İçeriğe atla

Karl Ernst

Karl Ernst

Karl Ernst (d. 1 Eylül 1904 - ö. 30 Haziran 1934), 1933 öncesinde Berlin'de SA lideri ve Gruppenführer. Nazi Partisi'ne üye olmadan önce bir otelde görevli ve bir gay gece kulübünde fedai idi.

SA lideri Ernst Röhm defalarca, Almanya'ya sosyalizmin bir nazi uyarlamasını tanıştıracak ve hükûmetin yaşlı muhafazakâr kuvvetlerini sürgün edecek olan bir "İkinci Devrim"i istemişti. Adolf Hitler ilerleyen zamanında SA'yı iktidarı için tehlikeli gördü ve SA'nın üstdüzey yöneticilerinin öldürülmesini emretti.

Uzun Bıçaklar Gecesi

30 Haziran 1934'te Ernst yeni evlenmişti ve yeni karısıyla balayı için Tenerife'ye gitmek üzere Bremen'deydi.[1] SA Lideri Ernst Röhm, Reich'a sosyalizmi getirecek ve eski Muhafazakar iş ve hükümet güçlerini sürgüne gönderecek bir "ikinci devrim" için defalarca çağrıda bulunmuştu.[2] SA'nın sosyalist eğilimlerinden ve Röhm'ün Reichswehr'i SA'ya çekme hırsından korkan Alman Ordusu ve Kriegsmarine'deki muhafazakar unsurlar SA gücünün ortadan kaldırılması için baskı yaptı. Altı hafta önceki düğününde Ernst'in sağdıcı olarak hizmet etmiş olan Adolf Hitler,[3] tarihte Uzun Bıçaklar Gecesi olarak bilinen bir olay olan SA'nın tasfiyesine karar verdi. Tasfiye 2 Temmuz 1934'e kadar sürdü.

Ernst, balayını geçirmeyi planladığı Tenerife'ye gitmek üzere bir donanma kruvazörüne binmek üzereyken, karısı ve arkadaşı Martin Kirschbaum ile birlikte Bremerhaven'de tutuklandı ve vahşice dövüldü. Daha sonra Bonn'da Kurt Gildisch liderliğindeki bir SS komando birimine teslim edildi ve burada işkence gördü ve sorguya çekildi. Daha sonra uçakla Berlin'e geri gönderildi ve Leibstandarte SS'in kışlasına götürüldü. 30 Haziran akşamı erken saatlerde bir manga tarafından kurşuna dizildi. Gestapo tarafından hazırlanan resmi ölüm listesine göre, Leibstandarte SS idam mangası tarafından vurulan on dört kişiden biriydi.[4]

Kaynakça

  1. ^ Shirer, William L., The Rise and Fall of the Third Reich, Simon & Schuster, 1960, p. 221.
  2. ^ Shirer, William L., The Rise and Fall of the Third Reich, Simon & Schuster, 1960, pp. 204-8, 213-17.
  3. ^ Gunther, John (1940). Inside Europe. New York: Harper & Brothers. s. 55. 
  4. ^ Federal Archive NS 23/45.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Martin Bormann</span> NSDAPnin parti sözcüsü, Adolf Hitlerin özel sekreteri

Martin Bormann,, NSDAP'nin parti sözcüsü, aynı zamanda Adolf Hitler'in özel sekreteri. Adolf Hitler'in özel sekreteri olarak ülkedeki bilgi akışını ve Hitler'e erişimi kontrol etti. Bunun sonucunda muazzam bir güç elde etti. Diğer birçok NSDAP yetkilisi gibi II. Dünya Savaşı sırasında kendi otoritesini oluşturdu. Otoritesini ülke ve savaşla ilgili karar alma süreçlerine mümkün olduğunca dahil olmak için kullandı. Adolf Hitler'in sözlü emirlerini yazılı emirlere çeviren de çoğunlukla Bormann idi.

<span class="mw-page-title-main">Sturmabteilung</span> Nazi Partisinin orijinal paramiliter kanadı

Sturmabteilung, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin, Weimar Cumhuriyeti zamanında nasyonal sosyalistlerin yükselişinde önemli rol oynamış yarı askerî örgütü. Mensupları kahverengi gömlekler giydiği için Kahverengi Gömlekliler adıyla da anılır oldu. Ernst Röhm en bilinen Sturmabteilung lideri olarak "Stabschef" ünvanına sahipti ve Ocak 1931'den, Temmuz 1934'e kadar SA operasyonlarını yöneten kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Röhm</span>

Ernst Röhm, Alman subay, siyaset adamı, Sturmabteilung (SA) örgütünün kurucusu ve kumandanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kurt von Schleicher</span> Alman Politikacı ve Weimar Cumhuriyeti Şansölyesi

Kurt von Schleicher, Adolf Hitler'in iktidara gelmesinin arifesinde Weimar Cumhuriyeti'nin şansölyeliğini yapmış (1932-33) Alman asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Bıçaklar Gecesi</span> Nazi Almanyasında politik tasfiye

Uzun Bıçaklar Gecesi (Almanca:

<span class="mw-page-title-main">Alois Hitler</span> Adolf Hitlerin babası

Alois Hitler, Alman diktatör Adolf Hitler'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birahane Darbesi</span> Adolf Hitler önderliğinde yapılan başarısız darbe girişimi

