İçeriğe atla

Karl Fogel

Karl Fogel, yazar, yazılım geliştirici, telif hakkı aktivisti kâr amacı gütmeyen Question Coyright yöneticisi[1] ve Yönetim Kurulu Saymanı olarak görev yaptığı Open Source Initiative'in eski yönetim kurulu üyesidir.[2] Açık Kaynak Yazılım Üretme (İngilizce: Producing Open Source Software) adlı çalışması, açık kaynak yazılımın insani yönü hakkında iyi referanslanmış bir bilgi kaynağıdır.[3][4] Fogel şu anda Creative Commons lisanslı (CC BY-SA 4.0[5]) kitabını, Kickstarter.com'da başarılı bir kitle fonlaması kampanyasının ardından ikinci bir baskıya güncellemektedir.[6]

Kaynakça

  1. ^ "About QuestionCopyright.org". Question Copyright. 26 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2014. 
  2. ^ "OSI Board Changes 2014". 9 Nisan 2014. 13 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2014. 
  3. ^ "Book Review of Karl Fogel's "Producing Open Source Software"". Groklaw. 5 Ocak 2006. 30 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2012. 
  4. ^ "Producing Open Source Software". Producingoss.com. 29 Eylül 2005. 29 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2012. 
  5. ^ Producing Open Source Software: How to Run a Successful Free 23 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Software Project by Karl Fogel Copyright © 2005-2016 Karl Fogel, under the CreativeCommons Attribution-ShareAlike (4.0) license (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ 21 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) (on page 2)
  6. ^ "Updating "Producing Open Source Software" for 2nd Edition". Kickstarter. 16 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak yazılım</span> açık kaynak lisansıyla yayınlanmış programlama kodu

Açık kaynak yazılım ya da açık kaynak kodlu yazılım, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır. Kullandıkları lisans gereğince isteyen kişi ve grupların yazılımı kendi kişisel ihtiyaçlarına uyarlamalarına ve sonunda değişikliği benzer tercihlere sahip kullanıcılar için bir çatal olarak yayınlamalarına olanak tanır.

Yazılım geliştirmede Apache Subversion (eski adıyla Subversion, 2000 yılında CollabNet firması tarafından başlatılan ve desteklenen bir sürüm kontrol sistemidir. Yazılım geliştiricileri Subversion'ı kaynak kodu, ağ sayfaları veya belgelendirme gibi dosyaların güncel ve geçmiş tüm değişikliklerini tutmak için kullanırlar. Amacı yaygın olarak kullanılan Concurrent Versions System 'in olabildiğince uyumlu bir ardılı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Diaspora (yazılım)</span>

Diaspora açık kaynak kodlu, merkezi bir sistemi olmayan ve Facebook'a rakip olarak görülen bir sosyal ağ yazılımı.

Linux konferansı, Linux, BSD, özgür yazılım ve açık kaynak yazılım ile ilgilenen kişilerin katıldığı bilgisayar konferansıdır.

Özgür içerik veya özgür bilgi herhangi bir çalışma, her tür sanat veya diğer yaratıcı içeriğin özgür olarak sunulduğu kültürel amaçlı bir türüdür. Özgür kültürel çalışmalarda insan özgürlüğü üzerinde aşağıdaki belirgin yasal kısıtlamalar bulunmalıdır;

<span class="mw-page-title-main">OpenOffice.org</span>

OpenOffice.org, 1999 - 2011 yılları arasında geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis paketi. Sun Microsystems'in 1999 yılında kurum içi kullanım için edindiği StarOffice'in açık kaynaklı bir türevidir. OpenOffice.org'un temelini oluşturan StarOffice ise 1985 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. OpenOffice.org; Writer, Calc, Impress (sunu), Draw (çizim), Math ve Base (veritabanı) bileşenlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Creative Commons lisansı</span> bir çalışmanın ücretsiz kullanımına izin vermek için kamusal telif hakkı lisansı

Creative Commons (CC) lisansı, telif hakkı bulunan bir eserin veya çalışmanın ücretsiz olarak dağıtılmasını sağlayan bir çeşit kamu telif hakkı lisansı. Yazarın eserlerinin kamu kullanım haklarını kolaylıkla verebileceği çeşitli standart lisans sözleşmeleri içerir. Bir yazar oluşturduğu eserin kullanılması için paylaşmak veya üzerinde değişiklikler yapma hakkını vermek istediğinde CC lisanslarını kullanabilir. CC lisansları, eserlerin paylaşılması konusunda esneklik sağlar. Dağıtım için yazar tarafından belirtilen izin koşullarına uyulduğu sürece, eser hakkında telif hakkı için endişelenmeye gerek kalmaz. İnternet üzerinde, telif hakkı sahibi tarafından CC lisansları ile paylaşılan eserlerin kullanımı için, eser sahibinden ayrıca izin alma adımını ortadan kaldırır, böylelikle paylaşımı hızlandırır. CC lisansları herkesin kullanımına açık ve ücretsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım</span> hem kullanımı özgür olan hem de açık kaynak kodlu olan yazılım

Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım, kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri veren bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Copyleft</span>

