İçeriğe atla

Karl Korsch

Karl Korsch
Tam adıKarl Korsch
Doğumu15 Ağustos, 1886, (Almanya)
Ölümü21 Ekim, 1961 (Massachusetts, ABD)
Çağı20. yüzyıl felsefesi
BölgesiBatı felsefesi
OkuluMarksizm
İlgi alanlarıMarksist teori
Önemli fikirleriSınıf bilinci, Batı Marksizmi
Etkiledikleri

Karl Korsch (Ağustos 15, 1886 – Kasım 21, 1961) Alman Marksist teorisyen. 1920'li yıllarda György Lukács ile birlikte Batı Marksizminin temelini atan en önemli figürlerden birisidir.

Hayatı

Karl Korsch Hamburg yakınlarındaki Tosdedt bölgesinin küçük bir köyünde 15 Ağustos 1886 yılında dünyaya gelmiştir. Karl'ın babası şehir bürosunda bir sekreter olarak görev yapmasına rağmen, özel yaşantısında Leibniz felsefesi üzerine derin araştırmalar yapıyordu. Baba Carl August yeni bir iş ve çocuklarının daha iyi bir eğitim almasını sağlamak amacıyla köyünü terk etmeye ve Meiningen'e yerleşmeye karar verdiğinde Karl Korsch henüz 11 yaşındaydı. Karl, Meiningen'de ki eğitim hayatı boyunca genç yaşta olmasına rağmen yüksek entelektüel özellikler ve ciddi başarılar gösterdi.

1906 yılı başlarında, Korsch Münih,Cenevre ve Berlin üniversitelerine kabul edildi ve daha çok hukuk alanında olmak üzere birçok alanda çalışmalar yürüttü. Daha sonra Korsch, Karl Marx 'ın felsefe üzerine yaptığı doktora çalışması ile bilinen Jena Üniversitesi'nde hukuk eğitimine başladı. Okul yıllarında sol öğrenci gruplarına aktif bir şekilde katıldı ve bu gruplarda çeşitli görevler üstlendi. Okul gazetesinde editör olarak görev yaptı. Eduard Bernstein ve Karl Liebknecht gibi tanınan sosyalist teorisyenler ile çeşitli dersler ve oturumlar düzenledi. Tüm bu siyasal aktivitelere harcadığı yoğun vakit Karl'ın akademik hayatında hiçbir olumsuz etki bırakmadı ve 1911 yılında yüksek onur derecesi ile üniversiteden mezun oldu.

Eserleri

  • 1932: 'Geleitwort zu Kapital'. Berlin ('Introduction to Capital'); reprinted 1971 in Three Essays on Marxism.
  • 1935: 'Why I am a Marxist'. In: Modern Quarterly, Vol. IX no. 2, April 1935, p. 88 - 95 (part of a symposium with other contributions Why I am Not a Marxist by Alexander Goldenweiser, George Santayana and H. G. Wells, and Why I am a Marxist by Harold Laski); reprinted 1971 in Three Essays on Marxism.
  • 1937: 'Leading principles of Marxism: a Restatement'. In: Marxist Quarterly (published by the American Marxist Association), Vol 1/3, Oct-Dec 1937, p. 356 - 378; reprinted 1971 in Three Essays on Marxism.
  • 1938: Karl Marx, London: Chapman & Hall / New York: John Wiley & Sons.[1] Originally published as part of a series "Modern Sociologists". Reissued 1963. Published in original German version 1967. Translated in Italian, French, Spanish and Greek. Many times reissued.
  • 1971: Three essays on Marxism, introduction by Paul Breines, New York: Monthly Review Press (This contains the essays 'Why I am a Marxist', 'Introduction to Capital' and 'Leading Principles of Marxism: a Restatement'). Also published in London 1971 by Pluto Press.
  • Marxism and philosophy, London: NLB, 1972.
  • Revolutionary Theory, edited by Douglas Kellner, Austin: University of Texas Press, 1977 (A good collection, with a 60 page introductory essay on Korsch's life and work by Kellner).
  • Ten Theses on Marxism Today, at http://www.marxists.org/archive/korsch/1950/ten-theses.htm 3 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Published in Telos12 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 26 (Winter 1975-76). New York: Telos Press.A Gesamtausgabe (Complete Works) in German is edited by Offizin Verlag, Hanover, Germany.

