İçeriğe atla

Karin Kneissl

Karin Kneissl

Karin Kneissl (d. 18 Ocak 1965), Avusturyalı bir diplomat, gazeteci ve bağımsız siyasetçi. 2017-2019 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Şansölye Sebastian Kurz tarafından kendisine teklif edilen hükûmet pozisyonunu üstlenmeden önce Orta Doğu konusunda uzman ve öğretim görevlisiydi.

Yaşamı ve kariyeri

Viyana'da doğan Kneissl, çocukluğunun bir kısmını babasının Ürdün Kralı Hüseyin için pilot olarak çalıştığı ve aynı zamanda Royal Jordanian'ın geliştirilmesinde yer aldığı Amman'da geçirdi.[1] 17 yaşında bir lise öğrencisi olarak Lübnan Devlet Başkanı Amine Gemayel'e iç savaşla ilgili endişeli bir mektup yazdı.

Boris Johnson ile Kneissl, 16 Nisan 2018
Kneissl ile Vladimir Putin, 18 Ağustos 2018

Kneissl, 1983-1987 yılları arasında Viyana Üniversitesi'nde hukuk ve doğu dilleri okudu. Mezun olduktan sonra, Kudüs İbrani Üniversitesi ve Amman'daki Ürdün Üniversitesi'nde Uluslararası ilişkiler okudu. Ardından, Georgetown Üniversitesi Çağdaş Arap Araştırmaları Merkezi'nde Fulbright bursiyeri olarak bir yıl geçirdi. 1992'de Ecole nationalale d'administration'dan mezun oldu. Ortadoğu'nun savaşan taraflarının sınırları kavramı üzerine yazdığı tezle uluslararası hukuk alanında doktora derecesi aldı.

1990'da Avusturya Dışişleri Bakanlığı'na katıldı. 1990-1998 yılları arasında Uluslararası Hukuk Bürosu'nda ÖVP Dışişleri Bakanı Alois Mock'un kabinesinde çalıştı ve Paris ve Madrid'de yurt dışına gönderildi.

Kneissl, Sebastian Kurz hükûmetinde Avusturya Dışişleri Bakanı görevi için FPÖ tarafından parti dışı üye olarak aday gösterildi. Kneissl bu işlevi elinde tutan üçüncü kadındır.[2]

Kneissl, anadili olan Almancaya ek olarak Arapça, İngilizce, Fransızca ve İspanyolca dillerinde çalışmaktadır. Ayrıca İbranice, Macarca ve İtalyanca biliyor.[3]

Ağustos 2018'de, 54 yaşındaki girişimci Wolfgang Meilinger ile Slovenya sınırı yakınındaki küçük Gamlitz kasabasında bir törenle evlendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin düğününe katıldı.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Karin Kneissl : Nahost-Experten mit Hang zur Kontroverse wird Außenministerin". 16 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ STANDARD Verlagsgesellschaft m.b.H., FPÖ-Ministerliste ist fix: Kickl wird Innenminister (Almanca), Der Standard, 15 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 15 Aralık 2017 
  3. ^ "Karin Kneissl – Energy analyst, book author & lecturer" (PDF). 16 Aralık 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  4. ^ https://www.bbc.com/news/world-europe-45229235 7 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. BBC 20180819,Vladimir Putin attends Austrian foreign minister's wedding
Siyasi görevi
Önce gelen
Sebastian Kurz
Dışişleri Bakanı
2017–2019
Sonra gelen
Alexander Schallenberg
Diplomatik görevi
Önce gelen
Sebastian Kurz
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Başkanı
2017
Sonra gelen
Angelino Alfano

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kurt Waldheim</span> 9. Avusturya cumhurbaşkanı

Kurt Josef Waldheim, Avusturya cumhurbaşkanı, diplomat, ÖVP politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Heinz Fischer</span> 11. Avusturya cumhurbaşkanı

