İçeriğe atla

Karl Barth

Karl Barth
Karl Barth
Doğum10 Mayıs 1886
Basel, İsviçre
Ölüm10 Aralık 1968 (82 yaşında)
Basel, İsviçre
EğitimGöttingen Üniversitesi
MeslekTeolog
Çocuk(lar)Markus Barth
EtkilendikleriAnselmus; Jean Calvin; Friedrich Schleiermacher; Søren Kierkegaard; Adolf von Harnack; Christoph Friedrich Blumhardt; Georg Wilhelm Friedrich Hegel
EtkiledikleriRubem Alves; Jacques Ellul
ÖdüllerSonning Ödülü; Sputnik Özel Ödülü; Alman Filozoflar Jüri Ödülü; Simpson's ödülü

Karl Barth (10 Mayıs 1886, Basel – 10 Aralık 1968, Basel), çağdaş İsviçreli protestan teolog.

Asıl fikir

Tanrı'nın insandan tümüyle farklı olduğunu, insanın çabasıyla ya da akıl yoluyla bilinemeyeceğini, insanın Tanrı'nın kurtuluş planına güvenmesi gerektiğini belirten Barth, gizemciliğiyle ün kazanmıştır.

Eserleri

  • Modern teoloji ve Tanrı'nın Krallığı çalışması (Moderne Theologie und ReichGottesArbeit) 1909
  • Hristiyan inancı ve tarihi (Der christliche Glaube und die Geschichte) 1910
  • İsa Mesih ve toplumsal hareket (Jesus Christus und die soziale Bewegung) 1911
  • İncil'de yeni dünya (Die neue Welt in der Bibel) 1917
  • Romalılara Mektup (Der Römerbrief I, 1st ed.,) 1919
  • Romalılara Mektup (Der Römerbrief. Zweite Fassung,) 1922
  • Tanrı Sözü ve İnsan Sözü (Das Wort Gottes und die Theologie) 1928
  • Quousque tandem? 1930
  • Fides Quaerens Intellectum: Anselmus'un Teolojik Planı Bağlamında Tanrı'nın Varlığının Kanıtı (Fides Quaerens Intellectum: Anselm's Proof of the Existence of God in the Context of His Theological Scheme) 1931.
  • Protestan Teolojisinin Tarihi (Geschichte der protestantischen Theologie) 1932
  • Kilise dogmatikleri (Kirchliche Dogmatik) 1932
  • Bugün teolojik varoluş (Theologische Existenz heute) 1933
  • HAYIR! Emil Brunner'e yanıt (Nein! Antwort an Emil Brunner) 1934
  • İncil ve Hukuk (Evangelium und Gesetz) 1935
  • Gerekçe ve adalet (Rechtfertigung und Recht) 1938
  • Josef Hromadka'ya mektup (Brief an Josef Hromadka) 1938
  • Kilise ve Devlet (Church and State) 1939.
  • Kilise ve Savaş (The Church and the War) 1944.
  • İnsanların düzensizliği ve Tanrı'nın kurtuluş planı (Die Unordnung der Menschen und Gottes Heilsplan) 1948
  • Reformasyon İlmihallerine göre dua (Prayer according to the Catechisms of the Reformation) 1952
  • Mozart'a mektup (Brief an Mozart) 1956
  • Tanrı'nın İnsanlığı (The Humanity of God) 1956
  • Mahkûmları serbest bırakın! (Vaazlar Den Gefangenen Befreiung! Predigten) 1959
  • Protestan Teoloji: Giriş (Evangelical Theology: An Introduction) 1962
  • Tanrının İnsanlığı (The Humanity of God) 1960
  • Protestan Teoloji: Giriş (Evangelical Theology: An Introduction) 1963.
  • Ad Limina Apostolorum 1967
  • Fiat Iustitia! 1968

Ödülleri

  • 1963 Sonning Ödülü
  • 1968 Sputnik Özel Ödülü
  • 1972 Alman Filozoflar Jüri Ödülü
  • 1973 Simpson's ödülü

Kaynakça

Konuyla ilgili yayınlar

  • Roger E. Olson, Hristiyan İlahiyatının Hikâyesi – Gelenek ve Reformun Yirmi Yüzyılı - Haberci Basın Yayın Dağıtım Turizm San. Ve Tic. Ltd. Şti. 2020 ISBN 978-605-4707-62-1

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther</span> Protestanlık reformunu başlatan Alman rahip, teolog, üniversite profesörü ve yazar (1483–1546)

Martin Luther, Alman keşiş, teolog, üniversite profesörü, Protestanlığın babası ve Lüterciliği yaratan, geliştiren ve yayan kişi. Almanya'da baskılara rağmen Kutsal Kitap'ın Latinceden Almancaya tercüme edilmesinde rol oynamıştır.

