İçeriğe atla

Karl Eckstein

Karl Georg Wilhelm Eckstein
Doğum28 Aralık 1858(1858-12-28)
Grünberg, Silezya, Avusturya-Macaristan
Ölüm23 Mart 1939 (94 yaşında)
Ragusa, Dalmaçya
Mezun olduğu okul(lar)Giessen Üniversitesi
Meslek

Karl Eckstein veya Karl Georg Wilhelm Eckstein (28 Aralık 1859, Grünberg, Silezya – 22 Nisan 1939, Ragusa, Dalmaçya ), Lepidoptera konusunda uzmanlaşmış bir Alman entomolog.

Eckstein, bölge ceza yargıcı Ferdinand Eckstein'ın (1822-1871) ve bir papazın kızı olan eşi Luise (kızlık soyadı Becker)'in oğluydu. Gießen'de liseye gitti ve ardından Giessen Üniversitesi'nde zooloji ve doğa bilimleri okudu okudu. 1884'te rotatorya üzerine yazdığı tezle doktorasını aldı. 1886'da Neustadt-Eberswalde Orman Akademisi Zooloji Enstitüsü'nde Profesör Bernard Altum'un asistanı olarak Eberswalde'e gitti ve burada 1890'da habilitasyon yaptı ve 1896'da unvanlı profesör oldu. 1900'de orman zoolojisi profesörü ve Altum'un halefi oldu.[1]

1925 yılında emekli olduktan sonra beş yıl daha öğretim ve araştırma çalışmalarını sürdürdü. 1939'da bir nekahet gezisi sırasında Dubrovnik'te öldü.

1905'ten 1911'e kadar Belediye Başkanı Ernst Hopf ve diğerleriyle birlikte kurduğu Eberswalde yerel tarih derneğinin (Der Verein für Heimatkunde zu Eberswalde 21 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) ilk başkanıydı.[2]

Eserleri

Almanya Kelebekleri kitabından bir sayfa, Die Schmetterlinge Deutschlands mit besonderer Berücksichtigung ihrer Biologie, Cilt. 1-4, K. Eckstein

Almanya kelebeklerini anlatan eseri Die Kleinschmetterlinge Deutschlands'ı (5 cilt, 1913–1933) içeren Die Schmetterlinge Deutschlands mit besonderer Berücksichtigung ihrer Biologie und wirtschaftlichen Bedeutung'u yazdı.[3] Eckstein'ın kaydettiği diğer eserler şunlardır:

  • Die Kiefer und ihre tierischen Schädlinge, Repetitorium der Zoologie, 1889
  • Pflanzengallen und Gallentiere, 1891 – Bitki şişlikleri hakk.
  • Forstliche zoologie, 1897 – Orman zoolojisi.
  • Fischerei und Fischzucht, 1902 – Balıkçılık ve balık yetiştiriciliği.[4]
  • Die Fischereiverhältnisse der Provinz Brandenburg zum Anfang des 20. Jahrhunderts nebst Fischereikarte, 1903
  • Die Technik des Forstschutzes gegen Tiere. Anleitung zur Ausführung von Vorbeugungs- und Vertilgungsmaßregeln in der Hand des Revierverwalters, Forstschutzbeamten und Privatwaldbesitzers, Parey, Berlin 1904
  • Fischereiverhältnisse der Provinz Brandenburg, 2 Bände, 1908
  • Tierleben des deutschen Waldes. Beiträge zur Kenntnis heimischer Tiere, Verlag von Strecker & Schröder, Stuttgart 1909
  • Die Maikäfer, ihre Bekämpfung und Verwertung, J. Neumann, 1912
  • Das Kaninchen, seine Lebensweise, wirtschaftliche Bedeutung und Bekämpfung sowie die Abwehr des von ihm drohenden Schadens, Neudammer forstliche Belehrungshefte, 1917
  • Die Technik des Forstschutzes gegen Tiere, Berlin, Parey, 1915
  • Die Schmetterlinge, ihr Bau, ihre Lebensweise und wirtschaftliche Bedeutung nebst Anleitung zur Beobachtung, Aufzucht und zum Sammeln, Wiesbaden, Pestalozzi Verlags-Anstalt, 1922
  • Bilder aus dem Insektenleben, Ullstein, Berlin 1925
  • Mitarbeit am Neudammer Förster-Lehrbuch, J. Neumann, 1929

Kaynakça

  1. ^ Eckstein, Karl Georg Wilhelm 27 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at Neue Deutsche Biographie
  2. ^ "Geschichte | Verein für Heimatkunde zu Eberswalde e.V." www.heimatkundeverein-eberswalde.de. Erişim tarihi: 2023-03-21., https://www.heimatkundeverein-eberswalde.de/wp-content/uploads/Internetseite-Link-Geschichte-2021.pdf 21 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Die schmetterlinge Deutschlands mit besonderer berücksichtigung ihrer biologie 27 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. HathiTrust Digital Library
  4. ^ HathiTrust Digital Library 11 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (published works)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Albrecht Kossel</span>

Ludwig Karl Martin Leonhard Albrecht Kossel Alman biyokimyacı ve genetik çalışmalarının öncüsü bilim insanı. Biyolojik hücrelerin genetik materyali olan nükleik asitlerin kimyasal bileşiminin belirlenmesinde yaptığı çalışmalarla 1910 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Neisser</span>

Albert Ludwig Sigesmund Neisser, bel soğukluğunun etkenini bulan Alman doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Karl Mannheim</span>

Karl Mannheim, 20. yüzyılın ilk yarısında çalışmalarını yürütmüş Macar-Alman sosyolog ve düşünür. Bilgi sosyolojisinin kurucularından biri olduğu kadar klasik sosyolojide de kilit bir figürdür. Mannheim en çok, kısmî ve toplam ideolojileri birbirinden ayırdığı, belirli sosyal gruplara özgü kapsamlı dünya görüşlerini ve ayrıca mevcut sosyal düzenlemeler için modası geçmiş destek sağlayan ideolojileri temsil ettiği Ideology and Utopia (1929-1936) adlı kitabıyla tanınır.

