İçeriğe atla

Karl von Ditmar

Karl von Ditmar
Doğum8 Eylül 1822(1822-09-08)
Vändra, Pärnu County, Livonya[1]
Ölüm25 Nisan 1892 (69 yaşında)
Tartu, Livonya[1]
MilliyetRus
MeslekJeolog
Kaşif

Karl Bernhard Woldemar Ferdinand von Ditmar (bazen Carl von Ditmar)[2] (8 Eylül [E.U. 27 Ağustos] 1822, Vändra - 25 Nisan [E.U. 13 Nisan] 1892 Tartu), Kamçatka'ya yolculuk eden ve bilimsel anlayışına katkıda bulunan bir Baltık Alman jeologu ve kaşifiydi.

Yaşam ve iş

Karl von Ditmar, hukukçu Woldemar Friedrich Carl Ditmar ve Charlotte Ditmar'ın, kızlık soyadı Stackelberg, oğlu olarak bugünkü Estonya'nın Vändra kentinde doğdu. 1841-1847'de Tartu Üniversitesi'nde okudu ve burada Leopold von Schrenck ve Karl Maximovich ile Karl Ernst von Baer ile arkadaş oldu. Ditmar, tarım bilimi okumaya başladı, ancak bir süre sonra Otto Wilhelm Hermann von Abich ve Hermann Martin Asmuss altında mineraloji ve jeolojiye geçti. Ditmar, üniversiteden yüksek lisans derecesi ile mezun olduktan sonra 1846-1848'de Avrupa'yı dolaştı ve diğer şeylerin yanı sıra günümüz Almanya'sındaki Freiberg Madencilik Akademisi'ndeki derslere katıldı. 1848'de Rusya'ya ve Saint Petersburg'a döndü ve Leopold von Schrenck ile olan dostluğu sayesinde İmparatorluk Bilimler Akademisi'nde Alexander von Middendorff ile tanıştı.[1]

1851'de Ditmar, 1854'e kadar sürecek olan Kamçatka seferine çıktı ve orada önemli bilimsel araştırmalar yaptı. İlk olarak 1890'da yayınlanan Kamçatka'daki yolculuklarının anlatısı, Kamçatka araştırmalarına katılan bilim adamları tarafından hala kullanılmaktadır.[1][3]

1855-1856'da Ditmar, Amur nehri bölgesinde coğrafi bir araştırma gezisi de yaptı. 1856'da Livonya'ya döndü ve Käru'daki mülküne yerleşti ve 1858'de Wilhelmina Stackelberg ile evlendi. Çiftin dört kızı oldu.[1]

Seçilmiş yazılar

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Carl Ditmar (Woldemar Friedrich Carl von Ditmar)". Kronotsky Reserve. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2013. 
  2. ^ a b c "VIAF". VIAF.org. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2013. 
  3. ^ "Cambridge Journals Online - Polar Record - Abstract - Carl von Ditmar, 1822-192:a geologist in Kamchatka". Polar Record. 29 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Robert Bunsen</span>

Robert Wilhelm Bunsen Eberhard, özellikle mineralojik ve analitik kimya üzerine çalışmış Alman kimyagerdir. Gustav Robert Kirchoff ile beraber sezyum ve rubidyum elementlerini keşfetmiş, ısıtılan elementlerin emisyon spektrumlarını incelemiş ve spektral analizi bulmuştur. Fotokimyaya öncülük eden Bunsen, bir deney esnasında koruyucu gözlük kullanmadığı için bir gözünü kaybetmiştir.

Ünlü astronom ve astrofizikçiler listesi

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Karl Bernhard von Moltke</span> Alman mareşal

Helmuth Karl Bernhard von Moltke, Alman Mareşal. Yeğeni Helmuth Johann Ludwig von Moltke, Generaloberst rütbesiyle 1908-14 yılları arası Alman Ordusu Genelkurmay Başkanı olarak I. Dünya Savaşı'nda da görev aldı.

Kimyager, Üniversitelerin Fen Fakülteleri'nin Kimya Lisans Bölümlerinden mezun olan; organik kimya, anorganik kimya, analitik kimya, biyokimya, fizikokimya gibi kimya bilimi konularında ileri düzeyde eğitim alan kimya bilimcilerdir. Araştırma geliştirme, kalite kontrol, kalite güvence, üretim, teknik yönetim, sorumlu müdürlük başlıca çalışma sahalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph von Eichendorff</span> Yazar

Joseph Karl Benedikt "Freiherr" von Eichendorff, Alman romantizminin önemli temsilcilerinden Alman şair ve yazar. Almancanın bugün dahi en çok okunan şairlerinden biridir. Ancak Aus dem Leben eines Taugenichts başlıklı nesir hikâyesi de, bugün Almanca edebiyatın temel eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Hermann von Helmholtz</span> Alman fizikçi ve fizyolog (1821-1894)

Hermann von Helmholtz Alman fizyolog ve fizikçi. Çok yönlü ilgi alanları ve çalışmalarıyla, özellikle de sinir iletimi, işitme ve görme üzerine yaptığı klasikleşmiş araştırmalarla yaşadığı dönemde "fiziğin başbakanı" olarak adlandırılan araştırmacı.

