İçeriğe atla

Karpat Sich

Karpat Sich Halk Öz Savunma Örgütü, (Ukraynaca: Ограницация народной оборони «Карпатська Сич»), Kasım 1938 ile Mart 1939 arasında Karpat-Ukrayna'da bir paramiliter örgüttü. Karpat Sich'in gelecekteki bağımsız Karpat-Ukrayna ordusu olması amaçlandı, ancak 15 Mart 1939'da ilan edilen devlet, Macar Savunma Kuvvetlerinin işgalinden sonra sona erdi.[1]

Geçmiş

Komutan Dmytro Klympush liderliğindeki Ukrayna birlikleri

Karpat-Ukrayna, 1921'de Trianon Antlaşması ile Çekoslovakya'nın kontrolüne girdikten sonra, Prag, Rutenyalıların yaşadığı bölgeye özerklik vermeyi taahhüt etti. Ancak bunun uygulanması 29 Eylül 1938'de Münih kararıyla Almanya'nın Südet Bölgesi'ni ülkeden ayırmasına kadar ertelendi. Bu dönemde Çekoslovakya hem dış hem de iç siyaset açısından krize girdi. Ülkenin doğusundaki isyanı bastırmak için 11 Ekim'de Podkarpatskka Rusz adı altında Transkarpat özerk bölgesi oluşturuldu. İlk başbakanı, Büyük Rus eğilimli ve Macar yanlısı olan András Bródy idi. Ancak 26 Ekim'de vatana ihanet suçlamasıyla tutuklandı ve yerine o zamanki İçişleri Bakanı, Ukrayna partisinin lideri Avgustyn Volosin geçti. Volosin, Karpat-Ukrayna'yı Ukrayna halkının bir grubu olarak görüyordu ve uzun vadeli hedefi, Alman desteğiyle bağımsız bir Ukrayna devleti yaratmaktı. İktidara geldikten sonra, Çekoslovak makamlarına Ekim-Kasım 1938'de son derece aktif olan Macar ve Polonyalı sabotajcıları bulup silahsızlandırmada yardımcı olacak bir paramiliter örgütün kurulmasını savundu; öte yandan oluşturulacak bu grup, gelecekteki devletin ordusunun çekirdeği olarak hizmet edebilirdi.[2]

Karpat Sich'in Kuruluşu

Karpat Sich'in liderleri; soldan sağa: Ivan Andriyovych Rogach, Ivan Roman ve Fyodor Tatsynets.
19 Şubat 1939'da Hust'taki "Karpat Sich"in 2. Bölgesel Kongresi sırasında Viktor Yosypoviç Kurmanoviç
1938 kampanya afişi

Karpat Sich'in kuruluş toplantısı 9 Kasım 1938'de Altkarpat'ın asıl başkenti Ungvár, Birinci Viyana Ödülü nedeniyle diğer büyük şehirler gibi Macaristan'a verildiği için yeni başkent Hust'ta yapıldı. Dmitro Klimpus örgütün başkomutanı olarak seçildi ve komutada ayrıca ekonomi müdürü Ivan Roman, sekreterlik başkanı Ivan Rohacs ve propaganda yöneticisi Sztepan Roszoha da vardı. Klimpus ve Roman daha önce sırasıyla Monarşi ve Çekoslovakya ordusunda subay yardımcısı olarak görev yaptı. Polonyalı Galiçya'dan gelen Ukraynalı Milliyetçiler Örgütü üyeleri, Karpat Sich'in askeri karakterinin yaratılmasında büyük rol oynadı. Örgüt tüzüğünde asıl görevinin Altkarpat hükûmetine yardım etmek, Ukrayna vatandaşlarının nefsi müdafaa ruhunu güçlendirmek ve propaganda yapmak olduğu belirtiliyordu.

