İçeriğe atla

Karo

Çatı Kiremitleri
Antik Yunanda çatı kiremitler
Jorge Colaço tarafından yapılmış sırlı karo panel çalışması.
Osmanlılar tarafından yapılmış çini döşemeler, Kubbetü's-Sahre, Kudüs, Filistin
Antik mozaik karolar, British Museum

Karo, kiremit, seramik, doğal taş, metal ya da cam gibi sert malzemelerden üretilmiş parçalardır. Genellikle çatılarda, yerlerde ve duvarlarda kullanılır. Bir diğer kullanım alanı ise tavanlar olup, perlit, ahşap ve değişik malzemelerden yapılabilmektedir.

Çatılarda kullanılan fırınlanmış kil anlamınnda kullanılmaya başlanan karo, Fransızca tuile, kelimesinden türemiş olup, Latin dillerine tegula olarak geçmiştir. Sonra da "Tile" olarak yerini bulmuştur.

Ağırlıkla sırlı sert seramikten yapılmış olan karolar yanında cam, mermer, granit ve doğal taşlarda kullanılmaktadır.Genellikle duvar ve yer kaplamasında kullanılır. Bunlardan kare parçalar oluşturularak mozaik haline getirilebilir.

Son 20 yılda, gelişen teknolojiye bağlı olarak porselen karolar ve cam karoların seri olarak üretimi artmıştır. Buna bağlı olarak da üretim, işleme ve paketleme otomatik hale gelmiştir. Kesmede elmas kullanımı ise işlemeyi kolaylaştıran diğer bir etkendir. Bunlara bağlı olarak karo kullanımı zincir yapı marketlerle hızlı ve yaygın biçimde üreticiye ulaşmaya başlamıştır.

Çatı kaplama

Çatı kaplama karoları yağmurdan koruma amaçlı tasarlanırlar. Genellikle kil ve doğal taş kullanılmakla birlikte beton ya da plastik kökenli malzemeler de kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca kilden yapılmış ve sırlı kiremitler de kullanılır.

Yer ve duvar karoları

Çoğunlukla seramik ve doğal taş olmakla birlikte, teknolojinin ilerlemesi ile cam karolar da teknik ve görsel olarak iyi bir konuma gelmiştir. Seramik yer ve duvar karoları toprağın preslerde şekillendirilmesinden sonra renklendirilmiş sır ve baskılar ile zenginleştirilip pişirilmesi ile elde edilir.

Seramik yer ve duvar karoları şu şekilde gruplanabilir:

  • Seramik yer karoları
  • Seramik duvar karoları (Türkiye'de fayans da denilmektedir.)
  • Porselen yer karoları (Sırlı ve granit olarak bilinen sırsız olarak üretilirler.)
  • Dekorlu yer ve duvar seramikleri (Üretimi tamamlanmış yer ve duvar seramiklerine dekorlama işlemi yapılır.)

Tavan karoları

Tavanlarda kullanılan karolar genellikle hafif malzemelerden yapılmaktadır. Çelik ızgara, strafor, ahşap, alçı gibi malzemelerden yapılır. Aynı zamanda ısı ve ses izolasyonu sağlamaktadırlar.

Dekoratif karolar

Dekorlu karolara yer ve duvar seramikleri üzerinde ya da seramikten oluşturulmuş mozaiklerde rastlamak mümkündür. Bunlar yer duvar ya da tavanlarda kullanılabilmektedir. Pompei'deki duvar resimleri ya da Zeugma tablosu bu grupta düşünülebilir.

Ayrıca ev ortamında havuzlarda, şöminelerde ve kimi zaman dış kaplamalarda da karoların kullanıldığını görmek mümkündür.

Ayrıca bakınız

  • Boyutlandırılmış Taş
  • Asma tavan Karoları
  • Çini
  • Cam Karolar
  • Mermer
  • Mozaik
  • Porselen Karolar
  • Yontma Karolar
  • Doğal Taşlar
  • Dekorlu Panolar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozaik</span>

Sanatta mozaik; bir yüzeyin, farklı renklerdeki küçük parçacıkların yan yana getirilmesi yöntemiyle süslenmesi ve bu şekilde üretilmiş eserdir. Taş, cam, tuğla, metal veya deniz kabuğu gibi çok çeşitli malzemelerden mozaik yapılabilir. Kakmacılıktan farklı olarak, mozaik sanatında parçacıklar yüzeydeki çukurcuklara yerleştirilmez, yüzeye yapıştırıcı ile tutturulur.

<span class="mw-page-title-main">Heykel</span> taş, tunç, bakır, kil, alçı vb. maddelerden yontularak, kalıba dökülerek veya yoğrulup pişirilerek biçimlendirilen eser, yontu

Heykel ya da yontu, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir. Heykel temelde mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması ile ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Metalurji</span> metal bilimi

Metalurji veya diğer adıyla metal bilimi, metal ve alaşımların, cevher veya metal içeren ham maddelerden; kullanım sürecine uygun kalitede üretilmesini, saflaştırılmasını, alaşımlaştırılmasını, şekillendirilmesini, korunmasını ve "üretim-kullanım" ömrü içindeki çevresel kaygı ve sorumlulukları da dikkate alarak insanların ihtiyaçlarına cevap verecek özellikte ve biçimde hazırlanmasını hedef alan bilim ve teknoloji dalı. Metalurji, metal işleme zanaatından farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seramik</span> ısı etkisiyle hazırlanan inorganik, metalik olmayan katı

Seramik iyonik veya kovalent bağlara sahip metal ve metal olmayan inorganik bileşik içeren katı bir malzemedir. Yaygın kullanım örnekleri çanak-çömlek, porselen ve tuğladır.