Bu liste yaklaşık olarak 1730-1820 arasında bulunduğu kabul edilen Klasik müzik dönemi bestecilerinin sınıflandırılmış bir listesidir. Klasik müzik dönemi bestecilerinin en önemlileri arasında Wilhelm Friedmann Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Stamitz, Joseph Haydn, Johann Christian Bach, Antonio Salieri, Muzio Clementi, Wolfgang Amadeus Mozart, Luigi Boccherini, Ludwig van Beethoven, Niccolò Paganini, Gioacchino Rossini ve Franz Schubert sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Franz Joseph</span> Avusturya-Macaristan imparatoru (1830-1916; hd: 1848-1916)

Franz Joseph, 1848-1916 yılları arasında hüküm sürmüş olan Avusturya-Macaristan imparatoru. Avusturya-Macaristan'ın en uzun hüküm süren imparatorudur. 1914'te Sırbistan'a savaş açarak I. Dünya Savaşı'nın çıkmasına neden olmuş ve savaş devam ederken ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Generaloberst</span>

Generaloberst, Alman ordusunda orgeneral ile mareşal rütbeleri arasındaki bir askeri rütbe. Albay general olarak çevrilebilir. 4 yıldızlı bir orgenerale eşit, ancak mareşalin altındaydı. 1945'e kadar Kriegsmarine'deki Amiral'e veya 1990'a kadar Volksmarine'deki Flottenadmiral'e eşdeğerdi. Rütbe, en yüksek sıradan askeri rütbe ve barış zamanında verilen en yüksek askeri rütbeydi.

<span class="mw-page-title-main">Takson yazarı botanikçiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Botanikçi, botanik denilen bitki bilimi uzmanı olan bilginlerdir. Taksonomiyle ilgilenen ve takson yazarı olan botanikçilerin adları Uluslararası Botanik Adlandırma Koduna (ICN) göre keşfettikleri/tanımladıkları/adlandırdıkları takson ile birlikte kullanılır ve genellikle yayım yılı ve tam soyadı ya da bir kısaltmayla gösterilir.

Bu liste etnik köken ya da ulusa bağlı olmaksızın Almanca Kurgu, Deneme veya Tiyatro oyunu yazan ölmüş ya da yaşamakta olan yazarları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Wilhelm von Struve</span> Rus astronom

Otto Wilhelm von Struve Alman-Baltık astronom.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand von Wrangel</span> Baltık Alman kâşifi

Baron Ferdinand Friedrich Georg Ludwig von Wrangel, bir Baltık Alman kâşifi, Rus İmparatorluk Donanması'nda denizci, Saint Petersburg Bilimler Akademisi'nin Onurlu Üyesi ve Rus Coğrafya Derneği'nin kurucusudur. Günümüz Alaska'sındaki Rus yerleşimlerinin valisi olarak bilinir.

August Karl Krönig, 1856'da gazların kinetik teorisinin bir açıklamasını yayınlayan Alman bir kimyager ve fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Hell</span>

Theodor Hell, 1824'te Dresden'de editör, mütercim ve eleştirmen olarak icra ettiği çalışmalarla edebiyat hayatının merkezi olan bir mahkeme meclis üyesi (Hofrath) olan Karl Gottfried Theodor Winkler'in takma adıydı. 1815'ten itibaren tiyatro sekreteriydi.

<span class="mw-page-title-main">Wollaston Madalyası</span> Londra Jeoloji Topluluğunun ödülü

Wollaston Madalyası Londra Jeoloji Topluluğu tarafından verilen en yüksek ödül olan jeoloji için bilimsel bir ödüldür.

19. yüzyılda doğan matematikçiler milliyetlerine göre aşağıda listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">General der Kavallerie</span>

General der Kavallerie Alman İmparatorluk Ordusu, Reichswehr ve Wehrmacht'ta kullanılan bir Branş Generali rütbesiydi. Generaloberst rütbesinden önceki en yüksek ikinci general rütbesiydi. Denk rütbeye sahip topçu subaylarına General der Artillerie, piyade subaylarına ise General der Infanterie denirdi. Wehrmacht ayrıca General der Panzertruppe, General der Gebirgstruppe, General der Pioniere (mühendisler), General der Flieger (havacılar), General der Flakartillerie, General der Fallschirmtruppe, General der Luftwaffe ve General der Nachrichtentruppe rütbelerini de oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">General der Infanterie</span>

General der Infanterie Heer'da kullanılmış bir Branş Generali rütbesiydi. Günümüzde bu görevlendirme veya pozisyon Bundeswehr'da piyadelerin ekipman ve talimlerinin özel işlerinden sorumlu OF-8 rütbesinde bulunan subaylara verilir.