İçeriğe atla

Karin Aurivillius

Karin Aurivillius
Doğum1920
Ölüm1982 (61-62 yaşlarında)
Milliyetİsveçli
MeslekKimyager ve kristalograf
EvlilikBengt Aurivillius

Karin Aurivillius (1920-1982), İsveç'teki Lund Üniversitesi'nde çalışmış olan İsveçli bir kimyager ve kristalograftır.[1][2][3] Birçok cıva bileşiğinin kristal yapılarını ortaya çıkarmıştır.[4]

1960'larda İsveç'te kristalografinin geliştirilmesine yardımcı olmuştur. Alanında önemli olan kocası ve Lund Üniversitesi'nde inorganik kimya profesörü olan kimyager arkadaşı Bengt Aurivillius (1918-1994) ile işbirliği içinde çalışmıştır.

b ekseni boyunca Montroydite kristal yapısı (Aurivillius 1964). (VESTA serbest yapı programı ve Karin Auvillius'tan alınan CIF verilerinin yardımıyla oluşturulmuştur: Ortorombik HgO ve Hg2O2NaI kristal yapılarının en küçük kareler iyileştirmesi. ) [5]

İnorganik cıva (II) oksit veya sülfür bileşiklerinin yapısal kimyasını ortaya çıkarmak için X-ışınları ve nötron kırınım yöntemlerini kullanarak kristal yapıları incelemiştir. Araştırmalarının bazılarını Oxfordshire, Birleşik Krallık'taki Didcot'ta bulunan Atom Enerjisi Araştırma Kuruluşu içerisindeki (AERE) Atom Enerjisi Araştırma Enstitüsü'nde yapmıştır.[6]

Başarılar

Son derece nadir bir mineral olan aurivilliusit, "cıva içeren inorganik bileşiklerin kristal kimyasına yaptığı önemli katkılar" nedeniyle Karin Aurivillius'un adını içerecek şekilde isimlendirilmiştir.[1][2][7] Mineral, koyu kırmızı-kahverengi bir çizgi ile koyu gri-siyahtır. Bu nadir mineral, California, San Benito County, New Idria bölgesinde terk edilmiş halde olan Clear Creek cıva madeninin yakınındaki küçük bir maden ocağında bulunmuştur.[7]

Seçilmiş yayınları

  • Aurivillius, K.A.R.I.N. "Cıva (II) oksidin kristal yapısı, X-ışını ve nötron kırınım yöntemleriyle incelenmesi." Acta Chemica Scandinavica 10 (1956): 852-866.
  • Aurivillius, Karin. İnorganik cıva (II) bileşiklerinin yapısal kimyası: kristal yapılarda "ağır" atomların varlığında "hafif" atomların konumlarının belirlenmesinin bazı yönleri . Dis. 1965.
  • Aurivillius, K.A.R.I.N ve INCA-BRETT Carlsson. "Altıgen cıva (II) oksitin yapısı." Acta Chemica Scandinavica 12 (1958): 1297.
  • Aurivillius, Karin ve Bo Arne Nilsson. "Cıva (II) fosfatın kristal yapısı, Hg3 (PO4) 2." Z. Kristallogr 141.1-2 (1975): 1-10.
  • Aurivillius, Karin ve Claes Stålhandske. "HgSO4 ve CdSO4'ün kristal yapılarının yeniden incelenmesi." Zeitschrift für Kristallographie-Crystalline Materials 153.1-2 (1980): 121-129.
  • Aurivillius, K.A.R.I.N ve LENA Folkmarson. "Terlinguaite Hg4O2Cl2'nin kristal yapısı." Acta Chemica Scandinavica 22 (1968): 2529-2540.
  • AURIVILLIUS, K.A.R.I.N ve BIRGITTA MALMROS. "Cıvanın sülfatları, selenatları ve kromatları üzerine çalışmalar (II)." Acta Chem. tara 15.9 (1961): 1932-1938.
  • Aurivillius, K.A.R.I.N ve GI. Bertinsson. "Metal halojenürler ve fosfinotioeterler veya ilgili ligandlar arasındaki komplekslerin yapıları. X.[1,9-Bis (difenilfosfino)-3,7-dithianonan] monoiyodonikel tetrafenilborat." Acta Crystallographica Bölüm B: Yapısal Kristallografi ve Kristal Kimyası 36.4 (1980): 790-794.

