İçeriğe atla

Karmirgyuğ

Karmirgyuğ
Կարմիրգյուղ

Qul Əli (Azerice)
Armenia üzerinde Karmirgyuğ
Karmirgyuğ
Karmirgyuğ
Ülke Ermenistan
BölgeGeğarkunik
BelediyeGavar
Kuruluş1831
Yüzölçümü
 • Toplam5 km²
Rakım1975 m
Nüfus
 (2022)
 • Toplam6.033
Zaman dilimiUTC+4

Karmirgyuğ (ErmeniceԿարմիրգյուղ; Kızılköy), Ermenistan'ın Geğarkunik ilinin Gavar belediyesine bağlı bir köydür.[1] Köy, 1940'a kadar Kuleli olarak biliniyordu. 1 Haziran 1940'ta köyün adı, Ermenistan SSC Yüksek Sovyeti tarafından Karmirgyuğ olarak değiştirilmiştir.

Coğrafya

Karmirgyuğ, başkent Erivan'a 102 km mesafede bulunur. Gavar'ın 4 km güneyinde, Sevan Gölü'nün 6 km batısındadır. Köyün çevresinde bazalt ve kum yatakları bulunur. Karmirgyuğ güneyden Saruhan ve Lancağbyur, batıdan Gandzak ve kuzeyden Gavar ile komşudur.

Nüfus

Köyün nüfusu 1831'de 709 kişi iken 1939'da 2.895 kişiye yükselmiş, 1989'da 5.600 kişiye[2] ulaşan nüfusu 2011'de 4.964 kişiye gerilemiştir.[3] 2021'de köyün nüfusu 6.291 idi.

Tarih

Karmirgyuğ, 1831'de Doğubayazıt'tan göç eden Ermeniler tarafından kurulmuştur, ancak 1664 tarihli bir metinde Kuleli ismindeki bir köyün varlığı belirtilmiştir. Köyün yakınlarında Urartular döneminden kalma bir kalenin kalıntıları bulunmaktadır.[4]

Karmirgyuğ ve çevresinde bir manastır, mezarlar ve haçkarlar gibi birçok tarihi mekan bulunmaktadır.

Ekonomi ve altyapı

Karmirgyuğ halkı, çoğunlukla tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Köyde 1968'de kurulan bir ekmek fabrikası ve bir çorap fabrikası mevcuttur. Karmirgyuğ'da ayrıca halen faaliyet gösteren eski bir değirmen bulunmaktadır. 1958'de 600 işçi kapasiteli bir halı dokuma fabrikası açılmış, 1996'da özelleştirilmiştir.

Karmirgyuğ'da iki ortaokul, bir anaokulu, sağlık ocağı, müzik okulu, kütüphane ve iki lise bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Գեղարքունիքի մարզպետի աշխատակազմ". gegharkunik.mtad.am (Ermenice). 12 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  2. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org (Ermenice). 9 Şubat 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  3. ^ "2011 Ermenistan nüfus sayımı sonuçları" (PDF) (Ermenice). Armstat. 18 Ekim 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  4. ^ Kiesling, Brady; Kojian, Raffi (2005). Rediscovering Armenia: Guide (2. bas.). Erivan: Matit Graphic Design Studio. s. 78. ISBN 99941-0-121-8. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erivan</span> Ermenistanın başkenti

Erivan, Ermenistan'ın en büyük şehri ve 1918'den beri başkentidir. Erivan, Ermenistan'ın on ikinci başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Aragatsotn</span> Ermenistanda il

Aragatsotn, Ermenistan'ın idari bir bölgesidir (marz). Ülkenin batısında bulunur, merkezi Aştarak'tır.

<span class="mw-page-title-main">Yeğegnadzor</span> Ermenistanın (şaraplarıyla ünlü) Yönetim Merkezi

Yeğegnadzor, Ermenistan'ın Vayots Dzor İdari Bölgesi'nin yönetim merkezidir. Şaraplarıyla ünlüdür. Eski adı Keşişkent'tir. Şehirde başkent Erivan'ın 123 km güneyinde yer alan Kuruçay bulunur. Kuruçay nehri deniz seviyesinden 1194 metre yüksekliktedir. 2009 yılındaki sayıma göre nüfusu yaklaşık olarak 8.200'dür ve şehrin belediye başkanı Sirekan Babayan'dır. Kentin en önemli sanayi firması şarap fabrikasıdır ve elektro-mekanik aletler üretimi yapan pek çok firma bulunur. Mücevher, tekstil, konserve besin üretimi de yapılan şehirde halkın en önemli geçim kaynağı tarımdır. Şehirde 4 halk eğitim kursu, 3 anaokulu, 1 orta ve yüksekokul, 1 müzik ve sanat okulu, 1 spor okulu vardır. Şehrin sahip olduğu jeolojik müze 2002 yılında açılmıştır. Ayrıca kent Arpa Yeğegnadzor adında bir futbol kulübüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İcevan</span> Ermenistanda bir şehir

İcevan, Ermenistan'ın, Tavuş İdari Bölgesi'nin idari merkezidir. Bölgenin kuzey bölümünde yer alır. Erivan'a 142 km uzaktalıktadır. Ermenistan'ı Azerbaycan'a bağlayan Erivan - Ağstafa demiryolu üzerinde bulunur. Hat üzerinde Sovyetler döneminde Bakü'den Erivan'a tren seferleri yapılırken sınır kapısının kapanmasından sonra Erivan'dan kalkan trenler buraya kadar gelebilmektedir

