İçeriğe atla

Karikatür öykü

Karikatür öykü bir dergi türüdür. Bireysel sahneleri temsil eden sıralı,yan yana oluşan paneller şeklinde çizgi roman sanatından oluşur. Panellere genellikle konuşma balonu şeklinde açıklayıcı nesir ve yazılı anlatım eşlik eder. Karikatür öykülerin 18. yüzyıl Japonya'sında bazı kökenleri olmasına rağmen, ilk olarak 1930'larda Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta popüler hale getirildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çizgi roman</span> çizgi ile hikâye anlatmak için birbirini takip eden panellerin kullanıldığı eserler

Çizgi roman veya resimli roman, çizgi ile hikâye anlatmak için birbirini takip eden panellerin kullanıldığı bir sanat türü.

Sezgin Burak, Türk karikatürist ve çizgi roman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Manga (çizgi roman)</span> Kendine özel çizim tarzı ve gelenekleriyle Japon çizgi romanlarına verilen özel ad.

Manga, Japonya'ya özgü çizim sanatıyla çizilen çizgi romanlardır. Japonya'da Manga sözcüğü tüm çizgi romanlar için kullanılırken, Japonya dışında sadece Japon çizgi romanları için kullanılır. Manga stilinde yapılan animasyonlar anime olarak adlandırılır. Çizimler animeye göre daha abartılıdır. Manga kelimesinin bilinen ilk kullanımı 1770'li yıllara dayanmaktadır. 19. yüzyıl boyunca kelime özel olarak, üzerinde karikatürler bulunan ağaç bloklarını, özellikle de Hokusai Katsushika'nın 1819'da yayınlanmış olan ve öğrencilerinin kullanması için kendisinin çizdiği taslak, çizim ve karikatürlerini adlandırmakta kullanılmıştır. Hokusai çizdiği taslakları iki Kanji "漫 man" ve "画 ga" (resim) birleşiminden oluşan Manga kelimesiyle tanımlamıştır. Kanji yerine Katakana alfabesinde マンガ olarak da yazılır.

<span class="mw-page-title-main">Marvel Comics</span> çizgi roman ve ilgili medya yayımlayan şirket

Marvel Comics, ABD merkezli çizgi roman yayımcısı şirkettir. Yayımlamış olduğu çizgi romanlar arasında Örümcek Adam, X-Men, Hulk, Fantastik Dörtlü, Demir Adam, Thor, Daredevil ve Kaptan America adında serileri vardır.

Ergün Gündüz, çizgi romancı, grafik sanatçısı ve dergici.

Suat Gönülay, Türk çizgi romancı.

<span class="mw-page-title-main">Fanzin</span>

Fanzin, İngilizce FANatic ve magaZINE kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşturulan finansal kaynaklardan ve hiyerarşik yapılardan uzak alternatif bir basılı materyaldir. Farklı yöntemlerle çoğaltılan örnekleri olmakla beraber genellikle fotokopi aracılığı ile çoğaltılarak, satış amacı güdülmeden dağıtılan yayınlardır. Dergiden ayrı olarak, süresi belirsiz olarak çıkar ve daha amatörce hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Selçuk</span> Türk karikatürist

Turhan Selçuk, Türk karikatürist.

Ersin Karabulut, Türk çizgi romancı, mizah yazarı.

Nuri Kurtcebe, Türk çizgi-romancı ve karikatürist.

<span class="mw-page-title-main">Karikatürist</span> karikatür çizen kimse

Karikatürist, karikatür, çizgi roman, çizme ve yazma konusunda uzmanlaşmış bir görsel sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amcabey</span>

Amcabey; Türk karikatürist Cemal Nadir Güler tarafından yaratılmış olan çizgi roman tiplemesidir.

<i>xkcd</i>

xkcd, Randall Munroe tarafından yaratılan bir bant karikatür sitesidir. Sitenin sloganı aşk, iğneleme, matematik ve dil şeklindedir. The Guardian ve The New York Times gibi gazetelerde site hakkında çeşitli yazılar çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Winsor McCay</span> Amerikalı karikatürcü (1869 – 1934)

Winsor Zenic McCay, Amerikalı karikatürist ve animatör.