Kaynakça

  1. ^ a b "Aurivilliusite: Mineral information, data and localities". 31 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Mineralienatlas - Fossilienatlas" (Almanca). 10 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ World Directory of Crystallographers and of Other Scientists Employing Crystallographic Methods (Almanca), International Union of Crystallography, 1977, ISBN 9780960130412, 14 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 24 Eylül 2020 
  4. ^ "Acta Chemica Scandinavica" (İngilizce). 9 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Acta Chemica Scandinavica. Volume 18, 1964, pp. 1305-1306 doi: 10.3891 / acta.chem.scand.18. 1305-1306
  6. ^ Arkiv för kemi (İngilizce). Almquist & Wiksells Boktryckeri. 1965. s. 151. 26 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2022. 
  7. ^ a b "Mineralogical Magazine: Volume 68 - Issue 2 | Cambridge Core". Cambridge Core (İngilizce). 9 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mineral</span> inorganik kristalleşmiş katı madde

Mineral, doğal şekilde oluşan, homojen, belirli kimyasal bileşime sahip inorganik kristalleşmiş katı bir maddedir. Buna göre minerallerin özellikleri şöyledir; doğal olarak oluşur, herhangi bir parçası bütününün özelliklerini taşır, belirli bir kimyasal formülü vardır, katı hâlde olup nadiren sıvıdır ve inorganiktir.

<span class="mw-page-title-main">Kristal</span>

Kristal, billur ya da kesme cam, kimyadaki katı haldeki bir elementin veya bileşiğin, molekül, atom veya iyon yığınlarının (paketinin) kesin geometrik bir yapı göstermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Organik kimya</span> karbon temelli bileşiklerin yapılarını, özelliklerini, tepkimelerini ve sentez yollarını inceleyen kimya dalı

Organik kimya, organik bileşiklerin ve organik maddelerin yani karbon atomlarını içeren çeşitli formlardaki maddelerin yapısını, özelliklerini ve reaksiyonların bilimsel çalışmasını içeren, kimyanın bir alt dalıdır. Yapının incelenmesi yapısal formüllerini belirler. Özelliklerin incelenmesi, fiziksel ve kimyasal özellikleri ve davranışlarını anlamak için kimyasal reaktivitenin değerlendirilmesidir. Organik reaksiyonların incelenmesi doğal ürünlerin, ilaçların ve polimerlerin kimyasal sentezini ve bireysel organik moleküllerin laboratuvarda ve teorik çalışma yoluyla incelenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ångström</span> 0,1 nanometreye eşit olan uzunluk birimi

Ångström, ışığın dalga boyunu ölçmekte kullanılan uzunluk ölçü birimidir. Anders Jonas Ångström tarafından tanımlandığından onun adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Bakır(II) sülfat</span>

Küprik sülfat ya da sadece bakır sülfat olarak da bilinen Bakır (II) sülfat, kimyasal formülü CuSO4 olan bir kimyasal bileşiktir. Bu tuzun hidrasyon derecelerine bağlı olarak bir dizi farklı bileşikleri mevcuttur. Susuz formu soluk yeşil ya da grimsi beyaz bir toz olmasına karşın en çok bilinen pentahidrat (CuSO4•5H2O) formu, parlak mavi renktedir. Çok az miktardaki CuSO4•5H2O çevreye çok zehirlidir, gözleri ve cildi tahriş eder ve yutulduğunda zararlı da olabilir. Oktahedral moleküler geometriye ve paramanyetik özelliğe sahip olan bakır (II) sülfat ekzotermik olarak suda çözünürek [Cu(H2O)6]2+ kompleksini oluşturur. Bakır (II) sülfat "mavi vitriyol", "göztaşı" ve "göktaşı" olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kübik kristal yapı</span>

