İçeriğe atla

Kars Okrugu

Карсский округ
Rusya İmparatorluğu okrugu

1878–1918
Kars Okrugu harita üzerinde
Kars Okrugu harita üzerinde
MerkezKars
Tarih
 - Kuruluş 1878
 - Kaldırılış 1918
Yüzölçümü
 - 1897 5.900 km2 (2.278 sq mi)
Nüfus
 - 1897 134.100 
     Yoğunluk22,7 /km2  (58,9 /sq mi)
Bugün parçası Türkiye

Kars Okrugu (RusçaКарсский округ), Rus İmparatorluğu'nun 1878-1918 yılları arasında Kars Oblastı'na bağlı bir idari bölümdü. Okrugun merkezi Kars şehriydi.

Tarihçe

Kars Okrugu, Rus İmparatorluğu'nun 93 Harbi sonrasında Ayastefanos Antlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu'ndan aldığı Kars ve çevresindeki topraklarda 1878 yılında kurulmuştur. 1881 yılında okrugun sınırları değiştirildi. 1918 yılında Brest-Litovsk Barış Antlaşması sonucu tüm Kars Oblastı ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu'na geri verildi.

Demografi

1897 nüfus sayımına göre okrugun nüfusu 134,100'dü. Nüfusun %34,8'ini Ermeniler, %16.4'ünü Karapapaklar, %12.6'sını Ruslar, %11.0'ini Rumlar, %7.9'unu Türkler, %6.8'ini Kürtler, %2.5'ini Ukraynalılar, %1.8'ini Türkmenler, %1.6'sını Lehler ve %1.1'ini Azeriler oluşturmaktaydı. Okrug merkezi Kars'ın nüfusu ise 20,805'ti.[1]

İdari bölümler

Kars Okrugu 1914 yılı itibarı ile Akbaba (Агбабаинский), Zarişat (Зарушадский), Kars (Карсский), Soğanlık (Соганлугский) ve Şuragel (Шурагельский) olmak üzere beş bölüme (участок) ve bu bölümlerde toplam 21 kırsal okruga (сельский округ) ayrılmaktaydı.[2]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">93 Harbi</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1877-1878 yılları arasında yapılmış savaş

93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Aleksandr döneminde yapılmış olan bir Osmanlı-Rus Savaşı'dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Hem Osmanlı Devleti'nin batı sınırındaki Tuna (Balkan) Cephesi'nde, hem de doğu sınırındaki Kafkas Cephesi'nde savaşılmıştır. Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı Devleti, çok ağır bir yenilgi almıştır. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya ve Batı Avrupa ülkelerinde, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Hristiyanların insan haklarının çiğnendiği konusunda oluşan tek taraflı kamuoyu, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm akımıdır. Avrupa'nın büyük güçleri savaşı önlemek için İstanbul'da Tersane Konferansı'nı toplamışlar, ancak Osmanlı Devleti'ne yaptıkları taleplerin reddedilmesi üzerine savaş patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karapapaklar</span> Azerbaycan Türklerini oluşturan etnik boylardan birisi

Karapapaklar veya Terekemeler, Kuzey Kafkasya'da Derbent, Gürcistan'da Kvemo Kartli, Azerbaycan'da Kazah, İran'da Sulduz ve Türkiye'de de genel olarak Kuzeydoğu Anadolu'da yaşayan Azerbaycan Türklerini oluşturan etnik boylardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Batum</span> Gürcistan, Acarada Karadeniz kıyısındaki bir liman kenti

Batum, Gürcistan'ın Özerk Cumhuriyeti Acara'nın başkenti olan Karadeniz kıyısındaki liman kenti. Nüfusu 169.100 olan Batum, önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak hizmet vermektedir. Subtropikal bir bölgede yer almaktadır. Narenciye ve çay gibi tarımsal ürünler bakımından zengindir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Karacaören, Kars</span> Karsta bir köy

Karacaören, Kars'ın Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çengilli, Kağızman</span>

Çengilli, Kars ilinin Kağızman ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kars Oblastı</span>

