İçeriğe atla

Karkaj

Karaj, Tebriz şehrinde bulunan Doğu Azerbaycan eyaletinin Tebriz şehrinin bölgelerinden biridir.

Karkaj'ın asıl adı, alçı ve kirecin bulunduğu yer anlamına gelen "Kergch" dir. Burası şu anda Tebriz'in beşinci ilçesinin belediyesinin koruma alanında bulunan Tebriz şehrinin mahallelerinden biri.

"Karkaj Parkı" da 1397'de inşa edildi

Bu bina, Chai Nehri'nin yanında muhteşem bir atmosfer sergileyen Karkaj mahallesinin güneyinde yer almaktadır. Kule, temiz ve yeşil bir vadide yer alıyor ve bu mekana ait mekan eşyaları arasında restoran, kafe ve fast food gibi tesisler yer alıyor. Kulenin etrafı yeşil ağaçlarla kaplı olup dinlenme alanı olarak kullanılmaktadır. Bu parka ulaşmak için özel araba veya otobüs kullanabilirsiniz.

Bu tarihi yapının geçmişi Safevi dönemine kadar uzanmaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi, kule hükûmet yetkilileri için bir utanç (hükûmet üniformalarını ve pozisyonlarını teslim eden) bir yerdi. Safevi ve Kaçar dönemlerinde Tebriz'de yaşayan şehzadeler veya veliahtlar tarafından yaptırılan bu bina, önde gelen devlet adamları için bir rezillik yeriydi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi</span> İstanbulda bulunan tarihî kule

Kız Kulesi, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karesi, Balıkesir</span> Balıkesir ilçesi

Karesi, Türkiye'nin Balıkesir ilinin bir ilçesi. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Balıkesir merkez ilçesinin ikiye bölünmesi sonucu ilçe olmuştur. Karesi tarımsal ekonomi merkezi olup oldukça işlek yolların kavşağında bulunan bir ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz</span> İranda bir şehir

Tebriz, İran'da Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda İran Azerileri'nin yoğunluklu olarak yaşadığı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Safevîler</span> 1501–1736 arasında İranda varlığını sürdürmüş devlet

Safevî İmparatorluğu, Safevîler veya Safevî Devleti, 1501 ve 1736 yılları arasında varlığını sürdürmüş, sıkça modern İran tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen, İran tarihindeki en önemli hanedanlıklardan biri olan Türk kökenli Safevi Hanedanı tarafından yönetilmiş devlet. Bugünkü İran, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Afganistan, Türkmenistan ve Türkiye'nin doğu kesiminde varlığını sürdürmüş, Şiî Onikiciliği resmî mezhep olarak kabul etmiş ve İran'ın varisi olduğu Safevî Hanedanı'nın devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Hierapolis</span> Denizlide bir antik Roma kenti

Hierapolis, Pamukkale (Denizli) yakınlarında bulunan ve Frigler döneminde ana tanrıça Kibele kültünün merkezlerinden biri olarak faaliyet göstermiş bir antik kenttir. Antik coğrafyacı Strabon ile Ptolemaios verdikleri bilgilerde, Karia bölgesine sınır olan Laodikeia ve Tripolis kentlerine yakınlığı ile Hierapolisin bir Frigya kenti olduğunu ileri sürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İran-Osmanlı savaşları</span> 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar İran ve Osmanlı arasında süren bir dizi savaş

İran-Osmanlı Savaşları, 16 ilâ 19. yüzyıl arasında Osmanlı İmparatorluğu ile İran'da otoriteyi elinde bulunduran birbirinin devamı niteliğindeki çeşitli hanedanlar arasında gerçekleşmiştir. Osmanlılar ile İran arasındaki ilk savaş 1514 Çaldıran Muharebesi'dir. Son savaş ise 1821-1823 Osmanlı-İran Savaşı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hoy</span> İranın Batı Azerbaycan eyaletinde bulunan şehir

Hoy, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Kapıkırı, Milas</span>

Kapıkırı, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir.