21 Kasım'da yayınlanan talimatnamede, Sich'in katı merkezileşme ve yukarıdan aşağıya emirlere dayanan organizasyon yapısı tanımlandı. Kurulduğu sırada örgütün yaklaşık bin üyesi vardı, ancak çoğu üye onu yalnızca Ukraynalı bir kültür örgütü olarak görmesine ve yaklaşık iki bini bir tür askeri eğitim almasına rağmen, sayı hızla 10-15 bin civarına yükseldi.[3] "Elit muhafız", Hust merkezli 1. ve 2. birliklerdi ve toplam yaklaşık 320 kişiden oluşmasına rağmen 1. birliğin yalnızca yüz üyesi üniforması vardı ancak bu birlik eldeki en iyi silahlarla donatılmışlardı.

4 Aralık 1938'de, çoğu kişinin daha çok milliyetçi bir gösteri olarak gördüğü ve Transkarpatya'nın tüm bölgesinden binlerce insanın katıldığı Karpat Dağları'nın ilk kongresi düzenlendi. Yeni üniforma da burada sunuldu.

Ekipman

Karpat Sich subayının üniforması

Askeri eğitim ile ilgili olarak, eğitimli subay eksikliği ve silah eksikliği her zaman ciddi bir sorun olmuştur. Üyelerin büyük çoğunluğu sivil mesleklere sahip gönüllülerdi, çok azı gerçek askeri deneyime sahipti. Subayların eğitimi, daha önce Avusturya, Polonya ve Çekoslovak ordularında görev yapmış olanlardan organize edildi, ancak Mart 1939'a kadar sadece 40 kişiye eğitim verebildiler. Çekoslovak makamları, sivil kuruluşların silah bulundurmasına izin vermedi, bu nedenle yalnızca bazı ateşli silahları yasadışı olarak elde edebildiler. Mart 1939'a kadar çoğunlukla feshedilmiş Çek Ulusal Muhafızlarından 50 tüfek ve 200 tabanca aldılar. Çekoslovak sınır muhafızlarının 6-7 kişilik grupları tipik olarak bir tüfek, bir tabanca ve altı el bombasıyla silahlandırıldı.[4]

Resmi üniforma şunlardan oluşuyordu: mazepinka (geleneksel Ukrayna askeri şapkası), beyaz gömlek, koyu renkli kravat, kamuflaj yeşili (veya grimsi mavi) ceket, deri bel kemeri, pantolon, çizme, askeri pelerin. Bazen şapkaya mavi-sarı bir şerit takılırdı. Deseni bölgeden bölgeye değişen elbisenin üzerine inci işlemeli bir kokart takarlardı. Bayan forması önlüksüz atlet, bluz, kravat, yelek, kemer ve diz altına kadar uzanan etekten oluşuyordu.

Karpat Sich, saflarına kadınları da dahil etti ve onlar için ayrı birimler düzenledi. Görevleri esas olarak kültürel eğitim, ulusal propaganda, ilk yardım eğitimi, kurye hizmeti ve telefon ve radyo bağlantıları sağlamaktı. 19 Şubat 1939'da yapılan ikinci kongrede erkeklerin yanı sıra yaklaşık 3.000 kadın da yer aldı.

Macar işgali

Hitler, 12 Mart 1939'da Çekoslovakya'nın tasfiyesine karar verdikten sonra, Macaristan'ın, Birinci Viyana kararında elde edemediği Altkarpat'ın geri kalan kısmını işgal etmesi için onay verdi. Macar Savunma Kuvvetleri ile Çekoslovak sınır muhafızları arasında ilk çatışmalar, 14 Mart'ta Ungvár ve Munkács çevresindeki tepelerin işgal edilmesiyle ve ertesi gün bölgenin alınması başladı. Bu arada Almanlar Çek Cumhuriyeti'ne girdi ve Prag hükûmeti, silahlı kuvvetlere ve Transkarpat (özerk bölge Aralık 1938'de adını değiştirdi) yetkililerine Karpat Ukrayna'yı boşaltma emri verdi. O andan itibaren Çek kuvvetleri, ilerleyen Macarlara (örneğin Perecseny'de) yalnızca geri çekilmelerini düzenli hale getirebilmek için direndi. 14'ünün akşamı Volosin, Karpat-Ukrayna'nın bağımsızlığını radyoda duyurdu.[5] Hust hükûmeti (umulan Alman sınır koruma garantisini almamış olmasına rağmen) direnmeye karar verdi ve Karpat Sich'e ek olarak gönüllüler askere alındı. Askere alınanlar arasında Hust ve Nagyszőlős'deki lise öğrencileri de dahildi. Geri çekilen Çek sınır muhafızlarından, polis memurlarından ve vergi müfettişlerinden, çoğu durumda zorla, silahlar alındı. 250-300 kişilik Çekoslovak birliğinden yüz kişinin öldürüldüğü bildirilen Toronya köyü yakınlarında da ciddi bir çatışma yaşandı. Böylece toplamda birkaç yüz tüfek, birkaç makineli tüfek ve havan aldılar. Ukrayna birliklerinin ana kuvvetleri doğuda yoğunlaşmıştı, Nagyszőlős'ta yaklaşık üç bölük vardı. 420 tüfek ve 20 makineli tüfek, Ilosvá'da bir bölük 100 tüfek, Hust'ta iki bölük 200 tüfek ve düzinelerce makineli tüfek, Ökörmező ve Toronya'da dört bölük 400 tüfek, 15 makineli tüfek ve 25 havan konumlanmışlardı.[6] Batıda, birkaç yüz asker Perecseny, Szolyvá ve Munkács çevresindeki bölgeyi korudu. Toplam savunma gücü sayısı 1.2-1.5 bindi.

