İçeriğe atla

Karnik Arslanyan

Karnik Arslanyan, (d. 1895, Kadıköy - ö. 1945, ABD) Fenerbahçe’de Kaleci mevkiinde forma giymiş Osmanlı Ermenisi eski futbolcudur. Fenerbahçe'de 1912-1918 yılları arasında 6 sezon forma giymiştir.[1]

Karnik Arslanyan
8 Haziran 1914’te Çarlık Rusyası’nda düzenlenen turnuvaya katılan Fenerbahçe kalecisi Karnik Arslanyan’a ait maç öncesi fotoğraf
Kişisel bilgileri
Doğum tarihi 1895
Doğum yeriİstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm tarihi 1945 (50 yaşında)
Ölüm yeriAmerika Birleşik Devletleri
MevkiiKaleci
Altyapı kariyeri
1910-1912Fenerbahçe
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
1912-1918Fenerbahçe
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.

Yaşamı

Saint-Joseph Fransız Lisesi'nde eğitim gördüğü yıllarda, dönemin yöneticisi Elkatipzade Mustafa Bey tarafından keşfedilmiş ve Fenerbahçe'nin genç takımına alınmış, burada 2 yıl yetiştikten sonra da 17 yaşındayken birinci takıma yükselmiştir. Karnik Arslanyan, Fenerbahçe'nin ilk lig şampiyonluğunu kazandığı 1911-12 sezonu kadrosunda görev almasının yanı sıra; takımın 2 sezon üst üste lig şampiyonluğunu kazandığı sezonlarda da (1913-14, 1914-15) kaleciliğini yapmıştır.[2]

1 Haziran 1913 tarihli görselde Karnik Arslanyan, Fenerbahçe üçüncü takım oyuncularının bulunduğu kadroda (ayakta, üçüncü sıra soldan dördüncü)

Arslanyan'ın futbol camiası içerisinde ününü duyurması; Türk futbolunda ilk kez yaptığı plonjon hareketi sayesinde gerçekleşmiştir. O zamana kadar kaleciler topa atlamayı bilmez, kaleyi savunmak için kale içinde koşarlardı. Karnik Aslanyan ise topa uçarak müdahale eden ilk kaleciydi. Oyun tarzı, dönemin birçok sporcusu ve yöneticisi tarafından da takdir edilen Arslanyan, Türk futbolunda "ilk plonjon yapan” kaleci unvanına da böylelikle sahip olmuştur.

“Fenerbahçe pek mükemmel idman etmiş, evvelki kalecisi yerine mahir bir muhafız ikâme etmişti. Bu kalecinin bütün oyun esnasında büyük yararlılığı görüldü ve çok alkışlandı”

Abidin Daver, Tasvîr-i Efkâr 1912 yayını

8 Haziran 1914’de, Fenerbahçe'nin Rusya'da yaptığı turnuvada Karnik Arslanyan, oynadığı oyunla Rus takımlarının büyük ilgisiyle karşılaşmış, ancak dönemin Fenerbahçe Başkanı Dr. Hamid Hüsnü Kayacan, yapılan tüm transfer tekliflerini reddetmiştir.[3] 29 Kasım 1918 akşamı Kadıköy, Moda'daki evinde bir yangın çıkmış, takım arkadaşları dahil söndürme çabası içinde bulunmuş ancak ev kül olmuştur. Bunun ardından Kadıköy'den taşınan Arslanyan, Osmanlı Ermenileri'nin yoğun olarak ikamet ettiği Kumkapı semtine yerleşti ve dolayısıyla da Fenerbahçe'den ayrılmış oldu. Arslanyan'ın evindeki yangın; Fenerbahçe'nin İngiliz işgal kuvvetleri ile oynayacağı maçın hemen öncesinde gerçekleşmişti. Futbolcuların bir kısmının, takım arkadaşları Arslanyan'ın yardımına koşması 30 Kasım 1918 tarihli İkdam Gazetesi Gazetesi tarafından şu ifadelerle okuyucuya aktarılmıştı:

“İngiliz ikinci alayı üyeleriyle Fenerbahçe Kulübü arasında dün saat ikide Kadıköy İttihat Kulübü’nde bir müsabaka yap r. (...) Oyun esnasında Fener’in bazı azası Kadıköyü’ndeki yangın sebebiyle oyunda hazır bulunmamışlar ve bu sebepten gelecek Pazartesine bir maç daha yapılmasına karar verilmiştir."[4]