Osmanlı Ordusu'nun doğuya yönelik en büyük ve en uzun süreli askerî harekâtlarından biridir. Irâk-ı Acem olarak adlandırılan İran'ın kuzeybatı kesimiyle, Irâk-ı Arap olarak adlandırılan Bağdat ve yöresine girilmesi sebebiyle tarihi kaynaklarda Irakeyn Seferi olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bağrıbütün, Kızıltepe</span>

Bağrıbütün, Mardin ilinin Kızıltepe ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Londra Kalesi</span>

Londra Kulesi, Londra'nın merkezinde, Thames Nehri'nin kuzey kıyısında bulunan tarihî bir kaledir.

Alacaoluk, Balıkesir ilinin Gönen ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Yangın Kulesi</span>

Tebriz Yangın Kulesi, İran'ın Tebriz şehrinde bulunan yangın kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Cami (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir cami

Yeşil Cami, Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">TOBB Kuleleri</span>

TOBB kuleleri(İngilizce: TOBB towers), Ankara'da Eskişehir yolu üzerinde bulunan 34 kat, 140 metre yükseklikteki iki bloktan oluşan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne ait ikiz kulelerdir. TOBB kuleleri, hâlen Ankara'nın en yüksek yapıları arasında yer almaktadır.

Çatalca Hükûmet Konağı, İstanbul ilinin Çatalca ilçesinde bulunan tarihî bina. Türkiye döneminde uzunca süre kaymakamlık binası olarak hizmet veren bina günümüzde jandarma bölük komutanlığı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hanı</span>

Türk Hanı, 13. yüzyılda Giacomo Palmier tarafından inşa edilmiş ve İtalya'nın Venedik şehrindeki Büyük Kanal'da bulunan bir saray. Özellikle Türk tüccarların kullanmaya başlamasıyla Türk adıyla özdeşleşmiş ve Türk Hanı olarak adlandırılmaya başlamıştır. Bulunduğu mevkinin karşı kıyısında San Marcuola İstasyonu'nu bulunmaktadır. Günümüzde Venedik Doğa Tarihi Müzesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dörtayak</span>

Dörtayak Mersin ilinde bulunan Roma İmparatorluğu dönemine ait bir kenotaf veya anıt mezardır. Esas adı bilinmemektedir. Bina dört kalın sütun üzerinde yükseldiği için yöre halkı tarafından "Dört ayak" olarak adlandırılmaktadır. Bina bölgeyi 1812 yılında kıyıların haritasını çıkarmak için ziyaret eden İngiliz kaptan Francis Beaufort tarafından kenotaf olarak nitelendirilmiştir. Ancak alttaki mezar odası araştırılmadığı için bu binanın mozole mi kenotaf mı olduğu bilinmemektedir.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

<span class="mw-page-title-main">Deir i Geçin</span>

Deir i Geçin, İran'da, Ray'den Kum'a giden tarihi yol üzerinde, Kavir Milli Parkı'nın merkezinde yer alan bir kervansaraydır. Deir i Geçin, İran'daki en büyük kervansaraylardan biridir ve bu eserin kendine özgü özellikleri onu "İran kervansaraylarının anası" olarak adlandırmıştır. Deir i Geçin, Kum şehrinin orta kesiminde, Kum şehrinin 80 km kuzeydoğusunda ve Varamin'in 35 km güneybatısında yer almaktadır. Alçıdan yapılmış bir kubbesi olduğu için bu binaya Deir i Geçin adı verilmişse de, günümüzde böyle bir kubbe yoktur. Kervansarayın binası Sasani dönemine ait olup, Selçuklu, Safevi ve Kaçar dönemlerinde restore edilerek yenilenmiştir. Bugünkü şekli Safevi dönemine aittir. Bu kervansaray, "Dir Yolu" olarak bilinen, İsfahan'a giden antik yol üzerinde yer almaktadır. Emin el-Sultan döneminde Tahran'dan Kum'a giden yolun Deir'den Hasan Abad'a değiştirilmesinin ardından Deir i Geçin terk edildi ve yerel halk burayı hayvancılık için kullandı.