En yoğun çatışma Nagyszőlős-Hust bölümünde gerçekleşti. Ancak direniş çok güçlü değildi. Hust'a doğru ilerleyen Beregsász grubu toplam 20 ölü vermişti (bunlardan 16'sı Çek sınır savunma güçlerinin de hafif tanklarla donatıldığı Tiszaszászfalu'da). Eğitimsiz ve yetersiz donanımlı Szic Muhafızları neredeyse hiçbir yerde ciddi bir direniş gösteremediler.[7] Kayıpları çok yüksekti, ancak yakalanan üniformasız militanlara Macar askerleri tarafından genellikle partizan muamelesi yapılması ve olay yerinde vurularak öldürülmesi bu duruma yardımcı oldu. Macar Beregsász grubunun ilk birimleri, 16 Mart günü saat 16:00'da Hust'a girdi. Savunmacılar Técső, Rahó ve Aknaszlatina'ya doğru çekildiler, ancak bu yerleşim yerleri 16'sının sabahı Macar ileri birlikleri tarafından çoktan işgal edilmişti.[8] Szic Muhafızları Romanya'ya çekildi, ancak Rumen yetkililer onları silahsızlandırdı ve Macarlara teslim etti. 18 Mart itibarıyla silahlı direniş her yerde durmuştu.

Transkarpatya'nın işgali sırasında Karpat Sich'in yaklaşık 200 üyesi ve gönüllüsünün öldürüldüğü, 400'ünün yaralandığı ve 300'ünün esir alındığı tahmin ediliyor. Macar Ulusal Savunma birlikleri ise 59 ölü verdi (çoğunlukla Çekoslovak sınır muhafızlarıyla yapılan savaşlarda). Szics ve Honvédség arasında 20 küçük çatışma yaşandı.[9]

18 Mart'tan itibaren işgal altındaki Transkarpatya'da askeri yönetim başlatıldı. Karpat Sich'in önde gelen üyeleri tutuklandı, bazı yerel komutanlar vurularak öldürüldü ve çoğu Nyíregyháza yakınlarındaki Varjúlapos'ta kurulan esir kampına hapsedildi (1939 yazında Almanların isteği üzerine serbest bırakıldılar).[10] 17 Mart'ta Polonya vatandaşlığına sahip Galiçya Sich Muhafızları, ertesi gün onları idam ettikleri Vereckei geçidinde Polonya makamlarına teslim edildi. Ukrayna iddialarına göre Polonya'ya teslim edilenlerin sayısı 600 kişiydi.