Arslanyan, Kumkapı semtinde ise tamamen Osmanlı Ermenileri'nden oluşan "Dork" isminde bir futbol takımı kurmuş ve bu takımın başkanlığını yapmıştır. Futbolu bıraktıktan sonra bir süre hakemlik icra etmiş ve kimi kaynaklara[5] göre ise; 1918 yılında Osmanlı topraklarından, takım arkadaşlarının yardımıyla önce Romanya'ya daha sonra da Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etmiş ve 1945 yılında 60 yaşındayken ölmüştür. Karnik Arslanyan, 1912-1918 yılları arasında Fenerbahçe forması giymiştir.[6]

Başarıları

Fenerbahçe

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2013. 
  2. ^ “Kale Gibi Kaleci: Karnik Arslanyan" - Gençlik ve Spor Bakanlığı Yayınları, sy: 96 - http://yayinlar.gsb.gov.tr/public/Online/0037_RumveMuseviSporcularTR/files/assets/basic-html/page100.html 27 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Fenerbahçe’nin Ermeni kalecisi Aslanyan “ilk plonjon yapan”dı-HaberTürk Gazetesi, 26.01.2019 tarihli yayını - https://www.haberturk.com/fenerbahcenin-ermeni-kalecisi-aslanyan-ilk-plonjon-yapandi-2302960 27 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ ""Fener'in bazı azası Kadıköyü'ndeki yangın sebebiyle oyunda hazır bulunmamışlar"". www.fenerbahcetarihi.org. 16 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2022. 
  5. ^ "Masum Değiliz Hiçbirimiz" Radikal Gazetesi, Banu Yelkovan: 18.04.2012 - http://www.agos.com.tr/tr/yazi/1167/masum-degiliz-hicbirimiz 27 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ http://www.turksports.net/detay_basket.asp?tablo=166&kat=3849[]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe SK</span> Türk spor kulübü

Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 yılında Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde kurulan spor kulübü. İlk renkleri sarı-beyaz olup, 1908 yılından itibaren, kurucuları tarafından sarı lacivert olarak değiştirilmiştir. Fenerbahçe, 1924 yılından beri düzenlenen Türkiye Ligi şampiyonalarında toplamda 28 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan Türk futbol takımıdır. Türkiye'nin en eski, başarılı ve en çok taraftara sahip kulüplerinden biri olan Fenerbahçe'nin etkin şubeleri futbol, basketbol, voleybol, atletizm, boks, espor, kürek, masa tenisi, yelken ve yüzmedir.

<span class="mw-page-title-main">Rüştü Reçber</span> Türk futbolcu

Rüştü Reçber, kaleci mevkiinde görev yapmış eski Türk millî futbolcudur. Türk ve dünya futbol tarihinin en iyi kalecileri arasında yer alır, 2003 yılında dünyanın en iyi 3. kalecisi olarak seçilmiştir. Ayrıca futbol efsanesi Pelé tarafından, yaşayan en iyi 100 futbolcudan biri olarak seçilerek FIFA 100 listesinde yer almıştır. Şu anda beIN Sports'ta yorumculuk yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Volkan Demirel</span> Türk teknik direktör ve eski millî kaleci

Volkan Demirel, kaleci mevkiinde görev yapmış eski millî futbolcu, futbol yorumcusu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Ilie Datcu</span> futbolcu, antrenör

İlie Datcu, Fenerbahçe ve Romanya millî takımının eski kalecisi, antrenör. Fenerbahçe ve Beşiktaş'ta görev almış kaleci antrenörü. 1978'de Türk vatandaşlığına geçti ve İlyas Datça adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Engin İpekoğlu</span> Türk futbolcu

Engin İpekoğlu, eski Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Futbolculuk döneminde kaleci pozisyonunda görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altınordu İdman Yurdu</span>

Altınordu İdman Yurdu, 1909 yılında Galatasaray'dan ayrılan öğretmen Aydınoğlu Raşit Bey ve arkadaşları tarafından Progres International adı altında kurulmuştur. Renkleri kırmızı-laciverttir. Türk futbolunun ve sporunun kuruluşu ve gelişme aşamasında çok önemli kulüplerden biri olmuştur. 1914 yılında kulüp kongresinde alınan karar gereği adını Altınordu İdman Yurdu olarak değiştirmiştir. Kulübün yeni adı ünlü düşünür ve edebiyatçı Ziya Gökalp tarafından verilmiştir. Kulüp başkanlığına İttihad ve Terakki Fırkası'nın ileri gelenlerinden Talat Paşa getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Harald Schumacher</span>

Harald Anton Schumacher kısaca (Toni Schumacher), kaleci olarak forma giymiş Alman efsanevi eski futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Ayetullah Bey</span> Türk futbolcu

Mehmed Ayetullah Bey, Çerkes asıllı Türk futbolcu. Ziya Songülen ve Necip Okaner ile birlikte Fenerbahçe Spor Kulübü'nü kuran 3 kişiden birisidir. Fenerbahçe'nin 2 numaralı üyesi ve 2. Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Myhre</span> Norveçli futbolcu

Thomas Myhre Norveçli eski millî kaleci.

