İçeriğe atla

Karl Ludwig Michelet

Karl Ludwig Michelet

Karl Ludwig Michelet (4 Aralık 1801 - 15 Aralık 1893)[1] Alman filozof. Berlin'de doğdu ve yine orada öldü.

Biyografi

Michelet memleketindeki orta okulda ve Humboldt Üniversitesi'nde okudu, 1824'te doktora derecesi aldı. 1829'da profesör oldu ve ölümüne kadar bu görevi sürdürdü.[2]

Çalışmaları

Hegel doktrininde eğitim görmüş, ilk öğretisine sadık kalmış ve hayatını Hegel geleneğini savunup sürdürerek geçirmiştir. İlk kayda değer çalışması, açılış tezinde yer alan prensipleri geliştiren System der philosophischen Moral (Berlin, 1828) idi.[3] Bu çalışması, etik sorumluluk teorisinin bir incelemesidir. 1836'da, Paris'te, Aristoteles'in Metafiziği üzerine Fransızca bir tez yayımladı (Examen critique du livre d'Aristote intitulé Metaphysique) ve Académie des Sciences Morales et Politiques tarafından taçlandırıldı. Ayrıca Aristoteles üzerine iki tez daha yazdı: Nikomachische Ethik (2. baskı, 1848) ve Die Ethik des Aristoteles in ihrem Verhältniss zum System der Moral (1827).[2]

Michelet kendi görüşlerini en iyi Vorlesungen über die Persönlichkeit Gottes und die Unsterblichkeit der Seele, oder die ewige Persönlichkeit des Geistes (1841) ve Die Epiphanie der ewigen Persönlichkeit des Gottes (1844–52) eserlerinde ifade etti. Bu eserlerde geliştirilen felsefi teoloji, bir "Neo-Hristiyan Spiritüalizmi" olarak tanımlanmıştır.[2]

1832'den 1842'ye kadar Michelet, Hegel'in bütün eserlerinin editörlerinden biri olarak bulundu[2] ve Hegel'in sistemini üç eserde örneklemeye çalıştı: Geschichte der letzten Systeme der Philosophie in Deutschland von Kant bis Hegel (2 cilt, Berlin, 1837–1838), Entwickelungsgeschichte der neuesten Deutschen Philosophie mit besonderer Rücksicht auf den gegenwärtigen Kampf Schelling'in mit der Hegelschen Schule (1843) ve tartışmalı tezi Schelling und Hegel (1839).[3] Anthropologie und Psychologie'de (1840), Michelet birçok açıdan Hegelci prensiplerden ayrılır.

Diğer eserleri şunlardır: Eine italienische Reise in Briefen (Berlin, 1856), Die Geschichte der Menschheit in ihrem Entwickelungsgange seit dem Jahre 1775 bis auf die neuesten Zeiten (2 cilt, 1859–60), Naturrecht, oder Rechtsphilosophie als die (3 cilt, 1866), Esquisse de logique (Paris, 1856), Hegel der unwiderlegte Weltphilosoph (1870), Wahrheit aus meinem Leben (1886).[2]

1845'te Michelet, Almanya'nın Hegelciliğini sürekli olarak temsil eden Berlin Felsefe Cemiyeti'ni kurdu ve cemiyetin resmi yayın organı olan Der Gedanke'nin (1860) de ilk editörlüğünü yaptı.[2]

Kaynakça

  1. ^ N. Waszek, «Michelet, Karl Ludwig» in Neue deutsche Biographie, vol. 17, Berlin 1994, p. 447[].
  2. ^ a b c d e f  Önceki cümlelerden bir veya daha fazlası artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Michelet, Karl Ludwig". Encyclopædia Britannica (11. bas.). Cambridge University Press. 
  3. ^ a b Wikisource Ripley, George; Dana, Charles A., (Ed.) (1879). "Michelet, Karl Ludwig". The American Cyclopædia. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Berliner Ensemble</span> Almanyada bir tiyatro binası

Berliner Ensemble, Almanya’nın en meşhur tiyatrolarından birisidir ve kurucusu Bertolt Brecht’in eserlerini sahnelemesiyle ünlenmiştir. Almanca'nın en önemli sahnelerinden birisi olarak kabul edilen Berliner Ensemble, 1954 yılından bu yana Berlin'in Mitte ilçesinde, Schiffbauerdamm caddesinde bulunan tiyatro sahnesini kullanmaktadır.