Kristalografi olarak, kübik kristal sistemi, birim hücresi bir küp biçiminde olan kristal sistemidir. Bu kristal ve mineraller bulunan en yaygın ve basit şekillerden biridir. Bu kristallerin üç ana çeşidi vardır:

<span class="mw-page-title-main">X ışını kristalografisi</span> bir kristalin atomik veya moleküler yapısını belirlemek için kullanılan, sıralanmış atomların gelen X-ışınları demetinin belirli yönlere kırılmasına neden olduğu teknik

X ışını kristalografisi bir kristalin atomik ve moleküler yapısını incelemek için kullanılan ve kristalleşmiş atomların bir X-ışını demetindeki ışınların kristale özel çeşitli yönlerde kırınımı olayına dayanan, bir yöntemdir. Kırınıma uğrayan bu demetlerin açılarını ve genliklerini ölçerek bir kristalografi uzmanı kristaldeki elektronların yoğunluğunun üç boyutlu bir görüntüsünü elde edebilir. Bu elektron yoğunluğundan kristaldeki atomların kimyasal bağları, kristal yapıdaki düzensizlikler ve bazı başka bilgilerle birlikte ortalama konumları tespit edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kalay(II) klorür</span> kimyasal bileşik

Kalay(II) klorür ya da stanit klorür, SnCl2 formülüne sahip, beyaz kristal halinde bir katıdır. Kararlı bir dihidrat oluşturur, ancak sulu çözeltileri, özellikle sıcaksa, hidrolize uğrama eğilimindedir. SnCl2 yaygın bir şekilde indirgeyici madde (bir asit çözeltisi içinde) olarak ve kalay kaplamada elektrolitik banyolarda kullanılır. Kalay (II) klorür, diğer kalay klorür (kalay(IV) klorür (SnCl4) ile karıştırılmamalıdır.

İyot pentaoksit I2O5 formülü ile gösterilen kimyasal bileşiktir. Bu iyot oksit, iyot asidinin anhidriti ve iyotun tek kararlı oksididir. 200 °C'de kuru hava akımında iyodik asidi kurutmak suretiyle üretilir:

2HIO3 → I2O5 + H2O
<span class="mw-page-title-main">Dörtyüzlü moleküler geometri</span>

Dörtyüzlü veya tetrahedral molekül geometrisi, merkezi atomun, dört yüzlünün ortasında, dört köşede ise sübstitüentlerin yer aldığı molekül geometrisidir. Bağ açıları, dört sübstitüent aynı olduğunda (örn. metan CH4 ya da daha ağır analogları) cos−1 (-⅓) = 109,4712206 ...° ≈ 109.5° olur. Metan veya diğer simetrik yüzlü moleküller Td nokta grubuna aittir, ama dörtyüzlü moleküller genellikle düşük simetriye sahiptir. Tetrahedral moleküller kiral olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yapısal biyoloji</span>

Yapısal biyoloji, biyolojinin özellikle amino asitlerden yapılmış olan proteinler, nükleotitlerden yapılmış RNA ve DNA gibi nükleik asitler ve lipitlerden oluşmuş membranlar olmak üzere biyolojik makromoleküllerin yapılarını ve uzamsal dizilişlerini inceleyen bir dalıdır. Yapısal biyoloji asıl olarak biyofizik yöntemleri ile makromoleküllerin atom düzeyinde üç boyutlu yapılarının belirlenmesi, yapısal değişikliklerinin temel prensipleri, moleküler hareketlerin analizi ve bu yapıların dinamiği ile ilgilenir. Makromoleküller hücrelerin hemen hemen tüm işlevlerini yerine getirir ve bunu da yapabilmek için belirli üç boyutlu şekillere girerler. Moleküllerin "üçüncül yapı"sı olarak adlandırılan bu yapılar her molekülün temel bileşimi ya da "birincil yapı"ları ile karmaşık bir şekilde bağlantılıdır.