Alfred Karl Gabriel Jeremias , Alman Lüteryian bir din adamı, Asuriyolog ve Antik Yakın Doğu dinleri konusunda uzmandır.

Kültürlerarası felsefe, farklı felsefe kültürlerinden ve kültürlerarasılıktan beslenen ve bu özelliği ile kendine özgü bir alan oluşturan felsefenin alt dallarından biridir. Kültürlerarası felsefe geleneğinde, farklı kültürel arka plandan gelerek yeşeren düşünceler, felsefe tarihi içerisinde bir bütün olarak ele alınırken, farklı kıtalara ve kültür çevrelerine özgü felsefe gelenekleri arasındaki örtüşen noktalar üzerinde durulur. Bu yaklaşım felsefeye bir nevi "karşılaştırmalı felsefe" izlenimi vermektedir. Kültürlerarası felsefenin bir diğer önemli yaklaşımı, globalleşme ile içine girilen süreçte felsefenin de kültürlerarasılılığa bağlı olarak modern bir biçimde transforme edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mogontiacum</span>

Mogontiacum Mainz şehrinin neredeyse 500 yıla varan Roma döneminde taşıdığı Latince adıdır. Mogontiacum MS 90 yılından itibaren Germania Superior'un başkentliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Rütimeyer</span>

Karl Ludwig Rütimeyer İsviçreli doktor, anatom, jeolog ve Paleontologdur.Rütimeyer ayrıca Zooarkeoloji olarak bilinen alanın da kurucusu kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Tischler</span> Alman arkeolog ve eski çağ tarihçisi

Otto Tischler Bilhassa Doğu Prusya'da araştırmalar yürüten Alman eski çağ tarihçisi. Tischler, La Tène kültürünü kendi içinde kategorilere ayırmış ve sistematik bir biçimde incelemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Meyer</span>

Eduard Meyer Alman tarihçisiydi. Akademisyen Kuno Meyer'in (1858-1919) kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">İoane Petritsi</span>

İoane Petritsi, Çimçimeli İoane olarak da bilinir, 11-12. yüzyılda yaşamış Yeni Platoncu Gürcü filozofudur. Bizans İmparatorluğu ve Gürcistan Krallığı'nda özellikle Proklos'tan yaptığı çevirilerle tanınır. Stanford Encyclopedia of Philosophy, Petritsi'yi "en önemli Gürcü ortaçağ filozofu" ve "en çok okunan Gürcü filozof" olarak tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Dessauer</span>

Friedrich Dessauer, Alman fizikçidir. Almanya, Türkiye (1934-1937) ve İsviçre'de biyofizik alanında çalıştı. X-ışını kullanımının öncülerinden olmanın yanı sıra filozof, Reichstag üyesi, girişimci ve yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Johann Matthäus Bechstein</span>

Johann Matthäus Bechstein Alman doğa bilimci, orman bilimci, ornitolog, entomolog ve herpetolog.

<span class="mw-page-title-main">Franz von Paula Schrank</span> Alman biyolog (1747-1835)

Franz von Paula Schrank, Alman rahip, botanikçi ve entomologdur.

<span class="mw-page-title-main">Karl Ludwig Michelet</span> Alman Filozof

Karl Ludwig Michelet Alman filozof. Berlin'de doğdu ve yine orada öldü.

<span class="mw-page-title-main">Esterwegen toplama kampı</span> Nazi toplama kampı

Esterwegen yakınlarındaki Esterwegen toplama kampı, ilk olarak Almanya'nın Emsland bölgesinde kurulan bir dizi kamp içinde erken bir Nazi toplama kampı idi. Kamp, 1933 yazında 2000 siyasi "Schutzhäftlinge" için bir toplama kampı olarak kurulmuş ve bir süre Dachau'dan sonra en büyük ikinci toplama kampı olmuştur. Kamp 1936 yazında kapatılmıştır. Bundan sonra 1945 yılına kadar esir kampı olarak kullanılmıştır. Siyasi mahkûmlar ve Nacht und Nebel olarak adlandırılan mahkûmlar da burada tutulmuştur. Savaş sona erdikten sonra Esterwegen İngiliz toplama kampı, hapishane ve 2000 yılına kadar Alman Ordusu için bir depo olarak hizmet verdi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Appellöf</span> İsveçli deniz zooloğu

Jakob Johan Adolf Appellöf, İsveçli deniz zooloğudur.

<span class="mw-page-title-main">Karl Friedrich Mohr</span>

Karl Friedrich Mohr (4 Kasım 1806 - 28 Eylül 1879), enerjinin korunumu ilkesine ilişkin ilk açıklamalarıyla ünlü bir Alman kimyagerdir. Amonyum demir (II) sülfat, (NH4)2Fe(SO4)2.6H2O, ondan sonra Mohr tuzu olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Remigius Fresenius</span>

Carl Remigius Fresenius, analitik kimya alanındaki çalışmalarıyla tanınan Alman kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Christ</span>

Konrad Hermann Heinrich Christ, genellikle alıntılarda sadece "Christ" veya "H. Christ" olarak bilinen, pteridoloji konusunda uzmanlaşmış olan İsviçreli botanikçi.