<span class="mw-page-title-main">Sait Selahattin Cihanoğlu</span> Türk futbolcu, avcı ve Fenerbahçenin eski başkanı

Sait Selahattin Cihanoğlu, Türk futbolcu, avcı ve Fenerbahçe Kulübü'nün 17. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı)</span> Türk futbol kulübü

Fenerbahçe erkek futbol takımı, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Süper Lig'de mücadele eden profesyonel futbol takımıdır. Kulübün futbol dışında faaliyet gösterdiği diğer spor dalları basketbol, voleybol, atletizm, boks, kürek, yelken, yüzme ve masa tenisidir. Fenerbahçe futbol takımı, iç saha maçlarını İstanbul Kadıköy'de bulunan 50.530 kişilik Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda yapmaktadır. 1907 yılında bir futbol kulübü olarak kurulan Fenerbahçe, Türkiye futbol tarihinin başarılı ve en çok taraftarı olan spor kulüplerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Galip Kulaksızoğlu</span> Türk futbolcu

Galip Kulaksızoğlu, Fenerbahçe'nin ilk kadrolarında yer alan Türk futbolcu ve spor kulübü yöneticisi. 1910 yılında Fenerbahçe'de futbolculuk, teknik direktörlüğün yanında bir de başkanlık yapmıştır. Aynı zamanda Moda Denizcilik Kulübü müdürü idi.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Özcan</span> Türk futbolcu

Ramazan Özcan, Türk asıllı Avusturyalı eski kaleci. Aslen Sinop Ayancık'lıdır. Avusturya millî futbol takımının da formasını uzun yıllar boyunca giydi.

<span class="mw-page-title-main">Eray İşcan</span> Arnavut-Türk futbolcu

Eray İşcan, Türk kaleci.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Elkatipzade</span> Türk futbolcu ve spor kulübü yöneticisi

Mustafa Elkatipzade, Türk spor yöneticisi. Fenerbahçe'nin tarihteki 3. teknik direktörüdür. Ayrıca Türk futbolundaki ilk altyapı sistemini oluşturan isimdir. Fenerbahçe Spor Kulübü iki numaralı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Futbol Ligi</span>

İstanbul Futbol Ligi ya da özgün adıyla Constantinople Football Association League, 1904 yılında, İstanbul'da düzenlenmeye başlayan eski bir futbol ligidir. Cadi-Keuy kulübünün de kurucularından James LaFontaine'in önderliğinde, Henry Pears ve Horace Armitage'ın yardımlarıyla kuruldu. Lig şampiyonuna verilmek üzere İngiltere'den getirtilen ve üzerinde kalp şeklinde 10 gümüş levha çakılı şilde, sezon sonunda şampiyon olan takımların isimleri yazılacak ve şampiyon olan takım şildi ertesi sezonun sonuna kadar muhafaza edecek ve her sezonun şampiyonuna birer kupa verilecekti. On sezon sonunda şiltte ismi en çok yazılan takım ise bu şildin sahibi olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Sabri Çerkes</span> Türk futbolcu

Sabri Çerkes, Fenerbahçe’de 1907-1917 yılları arasında 10 sezon boyunca savunma mevkiinde görev almış, Çerkes asıllı Osmanlı eski futbolcudur. Fenerbahçe’nin 9 numaralı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Berke Özer</span> Türk futbolcu

Berke Özer, kaleci mevkiinde oynayan Türk futbolcudur. Eyüpspor'da oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1907-08 sezonu</span> Fenerbahçe futbol takımının ikinci sezonu

Fenerbahçe 1907-08 sezonu, Fenerbahçe'nin tarihindeki ikinci sezonudur. Bu sezonda Fenerbahçe, yerel takımlarla (özel) dostluk müsabakalarında mücadele etmiş, İstanbul Futbol Ligi'ne katılmamıştır.

Fenerbahçe 1918-19 sezonunda, I. Dünya Savaşı'nın bitiminin ardından 13 Kasım 1918'de İstanbul'un fiilen işgali nedeniyle İstanbul Ligi'nin oynanamaması sonucunda, çoğunluğu İşgal kuvvetlerinin oluşturdukları takımlarla olmak üzere, özel karşılaşmalar yapmakla yetindi.