Eksplosoforlar organik kimyada organik bileşiklere patlayıcı özellikler kazandıran fonksiyonel gruplardır.

Dalton Transactions, inorganik, biyoinorganik ve organometalik bileşiklerin kimyasının tüm yönleri hakkında orijinal (birincil) araştırma ve inceleme makaleleri yayınlayan, hakemli bir bilimsel dergidir. Royal Society of Chemistry tarafından haftalık olarak yayınlanmaktadır. Dergi, modern atom teorisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan İngiliz kimyager John Dalton'un adını aldı. Yazarlar, makaleleri açık erişim olarak yayınlamayı seçebilirler. Editör Andrew Shore'dur. Dalton Transactions, 2006 yılında Thomson Scientific'ten In-cites tarafından "yükselen yıldız" olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal yapı</span> Moleküllerin organize edilmiş hali

Kimyasal yapının belirlemesi, bir kimyagerin hedef molekülün moleküler geometrisini ve -uygun ve gerekli olduğunda- elektronik yapısını belirlemesini içerir. Moleküler geometri, bir moleküldeki atomların uzamsal düzenini ve atomları bir arada tutan kimyasal bağları ifade eder ve yapısal formüller ile moleküler modeller kullanılarak temsil edilebilir; eksiksiz elektronik yapı açıklamaları, bir molekülün moleküler orbitallerinin konumunun belirlenmesini içerir. Yapı belirleme, çok basit moleküllerden çok karmaşık olanlara kadar bir dizi hedefe uygulanabilir.

Elektron kristalografisi, bir transmisyon elektron mikroskobu kullanarak katılardaki atomların düzenini belirleme yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda kimyası</span>

Gıda kimyası gıdada bulunan başlıca bileşenleri, gıdayı oluşturan renkleri, tatları ve meydana gelen reaksiyonlar gibi pek çok farklı konuları ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kobalt(II) sülfat</span>

Kobalt(II) sülfat; CoSO4(H2O)x formülüne sahip inorganik bileşiklerden herhangi birine verilen isimdir. Genellikle sırasıyla kobalt sülfat, heksa- veya heptahidratları (CoSO4.6H2O or CoSO4.7H2O) tanımlar. Heptahidrat, suda ve metanolde çözünen kırmızı bir katıdır. Kobalt(II) tek sayıda elektrona sahip olduğu için tuzları paramanyetiktir.

Gayriresmi olarak Peggy Etter olarak bilinen Margaret Cairns Etter, kristalli organik bileşikler için katı hal kimyasının geliştirilmesine katkıda bulunan Amerikalı kimyagerdir. Organik bileşiklerdeki hidrojen bağlarıyla temasları karakterize eden ve sınıflandıran çalışmalarıyla tanınır. Onun "aydınlanmış hayal gücü, yenilikçi yaratıcılığı ve bitmek bilmeyen coşkusu" organik kimyanın birçok alanında "dönüştürücü bir etki" olarak kabul edilmektedir.

Kenneth Norman Raymond, biyoinorganik ve koordinasyon bileşiği kimyacısıdır. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Rektör ve aynı zamanda Kimya Profesörü, Yüksek Lisans Okulu Profesörü, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nda Kimyasal Bilimler Bölümü'nde Seaborg Merkezi Direktörü ve Lumiphore'un Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanıdır.

Koordinasyon geometrisi, merkezî atom etrafındaki atomlar tarafından tanımlanan geometrik modeldir. Terim, çeşitli yapıların gözlendiği inorganik kimya alanında yaygın olarak kullanılır. Koordinasyon geometrisi, metal merkezine bağlı ligandların türüne değil sayısına ve konumlarına bağlıdır. Bağlanan atomların sayısı koordinasyon numarasıdır. Geometrik desen, çokyüzlünün köşelerinin ligandlardaki koordine eden atomların merkezleri olduğu bir çokyüzlü olarak tanımlanabilir.