İçeriğe atla

Kartaca Film Festivali

Kartaca Film Festivali her iki yılda bir Tunus hükûmeti tarafından organize edilen bir film festivalidir. Festivalin yapılmadığı her ik yılda bir ise Kartaca Tiyatro Festivali organize edilir.

Film yapımcısı Tahar Cheriaa'yı anlamak için düzenlenen festival ilk olarak 1966 yılında Tunus Kültür Bakanlığı tarafından oluşturuldu. Festival kapsamında Mağrip, Afrika ve Orta Doğu'dan filmler gösterilir. Yarışmaya katılabilmek için filmin yönetmeninin Afrika ya da Orta Doğu ülkelerinden birisine ait bir vatandaşlığa sahip olması ve filmin, adaylığından önceki iki yıl içerisinde yapımının tamamlanmış olması koşulu aranmaktadır.

Festivalin en büyük ödülü olan Tanit d'or ödülünün biçimi, antik Kartaca'nın ay tanrıçası'ndan esinlenmiştir.

Altın Tanit ödülüne layık görülen filmler aşağıda listelenmiştir:

  • 1988: Wedding in Galilee, Michel Khleifi, Filistin,[1]
  • 1992: La nuit (Mohamed Malas, Suriye)
  • 1994: Les silences du palais (Arapçaصمت القصور) (Moufida Tlatli, Tunus)
  • 1996: Salut cousin (Merzak Allouache, Cezayir)
  • 1998: Vivre au paradis (Bourlem Guerdjou, Cezayir)
  • 2000: Dolé (Imunga Ivanga, Gabon)
  • 2002: Le prix du pardon (Mansour Sora Wade, Senegal)
  • 2004: A Casablanca, les anges ne volent pas (Mohamed Asli, Fas)
  • 2006: Making-Off (Arapçaآخر فيلم) (Nouri Bouzid, Tunus)
  • 2008: Teza (Habeşistan-İngilizcesi) (Haile Gerima, Etiyopya)
  • 2010: Microphone (Ahmed Abdallah, Mısır)
  • 2012: La Pirogue (Moussa Touré, Senegal)
  • 2014: Ömer (Hany Abu-Assad, Filistin)
  • 2015: L’orchestre des aveugles(Arapçaصمت العميين) (Mohamed Mouftakir, Fas)

Bronz Tanit ödülüne layık görülen filmler:

  • "1980: "Chafika et Metwal" (Aly Badrakhan, Mısır)"

Kaynakça

  1. ^ "IMDb, ödüller". 12 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Afrika</span> Afrika kıtasının Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Sudanı içeren kuzey bölgesi

Kuzey Afrika, Afrika'nın kuzeyindeki bölgeye verilen isim. Bugün Kuzey Afrika'da Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Sudan devletleri bulunmaktadır. Bölgede Müslümanlar çoğunluktadır. Bölgedeki yaygın diller Arapça, Berberice ve Kıpticedir.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip</span> Kuzey Afrikada coğrafi bölge; Arap dünyasının batı yarısı

Mağrip, Arap dünyasının batı kısmıdır. Bölge, Cezayir, Libya, Moritanya, Fas ve Tunus dahil olmak üzere Batı ve Orta Kuzey Afrika'yı kapsar. Mağrip ayrıca Batı Sahra'nın tartışmalı bölgesini de içerir. 2018 itibarıyla bölgenin nüfusu 100 milyondan fazlaydı.

<span class="mw-page-title-main">Afrika Futbol Konfederasyonu</span>

Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) Afrika'da futbolu organize eden ve yöneten kuruluştur. 53 Afrika ülkesinin bağlı olduğu bu kuruluş Afrika Uluslar Kupası, CAF Konfederasyon Kupası, CAF Şampiyonlar Ligi'ni düzenler. Ayrıca CAF Afrika'da Yılın Futbolcusu ödülünü de verir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir (şehir)</span> Cezayirin başkenti

Cezayir, Cezayir'in başkenti ve en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Bizerte</span>

Binzert, Bizerte ya da Bizerta Tunus'ta bir kent ve Bizerte vilayetinin merkezidir. 2004 yılı verilerine göre nüfusu 114.371 kişidir.

2004 Afrika Uluslar Kupası 24. kez Tunus'ta düzenlenen Afrika Uluslar Kupası'dır. 2002'de olduğu gibi, bu turnuvada da 16 takım 4'erli şekilde dört gruba ayrılmıştır. Tunus, Fas'ı 2-1 yenerek ilk şampiyonluğunu kazanmıştır.

2014 FIFA Dünya Kupası elemeleri CAF İkinci Tur maçları, CAF'tan kupaya katılacak ekipleri belirleyen elemelerin ikinci aşamasıdır.

Jacques Pellegrin Fransız zoolog.