Panteizm ya da tüm tanrıcılık, her şeyi kapsayan içkin bir Tanrı'nın, Evren'in ya da doğanın Tanrı ile aynı olduğu görüşüdür. Panteistler kişileştirilmiş ya da antropomorfik bir Tanrıya inanmazlar.

<span class="mw-page-title-main">Meister Eckhart</span> Alman filozof ve ilahiyatçı (1260-1328)

Eckhart von Hochheim (1260–1328) adıyla ve daha yaygın ifadesiyle Meister Eckhart olarak bilinen Alman Dominiken teolog, filozof ve mistik. Felsefi ve teolojik konuları halk dilinde tebliğ etmiştir. Modern dönemde ve günümüzde pek çok düşünürü etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bonaventura</span>

Bonaventura fransisken Kardinal, mistik, Skolastik felsefenin düşünürlerinden Fransisken tanrıbilimci. 1482'de Papa IV. Sixtus tarafından Aziz ilan edilmiştir. 1588 Papa V. Sixtus tarafından Kilise Doktoru ilan edilmiştir. Yortusu 15 Temmuzdadır.

Anglikanizm, İngiltere'nin resmî kilisesi olan İngiltere Kilisesi'ne has ilke, doktrin ve kurumlar. İngiltere Kralı VIII. Henry'nin kurduğu bir Hristiyan mezhebidir. İngiliz Reformu, Katoliklik ve Protestanlık arasında bir orta yol olarak görüldüğü için Latince Via Media olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ariusçuluk</span> Ariusun geliştirdiği kuramsal öğreti

Ariusçuluk ya da Arianizm, ilk olarak İskenderiye, Mısır'dan bir Hristiyan papaz olan Arius, atfedilen kristolojik bir doktrindir. Arian teolojisi, İsa Mesih'in Tanrı'nın Oğlu olduğunu, Tanrı'nın Oğlu'nun her zaman var olmayıp içinde doğmuş olması farkıyla Baba Tanrı tarafından doğurulduğunu savunur. Baba Tanrı tarafından zaman, dolayısıyla İsa, Baba Tanrı ile birlikte ebedi değildi.

<span class="mw-page-title-main">Julius Wellhausen</span>

Julius Wellhausen, Alman teolog ve oryantalistti, uzmanlık alanında zamanını Tevrat'ı akademik olarak anlamaya çalıştı.

John Harwood Hick, din felsefecisi ve teolog. Felsefi teoloji alanında, özellikle teodise, eskatoloji, kristoloji konuları ile dini çoğulculuk ve din epistemolojisi alanında çalışmalar yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Efeslilere Mektup</span> Pavlusa atfedilen ama MS 100-120 arasında takipçilerinden biri tarafından yazıldığı düşünülen Yeni Ahit mektubu

Efesliler'e Mektup ya da Pavlus'un Efesoslular'a Mektup'u Yunanca, Kutsal Yazılara ait bir kitaptır. Sadece Efesliler olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup elçi Pavlus'un değişik cemaatlere ya da kişilere yazdığı 14 mektuptan biridir. Pavlus bu mektubu, Efes şehrinde oturan Hristiyanlar'a yazdı.

<span class="mw-page-title-main">1. Petrus</span> Yeni Ahitin kitapçıklarından birisi

Birinci Petrus Mektubu ya da Petrus'un Birinci Mektubu Yunanca Kutsal Yazıların bir kitabıdır. Sadece 1. Petrus olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup Petrus'un tüm Hristiyan cemaatlere yazdığı bir mektuptur. Bunun için katolik mektup olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Deuterokanonik</span>

Deuterokanonik Eski Ahit içerisinde yer alan ve gerek Katolik Kilisesi gerek Ortodoks Kilisesi gerekse Oryantal Ortodoks Kiliseleri'nce Kitab-ı Mukaddes'in bir parçası olarak kanonik görülse de, Yahudilik ve Protestan Kiliseleri bu metinleri apokrif saymaktadır. Deuterokanonik kitaplar dışında kalan asıl yahudi ve protestan kanonunu oluşturan kitaplar zaman zaman protokanonik olarak da tanımlanırlar. Deuterokanonik metinler, bazı Ortodoks Kiliseleri'nce Anaginoskomena olarak da adlandırılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ekmek ve şarabın dönüşümü</span> Ekmek ve şarabın İsanın kanı ve bedenine dönüştüğünü söyleyen öğreti