Copyleft, insanlara özgün çalışmayı diledikleri gibi kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakları veren bununla birlikte eserin özgün ve değiştirilmiş halinin yine aynı haklarla dağıtılmasını zorunlu tutan yasal bir tekniktir. Bir özgür yazılımın özgün hali ve değiştirilmiş türevlerinin özel mülke dönüşmesini önlemek yani daima özgür kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu bakımdan copyleft özgür lisanslar copyleft olmayan özgür lisanslara göre daha koruyucu niteliktedir. Copyleft lisanslar başta bilgisayar yazılımları olmak üzere belgeler, sanat eserleri, bilimsel keşifler ve hatta belirli patentlere kadar uzanan çalışmalar için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Özgür Yazılım Vakfı</span>

Avrupa Özgür Yazılım Vakfı (FSFE), Avrupa'daki özgür yazılım hareketini tüm yönleriyle desteklemek için 2001 yılında kurulmuştur. FSFE, Alman yasalarına göre hayır kurumu olarak kayıtlı bir dernektir (e.V.) ve çeşitli Avrupa ülkelerinde şubeleri bulunmaktadır. ABD merkezli Özgür Yazılım Vakfı'nın (FSF) resmi bir Avrupa kardeş örgütüdür. Ancak FSF ve FSFE, finansal ve yasal olarak iki ayrı kuruluşlardır.

Mycroft, Linux için ücretsiz bir sanal asistandır.

<span class="mw-page-title-main">Replicant (işletim sistemi)</span>

Replicant, tüm özel mülk Android bileşenlerini özgür yazılım eşdeğerleriyle değiştirmeyi amaçlayan Android mobil platformuna dayalı özgür bir işletim sistemidir (OS). Birkaç farklı model akıllı telefon ve tablet bilgisayar için kullanılabilir durumdadır. Android ile aynı programlama dillerinde yazılmıştır. Değişiklikler çoğunlukla C dilindedir; değişiklikler çoğunlukla işletim sisteminin Linux çekirdeği ve onu kullanan sürücüler gibi alt düzey kısımlarındadır. Replicant ismi, Blade Runner filmindeki kurgusal replika androidlerden alınmıştır. Replicant, Free Software Foundation ve kısmen NLnet tarafından desteklenir ve sponsor olunur.

<span class="mw-page-title-main">Özgür lisans</span> özgür içerik veya özgür yazılım için kullanılan lisans türü

Özgür lisans bir kişiye başka bir kişinin özgün çalışmasını yeniden kullanma hakkı tanıyan bir sözleşmedir. İçerik bu tür bir lisanslama yöntemiyle telif hakkı ihlaline yol açmadan kullanılabilir. GNU Genel Kamu Lisansı, Creative Commons lisansı, BSD lisansı ve MIT Lisansı özgür lisanslara örnek olarak verilebilir.

Açık kaynak yazılım hareketi, daha geniş açık işbirliği kavramının bir parçası olarak, yazılımların bir kısmı veya tamamı için açık kaynak lisanslarının kullanımını destekleyen bir harekettir. Açık kaynak hareketi, açık kaynak yazılım kavramını/fikrini yaymaya başlamıştır. Açık kaynak hareketi felsefesini destekleyen programcılar, yazılım geliştirme için gönüllü olarak programlama kodu yazarak ve değiş tokuş ederek açık kaynak topluluğuna katkıda bulunurlar. "Açık kaynak" terimi, hiç kimsenin düzenlenmiş kodu paylaşmayan bir gruba karşı ayrımcılık yapmamasını veya başkalarının önceden düzenlenmiş çalışmalarını düzenlemesini engellememesini gerektirir. Yazılım geliştirmeye yönelik bu yaklaşım, herkesin açık kaynak kodunu almasına ve değiştirmesine olanak tanır. Bu değişiklikler, yazılımla çalışan kişilerden oluşan açık kaynak topluluğu içindeki geliştiricilere geri dağıtılır. Bu sayede kod değişikliğine katılan tüm bireylerin kimlikleri ortaya çıkarılmakta ve kodun zaman içinde dönüşümü belgelenmektedir. Bu yöntem, belirli bir kod parçasının sahipliğini oluşturmayı zorlaştırır, ancak açık kaynak hareketi felsefesiyle uyumludur. Bu hedefler, yüksek kaliteli programların üretimini ve açık kaynak teknolojisini geliştirmek için benzer düşünceye sahip diğer insanlarla işbirliği içinde çalışmayı teşvik eder.

<span class="mw-page-title-main">Allison Randal</span> Amerikalı yazar

Allison Randal, yazılım geliştiricisi, açık kaynak stratejisti ve yazardır. Parrot virtual machine şirketinin baş mimarı, Perl Vakfı'nın yönetim kurulu üyesi, 2010'dan 2012'ye kadar Python Yazılım Vakfı'nın yöneticisi ve Parrot Vakfı'nın başkanıydı. Ayrıca, Perl 1'den Parrot'a bağlantı noktası olan, Punie'nin baş geliştiricisidir.Perl 6 ve Parrot Essentials 25 Ekim 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Perl 6: podstawy, Parrot Developer's Guide: Pir ve Parrot Developer's Guide: Pir kitaplarının ortak yazarıdır. Ağustos 2010'dan Şubat 2012'ye kadar O'Reilly Media'da çalıştı. Ayrıca Randal, Canonical'da Ubuntu'nun Teknik Mimarıydı.

Rogue Wave Software Louisville, Colorado merkezli bir Amerikan yazılım geliştirme şirketiydi. Paralel, veri yoğun ve diğer yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) uygulamaları için platformlar arası yazılım geliştirme araçları ve gömülü bileşenler sağlıyordu.