Birahane Darbesi, Adolf Hitler, General Erich Ludendorff ve diğer Kampfbund liderleri tarafından Bavyera eyâletinin yönetimine el koymak amacıyla 8-9 Kasım 1923 tarihinde gerçekleştirdiği başarısız bir darbe girişimidir. Yaklaşık iki bin Nazi, şehir merkezindeki Feldherrnhalle'ye yürüdü, ancak bir polis kordonuyla karşı karşıya kaldılar, bu da 16 Nazi Partisi üyesi ve 4 polis memurunun ölümüyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Josef Dietrich</span> Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer

Josef Dietrich, Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer. 1929 yılı öncesinde Adolf Hitler'in şoförü ve korumasıydı. Nazi döneminde SS komutanı olarak Uzun Bıçaklar Gecesinde SA'nın temizlemesinde etkin rol oynadı. II. Dünya Savaşı'nda 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler"in komutanı olarak tanındı. Askerler tarafından ona "Papa Sepp" diye hitap edildi.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Lutze</span>

Viktor Lutze, Nazi Almanyası'nda SA-Obergruppenführer.

<span class="mw-page-title-main">Waffen-SS</span> Nazi Almanyasında SSnin sonradan kurulmuş iki askeri kolundan biri

Waffen-SS, Nazi Partisi'nin yarı askeri Schutzstaffel (SS) örgütünün muharebe koluydu. Oluşumları arasında Nazi Almanyası'ndan gelenler, Alman işgali altındaki Avrupa'dan ve işgal edilmemiş topraklardan gelen gönüllüler ve askerler vardı. Mayıs 1945'te dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">William L. Shirer</span> Amerikalı gazeteci (1904 – 1993)

William Lawrence Shirer, Nazi Almanyası'nın Doğuşu Yükselişi ve Çöküşü adlı kitabı yazarı olan bir Amerikalı gazeteci, savaş muhabiri ve tarihçi. Başlangıçta Chicago Tribune için bir muhabir olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

Almanya'da 19 Ağustos 1934'te, Şansölyelik ve Cumhurbaşkanlığı makamlarının birleştirilmesi hakkında Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg'un ölümünden on yedi gün sonra düzenlenen referandum. Nazi Partisi referandum ile, Adolf Hitler'in tüm siyasi güçleri tek elde toplamasını amaçladı. Referandum seçmenlere dönük yaygın bir baskı atmosferinde gerçekleşti ve çıkan "evet" sonucu Hitler tarafından Almanya'nın de facto Devlet Başkanı olarak gerçekleştireceği işlemlere dayanak olarak kullanıldı. Gerçekte Hitler, referanduma konu makamları ve yetkileri referandumdan önce halihazırda elinde toplamıştı ve referandumu bu durumu meşrulaştırmak için kullanarak, Führer und Reichskanzler unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in cinselliği</span>

Adolf Hitler'in cinselliği uzun süredir tarihsel ve bilimsel tartışmaların yanı sıra spekülasyon ve söylenti meselesidir. Yaşamı boyunca bir dizi kadınla ilişkisi olduğuna dair kanıtlar bulunmakla birlikte, eşcinselliğe karşı olan antipatisinin kanıtı ve eşcinsel davranışlarda bulunduğuna dair bir kanıt yoktur. Hitler'in adı, ikisi intihar eden bir dizi olası kadın sevgiliyle bağlantılıdır. Üçünden biri intihar girişiminden sekiz yıl sonra komplikasyonlardan öldü ve dördüncüsü de intihar girişiminde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in siyasi görüşleri</span> Hitlerin politik düşünceleri

Adolf Hitler'in siyasi görüşleri tarihçilere ve biyografilere bir miktar zorluk çıkarmıştır. Antisemitizm, anti-komünizm, anti-parlamentarizm, Alman Lebensraum gibi bazı sabit temalar olmasına rağmen, yazıları ve yöntemleri, Ari ırkının üstünlüğüne ve aşırı bir Alman milliyetçiliğine olan inancı genellikle ihtiyaca ve o dönemin koşullarına göre uyarlanmıştır. Hitler, kişisel olarak "Yahudi Bolşevizmi"ne karşı savaştığını iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Potsdam Günü</span>

Potsdam Günü aksi takdirde Tag von Potsdam veya Potsdam Kutlaması olarak bilinen, 21 Mart 1933'te Reichstag yangınını takiben, Mart 1933'teki Alman federal seçimlerinden sonra yeni Reichstag'ın açılış töreniydi.

Albay Hans Ritter von Seisser, 1923'te Bavyera Eyalet Polisinin başıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand von Bredow</span>

Ferdinand von Bredow Alman Binbaşı ve Reich Savunma Bakanlığı'nda Abwehr'in başkanı ve Kurt von Schleicher'in kısa ömürlü kabinesinde savunma bakan yardımcısıydı. Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında, Adolf Hitler'i devirmek için bir komploya karıştığı iddiasıyla öldürüldü.

Caesar von Hofacker bir Alman Luftwaffe Yarbayı ve Adolf Hitler'e karşı 20 Temmuz komplosunun üyesiydi.