Bu sayfada 1978 FIFA Dünya Kupası elemelerinden Afrika (CAF) tarafından düzenlenmiş olan eleme maçlarının sonuçları ve bu elemelerden kupaya katılmaya hak kazanan takımlar yer almaktadır. Elemelerle ilgili genel bilgi almak için 1978 FIFA Dünya Kupası elemeleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bu sayfada 1982 FIFA Dünya Kupası elemelerinden Afrika (CAF) tarafından düzenlenmiş olan eleme maçlarının sonuçları ve bu elemelerden kupaya katılmaya hak kazanan takımlar yer almaktadır. Elemelerle ilgili genel bilgi almak için 1982 FIFA Dünya Kupası elemeleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bu sayfada 1986 FIFA Dünya Kupası elemelerinden Afrika (CAF) tarafından düzenlenmiş olan eleme maçlarının sonuçları ve bu elemelerden kupaya katılmaya hak kazanan takımlar yer almaktadır. Elemelerle ilgili genel bilgi almak için 1986 FIFA Dünya Kupası elemeleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">1998 Afrika Uluslar Kupası</span>

1998 Afrika Uluslar Kupası, Afrika Futbol Konfederasyonu üyesi ülkelerin katıldığı Afrika Uluslar Kupası'nın 21. turnuvasıdır. Burkina Faso'nun ev sahipliğinde, 7-28 Şubat tarihleri arasında düzenlenmiştir. 16 takımın katıldığı turnuvada Mısır, organizasyon tarihindeki dördüncü şampiyonluğunu elde etmiştir.

2018 FIFA Dünya Kupası elemeleri, CAF İkinci Tur maçları 11-17 Kasım 2015 tarihlerinde oynandı.

2018 FIFA Dünya Kupası elemeleri - CAF Üçüncü Tur, 2018 FIFA Dünya Kupası elemeleri kapsamında yapılan Afrika elemelerinin son aşamasıdır. Maçlar 7 Ekim 2016 ila 6 Kasım 2017 tarihleri arasında oynandı.

2017 Afrika Uluslar Kupası, sponsporluk anlaşmalarıyla Total Afrika Uluslar Kupası, Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) tarafından iki yılda bir düzenlenen Afrika Uluslar Kupası'nın 31.'si. İlk olarak Libya'ya verilen şampiyona ev sahipliği, Ağustos 2014'te ülkede devam eden iç savaş sebebiyle CAF tarafından iptal edildi. Ardından turnuvanın Gabon'da yapılması kararlaştırıldı.

Kuloğlu Türkleri, Osmanlı'nın Berberi sahilindeki batı ve orta kıyı bölgelerinde yaşayan, Türk erkek ve Berberi kadınlardan doğan insanları tanımlamak için kullanılmış bir terimdir. Bu terim Osmanlı Cezayiri, Osmanlı Libyası ve Osmanlı Tunus'unda yaygın olarak kullanılırken, Mısır'daki Mısır Türkleri için kullanılmamıştır. Bugün, Kuloğullarının torunları bağımsızlıktan sonra büyük ölçüde yerel toplumların arasında entegre oldular, ancak yine de bazı kültürel geleneklerini koruyorlar; ayrıca Hanefi mezhebini yaşamaya devam ederler ve Türk kökenli soyadlarını hala kullanmaya devam ederler.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Afrika tarihi</span>

Kuzey Afrika tarihi ilk avcı göçebeleri gelişinden başlayıp Mısır ve Kartaca gibi antik uygarlıklara ev sahipliği yaparken daha sonraları Roma, Bizans, Arap ve Osmanlı fetihlerine uğramış Avrupa kolonileşmesi ve modern devletlerin ortaya çıkışı izlemiştir. Tarih boyunca Kuzey Afrika kıpti, arap, latin, berberi ve benzeri etnik zenginliğe sahip olarak birçok farklı kültürden medeniyetlere ev sahipliği yaptı. Amon inancı, Atenizm, kartaca dini, Hristiyanlık ve İslam gibi birçok inanç Kuzey Afrika'nın düşünce hayatını şekillendirdi.

Tunus'taki Türkler, Tunus'taki azınlık gruplarından birini oluşturan etnik Türklerdir.

Sarayın Sessizliği, yönetmenliğini ve yazarlığı Moufida Tlatli tarafından yapılmış 1994 yapım Tunus filmi. Film, Arap dünyasındaki cinsiyet, sınıf ve cinsellik meselelerini bir prensin sarayındaki iki kuşaktan kadınlar ile incelemektedir. Çekici bir genç düğün şarkıcısının gözlerinden Fransız Tunusu'nda bir grup kadının gösterişli bir sarayda cinsel ve sosyal köleliğini ortaya koymaktadır. Tlatli, bu filmi annesinin beklenmedik şiddetli hastalığı ve kendi hayatına dair ne kadar az şey bildiğine hitaben yazmıştır.

Mikrofon (Arabic) Ahmed Abdalla'nın Mısır'ın İskenderiye şehrinin yeraltı sanat sahnesini konu alan 2010 Mısır bağımsız filmidir. Film, Kahire Uluslararası Film Festivali'nden En İyi Arapça Film Ödülü'nü ve Journées cinématographiques de Carthage'dan Tanit d'Or ödülünü aldı. Ek olarak 2010'da Dubai Uluslararası Film Festivali'nden En İyi Kurgu Ödülü'ne de layık görüldü.