Ekmek ve şarabın dönüşümü ya da diğer dillerde bilinen Latince kökenli adıyla Transsubstantiation Hristiyan teolojisinde Efkaristiya ayinindeki ekmek ve şarabın İsa'nın kanına ve bedenine dönüşmesi inancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yahuda'nın Mektubu</span> Hristiyanlar tarafından kutsal yazı olarak kabul edilmemiş mektup

Yahuda'nın Mektubu Yunanca Kutsal Yazıların bir kitabıdır. Sadece Yahuda olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup İsa'nın üvey kardeşi Yahuda'nın tüm Hristiyan cemaatlere yazdığı bir mektuptur. Bunun için o „katolik“ mektup olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Rahner</span>

Karl Rahner, Alman bir Cizvit rahip olup, Henri de Lubac, Hans Urs van Balthasar ve Yves Congar ile Katolik Kilisesi’nin 20. yüzyıldaki en etkili teologlarından birisi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hans Urs van Balthasar</span> İsviçreli Katolik ilahiyatçı (1905-1988)

Hans Urs von Balthasar, İsviçreli Katolik filozof ve ilahiyatçı din adamıdır. Hayatının 21 senesi boyunca Cizvit bir peder olarak yaşamını sürdürmüştür. Yaşamının sonuna geldiğinde, Papa II. Ioannes Pavlus tarafından Kardinal ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gustavo Gutiérrez</span> Perulu ilahiyatçı

Gustavo Gutiérrez Merino, Perulu filozof, katolik ilahiyatçı ve papaz. Latin Amerika kurtuluş teolojisinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Şu anda Notre Dame Üniversitesi'nde John Cardinal O'Hara İlahiyat Profesörüdür. Daha önce Kuzey Amerika ve Avrupa'daki birçok büyük üniversitede misafir profesör olarak bulunmuştur.

Pastoral mektuplar, Yeni Ahit'teki Titus, Birinci ve İkinci Timoteos'u kapsayan üç kitaba verilen adlandırmadır. Bu mektuplara verilen pastoral adı, latince "çoban" anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Bu isimlendirme ile mektupların bir cemaate değil, Pavlus sonrası işleri kontrol altına alacak bireysel bir "çobana" gönderildiğine dikkat çekilmek istenmiştir. Pavlus mektuplarının çoğu gibi cemaatlere yazıldığından, pastoral mektuplar kendine özgü bir kategori oluşturmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Marioloji</span> İsanın annesi Meryeme dair teolojik çalışmalar

Marioloji, Meryem Teolojisi veya Meryemî Teoloji, İsa'nın annesi Meryem'e dair teolojik çalışmadır. Marioloji, Meryem hakkındaki doktrin veya dogmayı, İsa ile ilgili olanlar ve kurtuluş, şefaat ve lütuf hakkındaki kavramlar gibi diğer inanç doktrinleriyle ilişkilendirmeye çalışır. Hristiyan Marioloji, tarihi Meryem'in rolünü kutsal yazılar, gelenekler ve Kilise'nin Meryem hakkındaki öğretileri bağlamına yerleştirmeyi amaçlamaktadır. Sosyal tarih açısından Marioloji, genel olarak Hristiyanlık tarihi boyunca Meryem'e olan bağlılığın ve Meryem hakkında düşünmenin incelenmesi olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Jürgen Moltmann</span>

Jürgen Moltmann, Tübingen Üniversitesi'nde Sistematik teoloji profesörü olan ve Umut Teolojisi, Çarmıha Gerilmiş Tanrı, Yaratılıştaki Tanrı gibi kitaplarıyla ve sistematik teolojiye yaptığı diğer katkılarıyla tanınan bir Alman Reformcu ilahiyatçıydı. Eserleri birçok dile çevrildi.

Sistematik teoloji veya sistematik, Hristiyan inancının doktrinlerinin düzenli, rasyonel ve tutarlı bir açıklamasını formüle eden Hıristiyan teolojisinin bir disiplinidir. Kutsal Kitabın belirli konular hakkında ne öğrettiği veya Tanrı ve onun evreni hakkında neyin doğru olduğu gibi konuları ele alır. Aynı zamanda İncil disiplinleri, kilise tarihi ve ayrıca İncil ve tarihsel teoloji üzerine kuruludur. Sistematik teoloji, sistematik görevlerini yapıcı teoloji, dogmatik, etik, savunma ve din felsefesi gibi diğer disiplinlerle paylaşır.