Heinz Fischer, Avusturyalı siyasetçi (SPÖ). 8 Temmuz 2004-2016 yılları arası Avusturya'nın eski cumhurbaşkanıdır. 25 Nisan 2010'da ikinci ve son dönem için yeniden seçildi. Daha önce 1983 ile 1987 yılları arası Bilim Bakanı olarak görev yaptı ve 1990 ile 2002 yılları arasında da Avusturya Ulusal Konseyi Başkanı olarak görev yaptı. Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ), Cumhurbaşkanlığı süresince partisine olan üyeliğini askıya almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ursula Plassnik</span> Avusturyalı diplomat ve siyasetçi

Ursula Plassnik, Avusturyalı diplomat ve siyasetçi. 2004-2008 yılları arasında Avusturya Dışişleri Bakanlığı görevinde bulundu. 2015 yılından beri Avusturya'nın Bern Büyükelçisi olarak görev almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Riyad es-Sulh</span> Lübnanın Eski Başbakanı (1894-1951)

Riyad es-Sulh,, Lübnanlı siyasetçi. Lübnan'ın bağımsızlığını kazanmasından sonraki ilk başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Johann Schober</span> 3. Avusturya şansölyesi

Johannes Schober Avusturyalı siyasetçi, dışişleri bakanı ve şansölye.

<span class="mw-page-title-main">Sebastian Kurz</span> 26. Avusturya şansölyesi

Sebastian Kurz, Avusturyalı diplomat ve eski siyasetçi. 18 Aralık 2017'de Avusturya Şansölyesi görevine başlamıştır. Hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Kurz, 9 Ekim 2021 tarihinde başbakanlık görevinden istifa etmiştir. Bundan önce 2013-2017 yılları arasında Avusturya Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Ayrıca, 14 Mayıs 2017'den, siyaseti bıraktığı 3 Aralık 2021 tarihine kadar Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı olarak Avusturya Ulusal Konseyi'nde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Elmar Memmedyarov</span> Azerbaycanlı siyasetçi ve eski dışişleri bakanı

Elmar Memmedyarov Muharrem oğlu, d. 2 Temmuz 1960, Bakü), Azerbaycanlı diplomat ve siyasetçi. 2004-2020 yılları arasında Azerbaycan Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Karl Buresch</span> 10. Avusturya şansölyesi

Karl Buresch, Birinci Cumhuriyet döneminde bir avukat, Hristiyan-Sosyal, siyasetçi ve Avusturya Şansölyesi.

<span class="mw-page-title-main">Halbe Zijlstra</span> Hollandalı siyasetçi

Halbe Zijlstra, Hollandalı siyasetçi. Eski Hollanda Dışişleri Bakanı. Stellingwerf Koleji sonrasında Groningen'de bulunan Hanze Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde ticaret ekonomisi yönetimi, Groningen Üniversitesi'nde ise sosyoloji üzerine eğitim gördü (1996). Sonrasında özel şirketlere çalıştı. 1994'ten beri üyesi olduğu Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nde (VVD) 2006 yılında Temsilciler Meclisi üyesi oldu. Çeşitli kategorilerde sözcülük yaptı ve eğitim reformu üzerine görevlendirilen komitede yer aldı. Mark Rutte'nin ilk kabinesinde Devlet Eğitim, Kültür ve Bilim Sekreteri olarak yer aldı (2010-2012). Parlamentoda partinin liderliģini yaptı. 26 Ekim 2017'de üçüncü Rutte hükûmetinde Dışişleri Bakanı olarak atandı. Dünya Ekonomik Forumu'nun Genç Siyasi Liderler Komitesi üyeliğinde bulunmaktadır. Evli ve bir çocuk sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Türkiye ilişkileri</span>

Avusturya–Türkiye ilişkileri; tarihi geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan, uzun ve köklü bir diplomatik ilişkiler zinciridir. Bugünkü Avusturya ve Türkiye'nin temelleri, Habsburg ve Osmanlı hanedanlarına dayandığı için, bu iki modern devlet arasındaki bağlantıları bütün kökleriyle ele almak gerekmektedir.