<span class="mw-page-title-main">Hrazdan</span>

Hrazdan, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın 45 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Kotayk Eyaletinin idari merkezi olarak hizmet veren bir kasaba ve kentsel belediye topluluğudur. 1989'daki nüfus sayımlarında 59.000 kişinin yaşadığı Hrazdan, nüfus azalması yaşamaktadır ve 2011 itibarıyla bölgenin nüfusu 41.875'tir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'daki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Ermenistan İstatistik Komitesi (ArmStat) tarafından nüfusa göre sıralanmış Ermenistan'daki şehir ve kasabaların bir listesidir. Ermenistan'da 2017 yılı itibarıyla kentsel topluluk olarak tanımlanan 46 belediye bulunmaktadır. Ancak, Ermenistan'da bir şehir/kasaba nüfusunun büyüklüğüne göre tanımlanmaz. Ermenistan'daki diğer 457 belediye kırsal topluluklar olarak kabul edilmektedir. Nüfusun üçte ikisi artık kentleşmiştir. İstatistiksel olarak, 2017 itibarıyla Ermenilerin %63,6'sı kentsel alanlarda, %36,4'ü ise kırsal alanlarda yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vanadzor</span> Lori, Ermenistanda şehir

Vanadzor ya da Karakilise, ülkenin kuzey kesimindeki Lori Eyaletinin başkenti olarak hizmet veren kentsel bir belediye topluluğu ve Ermenistan'ın üçüncü büyük şehridir. Başkent Erivan'ın yaklaşık 128 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. 1979 yılında yapılan resmi nüfus sayımında 148,876 olan nüfusu, 2011 nüfus sayımında 86,199'a düşmüştür. Şu anda kentin nüfusu yaklaşık 76.000'dir. Vanadzor, Ermeni Apostolik Kilisesi'nin Gougark Piskoposluğu'nun merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'ın idari bölümleri</span>

Ermenistan'ın idarî bölümleri, Ermenistan topraklarının kurumsal ve idarî yapısıdır. Ermenistan, idarî olarak 10 ile ayrılmaktadır. Erivan, ülkenin başkenti olarak kendine özel idarî statüsüne sahiptir. Her marz, hükûmet tarafından atanan bir vali (marzpet) tarafından yönetilir. Erivan ise Erivan Belediye Meclisi tarafından seçilen bir belediye başkanı tarafından idare edilmektedir. İller, ek olarak 503 belediyeye (hamaynker) ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arabkir</span>

Arabkir, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir. Birinci Dünya Savaşı arifesinde, Malatya yakınlarındaki Arapgir kasabasında yaklaşık 9.523 Ermeni ve 6.774 Türk yaşıyordu. 1915 Ermeni Soykırımından sonra Arapgir Ermeni nüfusunun büyük bir kısmı ya öldürüldü ya da tehcir edildi. 1922'den itibaren hayatta kalan Arapgir Ermenileri Sovyet Ermenistanı'na sığındı. Sonuç olarak, Arabkir Bölgesi, 29 Kasım 1925'te Erivan şehir merkezinin kuzeyinde bir yerleşim yeri olarak resmen kuruldu.

Malatya-Sebastia Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir. Erivan'ın en fakir ilçelerinden birisidir ve bu nedenle bazen Bangladeş ismi de veriliyor. İlçe adını, Türkiye'nin Malatya ve Sivas şehirlerinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Tamanyan</span> Ermeni asıllı Rus mimar (1878-1936)

Aleksandr Tamanyan, Ermeni neoklasik mimar ve kentbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Erivan'ın ilçeleri</span>

Erivan'ın ilçeleri, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın idari bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Voskepar</span> Ermenistanda belediye

Eskipara, Ermenistan'ın Tavuş ilinde bulunan bir köydür. Köy Erivan'ın 163 km kuzeyinde yer almakta olup Ermenistan'ın kontrolündeki Azerbaycan eksklavları olan Yukarı Eskipara ve Aşağı Eskipara köyleri ile komşudur. Yüzölçümü 11.5683 km² olan köyün nüfusu 1 Ocak 2012 tarihi itibarı ile 869'dur.

<span class="mw-page-title-main">Areni</span> Ermenistanda belediye

Arpa, Ermenistan'ın Vayots Dzor ilinde bulunan bir köy ve belediyedir. Köy, Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti sınırı yakınlarında yer almaktadır. Yüzölçümü 438 km² olan köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 10.410'dur.

Kavçut köyü Sünik bölgesinde, Geği çayının sağ tarafında, deniz sevyesinden 1525 metrede bulunmaktadır. İl merkezine 17 km mesafede, Kığı və Okçu çaylarının birleştiği Zeyve kalesine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da konuşulan diller</span>

Ermenistan'daki resmî dil Ermenicedir; ülkenin etnik açıdan homojen olmasından dolayı, burada yaşayan insanların çoğu Ermeniceyi anadil olarak konuşur.

<span class="mw-page-title-main">Kacaran</span>

Kacaran, Ermenistan'nın güneyinde bir şehir. Başkent Erivanın 356 km güneyinde, il merkezi Kapan'ın 25 km batısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Geği</span> Ermenistanda belediye

Geği Ermenistan'ın Kacaran Belediyesi'ndeki Sünik bölgesinde yer alan bir köydür. Dağlık Karabağ sorununun patlak vermesi sonrası Ermenistan'dan Azerbaycanlıların göçünden önce, 1988 yılında, köyün nüfusunu çoğunlukla Azerbaycanlılar oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Erivan Otomobil Fabrikası</span>

Erivan Otomobil Fabrikası, Ermenistan merkezli bir otomobil üreticisiydi. Şirket, 31 Aralık 1964 tarihinde Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından kurulmuş olup RAF temelli panelvan üretimi yapmaktaydı. Şirketin merkezi Erivan'da yer almaktaydı.

Ermenistan'ın nüfusu, çeşitli önemli azınlık etnik gruplarını içermektedir.