İçeriğe atla

Karl Schmidt-Rottluff

Karl Schmidt-Rottluff
Karl Schmidt-Rottluff 1910-1920 yılları arasında çekilmiş bir fotoğrafı
Genel bilgiler
Doğum1 Aralık 1884(1884-12-01)
Chemnitz, Alman İmparatorluğu
Ölüm10 Ağustos 1976 (91 yaşında)
Batı Berlin, Batı Almanya
Uyruk Almanya
AlanıResim, Grafiker
Sanat eğitimiDresden Teknik Üniversitesi
Katıldığı akımlarDışavurumculuk, Die Brücke

Karl Schmidt-Rottluff (1905'e kadar Karl Schmidt; 1 Aralık 1884 –10 Ağustos 1976) Alman dışavurumcu ressam ve grafiker; Die Brücke isimli sanatçı grubunun dört kurucusundan birisidir.

Yaşamı ve çalışma hayatı

Schmidt-Rottluff  günümüzde Chemnitz'in bir ilçesi olan Rottluff'da doğdu ve 1906 yılına kadar Karl Schmidt olarak anıldı. Chemnitz'deki Humanistische Gymnasium'da eğitim aldı.[1] Dresden'de mimari eğitimi görmeye başladı ama diğer mimarlık öğrencisi yakın arkadaşları Ernst Ludwig Kirchner, Fritz Bleyl ve Erich Heckel ile birlikte Die Brücke ("Köprü") grubunun kurucu üyelerinden biri olduktan sonra eğitimini yarıda bıraktı.[1] Die Brücke grubu 7 Haziran 1905'te Dresden'de kuruldu ve aynı yıl Kasım ayında Leipzig'de ilk sergisi açıldı.

1906 yılında soyadına "Rottluff"u ekledi. O yılın yaz ayını Alsen adasında, Emil Nolde'nin yanında geçirdi. 1907-1912 yıllarının yaz aylarında Bremen yakınlarındaki Dangast kıyısında kaldı. Aralık 1911'de o ve Die Brücke grubunun diğer üyeleri Dresden'den Berlin'e taşındı.[1] Grup 1913'te dağıldı. Rottluff Berlin'e dönmeden önce 1915-1918 yılları arasında doğu cephesindeki orduda yer aldı. İkinci Dünya Savaşı hariç hayatının geri kalanını Berlin'de geçirdi. Ancak İkinci Dünya Savaşı sırasında stüdyosunun bir hava saldırısı nedeniyle yıkılması sonucu savaş bitene kadar Rottluff'da kaldı.[1] Uzun süredir kendisini destekleyen ve zaman zaman kendisine modellik yapan sanat tarihçisi Rosa Schapire 1924 yılında Schmidt-Rottluff'un grafik çalışmalarının yer aldığı bir katalog yayınladı.[2]

I. Dünya Savaşı sonrası bir dışavurumcu ressam olarak Almanya'da resmen tanınan Schmidt-Rottluff'un onur nişanı Nazilerin yükselişi ile birlikte elinden alındı ve 1933 yılında, kabul edilmesinden iki yıl sonra, Prusya Sanat Akademisi (Prussian Academy of Arts)'nden kovuldu.[3]

1937 yılında, Schmidt-Rottluff'un 608 adet tablosuna Naziler tarafından "dejenere sanat" (Entartete Kunst)  suçlaması ile el konuldu. 1941 yılında ressamlar derneğinden atıldı ve resim yapması yasaklandı. 

Savaştan sonra, 1947 yılında, Schmidt-Rottluff Berlin-Charlottenburg'daki University of Arts (Güzel Sanatlar Üniversitesi)'a profesör olarak atandı. Burada yeni sanatçıların yetişmesinde önemli katkısı oldu. Batı Berlin'de 1967'de açılan Brücke Museum(Brücke Müzesi) için temel teşkil edecek bir bağışta bulundu.[3]

Schmidt-Rottluff üretken bir sanatçıydı. Rosa Schapire'in kataloğunda (Rosa Schapire's Catalogue) 300 tahta baskı kalıbı (woodcuts), 105 litografi, 70 gravür ve 78 adet ticari baskısı yer aldı.