I. Kurz hükûmeti, Avusturya'nın 18 Aralık 2017'de göreve başlamış şu anki hükûmetidir. 2017 seçiminin ardından Kern hükûmetinin yerine gelmiştir. Merkez sağ ÖVP'nin lideri Sebastian Kurz, sağ kanat FPÖ ile koalisyon konusunda anlaşarak Avusturya'nın şansölyesi haline gelmiştir. Kabine, Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen tarafından atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brigitte Bierlein</span> 27. Avusturya şansölyesi

Brigitte Bierlein, Avusturyalı bir siyasetçi ve hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Ignaz Seipel</span> 5. Avusturya şansölyesi

Ignaz Seipel 1920'lerde iki kez Federal Şansölye olarak görev yapan Hristiyan Sosyal Partinin (CS) Avusturyalı bir başrahip ve politikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Alma Zadić</span>

Alma Zadić Avusturyalı bir avukat ve politikacıdır. Avusturya'nın Yeşiller Partisi üyesi olarak 7 Ocak 2020'den itibaren İkinci Kurz hükümetinde Adalet Bakanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Werner Kogler</span> Avusturyalı siyasetçi

Werner Kogler, 7 Ocak 2020 itibarıyla partisinin sağladığı koalisyon sonucunda Avusturya Başbakan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır ve ayrıca 7 Ocak 2020'den beri Sanat, Kültür, Kamu Hizmeti ve Spor Bakanı olarak görev yapan Avusturyalı bir politikacıdır. 17 Ekim 2017'den itibaren Yeşiller Partisi'nin federal sözcüsü olarak görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Schallenberg</span> 28. Avusturya şansölyesi

Alexander Georg Nicolas Schallenberg, Avusturyalı diplomat, hukukçu ve bağımsız siyasetçi. 11 Ekim- 6 Aralık 2021 arasında Avusturya Şansölyesi olarak görev yapmıştır. 2019 ile 2021 yılları arasında Avusturya dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır. 6 Aralık 2021 tarihinden itibaren Dışişleri Bakanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Margarete Schramböck</span>

Margarete Schramböck Avusturyalı işletmeci ve siyasetçi. Ocak 2020'den bu yana İkinci Kurz hükümetinde ve Schallenberg hükümetinde Ekonomi Bakanı; daha önce bu pozisyonda Aralık 2017'den Haziran 2019'a kadar Birinci Kurz hükümetinde görev yaptı. Mayıs 2016'dan Ekim 2017'ye kadar A1 Telekom Austria'nın CEO'su olarak görev yaptı. Schramböck, Avusturya Halk Partisi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İgor İvanov</span>

İgor Sergeyeviç İvanov, hem Yeltsin hem de Putin yönetimleri altında 1998'den 2004'e kadar Rusya Dışişleri bakanı olan bir Rus politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri</span>

Avusturya-Kürdistan Bölgesi ilişkileri, Avusturya ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ikili ilişkilerdir. Avusturya, Kürdistan Bölgesi'nde 2006 yılından bu yana Erbil'de bir ticari ofis aracılığıyla temsil edilmektedir, Kürdistan Bölgesi'nin ise 2012'den beri Viyana'da bir temsilciliği bulunmaktadır. Kürt Devlet Başkanı Mesud Barzani, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile Viyana'da üç kez bir araya geldi; 2011, 2014 ve 2015 yıllarında resmi ziyaretlerde bulunmuştur. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, ilişkileri ve insani yardımları ilerletmek için 2015 ve 2016 yıllarında Erbil'i ziyaret etti.

Avusturya'da iki meclisli parlamentonun alt kanadı olan 28. Ulusal Konseyi seçmek üzere yapılan yasama organı seçimleri, 29 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşti.