İçeriğe atla

Karnaz

Koordinatlar: 35°23′23″N 36°29′12″E / 35.389618°K 36.486657°D / 35.389618; 36.486657
Karnaz
كرناز
Karnaz'ın genel bir görüntüsü
Suriye üzerinde Karnaz
Karnaz
Koordinatlar: 35°23′23″N 36°29′12″E / 35.389618°K 36.486657°D / 35.389618; 36.486657
Nüfus
 (2004)
 • Toplam14.075

Karnaz, Kirnaz veya Kernaz (Arapça: كرناز) Kuzey Suriye'de, idari olarak Hama Valiliğine bağlı, Hama'nın kuzeybatısında bulunan bir kasabadır. Doğuda Kafr Zita ve Han Şeyhun, kuzeyde Kafr Nabudah, batıda Kalaat el-Medik ve el-Sukaylabiye ve güneyde Kafr Hud, Tremseh ve Şayzar bulunmaktadır. Suriye Merkez İstatistik Bürosu'na göre, Karnaz'ın 2004 nüfus sayımında 14.075 nüfusu vardı.[1] Sakinleri ağırlıklı olarak Sünni Müslümandır.[2]

Suriye İç Savaşı

Suriye İç Savaşı sırasında isyancı güçler şehri, Suriye Ordusu ve hükûmet yanlısı güçlerin kasabayı batıdan ve güneyden kuşattığı Şubat 2013'ün başlarına kadar kontrol etti.[3] 8 Şubat 2013'te hükûmet ve diğer kaynaklar, savaşın isyancı güçlerin geri çekilmesiyle sona erdiğini doğruladı. Daha sonra 14 Mart 2018'de isyancı güçler Hamamiyat ve Magha'ir ile birlikte şehre bir saldırı başlattı. Bu saldırı, Guta için Öfke seferi olarak bilinir. İsyancı güçler 3 kasabayı ve çevresindeki bölgeleri ele geçirdi. Hükûmet buna yanıt olarak şehre birkaç hava saldırısı düzenledi ve sonraki günlerde tekrar ele geçirdi.[4][5]

Rusya ve Türkiye, 18 Eylül 2018'de hükûmet güçlerinin İdlib'e olası bir saldırısından ve siviller üzerinde olası sonuçlardan kaçınmak ve olası mülteci akışını önlemek için İdlib çevresinde yaklaşık 15–20 km'lik bir tampon bölge oluşturmak için anlaşma yaptı. Karnaz, tampon bölgenin Rusya tarafından gözlemlenen bölümünde yer almaktadır.[6]

Mayıs 2019 itibarıyla Suriye Ordusu tarafından kontrol edilmektedir.[7]

Kaynakça

  1. ^ General Census of Population and Housing 2004 12 Ocak 2013 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi. Syria Central Bureau of Statistics (CBS). Hama Governorate. (Arapça)
  2. ^ Smith, in Robinson and Smith, 1841, vol 3, 2nd appendix, p. 178
  3. ^ "خاص سوريا الغد جولة بمدنية كرناز المنكوبة". Syria Tomorrow. 28 Ocak 2013. 19 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2013. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2022. 
  5. ^ "Damascus clashes rage as troops take central town". 7 Şubat 2013. 29 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2014. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021. 
  7. ^ Editör (20 Ocak 2018). "Suriye ve Irak İnteraktif (Canlı) Harita". Stratejik Ortak. 14 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021. 

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halep</span> Suriyede bir şehir

Halep, Suriye'de bir şehirdir. Halep merkezinin 2007 nüfusu 1,7 milyon civarında olup, Halep'e bağlı olan yerleşim yerleri ile toplam nüfusu 4.393.000 'dir. Halep Arapçada ve diğer bazı Sami dillerinde süt veren demektir. Halep ilinin de merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı</span> Suriyede 2011den beri süren iç savaş

Suriye İç Savaşı, Suriye ordusu, Suriye hükûmeti ve Suriye'deki iç isyancılar arasında başlayan, sonrasında Irak ve Şam İslam Devleti, El Nusra ve bazı Kürt, Türkmen, Dürzi ve Süryani grupların da katıldığı, son dönemde ise Rusya, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve İsrail gibi dış güçlerin de sınırlı ve düzenli olarak dâhil olduğu çatışmalardır. Gösteriler 15 Mart 2011'de başlamış ve Nisan 2011 tarihinde ülke çapında yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İdlip Şehitleri Tugayı</span>

İdlip Şehitleri Tugayı, Şubat 2012'de Suriye Kurtuluş Ordusu ismiyle İdlip merkezli kurulan ve çoğunluğunun sivil vatandaşlardan oluştuğu küçük bir muhalif silahlı gruptur. İdlip'te Suriye Kara Kuvvetleri'nin başlattığı operasyonda, halkın kendini savunması için kurulmuştur. İdlip, Halep ve Hama'da kısacası Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösterir. Mevcut militan sayısının ilk kurulduğunda 3,000 kadar olduğu zannedilmektedir. Ayrıca ordunun bağlı olduğu bir oluşum yoktur. Sadece kendi askeri kurulu tarafından idare edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bab el-Hava Sınır Kapısı</span>

Bab el-Hava Sınır Kapısı, Suriye ile Türkiye arasındaki uluslararası geçişlere açık Suriye sınır kapısı. Sınırın Türkiye tarafında ise Cilvegözü Sınır Kapısı bulunmaktadır. Bu kapılar, İskenderun ile Suriye'nin Halep kentleri arasında M45 Suriye Karayolu ve D827 Türk Karayolu üzerinde yer almakta ve kamyon ve otobüs uzun hatlarında kullanılan bir sınır geçiş noktasıdır. Sınırın Türk tarafında en yakın şehir Hatay İline bağlı Reyhanlı ilçesi ve Suriye tarafında en yakın yerleşim yeri olarak El-Dana ve Atarib kasabaları bulunmaktadır.

Suriye İç Savaşı Kuzeybatı Cephesi, Suriye'nin kuzeybatısındaki Hama, İdlib ve Halep illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">13. Fırka</span>

13. Fırka ya da 13. Bölük, İdlip ilinde faaliyet gösteren, Özgür Suriye Ordusu'na bağlı muhalif bir gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Geçici Hükûmeti</span> Sürgündeki Suriye hükûmeti

Suriye Geçici Hükûmeti,, Suriye'deki muhalif hükûmettir. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu tarafından kurulmuştur. Geçici Hükûmet, Suriye muhalefeti adına ülkenin bazı alanlarını kontrol etmekte olup Baasçı Suriye Bakanlar Kurulunu tanımayarak ülkedeki tek meşru hükûmet olduğunu iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Duma, Rif Şam</span> suryede bir şehir

Duma, Suriye'nin Rif Şam ilinin Duma ilçesinin merkezi olan şehir. Başkent Şam'ın 10 km kadar kuzeydoğusunda yer alır. 2004 sayımına göre nüfusu 100.893 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar</span> Suriye iç savaşındaki hükümet ve halkın çatışmaları

Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar, Suriye İç Savaşı'nda hükûmete karşı silahlı savaş veren isyancı gruplar arasındaki çatışmaları ifade eder. Özgür Suriye Ordusu ile müttefikleri, el-Kaide'ye bağlı gruplar ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti'nin başını çektiği bu gruplar, Ocak 2013 başlarından itibaren birbirleriyle çatışmaya başladı.

Duma Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında çıkan bir çatışma. Savaş 21 Ocak 2012 tarihinde, Özgür Suriye Ordusu militanları saldırı taktiklerini değiştirip Şam'ın banliyölerinde gerilla savaşı düzenledikten sonra ordu birliklerine saldırmasıyla başladı. ÖSD, Ocak ayının başlarında Ez-Zabadani kasabasını almıştı ve dolayısıyla Duma'nın büyük bir bölümünün üzerinde kontrol sahibi olmuştu. Banliyölerde genel bir taarruz sonrasında Duma, diğer isyankâr banliyöleriyle aynı zamanda Suriye ordusu tarafından geri alındı.

Cebel ez-Zaviye harekâtı, Suriye Ordusu ile muhalif güçler arasındaki İdlib ili çatışmaları (2011-12) sırasında, 19-20 Aralık 2011 tarihlerinde gerçekleşen harekât. İnsan hakları ve muhalefet eylemcileri, 19 ve 20 Aralık 2011 tarihlerinde İdlib ilinin kuzeybatı tepelerinde ve köylerinde Suriye güvenlik güçleri tarafından 200 kişi öldürüldüğünü açıkladı. Devletin Suriyeli haber ajansı, bir teröristin öldüğünü ve birkaç yaralı daha olduğunu iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">2017 İdlib kimyasal saldırısı</span>

2017 İdlib kimyasal saldırısı veya Han Şeyhun kimyasal saldırısı, 4 Nisan 2017 tarihinde Suriye İç Savaşı sırasında İdlib'in Han Şeyhun beldesinde düzenlen kimyasal saldırı. İdlib Sağlık Otoritesi, sarin veya benzeri bir maddeyi içeren zehirli gazın salınımı sonucu en az 74 kişinin öldüğünü ve 557'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

Suriye'de 13 Nisan 2016 tarihinde 2016-2020 parlamento dönemi için Halk Meclisi üyelerini seçmek üzere parlamento seçimleri yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Circisi</span> Hama, Suriyede bir köy

Circisi veya Jarjisa, Suriye'nin Hama İli'nde Hama'nın güneybatısında yer alan bir köydür. 2004'te nüfusu 4.352 kişiydi. Yönetim olarak Hama İli'ne bağlıdır. Asi Nehri'nin doğu yakasında, Hama İli ile Humus İli sınırında yer alır. Civarındaki yerleşim birimleri arasında doğusunda Tumin, güneydoğusunda er-Resten, güneybatısında Kefer Nen, batısında Hırbınefsıh, kuzeybatısında Deyr el-Ferdis ile kuzeyinde el-Biyeh bulunmaktadır. Nüfusunun çoğunluğunu Sünni Suriye Türkmenleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kefer Nen</span>

Kefer Nen veya Kafar Nan, Suriye'nin Humus İli'nde Humus'un kuzeyinde yer alan bir köydür. 2004'te nüfusu 3.231 kişiydi. Yönetim olarak Humus İli'ne bağlıdır. Nüfusunun çoğunluğunu Nusayrî Suriye Türkmenleri oluşturmaktadır. Civarındaki yerleşim birimleri arasında batısında El-Burç, kuzeybatısında Kissin, kuzeydoğusunda el-Hacer, doğusunda Zafereni, güneydoğusunda Telbise, güneyinde Tesnin ile güneydoğusunda Karad Dayasinah bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye tarihi</span> Suriyenin tarihi

Suriye tarihi, mevcut Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarında ve Suriye bölgesinde meydana gelen olayları kapsar. Antik çağlar boyunca, mevcut Suriye Arap Cumhuriyeti toprakları, Sümerler, Mitanniler, Asurlular, Babiller, Mısırlılar, Hititler, Kenanlılar, Fenikeliler, Aramiler, Amoriler, Persler, Yunanlar ve Romalılar dahil olmak üzere çeşitli medeniyetler tarafından işgal edildi ve yönetildi. Suriye, ilk kez 24 Ekim 1945'te, Suriye hükûmeti tarafından Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın imzalanmasıyla bağımsız bir ülke olarak ortaya çıktı ve Nisan 1946'da Fransa'nın Milletler Cemiyeti tarafından verilen Suriye'nin "nüfusa idari tavsiye ve yardım sağlama" yetkisi fiilen sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Kurtuluş Hükûmeti</span> Suriye İç Savaşı sırasında oluşan hükûmet

Suriye Kurtuluş Hükûmeti, Kasım 2017'nin başlarında İdlib ilinde kurulan de facto hükûmet. Kurulmasının ardını Suriye Geçici Hükûmeti ile çatışmalar izledi ve Heyetu Tahrir'uş Şam'ın, Geçici Hükûmet'in Kuzeybatı Suriye'deki yerel meclislerini tek taraflı olarak dağıttığı bildirildi. Kurtuluş Hükûmeti'nin başbakanı, bir başkan tarafından yönetilen Genel Şura Konseyi isimli yasama organı tarafından seçilir. Şu anki başbakanı 18 Kasım 2019'dan itibaren Ali Keda'dır ve Genel Şura Konseyi başkanı 24 Nisan 2020'den itibaren Mustafa el-Musa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Feylak üş-Şam</span>

Feylak üş-Şam veya Şam Lejyonu, Suriye İç Savaşı sırasında Mart 2014'te kurulan Sünni İslamcı isyancı grupların bir ittifakıdır. İttifak, bazıları daha önce Suriye Müslüman Kardeşleri ve Devrim Muhafızları Konseyi'ne bağlı olan 19 farklı gruptan oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hananu İsyanı</span> 1920-21 yılları arasında Kuzey Suriyede Fransız kuvvetlerine karşı isyan

Hananu İsyanı, 1920-1921 yıllarında Suriye'nin kuzeyinde, özellikle Halep'in batı kırsalında yoğunlaşan Fransız askerî güçlerine karşı bir isyandı. İsyana verilen destek, Suriye'de Fransız Mandası'nın kurulmasına karşı muhalefetten kaynaklanıyordu. İsmini önde gelen komutanı İbrahim Hananu'dan alan isyan esas olarak Cebel Harim, Cebel Kusayr, Cebel Zaviye ve Cebel Sahyun bölgelerindeki dört müttefik isyandan oluşuyordu. İsyancılar kırsal kesimdeki liderler tarafından yönetiliyordu ve çoğunlukla Fransız güçlerine karşı gerilla saldırıları düzenliyor ya da önemli altyapılara sabotaj yapıyorlardı.