İçeriğe atla

Karoline Edtstadler

Karoline Edtstadler
İçişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri
Görev süresi
18 Aralık 2017 - 3 Haziran 2019
Şansölye Sebastian Kurz
Kişisel bilgiler
Doğum 28 Mart 1981 (43 yaşında)
Salzburg, Salzburg, Avusturya[1]

Karoline Edtstadler (d. 28 Mart 1981), Avusturyalı hukukçu ve politikacı. 18 Aralık 2017- 3 Haziran 2019 arasında İçişleri Bakanlığında devlet sekreteri olarak görev yaptı.[2]

Kişisel hayatı

Karoline Edtstadler, Salzburg eyalet eyalet parlamentosu eski direktörü Karl W. Edtstadler'in kızıdır. Salzburg-Umgebung bölgesindeki Elixhausen'de büyüdü.[2] Elixhausen'deki ilkokulda okudu ve Salzburg Güzel Sanatlar Gramer Okulu'na devam etti. Edtstadler, Salzburg Üniversitesi'nde hukuk okudu ve 2004'te bir magister derecesi ile mezun oldu. Mondsee ve Salzburg Bölge Mahkemesinde staj yaptı. 2006'da Linz yüksek bölge mahkemesinde yargıç adayı oldu ve 2008'de Salzburg bölge mahkemesinde yargıç oldu.[2][3] 2010 yılında, İçişleri Bakanı Maria Fekter'in iltica politikasına karşı yapılan bir gösteride bir polis memurunu yaralamakla suçlanan üst düzey iki erkek kardeşine nispeten ağır cezalar verdi. Yüksek bölgesel Linz mahkemesi, savcı bile cezaların çok ağır olduğunu düşündüğü için kararları önemli noktalarda tersine çevirdi.[2][4] Bölgesel mahkeme başkanı Hans Rathgeb, Edtstadler'in mahkemedeki çalışmalarına "Çok hedef odaklı ve deneyimli bir yargıçtı" diyerek övgüde bulundu.[2]

Karoline Edtstadler'in bir oğlu vardır ve Salzburg'da yaşamaktadır.[2][3]

Siyasi Kariyeri

2004-2006 yılları arasında ÖVP adına Henndorf am Wallersee'de Konsey Üyesi olarak görev yaptı. Ekim 2011'de Adalet Bakanlığının IV. Bölümüne (Ceza Hukuku) geçti. 2014'ten itibaren, ceza hukuku ve genç suçlularla ilgili ceza hukuku reformunda yer alan Adalet Bakanı Wolfgang Brandstetter kabinesinde kişisel bir uzmandı. 2015 yılının başlarında, Viyana Yolsuzluk Savcılığı'nda Kıdemli Savcı oldu ve Adalet Bakanlığına atandı. Mayıs 2016'dan itibaren Strazburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) yasal çalışandı.[2][3]

18 Aralık 2017-3 Haziran 2019 arasında Avusturya İçişleri Bakanlığı'nda devlet sekreterliği görevini üstlendi.[4]

Kaynakça

  1. ^ Interior Ministry of Austria. "Herbert Kickl". 3 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  2. ^ a b c d e f g "Salzburgerin Edtstadler neue Staatssekretärin" (Almanca). 16 Aralık 2017. 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2018. 
  3. ^ a b c "Karoline Edtstadler: Salzburger Richterin als Staatssekretärin im Innenministerium". www.kleinezeitung.at (Almanca). 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2018. 
  4. ^ a b Nachrichten, Salzburger. "Karoline Edtstadler - Salzburgerin ist ÖVP-Staatssekretärin im Innenministerium" (Almanca). 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uzak Doğu Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi</span>

Uzak Doğu Uluslararası Askerî Mahkemesi veya Tokyo Savaş Suçları Mahkemesi, II. Dünya Savaşı sonrasında İmparator Hirohito ve Prens Asaka dışındaki tüm Japon yetkililerinin yargılandığı, Başbakan Hideki Tojo ve üst düzey komutanların idam cezasına çarptırıldıkları uluslararası mahkemedir. Yargılamalar 3 Mayıs 1946'da başlamış ve 12 Kasım 1948'de sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Savcı</span> İddia makamı olarak adalete hizmet eden kişi

Savcı, ceza yargılamasında iddia makamı olarak adalete hizmet eden kişidir. Savcılık ceza muhakemesinde iddia görevini yaparak devlet adına ceza davası açan makamdır. Bu makamdaki yetkiliye savcı adı verilmiştir. Özetle savcı, suç haberinin kendisine ulaşmasıyla birlikte devlet adına araştırma ve soruşturma faaliyetinde bulunmak, kamu davasının açılmasını gerektiren şartlar oluştuğunda dava açmak ve yürütmek, mahkemelerin verdiği kararları yerine getirmek ve kanunla kendisine verilen diğer görevleri yapmak durumunda olan ve yargı organı içinde yer alan kamu görevlisi olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Halil Özyörük</span>

Halil İbrahim Özyörük, Türk siyasetçi ve hukukçu, eski Türkiye İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Yüce Divan Başkanı'dır.

Mustafa Kazım Akdoğan, Türk hukukçudur.