Kars Oblastı 1878 yılında Kars Sancağı'nın yerine kurulan Rus İmparatorluğu oblastı. Merkezi Kars il merkezidir. Kars, bugün Türkiye'ye bağlı bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Muharebesi (1918)</span> 1. Dünya Savaşı sırasında Rus ve Türk orduları arasında geçen savaş

Bakü Muharebesi, 1918 yılında Azeri ve Dağıstanlı gönüllülerle takviye edilen ve Kafkas İslam Ordusu adı verilen Osmanlı Ordusu'nun Bakü Sovyeti, Britanya İmparatorluğu, Merkezi Hazar Diktatörlüğü ve Beyaz Ordu karşısında Bakü'yü almak için giriştiği muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Zakatala (rayon)</span>

Zakatala Rayonu, Azerbaycan'da rayon. Merkezi Zakatala şehridir. Rusyaya bağlı Dağıstan ve Gürcistan ile sınırdır.

Kars Sancağı (1548-1878/1918-1920/1921-1923) 1548 yılında Kars'ın Safevilerden alınmasıyla kurulan Osmanlı sancağı. 1878 yılında Berlin Antlaşması ile Rusya'ya bırakıldı ve Kars Oblastı'na dönüştü. 1918'de Brest Litovsk Barış Antlaşması sonrası tekrar Osmanlı Devleti'ne verildi. 1923 yılında sancaklar kaldırılarak Türkiye'nin bir ili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ardahan Okrugu</span>

Ardahan Okrugu, Rus İmparatorluğu'nun 1878-1918 yılları arasında Kars Oblastı'na bağlı bir idari bölümdü. Okrugun merkezi Ardahan kasabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kağızman Okrugu</span>

Kağızman Okrugu, Rus İmparatorluğu'nun 1878-1918 yılları arasında Kars Oblastı'na bağlı bir idari bölümdü. Okrugun merkezi Kağızman kasabasıydı.

Batum Oblastı, Rus İmparatorluğu'nun 1878-1918 yılları bir oblastı idi. Oblastın sınırları eski Batum Sancağı'nın topraklarından oluşmaktadır. Oblastın merkezi Batum idi.

<span class="mw-page-title-main">Koryak Okrugu</span> Rusyanın okrugu

Koryak Okrugu, Rusya'nın Kamçatka Krayı'na bağlı bir okrugdur. Yüzölçümü 301,500 km² olan okrugun nüfusu 2010 yılı itibarı ile 18,759'dur. Okrugun idari merkezi Palana'dır.

<span class="mw-page-title-main">Simbirsk Guberniyası</span>

Simbirsk Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Ulyanovsk Oblastı ve çevresini kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Simbirsk idi.

Zakatala Okrugu, Rus İmparatorluğu'nun Tiflis Guberniyası'na bağlı bir okrug idi. Okrug, günümüz Zakatala Rayonu ve çevresini kapsamaktaydı. Okrugun merkezi Zakatala idi.

<span class="mw-page-title-main">Boğaz, Kars</span>

Boğaz, Kars ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Okrugu</span>

Artvin Okrugu, Rus İmparatorluğu'nun 1878-1918 yılları arasında Batum Oblastı'na bağlı bir idari bölümdü. Okrugun merkezi Artvin kasabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Oltu Okrugu</span>

Oltu Okrugu, Rus İmparatorluğu'nun 1878-1918 yılları arasında Kars Oblastı'na bağlı bir idari bölümdü. Okrugun merkezi Oltu kasabasıydı.

Batum okrugu, Rus İmparatorluğu döneminde Gürcistan'da, 1878 ile 1918 yılları arasında Batum Oblastı'nın idari birimlerinden biriydi. Adını, bugün Acara Özerk Cumhuriyeti'nin idari merkezi olan Batum kasabasından alıyordu. Batum Okrugu, güneyde Artvin Okrugu, güneydoğuda Kars Oblastı'na bağlı Ardahan Okrugu, kuzeydoğuda Tiflis Guberniası, kuzeyde Kutaisi Guberniası ve batıda Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Trabzon Vilayeti ile çevreleniyordu.