Karikatür bandı, genellikle ufkî şekilde yan yana bitişik olarak dizilmiş kutular içine çizilen ve kronolojik olaylar silsilesini izleyen, geniş kitlelere erişmek üzere çizilmiş, karikatür şeklinde öykü. Konuşmalar çoğunlukla "konuşma balonu" denen eliptik şekillerin içine yerleştirilir veya çizimlerin altına ilave edilir.

Frankenstein'ın canavarı Mary Shelley'nin Frankenstein ya da Modern Prometheus romanında ortaya çıkan yapay insan karakteri. Cenevreli tıp öğrencisi Victor Frankenstein tarafından, çeşitli cesetlerden toplanmış parçalardan bir araya getirilerek ve dikilerek, Ingolstadt'ta oluşturulmuştur. Daha sonraları yaratıcısının adıyla "Frankenstein" olarak bilinir olmuştur. Çirkin görünüşüne rağmen aslında iyi kalpli olmasına rağmen yalnızlığa itilmiş ve terk edilmiştir. Yüreği katılaşıp zalimleşen Canavar, kendisinden korkup onu terk eden ve ona bir gelin yaratma sözünden dönen yaratıcısından intikam almaya karar verir. Ama yaratıcısının ölümünden sonra yaptıklarından pişmanlık duyar ve kenidisini de yok etmeye karar verir ve Kuzey Kutbu'nda sislerin arasında ortadan kaybolur. Ama bunu yapmaya kararlı olup olmadığı belirtilmemiştir. sonradan yazılan pek çok devam romanı, film ve çizgi romanda hayata, döndürülmüştür. 19. yüzyıldan bu yana tiyatrodan başlayarak,birçok eserde görünmüş, filmlerde, dizilerde, bilgisayar oyunlarında, kitaplarda ve çizgi romanlarda yer almıştır. Canavarı canlandıran oyuncuların en meşhuru Boris Karloff'tur. Frankenstein ve Frankenstein'ın Gelini'nin yönetmeni James Whale'in hayatını anlatan Gods & Monsters filmine göre canavarın kafasının uzun ve köşeli olması kafatasına sonradan takılan ve sıvı dolu bir kavanozda bekleyip ağırlaşmış olan beynin şeklini almasından ileri gelmektedir. Boynundaki elektrotlarda elektriğin vücuduna giriş noktası olarak durmaktadır. Bu filme göre bütün bu detaylar yönetmen Whale'in fikridir.

Angel çizgi romanları, Dark Horse Comics tarafından 2000-2002 yılları arasında yayınlanan çizgi roman serilerinden biridir. Bu çizgi romanlar bir televizyon dizisi olan Angel'ın hikâyesi üzerinedir. Çizgi romanlar iki kısıma ayrılmıştır; ilk kısmı televizyon dizisi ile aynı anda 17 bölüm şeklinde yayınlanmıştır, ikinci kısım ise 4 bölümden oluşan mini bir seridir. Bunların yanında bazı ekstra Buffy çizgi romanları ile eşzamanlı bölümler de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yonkoma</span>

Yonkoma, genellikle yukarıdan aşağıya doğru sıralanmış dört eşit boyutlu panelden oluşan bir çizgi roman biçimidir. Fakat bazen sağdan sola sıralanabilir veya hibrid 2x2 stilinde de olabilmektedirler. Yonkoma Japonca bir kelime olmasına karşın bu tarzı sadece Japonya'da değil, diğer Asya ve İngilizce konuşulan ülkelerde de mevcuttur.

Love Is ..., 1960'larda Yeni Zelandalı karikatürist Kim Casali tarafından yaratılan karikatür öykü, çizgi roman, karikatür bandı şeridinin adıdır. Karikatürler, Grove'un gelecekteki kocası Roberto Casali için çizdiği bir dizi aşk notundan kaynaklandı. 1960'lı yılların sonlarında kitaplarda, 1970'te bir gazetede striptiz olarak "Kim" adıyla çıkarılmadan önce yayınlandılar. Sonradan sendika edildiler ve şerit bugün dünya çapında Tribune İçerik Ajansı tarafından sendikalandı.