Türkiye'deki asliye ceza mahkemeleri, Türkiye'de adli yargı kolunun içinde yer alan ceza mahkemelerinden biridir. Bulundukları il veya ilçenin adı ile adlandırılır. İhtiyaç sayısına göre birden fazla kurularak numaralandırılabilirler. Tek hakimli mahkemelerdendir. Duruşmalarda zabıt katibi ve cumhuriyet savcısının bulunmaları şarttır.

Bölge idare mahkemesi, Türkiye'de idari yargı kolunun içinde yer alan mahkemelerden biridir. Genel idari yargı düzeninde ilk derece idare mahkemelerinin bir üstünde olan mahkeme olarak oluşturulmuştur. Bölge idare mahkemelerinin görevine giren uyuşmazlıkların çözümü İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda gösterilen kurallara tabidir. Ülke genelinde dokuz tane bölge idare mahkemesi vardır ve bunlar bulundukları ilin adı ile adlandırılır. Mahkemeler 20 Temmuz 2016'da faaliyete başladı. Haziran 2020'de Adana'da, Eylül 2021'de Bursa'da birer bölge idare mahkemesi daha kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.

Türkiye'de icra mahkemeleri, icra ve iflas müdürlüklerinin işlemlerine karşı yapılan şikayetler ve itirazların incelenmesi için kurulmuştur. İcra mahkemeleri ceza ve hukuk olarak ayrılır ve buna göre adlandırılır (Örneğin: Kadıköy 1. İcra Ceza Mahkemesi veya Sarıyer 4. İcra Hukuk Mahkemesi gibi) İcra mahkemesinde icra hakimi ya da kanun gereğince bu görev kendisine verilmiş olan hakim görev yapar. İş durumunun gerekli kıldığı yerlerde Hâkimler ve Savcılar Kurulunun görüşü alınarak Adalet Bakanlığı'nca birden fazla icra mahkemesi dairesi kurulur ve icra mahkemesi daireleri numaralandırılır. İcra mahkemesinin birden fazla dairesi olan yerlerde iş dağılımı, Hâkimler ve Savcılar Kurulunca belirlenir. İcra mahkemelerinde Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığınca o mahkemeye bağlanan icra ve iflas müdürlüklerinin işlemlerine ilişkin şikayetler ve itirazlar incelenir, mahkeme bu dairelerin gözetim ve denetimlerini yapar ve idari işlerine bakar.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Benda</span> Alman politikacı

Ernst Benda, Alman hukukçu, politikacı ve yargıç. 1971 ile 1983 arası 4. Federal Almanya Anayasa Mahkemesi'nin 4. başkanlığını yapmıştır. Almanya İçişleri Bakanı olarak kısa bir süre görev yapmıştır (1968-1969).

<span class="mw-page-title-main">Franz Schlegelberger</span>

Louis Rudolph Franz Schlegelberger , Alman Reich Adalet Bakanlığı Devlet Sekreteri ve Adalet Bakanı olarak Üçüncü Reich döneminde bir süre görev yaptı. Nürnberg'de Hakimler davası'nda yargılanan en yüksek rütbeli sanıktı.

Simone Rozès, Fransız yargıç. Fransa'nın ilk kadın Yargıtay Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki sulh ceza hakimlikleri</span>

Türk hukuk sisteminde ilk derece karar organı.

<span class="mw-page-title-main">Çin yargı sistemi</span>

Çin yargı sistemi, Çin'deki yargı düzenini ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dolores Delgado</span>

Dolores Delgado García İspanyol savcı, 7 Haziran 2018 - 13 Ocak 2020 tarihleri arasında Adalet Bakanıdır.

Selahaddin Menteş, Türk hakim. Anayasa Mahkemesi üyesi.

Türkiye'de fikrî ve sınaî haklar hukuk mahkemeleri, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Sınai Mülkiyet Kanunu ile ilgili hukuki ilişkilerden doğan dava ve işlere bakmakla görevli mahkemelerdir.

Türkiye'de fikrî ve sınaî haklar ceza mahkemeleri, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Sınai Mülkiyet Kanunu'ndan kaynaklanan ceza davalarına bakmakla görevli mahkemelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bruno Cathala (yargıç)</span>

Bruno Cathala Fransız yargıç.

<span class="mw-page-title-main">Suriye yargı sistemi</span> Suriyenin yargı sistemi

Suriye'nin yargı sistemi Osmanlı, Fransız ve İslam hukukunun bir sentezidir. Medeni, ticari ve ceza kanunları öncelikle Fransız hukuk uygulamalarına dayanmaktadır. 1949'da ilan edilen bu kanunlar, bedeviler ve dini azınlıklar arasında örf ve adet hukukunun uygulanmasını sınırlamak için onaylanmış özel hükümlere sahiptir. İslam dini mahkemeleri ülkenin bazı bölgelerinde işlemeye devam ediyor, ancak yargı yetkisi evlilik, boşanma, babalık, çocukların velayeti ve miras gibi kişisel statü meseleleriyle sınırlı. Bununla birlikte, 1955'te kişisel statünün birçok yönüne ilişkin bir kişisel kod geliştirildi. Bu kanun, kadının statüsünü iyileştirerek ve miras kanunlarını netleştirerek şeriatı değiştirdi ve modernize etti.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Necefi</span>

Hüseyin Necefi, 7 Kasım - 12 Ocak 1979 tarihleri arasında Jafar Sharif Emami ve Gholamreza Azhari hükûmetlerinde Adalet Bakanıydı. Kısa bir süre aynı yıl İran Başsavcılığı görevinde bulundu.