İçeriğe atla

Kargo gemisi

Honduras, Puerto Cortés'te bir kargo gemisi.

Kargo gemisi veya şilep, bir limandan başka bir limana kargo, mal veya malzeme taşıyan herhangi bir gemi veya tekne türüdür. Binlerce kargo taşıyıcısı her yıl dünyanın deniz ve okyanuslarında sefer yapmaktadır; Uluslararası ticaret hacmini genişletmektedirler. Kargo gemileri genellikle belirli bir görev amacıyla tasarlanmış; yükleme ve indirme yapmak için vinç veya başka makinelerle donatılmıştır.

Tanımlar

Zanzibar, Tanzanya'da boşaltma yapan bir konteyner gemisi
McMurdo Üssü, Antarktika açıklarında bir ABD kargo gemisi
Genel kargo gemisi Namibia

"Kargo" ve "navlun" kelimeleri gündelik kullanımda birbirinin yerine kullanılabilir hale geldi. Teknik olarak, "kargo", gemide kiralık olarak taşınan malları ifade ederken, "navlun" bu tür kargoların taşınması eylemini ifade eder ancak terimler yüzyıllardır birbirinin yerine kullanılmıştır.

Genel olarak, modern deniz taşımacılığı iki sınıfa ayrılır:

  1. Liner işi: genellikle (ancak münhasıran değil) konteyner gemileri ("genel kargo" 20 veya 40 fitlik konteynerlerde taşınır), "müşterek taşıyıcılar" olarak ve düzenli yayınlanan bir liman tarifesine göre çalışır. Müşterek taşımacı, halkın herhangi bir üyesinin, uzun süreli ve uluslararası kabul görmüş kurallara göre sevkiyat için kargo rezervasyonu yapabileceği, düzenlenmiş hizmeti ifade eder.
  1. Tramp-tanker işi: genellikle bu gönderici ve alıcı arasında düzenlenen ve gemilerini dökme (kuru veya sıvı) veya dökme (tek tek elleçlenen kargolar) taşımayı teklif eden gemi sahipleri veya operatörleri tarafından gemi kira kontratı (İngilizce: charter party) olarak adlandırılan özel hazırlanmış bir sözleşmeye göre dünyadaki herhangi bir uygun limana/limanlara taşıma yapılan özel bir iştir.

Daha büyük kargo gemileri genellikle nakliye hatlarınca işletilir: genellikle kargo elleçleme konusunda uzmanlaşmış şirketlerdir. Koster gibi daha küçük gemiler genellikle işletmecilerine aittir.

Kargo gemileri paketlenmiş halde (paletli, kutulu, çuvalda) yük taşıyabilen gemilerdir.

Tipler

Kargo gemileri/yük gemileri taşıdıkları yükün cinsine göre şu sekiz gruba ayrılır.

  1. Besleyici gemi
  2. Genel kargo gemileri
  3. Konteyner gemileri
  4. Tankerler
  5. Kuru Dökme yük gemileri
  6. Çok amaçlı gemiler
  7. Frigorifik gemiler
  8. Ro-ro gemileri

Kargo gemi türleri özeti

  1. Genel kargo gemileri, kimyasallar, gıdalar, mobilya, makineler, motor- ve askeri araçlar, ayakkabılar, giysiler vesaire gibi paketli ürünleri taşır.
  2. Konteyner gemileri, konteynerizasyon adı verilen bir teknikle tüm yüklerini kamyon boyutunda intermodal konteynerlerde taşıyan kargo gemileridir. Bunlar ticari intermodal yük taşımacılığının yaygın aracıdır ve artık denizde seyreden dökme olmayan yüklerin çoğunu taşımaktadırlar. Konteyner gemisi kapasitesi yirmi fitlik eşdeğer birimler (TEU) cinsinden ölçülür.
  3. Tankerler, petrol ürünleri veya diğer sıvı kargoları taşır.
  4. Kuru Dökme yük gemileri, kömür, tahıl, cevher ve diğer benzer ürünleri gevşek biçimde taşır.
  5. Çok amaçlı gemiler, adından da anlaşılacağı gibi, aynı anda farklı sınıflarda ör. sıvı ve genel kargo gibi kargo taşırlar.
  6. Soğuk hava gemisi, Frigorifik gemi (veya Soğutuculu) gemi, özellikle meyve, et, balık, sebze, süt ürünleri ve diğer gıda maddeleri gibi sıcaklık kontrolü gerektiren bozulabilir malların nakliyesi için özel olarak tasarlanmıştır[1] ve kullanılır.
  7. Ro-ro gemileri, kendi tekerlekleriyle gemiye girip çıkan otomobil, kamyon, yarı römork kamyon, römork ve demiryolu vagonu gibi tekerlekli yükleri taşımak üzere tasarlanmıştır.
  8. Kereste taşıyıcıları, kereste, kütük ve ilgili ahşap ürünleri taşıyan gemilerdir.[2]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Article: from publication on types of Reefer Ships by Capt. Pawanexh Kohli" (PDF). 26 Mart 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "Understanding Lumber Carrier Vessels". Marine Insight. 4 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gemi</span> Ulaşım aracı

Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal ve yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı’dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır. Yelken çağı'nda "gemi", en az üç Kabasorta arma‘lı direkleri ve tam cıvadra yelken planıyla yelkenli gemi olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Limanı</span> fiziki alan açısından Türkiyenin en büyük limanı

Mersin Limanı, Türkiye'nin Mersin şehrinde yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından birinci büyük limanıdır. 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük kapasitesiyle ülkenin ithalat ve ihracatının önemli bir bölümüne katkı sağlamaktadır.