Bugünün Ukrayna algısına göre, Karpat Ukrayna, egemen bir Ukrayna devleti yaratmaya yönelik ikinci girişimdi (1918'deki Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nden sonra) ve Karpat Sich, ikinci bağımsız Ukrayna ordusu olarak görülüyor.[11]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya</span> Orta Avrupada 1918 ile 1992 arasında varlığını sürdürmüş devlet

Çekoslovakya, Orta Avrupa'da 1918 ile 1992 arasında varlığını sürdürmüş ülke. 1 Ocak 1993'te Slovakya ve Çek Cumhuriyeti adlı iki bağımsız devlete bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

Çek Cumhuriyeti tarihi, bugünkü Çekya topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Slovakya tarihi, bugünkü Slovakya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Stalin Hattı</span>

Stalin Hattı, Sovyetler Birliği'nin batı sınırı boyunca uzanan bir tahkimatlar dizisidir. Batıdan gelecek bir saldırı karşısında Sovyet sınırlarını korumak üzere 1930'lu yıllarda inşasına başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya'nın İşgali</span>

Çekoslovakya'nın İşgali (1938-1945), Münih Antlaşması sonucu Almanya'nın, Südetler olarak bilinen bölgeyi işgal etmesiyle başlamıştır. 16 Mart 1939'da Alman birlikleri Çekoslovakya'nın geri kalanını da işgal ederek II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar ülkenin varlığına son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Macaristan</span>

Macaristan I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle ayrılan devletlerden birisi oldu. Savaştan sonra imzalanan Trianon Antlaşması ile hem toprak kaybedilmişti hem de silah konusunda sınırlandırılmalar mevcuttu. Ayrıca ekonomi konusunda da maddeler vardı. Antlaşmadan önce kaybedilen toprakları geri kazanmak için ülkede komünist devrim Béla Kun harekâtlar düzenlese de başarılı olamadı. Hatta komünist rejim yıkıldı. Bu durumda I. Dünya Savaşı'nda aynı kaderi yaşayan Almanya ile ittifak yapması işten bile değildi. Tabi hükûmet pek istemese de hem kralın isteği hem de Almanlar'ın baskısı sonucunda Anti-Komintern Paktı imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan-Polonya ilişkileri</span>

Macaristan-Polonya ilişkileri, Macaristan ve Polonya arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki ilişkiler Orta Çağ'a dayanmaktadır. İki Orta Avrupa halkı; geleneksel olarak derin bir ortak yöneticiler, kültürler ve inanç tarihine dayanan çok yakın bir dostluk, kardeşlik ve yoldaşlık yaşamıştır. Her iki ülke de kardeşlik ilişkilerini 23 Mart'ta anmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">18. Ordu (Sovyetler Birliği)</span>

Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordusu'na bağlı 18. Ordusu, 21 Haziran 1941'de HQ Harkiv Askeri Bölgesi ve Kiev Özel Askeri Bölgesi orduları temelinde kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Sich Riflemen</span>

Sich Riflemen, 1917'de başlangıçta Galiçya ve Bukovina'dan Ukraynalılardan ve Avusturya-Macaristan ordusundan savaş esirlerinden oluşan Ukrayna Halk Cumhuriyeti Dinyeper Ordusunun askeri bir birimidir.

Sarnı Müstahkem Bölgesi, Volhynia'nın kuzeyindeki Sarnı kasabası bölgesinde, Sluç Nehri'nin her iki yakası boyunca uzanan bir sıra sığınak ve hendekti. Savaşlar arası dönemde günümüzde Ukrayna'da bulunan Sarnı, İkinci Polonya Cumhuriyeti'ne aitti ve Sovyetler Birliği sınırına yakındı. Polonya askeri makamları Sovyetleri ana tehdit olarak gördükleri için, tahkimatların inşasına 1936'da başlandı. 1940 baharında tamamen faaliyete geçmesi planlandı. Savunma çalışmalarının toplam uzunluğu, 358 nesne ile yaklaşık 170 km idi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Macarların zorla çalıştırılması</span>

Sovyetler Birliği'nde Macarların zorla çalıştırılması, İkinci Dünya Savaşı sırası ve hemen sonrasından Komünizmin çöküşüne ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar araştırılmayan bir konu olmakla birlikte tahmini olarak 200.000 sivil dahil olmak üzere 600.000 kadar Macar'ın sınır dışı edilerek Sovyetler Birliği'nde çalıştırıldığı tahmin edilmektedir. Tahminen 200.000 kişi hayatını kaybetti. Macarların zorunlu çalıştırması, Sovyetler Birliği'ndeki daha geniş bir yabancı zorla çalıştırma sisteminin parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çekoslovak Cumhuriyeti</span>