Kaynakça

  1. ^ According to WorldCat there has been a publication in 1936 (London)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Kapital</i> Karl Marxın bir eseri

Kapital, Kapitalist Üretimin Eleştirel Bir Tahlili, Das Kapital veya Kapital, 1867, 1885 ve 1894 yıllarında üç cilt olarak yayınlanan, Karl Marx tarafından yazılmış, politik ekonomi eleştirisi ve tarihsel materyalizm teorisinin kurucu metinlerinden biridir. Marx'ın yaşamı boyunca yaptığı çalışmaların ürünü olan bu metin, Adam Smith, Jean-Baptiste Say, David Ricardo ve John Stuart Mill gibi klasik politik iktisatçıların görüşlerini izleyerek, kendi ifadesiyle “modern toplumun ekonomik işleyiş yasasını ortaya koymak amacıyla” tarihsel materyalizm teorisini uygulayarak ortaya koymaya çalıştığı bir kapitalizm analizi ve eleştirisidir. Metnin ikinci ve üçüncü ciltleri, notlarını derleyen meslektaşı Friedrich Engels tarafından Marx'ın ölümünden sonra yayımlanmıştır. Kapital, sosyal bilimler alanında 1950'den önce yayımlanmış olan en çok atıf yapılmış kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Sanders Peirce</span> Amerikalı filozof, mantıkçı ve matematikçi (1839–1914)

Charles Sanders Peirce, pragmatizm akımının isim babası olmuş, daha sonra da pragmatist yöntemin ana hatlarını çizmiş olan Amerikalı filozoftur. Felsefede bilgi konusuna öncelik vermiş başlamış ve Aristoteles'in düzeni doğada bulan nesnel yaklaşımı ile Kant'ın bilgideki düzenin zihnin eseri olduğunu dile getiren öznel yaklaşımının bir sentezini yapmıştır. Kavram, fikir ve kuramlarımızın doğruluklarını, onların yararlılıklarıyla özdeşleştiren Peirce'e göre, yöntem öncelikle düşüncelerimizi açık ve seçik hale getirmekten oluşur ve bu yöntem sayesinde felsefe bir bilime dönüşecektir.

<span class="mw-page-title-main">Willard Van Orman Quine</span> Amerikalı filozof (1908 – 2000)

Willard Van Orman Quine, analitik felsefe geleneğinden Amerikalı filozof ve mantıkçı. "Yirminci yüzyılın en etkili filozoflarından biri" sayılır. 1930'dan 70 yıl sonraki ölümüne kadar Quine sürekli olarak Harvard Üniversitesi ile öyle ya da böyle yakından ilgiliydi, önce bir öğrenci; sonra da bir profesör olarak. 1956-78 yıllarında Harvard Edgar Pierce Felsefe Kürsüsünde ders verdi.

<span class="mw-page-title-main">Batı Marksizmi</span>

Batı Marksizmi, ilk olarak genel anlamda Perry Anderson'un Batı Marksizmi Üzerine Düşünceler kitabında bahsettiği anlamda, 19. yüzyıldan ve 20. yüzyıla Marksizmin Batı'daki hikâyesinden oluşur. Bu anlamda Marks'ın eserinden bugüne kadarki gelişimi, ayrışmaları, iç bölümlenmeleri, farklılıklarıyla teorik ve politik bir sistematik öğreti olarak Marksizmin Batı düşüncesindeki ve pratiğindeki yeri değerlendirilir. Karl Kautsky ve Lenin'in tartışmaları da bu bağlamda genel anlamdaki bu Batı Marksizmi içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Virginia</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Batı Virginia, ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Güneydoğuda Virginia'yla, güneybatıda Kentucky'yle, kuzeybatıda Ohio'yla ve kuzeydoğuda ise Pensilvanya ve Maryland ile sınırdır. Başkenti ve en büyük şehri Charleston'dur.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Sovyet Cumhuriyeti</span>

Macaristan Sovyet Cumhuriyeti Macaristan'da Béla Kun'un liderliğinde kurulan komünist bir rejimdir. Rusya'daki Bolşeviklerin yaptığı Ekim Devriminin ardından Avrupa'da kurulan Marksist-Leninist politikaların uygulandığı ilk komünist hükûmettir. Ömrü sadece dört ay sürmüştür. Romanya'nın Budapeşte'yi işgaliyle düşmüştür. Bu devletin varisi Macaristan Krallığı'dır. Krallık (1920-1944) arasında hüküm sürmüştür.

Toplumsal sınıf toplumlar veya kültürler içindeki bireyler veya gruplar arasında hiyerarşik farklılığı ifade etmektedir. Genellikle bireyler sınıf içinde ekonomik konumlarına ve katmanlaşma sistemi içinde benzer siyasi ve ekonomik ilgilerine göre gruplaşmaktadırlar.

