K 10.33861°D / 36.85694; 10.33861
Kartaca Sarayı
قصر قرطاج
Kartaca Sarayı
Harita
Genel bilgiler
TürSaray
KonumKartaca, Tunus
Koordinatlar36°51′25″K 10°20′19″D / 36.85694°K 10.33861°D / 36.85694; 10.33861
Başlama1960
Tamamlanma1969
SahipTunus hükûmeti
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı4
Kat alanı40 ha
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Olivier-Clément Cacoub

Kartaca Sarayı (Arapçaقصر قرطاج, romanizeKasr-i Kartaca), Tunus'un Kartaca belediyesinde bulunan ve Tunus cumhurbaşkanının resmî ikametgâhı olan saraydır. Saray, 1960-1969 yılları arasında inşa edilmiş olup başkent Tunus'tan 15 km uzaklıkta Kartaca antik kentin arkeolojik alanının yakınında yer almaktadır.[1]

Saray kompleksi, merkez bina ve iki daireyi barındıran özel bir kanat, bir cumhurbaşkanlığı güvenliği binası ve biri ortak, idari ve mali hizmetler için kullanılan diğer iki bina ve genelden oluşan saray olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Site içinde Le Corbusier imzalı bir ev bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Protests in Montreal amid spiraling Tunisian unrest". Agence France Presse. Vancouver Sun. 6 Ocak 2011. 10 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Galatasaray Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Galatasaray semtinde bulunan bir lisedir. Türkiye'nin en eski eğitim kurumlarından biri olan okul Fransızca eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Topkapı Sarayı</span> İstanbulda bir saray

Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000'e yakın insan yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kartaca</span> Tunusta arkeolojik bir sit alanı

Kartaca, MÖ 814 yılında, Tunus yarımadasında kurulmuş olan bir Fenike kolonisidir. Kartaca, Fenike dilinde Kart-hadaşt yani "Yeni Kent" anlamına gelmektedir. Kart Hadaşt, 22 sessiz harften oluşan Fenike abecesiyle QRT-HDST olarak yazılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lahey</span> Hollandada bir şehir

Lahey, Hollanda'da Güney Hollanda eyaletinde Hollanda Krallığı devletinin efektif başkenti ve içinde bulunduğu eyaletin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Versay Sarayı</span> Paris civarındaki Fransız sarayı

Versay Sarayı ya da Versailles Sarayı, tarihi bir Fransız şatosudur. Sarayın ilk binasının yapımına 1661'de başlanmıştır, daha sonra değişik zamanlarda genişletilmiştir. Saray, günümüzde müze olarak kullanılır. Versailles sarayı çok geniş planlanmış olması yönüyle tipik Fransızdır. Roma İmparatorluğu'ndan sonra ilk kez bu sarayda büyük ölçüler kullanılmıştır. Bunun nedeni ise zengin ve merkezi krallık yönetimiydi. İtalya, Almanya ve İngiltere'de siyasi ortamlar farklı olduğu için Versailles sarayı gibi saraylar uzun süre yapılamadı.

<span class="mw-page-title-main">Aynalıkavak Kasrı</span> İstanbul, Beyoğlu’nda bulunan tarihi bir yapı

Aynalıkavak Kasrı, İstanbul'un Hasköy, Beyoğlu kıyısında bulunan kasır. İstanbul fethedildiğinde Okmeydanı yamaçlarında büyük bir koruluktu. Bu koruluk sahile doğru inmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Tunus (şehir)</span> Tunusun başkenti

Tunus, Tunus'un başkenti ve Tunus ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Tunus şehri sınırları dışında bulunan ve Tunus'un etrafında şehirleşmiş metropoliten varoşları ile birlikte Tunus şehri "Büyük Tunus " olarak anılmaktadır. 2004 yılı verilerine göre nüfusu belediye sınırları içinde nüfusu 728,453 kişidir. "Büyük Tunus" metropoliten bölgesinin nüfusunun ise yaklaşık 2.7 milyon olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Buckingham Sarayı</span>

Buckingham Sarayı, Birleşik Krallık hükümdarlarının yönetim merkezi ve Londra'daki ikametgâhı. Westminster Şehri'nde bulunan saray sık sık devlet işlerinde ve yabancı devlet insanlarının ağırlanmasında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Çifte Saraylar</span> bebe

Çifte Saraylar veya Cemile Sultan Sarayı ile Münire Sultan Sarayı İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin Fındıklı semtinde yer alan sahil saraylarıdır. “Salıpazarı Sarayları” olarak da adlandırılırlar

<span class="mw-page-title-main">Sadabad Sarayı</span>

Sadabad Kültürel-Tarihi Kompleksi (Farsça: مجموعه فرهنگی-تاریخی سعدآباد), İran'ın başkenti Tahran'da bulunan bir saray.

<span class="mw-page-title-main">Gülistan Sarayı</span>

Gülistan Sarayı İran'ın başkenti Tahran'ın güneyinde, Erg Meydanı'nın yakınında eski Tahran surlarının sınırları içerisinde Kaçar Hanedanı dönemine ait bir saray.

Tunisair, Tunus'un bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. 1948'de kurulmuştur. Avrupa, Afrika, Orta Doğu'ya seferler düzenlemektedir. Ana merkezi Tunus-Kartaca Uluslararası Havalimanı'dır. Merkez binası ise Tunus'un başkenti Tunus'tadır.

<span class="mw-page-title-main">Blaherne Sarayı</span>

Blaherne Sarayı, İstanbul'un kuzeybatı bölümünde bulunan Blaherne semtinde yer alan Bizans imparatorluk ikametgâhı. Sarayın bulunduğu alan günümüzde binalarla kaplıdır, elimizde yalnızca yazılı kaynaklarda bulunan anlatımları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Chiyoda</span> Japonyada özel semt

Chiyoda, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 23 özel semtinden biridir. Yüzölçümü 11.66 km² olan semtin nüfusu 1 Mayıs 2015 tarihi itibarı ile 54,462'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo İmparatorluk Sarayı</span> Japonya İmparatorunun Tokyoda bulunan resmî ikametgâhı

Tokyo İmparatorluk Sarayı, Japonya İmparatoru'nun Tokyo'da bulunan resmî ikametgâhıdır. Saray Tokyo'nun Chiyoda semtinde yer almakta olup başta ana saray, İmparatorluk ailesinin özel konutları, arşiv, müze ve idari ofisler olmak üzere birçok binayı içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hampton Court Sarayı</span>

Hampton Court Sarayı, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan bir kraliyet sarayıdır. Saray, Richmon upon Thames semtinde Thames Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Saray 1838'den beri halka açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Kartaca (belediye)</span>

Kartaca, Tunus'un Tunus ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un doğusunda yer almakta olup Tunus metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 5,987 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 18.279'dur.

<span class="mw-page-title-main">Bardo (şehir)</span>

Bardo, Tunus'un Tunus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un batısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 6,775 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 71.176'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tunisair Express</span> Tunus merkezli bir havayolu şirketi

Tunisair Express, Tunus merkezli bir havayolu şirketidir. Şirket, 1 Ağustos 1991 tarihinde kurulmuş olup Tunisair'in yan kuruluşudur. Şirketin merkezi Tunus'ta Tunus-Kartaca Uluslararası Havalimanı'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Merkez Bankası</span>

Tunus Merkez Bankası, Tunus'un merkez bankasıdır. Banka, 19 Eylül 1958 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Tunus'te yer almaktadır.