1976 yılında Berlin'de öldü.

Koleksiyonları

Schmidt-Rottluff'un çalışmaları başka sanatçılara ait eserlerle birlikte New York Modern Sanat Müzesi (Museum of Modern Art), New York Neue Galerie ve Los Angeles County Museum of Art'da sergilenmektedir. Chemnitz'deki The Museum am Theaterplatz sanatçının geniş bir koleksiyonuna sahiptir.[4]

2011 yılında, Berlin'deki Neue Nationalgalerie Schmidt-Rottluff'a ait iki tabloyu (otoportre-1920 ve Farm in Dangast-1910) Berlin'de yaşayan ve 1942 yılında Naziler tarafından Polonya'ya sürülen Robert Graetz isimli iş insanının varislerinden geri almıştır. Eski bir anayasa yargıcı olan Jutta Limbach'ın liderliğini yaptığı bir Alman hükûmet paneli, tabloların kaybolmasını tamamen Nazi zulmüne bağlayarak eserlerin hükûmete iade edilmesi gerektiğine hükmetmiştir.[5] Schmidt Rottluff'un değerli bir eseri olan Self Portrait with Monocle şu anda Berlin Staatliche Museum'da yer almaktadır.

Sanat piyasası

1997 yılında Schmidt-Rottluff'un Dangaster Park (1910) isimli çalışmasına Sotheby's Londra'da 925,500 pound ödenmiştir.[6] 2001 yılında Phillips de Pury müzayedesinde İngiliz sanat simsarı James Roundell, Schmidt-Rottluff'un The Reader (1911) isimli eseri için 3.9 milyon dolar ödemiştir.[7] Schmidt-Rottluff'un en fazla para ödenen çalışması ise 2008'de Christie's Londra'da 6 milyon dolar ödenen Akte im Freien – badende Drei Frauen (1913)'dir.[5]

Ayrıca bakınız

  • Adolf Ziegler'den Nazi gasp faaliyetleri ile ilgili mektuplar.
  • Akademie der Künste'den ayrılış (Departure from the Akademie der Künste)

Notlar ve referanslar

  1. ^ a b c d Carey, Frances; Griffiths, Anthony (1984). "Karl Schmidt-Rottluff". The Print in Germany 1880–1933. Londra: British Museum Publications. s. 123. ISBN 0-7141-1621-1. 
  2. ^ "Schapire, Rosa". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2016. 
  3. ^ a b Karl Schmidt-Rottluff 9 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Müzesi Modern Sanat, New York.
  4. ^ Elizabeth Zach (27 Temmuz 2012), Almanya, Olası bir Sanat Hub Honlanmış tarafından Coşku 6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. New York Times.
  5. ^ a b Catherine Hickley (18 Kasım 2011), Berlin Dönüş Resimleri için Auschwitz Kurbanı Varisi 7 Kasım 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bloomberg.
  6. ^ Souren Melikian Ekim 25, 1997), Büyük Değiştirme Oyunu Oluşturur Yüksek Bahisli ve Büyük Kar 6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. International Herald Tribune.
  7. ^ Carol Vogel (6 Kasım 2001), İlk Sanat Müzayede Sezon Gösterir Sağlıklı bir Pazar 23 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. New York Times.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mavi Süvari</span> sanat topluluğu (1911-1914)

Mavi Süvari Almanya'da 1911-1914 yılları arasında etkili olan ve Wassily Kandinsky, August Macke ve Franz Marc'tan oluşan dışavurumcu ressam birliği. 1905'te kurulan Die Brücke (Köprü) adlı ressamlar birliği gibi, Mavi Süvari stili realizm, naturalizm ve izlenimciliğe karşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Jasper Johns</span>

Jasper Johns, Jr. Amerikalı, ismi Pop sanatı ve Neo-dada ile anılan çağdaş ressamdır. Robert Rauschenberg ile birlikte modern soyut resimden pop sanatı ve kavramsal sanat arasındaki geçişte etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Chemnitz</span>

Chemnitz [ˈkɛmnɪts], Almanya'nın Saksonya eyaletine bağlı bir şehir. Eyaletin üçüncü en büyük şehridir. Herhangi bir hükûmet kesimi ya da bir bölgenin parçası olmayan bağımsız bir şehirdir. Chemnitz Teknik Üniversitesi 10.000 civarında öğrenciye sahiptir ve bilimsel yaşamın merkezidir. 10 Mayıs 1953'ten 21 Haziran 1990'a kadar şehrin resmî adı Karl-Marx-Stadt idi.

