İçeriğe atla

Karl Lamprecht

Karl Lamprecht
Karl Lamprecht, 1909
Doğum25 Şubat 1856
Jessen, Saksonya, Almanya
Ölüm10 Mayıs 1915 (59 yaşında)
MilliyetAlman
MeslekAlman tarihçisi
Karl Lamprecht, Max Klinger, Albertinum, Dresden

Karl Gotthard Lamprecht (25 Şubat 1856 - 10 Mayıs 1915), Alman sanat ve ekonomi tarihi konusunda uzmanlaşmış bir Alman tarihçiydi.

Biyografi

Lamprecht, Saksonya Eyaleti'ndeki Jessen kentinde doğdu. Öğrenciyken Göttingen, Leipzig ve Münih üniversitelerinde tarih, siyaset bilimi, ekonomi ve sanat eğitimi aldı. Lamprecht, Marburg'daki üniversitede ve daha sonra, karşılaştırmalı dünya ve kültür tarihine adanmış Institut für Kultur und Universalgeschicht merkezini kurduğu Leipzig'de ders verdi.

Lamprecht, tanınmış ve saygın Alman tarihçi Karl von Hegel'in liderliğindeki “Alman Şehirlerinin Günlükleri” adlı başarılı baskı projesinde çalıştı.[1]

Lamprecht, özellikle Orta Çağ'ın Alman ve Avrupa sosyal ve ekonomik tarihini okudu. Gevşek disiplinlerarası yöntemleriyle önemli tartışmalara yol açtı ve tarihteki geniş sosyal, çevresel ve hatta psikolojik sorulara odaklandı. Ona göre tarih, politik olaylar kadar sosyolojinin de açığa çıkması anlamına geliyordu.

Lamprecht'in Alman tarihinin tüm yörüngesi üzerine hırslı Deutsche Geschichte'si (13 cilt, 1891-1908), Almanya'nın akademik tarih kurumu içinde, özellikle de Lamprecht'ten sadece bir amatör olarak bahseden Max Weber'de ünlü bir Methodenstreit'i (metodolojik tartışmayı) ateşledi. Lamprecht, metodolojik titizliği ve önemli siyasi eğilimlere ve ideolojilere karşı ilgisizliği nedeniyle Friedrich Meinecke ve Georg von Below gibi hukuk ve anayasa tarihi araştırmacıları tarafından eleştiriye uğradı. Sonuç olarak, Lamprecht ve öğrencileri Alman akademisi tarafından marjinalleştirildi ve disiplinlerarası sosyal tarih, yirminci yüzyılın büyük bölümünde Alman tarihçiler arasında bir tabu olarak kaldı. Ancak, dizinin yayınlandığı yıllarda, çalışmaları akademik olmayan Alman topluluğu arasında geniş bir okuyucu kitlesine ulaştı.

Kulturgeschichte'nin (“Kültür Tarihi”) baş temsilcisiydi ve Alman kültürünün üstünlüğüne yoğun bir şekilde inanıyordu. Ölümünden kısa bir süre önce, Almanya'nın I. Dünya Savaşı'ndaki rolünün “savaş lordları” tarafından dikte edildiği anlayışını biraz öfkeyle reddetti ve bu konuda Almanya'nın birleşik olduğunu itiraf etti.

Lamprecht, 10 Mayıs 1915'te Leipzig'de delikli bir ülserin neden olduğu iç kanamanın sonucu olduğu anlaşılan bir hastalıktan öldü.

Etkisi

Ernst Breisach'a göre,

Lamprecht, psikolojik güçleri tüm tarihin temel güçleri olarak şart koşmuştur. Ancak bunlar, bireysel psişelerin kendine özgü güçlerinden değil, her ulusun kolektif psişesinden türetilmiştir. Tarih yazımı s. 279

Lamprecht, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde fikirleri ve yöntemleri için çok daha olumlu bir resepsiyon buldu. 1904'te Columbia Üniversitesi'nde bir dizi konferans vermek üzere davet edildi ve bu konferanslar 1905'te "Tarih Nedir?" başlığı altında çevrildi ve yayınlandı.