<span class="mw-page-title-main">Asfalt</span> Yol yapımında kullanılan yapı malzemesi

Asfalt, dayanımlı akmaz halden katı hale kadar değişkenlik gösteren siyah, kahverengi ve gri tonlara sahip organik bir maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Çatı</span> Bir binanın en üst bölümü

Çatı, bir binanın en üst bölümüdür. Esas olarak binanın hava şartlarından korunması için yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Tuğla</span> yapı malzemesi

Tuğla, harç gibi karışımlar ile birbirine tutturularak duvar inşasında kullanılan, pişmiş veya kurutulmuş kil bazlı topraktan elde edilen ses ve ısı yalıtımı için ana yapı malzemelerindendir. Çoğunlukla dikdörtgenler prizması şeklinde yapılmaktadır. Ev ve iş yeri yapımında, birden fazla alanda kullanılır. Örnek: Duvar oluşturma, havalandırma, soba ve ocak bacaları.

<span class="mw-page-title-main">Porselen</span> seramik gereç

Porselen, sadece doğal kaynaklı ham maddelerden üretilen bir maddedir. Beyazlığını kullanılan boyalardan değil, kullanılan ham maddelerden alır; 1400 °C civarında pişirilerek pekişir; ışık geçirgenliğine sahiptir ve sağlıklı bir üründür.

<span class="mw-page-title-main">El sanatları</span>

El sanatları kişinin kendi elleriyle üretimde bulunduğu hobi ve faaliyetleri kapsayan bir sanat dalıdır. Bu üretim zevk ya da ticari amaçlı olabilir. Bazı el sanatları halk sanatı olarak yüzyıllardan beri geçerli olan geleneklere dayanmaktadır. El sanatlarında plastik, cam, metal, ahşap, kağıt, karton, tekstil, seramik, çömlek, porselen, lif, taş gibi malzemeler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kiremit</span> pişmiş topraktan yapılmış çatı kaplaması

Kiremit, esas olarak terakota ve kayrak'tan yapılmış çatı örtüsü. Beton, metal ve plastik gibi modern malzemeler de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kale (şirket)</span>

Kale Holding, Türkiye’de kurulan ve uluslararası alanda faaliyet gösteren holding kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Vazo</span>

Vazo, genellikle çiçek koymak için kullanılan, cam, porselen, toprak gibi farklı malzemelerden, türlü boyut ve şekillerde yapılabilen açık bir kaptır. Sözcük Türkçeye, İtalyanca vaso kelimesinden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yalıtkan (elektrik)</span>

Elektriksel yalıtkan, elektrik yükünün serbestçe akamadığı maddelerdir. Bu yüzden elektrik alanının etkisi altında kaldıklarında, elektrik akımını iletmeleri zordur. Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesaire gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır. Daha düşük özdirençleri olan maddeler hala elektrik kablolarında kullanılmak için yeterlidir. Kauçuk benzeri polimerler ve birçok plastik bu gruba dâhildir. Bu tür malzemeler düşükten orta dereceli gerilimleri güvenli bir şekilde yalıtılmasına hizmet eder.

<span class="mw-page-title-main">Cam yünü</span>

Cam yünü, bir ısı yalıtımı malzemesidir ve pek çok yerde kullanılır. Kullanımına göre boyut ve yoğunlukta değişiklikler olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Döşeme (yapı)</span>

Döşeme, yapım aşamasında açık zemin veya yüzeysel zemin kaplamasıdır. Asfalt beton malzemeleri arasında asfalt; beton, kaldırım taşı, arnavut kaldırımı ve çökelti taşı, yapay taş, tuğla, karolar, bazen odun veya tahtada bulunur. Peyzaj mimarlığında kaldırımlar, zorluğun bir parçasıdır. Yaya kaldırımı; yol yüzeyi, bahçe avlusunda ve avlularda kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Posta Tasarruf Bankası</span>

Bu makale Österreichische Postsparkasse binası ile ilgilidir. Kurumun kendisi için bkz. Österreichische Postsparkasse

<span class="mw-page-title-main">Hatıra plaketi</span>

Hatıra plaketi veya hatıra lehvası metal, bronz, dökme demir, çelik, granit, mermer, kil, seramik, taş, ahşap veya başka bir malzemeden yapılan bir levhadır. Tipik olarak bir duvara, taşa veya başka bir dikey yüzeye yapıştırılır. Üzerinde yüksek kabartma, alçak rölyef, metin veya resim bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Havan tokmağı</span>

Havan ve tokmağı, Taş Devri'nden günümüze mutfakta, laboratuvarda ve eczanede malzemeleri veya maddeleri ezip ince bir macun veya toz halinde öğüterek hazırlamak için kullanılan iki basit araçtan oluşan bir settir. Havan genellikle sert ahşap, metal, seramik veya granit gibi sert taştan yapılmış bir kasedir. Tokmak ise sopa şeklinde bir nesnedir. Yaş veya kuru olabilen öğütülecek madde, havanın içine konur ve burada tokmakla dövülür, preslenir ve istenen doku elde edilene kadar madde içinde döndürülür.

Sanatsal mecra, sanat mecrası veya sanatsal ortam sanatçıların, zanaatkarların veya tasarımcıların eserlerini oluştururken kullandıkları malzemelere denir.

Bu, yaygın kullanılan yapı malzemeleri listesidir.