<i>Ölüler Adası</i>

Ölüler Adası, İsviçreli sembolist ressam Arnold Böcklin tarafından 19. yüzyıl sonlarında çizilen tablodur. Tablodan yapılmış basımlar 20. yüzyıl başlarında Orta Avrupa'da çok popüler olmuştu ve Vladimir Nabokov'a göre "Berlin'deki tüm evlerde bulunmaktaydı". Böcklin 1880 ile 1886 yılları arasında tablonun beş farklı versiyonunu çizdi. Birçok esere ilham kaynağı olan tablonun en bilinen etkisi, Rahmaninov'un 1907 tarihli ve aynı isimli senfonik şiirinde görülür.

<span class="mw-page-title-main">Oskar Kokoschka</span>

Oskar Kokoschka,, Avusturyalı ressam, şair ve oyun yazarı. Bir ressam olarak yapıtları ekspresyonizm ve modernizmin güzel örnekleridir. 1904'te Viyana'da sanat öğrenimi görmeye başladı. 1910-1911 yıllarında Berlin'de Der Sturm gazetesi için çizdi. 1914'te Avusturya ordusuna girdi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra İsviçre'ye yerleşti ve Salzburg'taki School of Seeing'i yönetti.

<span class="mw-page-title-main">George Grosz</span> Alman sanatçı (1893 – 1959)

George Grosz, 1920'lerde Berlin'deki yaşamı karikatürize ettiği resimleriyle tanınan Alman asıllı Amerikalı ressam. Weimar Cumhuriyeti sırasında Berlin'deki Dada akımının önemli üyelerinden ve Yeni Nesnellik akımının kurucularındandır. Sanatçı, 1933 yılında ABD'ye göç etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Baykam</span> Türk ressam

Bedri Baykam, Türk ressam, köşe yazarı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Max Beckmann</span> Alman ressam (1884-1950)

Max Beckmann, Alman ressam, çizer, baskıcı, heykeltıraş ve yazar. Çoğunlukla dışavurumcu olarak sınıflandırılsa da ressam hem terimi hem de hareketi reddetti. 1920'lerde dışavurumculuğun bir kolu olan akımın içe dönük duygusallığını terse çeviren Yeni Nesnellik hareketinin içinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Otto Dix</span>

Wilhelm Heinrich Otto Dix,, Alman ressam ve gravürcü. Weimar Cumhuriyeti'ndeki sosyal hayat hakkında yaptığı sert ve acımasız betimlemelerle tanınan Dix, George Grosz ile birlikte Yeni Nesnellik akımının öncülerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Ludwig Kirchner</span>

Ernst Ludwig Kirchner, Alman dışavurumcu ressam ve grafiker. Kirchner, dışavurumculuğun ortaya çıkmasında büyük etkisi olmuş Die Brücke (Köprü) isimli ressamlar grubunun kurucularından biriydi. I. Dünya Savaşı'na gönüllü olarak katılan sanatçı sağlığının bozulması sebebiyle terhis edildi.

<span class="mw-page-title-main">Larry Rivers</span> Amerikalı sanatçı (1923 – 2002)

Larry Rivers, Amerikalı ressam, müzisyen, film yapımcısı ve aktör. Rivers, New York, Southampton, Long Island ve Meksika'da Zihuatanejo'da bulunan stüdyoları yönetti ve bu şehirlerde yaşadı.

Jean-Michel Basquiat Amerikalı graffiti sanatçısı ve yeni dışavurumcu ressam. Basquiat, önce New York'ta graffiti sanatçısı olarak ün kazandı, ardından 1980'lerde yeni dışavurumcu tablolar çizmeye başladı. Ressam, uluslararası bilinirliğe sahip ilk Afroamerikan ressam oldu.