Karl Lamprecht'in seçkin eserleri

Kaynakça

  1. ^ Marion Kreis (2012) Karl Hegel. Geschichtswissenschaftliche Bedeutung und wissenschaftsgeschichtlicher Standort 16 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (= Schriftenreihe der Historischen Kommission bei der Bayerischen Akademie der Wissenschaften. Bd. 84). Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen, 978-3-525-36077-4, pp. 314 ff.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Max Planck</span> Nobel ödüllü Alman fizikçi, kuantum fiziğine katkılarıyla bilinir

Max Karl Ernst Ludwig Planck, Alman fizikçi ve 1918 Nobel Fizik Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Plehanov</span>

Georgiy Valentinoviç Plehanov, Rus devrimci, Marksist teorisyen ve filozof. Rusya'da sosyal-demokrat hareketin kurucusu ve kendini "Marksist" olarak tanımlayan ilk Ruslardandır.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Christoph Eucken</span>

Rudolf Christoph Eucken Alman felsefeci. Eserlerinde insan ve tin ilişkisi üzerinde yoğunlaştı. 1908'de edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü. Eserleri özellikle ABD ve İngiltere'de çok dikkat çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bernhard von Bülow</span> Alman İmparatorluğu’nun dördüncü şansölyesi ve Prusya başbakanı

Prens Bernhard Heinrich Karl Martin von Bülow, Alman İmparatorluğu şansölyesi ve 1900-1909 arasında Prusya başbakanı. I. Dünya Savaşı öncesinde İmparator II. Wilhelm ile birlikte Almanya'yı genişletme politikası izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Bloch</span> Alman filozof, yazar

Ernst Bloch, Alman filozof, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Leipzig Üniversitesi</span>

Leipzig Üniversitesi, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin Saksonya eyaletinin Leipzig kentinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Üniversite 2 Aralık 1409'da kurulmuştur ve bugünkü Almanya Federal Cumhuriyeti sınırları içerisinde 1386 yılında kurulan Heidelberg Üniversitesi'nin ardından ikinci en eski yükseköğretim kurumudur. 1953'ten 1991'e kadar ismi Karl Marx Üniversitesi olarak kalmıştır. Üniversite, dünyanın farklı yerlerinden yaklaşık 28000 öğrenciye eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eberhard Jäckel</span>

Eberhard Jäckel, Alman tarihçidir.

Johann Wilhelm Zinkeisen, Alman tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Lassalle</span>

Ferdinand Johann Gottlieb Lassalle, Yahudi asıllı Alman düşünür, filozof, sosyalist aktivist. Lassalle daha gençlik yıllarından itibaren felsefe ve siyasetle ilgilenmeye başlamıştır. Ferdinand daha lisede okurken ileride kendisini öne çıkaracak olan kimi meziyetlerini ortaya koymuştu: sahte bir rapor tertiplediği için liseden atılmıştı. Liseden atıldıktan sonra, bir ticaret okuluna devam edip, 1843’te diplomasını aldıysa da, bu diplomayla yetinmemişti. Önce Breslau Üniversitesinde sonra da Berlin Üniversitesinde akademik kariyer yapma amacıyla hukuk ve felsefe okumaya başladı. Berlin’de okurken pek çok akranı gibi Hegel ve Feuerbach’ın fikirleriyle tanıştı.

<span class="mw-page-title-main">Erich Obst</span>

Erich Obst, Almanya'dan davet edilen ve Türkiye'de modern coğrafyanın kuruluşunda görev alan coğrafyacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Gotthelf Kästner</span> Alman matematikçi ve nükteci (1719-1800)

Abraham Gotthelf Kästner bir Alman matematikçi ve epigrammatist yani nükteci idi.

<span class="mw-page-title-main">Alman-Avusturya Cumhuriyeti</span> Orta Avrupada eski bir devlet (1918–1919)

Alman-Avusturya Cumhuriyeti, I. Dünya Savaşı'nın ardından Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun dağılması sonucu çoğunlukla Almanca konuşan nüfus üzerinde kurulan bir devletti. 1919 yılında yapılan Saint-Germain Antlaşması ile Birinci Avusturya Cumhuriyeti kurulmuştur.

Alfred Karl Gabriel Jeremias , Alman Lüteryian bir din adamı, Asuriyolog ve Antik Yakın Doğu dinleri konusunda uzmandır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hurwitz</span>

Adolf Hurwitz, cebir, analiz, geometri ve sayı teorisi üzerine çalışmalar yürütmüş Yahudi kökenli Alman matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Bieberbach</span>

Ludwig Georg Elias Moses Bieberbach, Alman matematikçi ve Nazidir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Engelberg</span>

Ernst Engelberg bir Alman üniversite profesörü ve Marksist tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Ludwig Michelet</span> Alman Filozof

Karl Ludwig Michelet Alman filozof. Berlin'de doğdu ve yine orada öldü.

Karl Eckstein veya Karl Georg Wilhelm Eckstein, Lepidoptera konusunda uzmanlaşmış bir Alman entomolog.

Karl Bopp, Alman matematik tarihçisiydi.