İçeriğe atla

Karkamış kralları listesi

Karkamış kralları listesi, Karkamış Krallığı'nın bilinen tarihi boyunca saptanmış krallarının bulunduğu bir liste.

Kralların tümü bilinmemektedir. Özellikle Yahdul-Lim'in MÖ 1745'te ölümü ile Piyassili'nin MÖ 1315'te tahta çıkışı arasında geçen yaklaşık dört yüzyıllık dönem hakkında hiçbir bilgi yoktur. Hitit ve Asur hakimiyeti altında geçen dönemlerde de bazı bilgiler eksiktir.

Mari hakimiyeti dönemi

Kral Hüküm tarihi Notlar
Aplahandayaklaşık MÖ 1786 ve MÖ 1766 arasıMari'ye bağlı vasal bir kral olduğu sanılıyor.
Yatar-Amiyaklaşık MÖ 1766 ve MÖ 1764 arasıAplahanda'nın oğlu.
Yahdul-Limyaklaşık MÖ 1764 ve MÖ 1745 arasıAplahanda'nın oğlu.

Hitit hakimiyeti dönemi

Kral Hüküm tarihi Notlar
Piyassiliyaklaşık MÖ 1315I. Şuppiluliuma'nın oğlu.
[...]šarruma?Piyassili'nin oğlu.
Šakurunuva?Piyassili'nin oğlu.
I. Ini-Tešubyaklaşık MÖ 1230'lar
Talmi-Tešubyaklaşık MÖ 1200
Kuzi-Tešubyaklaşık MÖ 1170"Büyük Kral" unvanına sahip olduğu iddia edilir.
II. Ini-Tešubyaklaşık MÖ 1100
Tuthaliyayaklaşık MÖ 1100II. Ini-Tešub'den önce ya da sonra kral olmuştur.
Sapazata?
Uratarhundayaklaşık MÖ 1000
I. Suhiyaklaşık MÖ 975
Astuvalamanza?
II. Suhi?
Katuvayaklaşık MÖ 900Hititler döneminin son kralı.

Asur hakimiyeti dönemi

Kral Hüküm tarihi Notlar
Sangarayaklaşık MÖ 870 ve MÖ 848 arasıII. Aşurnasirpal tarafından kral olarak atandı.
Astiruyaklaşık MÖ 840
Yariri (naip)yaklaşık MÖ 815
Kamaniyaklaşık MÖ 790Astiru'nun oğlu.
Sasturayaklaşık MÖ 760
II. Astiru?
Pisiriyaklaşık MÖ 730'larSon kral. 717 yılında II. Sargon tarafından bozguna uğratıldı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hititler</span> Tunç Çağında Anadolu yarımadasının büyük çoğunluğunu egemenliği altına alan bir Hint-Avrupa kavmi

Hititler ya da Etiler, Tunç Çağı'nda Anadolu, Levant ve Kıbrıs'ta varlık göstermiş bir halk.

<span class="mw-page-title-main">Karkamış (antik kent)</span> Suriye - Türkiye sınırında, Fıratın batı kıyısında antik yerleşim

Karkamış, geçmişi Erken Bakır Çağına dek uzanan ve günümüzde Türkiye ile Suriye topraklarında yer alan antik kent. Hitit ve Asur İmparatorluğu dönemlerinde önemli bir şehir olan Karkamış, Roma döneminden sonra önemini kaybetmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leonard Woolley</span>

Leonard Woolley (1880-1960), İngiliz arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Sardis</span> Türkiyede bir antik kent

Sardis, Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabası yakınlarında bulunan ve Lidya (Lydia) devletine başkentlik yapmış antik kent. MÖ 1300'de kurulup MS 1200'de yıkılmıştır. Salihli merkezine 9 km, İzmir'e 82 km uzaklıkta olup, İzmir-Ankara karayolunun iki yanına yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Sargon</span> MÖ 722 - MÖ 705 yılları arasında hüküm sürmüş Asur kralı

II. Sargon (Akatça: Šarru-ukin -"meşru kral", Arapça: سرجون Süryanice: ܣܪܓܘܢ,, Asur Kralı. MÖ 722 - MÖ 705 yılları arasında ülkeye hükmetti. MÖ 722'de tahtı güç kullanarak ele geçiren II. Sargon, İsrail'i işgal etti.

<span class="mw-page-title-main">I. Şuppiluliuma</span>

I. Şuppiluliuma, adı Hititçe olan ilk Hitit kralı. Şuppi Hititçe saf, luli ise kaynak anlamındayken; Şuppiluliuma, saf kaynaklı anlamı taşır. Yaklaşık 35 yıl boyunca Yakın Doğu tarihine damgasını vuran Hitit kralı, Hitit Krallığı'nı imparatorluğa dönüştüren hükümdar olarak kabul edilir. Hükümdarlığı döneminde Büyük Hitit İmparatorluğu en parlak dönemini yaşamış ve eski başkent Hattuşaş'ın savunması da güçlendirilmiştir. Ülkenin dört bir yandan saldırıya uğramasıyla küçülen devleti yeniden toparlamış, yakın doğunun en büyük devleti durumuna getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Geç Hititler</span> Vikimedya liste maddesi