Birinci Çekoslovak Cumhuriyeti, genellikle halk arasında Birinci Cumhuriyet olarak anılır, 1918'den 1938'e kadar var olan etnik Çekler ve Slovakların oluşan ilk Çekoslovak devletiydi. Ülke genellikle Çek ve Slovakya'nın bir bileşimi olan Çekoslovakya olarak adlandırılıyordu; halefi devletler için yavaş yavaş en yaygın kullanılan isim haline geldi. Devlet, eskiden Avusturya ve Macar topraklarından farklı yönetim sistemlerini miras alan eski Avusturya-Macaristan topraklarından oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti</span>

İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti, 30 Eylül 1938 ile 15 Mart 1939 arasında 169 gün yaşadı. Bohemya, Moravya, Silezya, Karpat Rutenya ve Slovakya'nın özerk bölgelerinden oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Karpat-Ukrayna</span>

Karpat-Ukrayna, Aralık 1938'de Altkarpat-Rus olarak adlandırılarak oluşturulan İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti'nde özerk bir bölgeydi. Tam idari ve siyasi özerklik, 22 Kasım 1938 tarihli Anayasa kanunuyla onaylandı. 20 yıl önce, tarihsel olarak Macaristan'a ait olan bölge, 1920 Trianon Antlaşması ile Macaristan Krallığı'ndan ayrılarak yeni oluşturulan Çekoslovakya'ya bağlandı ve Macaristan, tarihsel sınırlarını geri getirmenin şiddet içermeyen bir yolu ve Trianon Antlaşması'nın revizyonunun yolunu arıyordu. 2 Kasım 1938'de Birinci Viyana Ödülü, Çekoslovakya'dan, çoğunlukla Macar nüfuslu güney Karpat Rusları da dahil olmak üzere bölgeleri ayırdı ve onları Macaristan'a geri verdi. Ancak İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti'nin dağılmasından sonra, 15 Mart 1939'da, Karpat-Ukrayna'yı temsilen Avgustyn Voloshyn Hitler'e tanınma ve destek için bizzat başvururken, aynı zamanda Karpat-Ukrayna bağımsızlığını ilan etti. Nazi Almanyası cevap vermedi ve kısa ömürlü devlet, 18 Mart 1939'a kadar tüm yerel direnişi ezen Macaristan tarafından işgal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Rongyos Gárda</span>

Rongyos Gárda, Macaristan'da 1921'de aktif olan ve 1938'de yeniden kurulan, düzenli olmayan bir paramiliter birimdi.

<span class="mw-page-title-main">Slovak-Macar Savaşı</span>

Slovak-Macar Savaşı veya Küçük Savaş, 23 Mart - 31 Mart 1939 tarihleri arasında Doğu Slovakya'da Birinci Slovak Cumhuriyeti ile Macaristan arasında yapılan bir savaştı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Slovakya, Nazi Almanyası'nın bağımlı bir devleti ve Mihver devletlerinin bir üyesiydi. Sovyetler Birliği'ne karşı savaşa katıldı ve Yahudi nüfusunun çoğunu sınır dışı etti.

<span class="mw-page-title-main">Macar-Çekoslovak Savaşı</span>

Macar-Çekoslovak Savaşı veya Kuzey Seferi, Macaristan Sovyet Cumhuriyeti ile Birinci Çekoslovak Cumhuriyeti arasında Nisan-Haziran 1919 arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Macar irredantizmi</span>

Macar İrredantizmi veya Büyük Macaristan, tarihi Macaristan Krallığı topraklarının kurtarılmasına ilişkin irredantist siyasi fikirlerdir. Bu fikrin en düşük hedefi Macaristan'ın komşu ülkelerindeki Macar nüfuslu bölgelerin kontrolünü yeniden kazanmayı hedefliyordu. Macar tarihçiliği, Macar irredantizmini aynı zamanda "Tarihi Macaristan" olarak adlandırmaktadır. "Bütün Macaristan" da bu ideolojinin destekçileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.