<span class="mw-page-title-main">Die Brücke</span> 1904te Dresdende kurulan Alman dışavurumcu sanat topluluğu

Die Brücke, Dresden'de 1905'te kurulan Alman dışavurumcu sanat topluluğu. Kurucu üyeleri; Fritz Bleyl, Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner ve Karl Schmidt-Rottluff olan topluluğa sonradan katılanlar ise; Emil Nolde, Max Pechstein ve Otto Mueller'dir. Bu akım, sanatla yaşam rasında bir yakınlık kurmayı amaçlar. 20. yüzyılda ortaya çıkan modern sanatın gelecekteki gelişmelerine temel oluşturan bu akım, dışavurumculuk akımını yaratmıştır.

Emil Nolde, Alman ressam ve baskı resim sanatçısı. Ekspresyonizm'in ilk üyelerinden olan ve Die Brücke hareketinde yer alan Nolde, 20. yüzyılın en önemli yağlı boya ve sulu boya ressamlarından sayılır. Kuvvetli fırça tekniği ve ifade gücü yüksek renk seçimleriyle tanınır. Eserlerinde, kasvetli tonların arasında kullandığı altın sarısı ve koyu kırmızı ile aydınlık durumlar yaratır. Suluboya resimleri arasında canlı fırtına manzaraları ve parlak çiçek resimleri yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Max Pechstein</span> Alman ressam

Hermann Max Pechstein, Alman ressam ve grafiker.

<span class="mw-page-title-main">Otto Mueller</span> alman ressam ve grafiker

Otto Müller Die Brücke ekspresyonist hareketine mensup Alman ressam ve grafiker.

<span class="mw-page-title-main">Brücke Müzesi</span>

Brücke Müzesi, 20. yüzyıldaki bir ekspresyonist hareket olan Die Brücke ("Köprü")'ye ait dünyadaki en geniş koleksiyonu barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Sezesyon (Yeni Bölünme)</span>

Yeni Sezesyon dışavurumcu sanatçıların 1910-1914 yılları arasında Berlin'de organize ortak sergiler açtığı bir sanatçı birliğidir. Yeni Sezesyonun kurulmasına,1910 yılında Berlin Sezesyon'daki bir sergiden 27 adet ekspresyonist çalışmanın çıkarılması sonucu Georg Tappert ve Max Pechstein öncülük etmiştir. İlk serginin duyurusunda "1910'daki Berlin Sezesyon'dan dışlanan sanatçılar" ifadesi yer almıştır ancak grup Berlin Sezesyon üyesi olmayan sanatçıları da bünyesine dahil etmiştir

<span class="mw-page-title-main">Lyonel Feininger</span>

Lyonel Charles Feininger, Alman asıllı Amerikalı ressam ve ekspresyonizmin önde gelen savunucularından biri. Karikatür ve karikatür bandı alanlarında da çalıştı. ABD'nin New York şehrinde doğan ve büyüyen Feininger, 16 yaşında sanat eğitimi almak için Almanya'ya gitti. 1894 yılında kariyerine karikatürist olarak başladı ve bu alanda oldukça başarılı oldu. Ayrıca 20 yıl boyunca ABD ve Almanya'daki dergiler ve gazeteler için reklam karikatüristliği yaptı. 36 yaşındayken güzel sanatlara geçti ve resim yapmaya başladı. 1928 ile 1950'ler arasında fotoğraf sanatında da çok sayıda eser üretti ancak bunları sadece yakın çevresiyle paylaştı. Piyanist ve besteci de olan Feininger, birçok piyano eseri ve füg besteledi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Ziegler</span>

Adolf Ziegler, Alman ressam ve politikacıydı. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi tarafından, Partinin Alman modern sanatçılarının çoğu tarafından "yozlaşmış sanat" olarak tanımladığı yapıtların tasfiyesini denetlemekle görevlendirildi. Hitler'in en sevdiği ressamdı.