Alman felsefesi, 18. yüzyıl sonu ve 19. yüzyıl başlarından itibaren belirgin bir ağırlık kazanan, bir bakıma felsefenin yurdu hâline gelen Alman felsefe geleneğini ya da başka bir açıdan farklı felsefi eğilimlere sahip olan Alman felsefecilerinin bütünlüğünü ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Gottlieb Fichte</span> Johann Gottlieb Fichte, ünlü Alman düşünürü. Felsefedeki en önemli kavrayışı, temel çıkış noktası kendi özgürlük anlayışıdır

Johann Gottlieb Fichte, ünlü Alman düşünürü. Felsefedeki en önemli kavrayışı, temel çıkış noktası kendi özgürlük anlayışıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wilmersdorf</span>

Wilmersdorf, Charlottenburg-Wilmersdorf'da bir semt.

<span class="mw-page-title-main">Jurij Brezan</span>

Jurij Brězan Sorb yazar. Sorb dilinin yanı sıra Almanca da yazdığı roman, öykü ve çocuk kitapları toplam 25 dile çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

Wär Gott nicht mit uns diese Zeit, Johann Sebastian Bach'ın BWV 14 numaralı dini kantatı.

Heinz Heimsoeth Alman felsefe tarihçisidir.

Hans Freyer muhafazakâr Alman sosyolog ve filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Hensel</span> Alman matematikçi (1861-1941)

Kurt Wilhelm Sebastian Hensel Alman matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Karl-Otto Apel</span> Alman filozof

Karl-Otto Apel, Alman filozof ve profesör.

Ralph-Johannes Lilie, Alman Bizantolog.

Kültürlerarası felsefe, farklı felsefe kültürlerinden ve kültürlerarasılıktan beslenen ve bu özelliği ile kendine özgü bir alan oluşturan felsefenin alt dallarından biridir. Kültürlerarası felsefe geleneğinde, farklı kültürel arka plandan gelerek yeşeren düşünceler, felsefe tarihi içerisinde bir bütün olarak ele alınırken, farklı kıtalara ve kültür çevrelerine özgü felsefe gelenekleri arasındaki örtüşen noktalar üzerinde durulur. Bu yaklaşım felsefeye bir nevi "karşılaştırmalı felsefe" izlenimi vermektedir. Kültürlerarası felsefenin bir diğer önemli yaklaşımı, globalleşme ile içine girilen süreçte felsefenin de kültürlerarasılılığa bağlı olarak modern bir biçimde transforme edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Valdoculuk</span>

Valdoculuk, ilk olarak 12. yüzyılda dindar laikat kesimin Lyonlu Petrus Valdo'nun düşünceleri etrafında toplanması üzerine Güney Fransa'da kurulmuş çileci bir akımdır. Katolik Kilisesi'ne karşı takındığı eleştirel yaklaşım nedeniyle zaman zaman proto-Protestan (önprotestan) olarak da adlandırılan Valdocular, Katolik Kilisesi'nce sapkın ilan edilmiş, engizisyona tabi tutulmuş ve dinden atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Johann Gottfried Eichhorn</span> Alman teolog ve ahit eleştirmeni

Johann Gottfried Eichhorn Alman tarihçi ve teolog, ahit eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Christian Baur</span> Alman teolog ve tarihçi

Ferdinand Christian Baur, Alman protestan teolog ve ahit eleştirmeni. Tübingen ilahiyat okulunu kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Johann Matthäus Bechstein</span>

Johann Matthäus Bechstein Alman doğa bilimci, orman bilimci, ornitolog, entomolog ve herpetolog.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Engelberg</span>

Ernst Engelberg bir Alman üniversite profesörü ve Marksist tarihçi.

August Karl Krönig, 1856'da gazların kinetik teorisinin bir açıklamasını yayınlayan Alman bir kimyager ve fizikçidir.

Karl Eckstein veya Karl Georg Wilhelm Eckstein, Lepidoptera konusunda uzmanlaşmış bir Alman entomolog.