Peter Frederick Strawson, Britanyalı filozof, gündelik dil felsefesinin en önemli temsilcilerinden olan çağdaş düşünür. 1968-1987 yılları arasında Oxford Üniversitesi'nde Waynflete metafizik felsefesi profesörü olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Darwin ispinozları</span> tanagerler familyasından kuşlar

Darwin ispinozları veya Galapagos ispinozları (Geospizinae), 14 veya 15 türden oluşan bir ötücü kuşlar grubu. Darwin ispinozlarının hangi kuş ailesine ait oldukları tam olarak açıklık kazanmamış olsa da gerçek İspinozgiller (Fringillidae) ile akraba olmadıkları bilinmektedir. Örnekleri ilk olarak Charles Darwin tarafından, onun HMS Beagle gemisi ile yaptığı ikinci yolculuğu sırasında Galapagos adalarında toplanmıştır. Darwin ispinozları türlerinden on üçü Galapagos adalarında bulunurken bir tanesi de Cocos Adası'nda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ágnes Heller</span> Macar filozof, öğretmen

Ágnes Heller, Macar filozof. İlk önce Marksist bir filozof olarak ün saldı ama kariyerinin ilerleyen yıllarında Liberal ve sosyal demokrat olarak kabul edildi. Politikal ve sosyal düşüncelerinin dışında Etik, Varoluşçuluk ve Hegelcilik konularına da yoğunlaştı.

Raya Dunayevskaya, Amerikalı bir filozoftur ve Marksist-Hümanizm'in kurucusudur. Bir süre Leon Troçki'nin sekreterliğini yapmıştır. Daha sonra ondan kopmuş ve "News and Letters Committees" adında yeni bir örgüt kurmuş ve ölümüne kadar bu örgüte başkanlık etmiştir.

Bu madde, 19. yüzyıl filozofu Friedrich Nietzsche hakkında yazılan eserlerin kaynak dizinidir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Wittfogel</span> Alman akademisyen

Karl August Wittfogel Alman-Amerikalı oyun yazarı, dilbilimci tarihçi, türkolog, sinolog, öğretmen, yazar ve siyasetçi. Aslen Marksist ve Almanya Komünist Partisi’nin aktif bir üyesi olan Wittfogel, II. Dünya Savaşı’ndan sonra aynı derecede katı bir Anti-komünist olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 1. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) I. Kongresi Rus İmparatorluğu'nun Minsk şehrinde 1-3 Mart 1898 tarihinde, Rumyantsev isimli bir demiryolu işçisinin evinde, büyük bir gizlilik içinde yapıldı. Öncelikle, Kongrenin yapılmasına yol açan tarihsel gelişimelere kısaca göz atmak faydalı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Richard Krautheimer</span> Alman sanat tarihçisi (1897 – 1994)

Richard Krautheimer, Alman kökenli 20. yüzyılın önemli sanat ve mimarlık tarihçilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Dawson</span>

Christopher Henry Dawson, kültürel tarih ve Hristiyan dünyası hakkında birçok eser yazan İngiliz tarihçidir. Kültür tarihinde dinin belirleyiciliğiyle ilgili çalışmalarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marksist-Leninist ateizm</span> Diyalektik-Materyalist Ateizm

Marksist-Leninist ateizm ya da bilinen diğer adıyla Marksist-Leninist bilimsel ateizm, Marksizm-Leninizm'in antiklerikal ve dinsizlik unsurudur. Sovyetler Birliği'nin resmi devlet ideolojisi idi.

<span class="mw-page-title-main">Jamaika-Türkiye ilişkileri</span> Jamaika ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Jamaika-Türkiye ilişkileri, Jamaika ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasında büyükelçilik yoktur ancak Türkiye'nin Havana Büyükelçiliği Jamaika'ya akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji bibliyografyası</span>

Sosyoloji bibliyografyası listesi sosyoloji ve onun alt disiplinlerine ilişkin eserleri içerir. Eserlerin bir kısmı sosyoloji antolojisi; diğer bir kısmı da sosyoloji tarihi ya da kayda değer eserlerden seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Lübnan</span> Lübnanda Marksist bir grup

Sosyalist Lübnan Lübnan'da Marksist bir gruptu. Grup 1965 yılında Ahmed Beydun, Vaddat Şarara ve Fevvaz Trabulsi gibi aydınlar ve akademisyenler tarafından kuruldu.