Geç Hititler veya Geç Hitit Devletleri, Anadolu'nun Demir Çağı'ndaki Luvice, Aramice ve Fenikece konuşan siyasi varlıklarıdır. MÖ 1200'lerde batıdan gelen Ege Göçleri'nin saldırılarından kurtulabilen Hititler güney ve güney - doğu Toroslar'ın dağlık bölgelerine çekilerek yaşamışlar ve her biri bağımsız beylikler kurmuşlardır. Geç Hitit Devletleri MÖ 11. yüzyıldan itibaren hem siyasal hem de kültürel anlamda Arami etkisi altına girdiler ve zamanla Aramileştiler. Geç Hitit Devletleri Urartu ve Asurlular'a bağımlı olarak yaşadılar. MÖ 7. yüzyılda ise Asurlular bu devletlerin siyasal varlığına son verdi. Bu tarihten sonra bu devletlerin her biri Asur eyaleti oldu. Karkamış, Pattin(Unqi), Sam'al, Gurgum, Kummuhu, Milid, Keveh, Hilakku ve Tabal devletleri; Geç Hitit Devletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Ruben kabilesi</span>

Reuben kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Gad kabilesi</span> Torada adı geçen On İki İsrail Kabilesinden biri

Gad kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir.

<span class="mw-page-title-main">II. Nebukadnezar</span> Yeni Babil kralı

II. Nebukadnezar veya Buhtunnasr, MÖ 605–562 arasında hüküm süren Babil kralıydı.

II. Arnuvanda, yaklaşık MÖ 1322-1321 yıllarında, kısa bir süre hüküm sürmüş Hitit kralıdır.

Tuthaliya, en az üç Hitit ve bir Karkamış kralının ismidir. Tuthaliya Hititlere ait yazılı metinlerde çeşitli diğer kişilerin ismi olarak da görülür.

Zincirli Höyük Gaziantep il merkezinin batısında, İslahiye ilçesinin 10 km. kuzeyinde yer alan bir höyüktür. Amanos Dağları'ndan doğu - batı yönünde geçit veren Beyhan Geçidi'ndeki ovada, küçük bir bataklığın batı kenarındadır. Geç Hitit Dönemi buluntuları ile tanınmıştır. Antik adı Aramice'de Sam'al olup Geç Hitit Dönemi'nin en önde gelen metropollerinden biri ve bir kraliyet merkezi olarak bilinmektedir. Günümüzden 3 bin yıl önce 40 hektarlık bir alana yayılmış bir kentti. Zincirli Höyük kazılarında ele geçen Asur Kralı Esarhaddon'a ait bir kitabe, kentin Sam'al olduğunu doğrulamaktadır. Hitit İmparatorluğu'nun MÖ 1.200'lerden sonra çöküşü ardından Güneydoğu Anadolu Bölgesi - Kuzey Suriye genel yayılımında, tarihçilerin Geç Hitit Devletleri, Kuzey Suriye Krallıkları ya da Suriye - Hitit Devletleri olarak adlandırdıkları devletler kurulmuştu. Bu devletlerin başkentlerinde, kentin merkezini oluşturan yönetsel ve dinsel yapılar bir yükseltide kurulmuş, ayrıca tahkim edilmiş bir kale içinde yer alınmıştır. Kentler, çift sur ile çevrilidir. Zincirli kenti de bu başkentlere bir örnek oluşturmaktadır.

Sangara, yaklaşık MÖ 870 ve MÖ 848 yılları arasında hüküm sürdüğü düşünülen Karkamış kralı. MÖ 882'de Asur Kralı II. Aşurnasirpal tarafından bozguna uğrayan Sangara, Karkamış'taki Asur döneminin ilk kralıdır. 857 yılında Geç Hitit devletleriyle ittifak kurmasına rağmen bir diğer Asur kralı III. Şalmanezer tarafından ordusu mağlup edilmiş ve haraca bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Neko</span> MÖ 615 ve 595 yıllarında hüküm süren yirmi altıncı hanedanı firavunu

II. Neko, Mısır'ın yirmi altıncı hanedanı firavunu. MÖ 615 ve 595 yıllarında hüküm süren II. Neko, babası I. Psamtik'in ölümüyle tahta çıkmıştır. Kendisinden Krallar Kitabı ve Tarihler Kitabı'nda da bahsedilmektedir.

Pisiri, Karkamış'ın son kralı. yaklaşık MÖ 730'lu yıllarda tahta geçen Pisiri MÖ 717'de II. Sargon tarafından bozguna uğratılmıştır. II. Sargon böylece Karkamış'ı Asur topraklarına katmış ve krallık son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karkamış Muharebesi</span> Mısır ile Babil arasında antik bir muharebe

Karkamış Muharebesi, MÖ 604 yılında Babilliler ile Mısırlıların Karkamış'ta karşı karşıya geldiği savaş.

<span class="mw-page-title-main">Hatti</span>

Hatti, Anadolu'da Kızılırmak civarında Tunç Çağı'na ait bir bölgedir. Tunç Çağı'nın sona ermesiyle isim, Kuzey Suriye için kullanıldı.

Kassitler, Birinci Babil Hanedanı'nın yıkılışından sonra MÖ 1531-1155 yılları arasında Babil topraklarına hakim olan Antik Çağ halkıdır. Orta Kronolojiye göre Kassitler'in Babil yönetimi MÖ 1595'te başlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Patin</span> MÖ I. binyılda Anadolu ile Mezopotamyanın birleşim sahasında hüküm süren geç Hitit krallığı

Patin ya da Unki, MÖ 1. binyılda Anadolu ile Mezopotamya'nın birleşim sahasında hüküm süren geç Hitit krallığı.