Deniz ticareti hukuku, deniz üzerinde yürütülen ticari ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır. 29/06/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda deniz ticaretini konu alan bazı başlıklar şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Sıvılaştırılmış doğalgaz</span>

(Liquefied natural gas) sıvılaştırılmış doğalgaz veya LNG, doğalgazın saflaştırılması ve atmosferik basınçta yaklaşık olarak -163 °C'de yoğunlaştırılmasıyla elde edilen sıvıdır.

INCOTERMS, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından uluslararası ticarette kullanılan terimlerin bir standarda kavuşturulması amacıyla uygulamaya konulan bir programdır.

<span class="mw-page-title-main">Konteyner gemisi</span> kargo gemisi türü

Konteyner gemisi, konteyner taşımacılığı denilen teknikle tüm yükünü kamyon boyutundaki konteynerlerde taşıyan kargo gemisidir. Konteyner gemileri, ticari intermodal yük taşımacılığının yaygın bir yoludur ve artık çoğu denizde taşınan dökme olmayan kargoyu taşır.

<span class="mw-page-title-main">Yük gemisi</span>

Yük gemisi; insanların, malların ve hayvanların bir yerden başka yere deniz yolu ulaşımı ile taşınmasını sağlayan gemidir. Yük gemisi, daha yavaş olmasına rağmen hava ulaşımından daha ucuz olduğu için hala tercih edilmektedir. Turistik gemi ve feribotlar da yük gemilerinden sayılabilir. Yük gemileri askeri, ticari amaçlar ve ulaşım amacıyla sefer yapmaktadır. 1960'larda konteyner taşımacılığında olan ilerlemeler, yük gemilerini de olumlu etkiledi. Konteyner gemileri ve dökme yük gemileri gibi alt sınıfları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ambarlı Limanı</span> İstanbul, Türkiyede bir liman

Ambarlı Limanı, Türkiye'nin İstanbul şehrinin Beylikdüzü ilçesinde yer alan bir yük limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından en büyük, kargo tonajı bakımından beşinci büyük limanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rotterdam Limanı</span>

Rotterdam Limanı Avrupa’da en geniş liman'dır. Hollanda'nın Rotterdam kentindedir. 1962'den 2004'e kadar dünyanın en işlek deniz limanı olma özelliğini elinde bulundurdu. Bu unvan ilk önce Singapur'a ve ardından Şangay'a kaptırdı. 2012'de Rotterdam Limanı, (TEU) Standardı’na göre yıllık tonaj bakımından dünyanın en fazla konteyner taşımacılığı yapılan limanları arasında 6. oldu.

<span class="mw-page-title-main">Yük</span> genellikle kazanç elde etmek amacıyla taşınan mal

Yük, herhangi bir araç veya yük hayvanı ile, genellikle kazanç elde etmek amacıyla taşınan mal. Motorlu araçlar ile taşınan yükler için kargo kavramı da kullanılır. Gemiyle taşınan yüke ve bu yük karşılığında talep edilen ücrete navlun denir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Frigorifik vagon</span> Bozulabilir yükleri belirli sıcaklıklarda taşımak için tasarlanmış demiryolu vagonu

Frigorifik vagon, özel sıcaklıklarda bozulabilir yük taşımak üzere tasarlanmış bir raylı taşıt ve demiryolu vagonu. Frigorifik vagonlar soğutmalı vagon, basit yalıtımlı ve havalandırmalı vagonlardan farklıdır. Bunlar buzla soğutulabilir, çeşitli soğutma sistemlerinden herhangi biriyle donatılabilir veya soğutma maddesi olarak karbondioksit kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sarnıçlı vagon</span> Yük vagonu türü

Sarnıçlı vagon; sıvı ve gazlı mallar, petrol, sıvılaştırılmış petrol gazı, su, süt, pekmez, şarap, bitkisel yağlar taşımak için tasarlanmış bir demiryolu vagonu veya raylı taşıt türü. Lokomotifler ayrıca un, çimento ve talk taşınması için de kullanılır. Sarnıçlı vagonun gövdesi, eliptik diplerle yanlardan kapatılmış yatay silindirik bir konteynerdir. Benzer olarak tanker, sarnıçlı konteyner, tanker kamyonu, tramvay türleri de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Frigorifik konteyner</span>

Frigorifik konteyner nakliye konteyneri türüdür. Sıcaklığa duyarlı yüklerin taşınması ve intermodal yük taşımacılığında kullanılır. Uluslararası lojistik operasyonlarda kullanılır. Konteyner gemisi, frigorifik gemi, frigorifik kamyon'lar için veya rıhtım"da yapılabilir. Dizel motor ve elektrik üreteciden güç alabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Frigorifik gemi</span> Bir gemi türü

Frigorifik gemi soğutmalı bir kargo gemisidir. Tipik olarak et, balık, süt ürünleri, deniz ürünleri gibi sıcaklık kontrollü taşıma gerektiren bozulabilir malların taşınması için kullanılır. Nehir, göl, deniz, Dünya Okyanusunda hareket eder.

Bu, farklı gemi türlerinin bir listesidir. Sınıflandırmalar farklı özellikler, gemi ölçüleri ve işlevlere göre yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Ticaret gemisi</span> yolcu veya malzeme taşıyan kiralık sivil tekne ya da gemi

Ticaret gemisi veya ticari gemi, kargo taşıyan veya yolcu taşıyan bir deniz aracıdır. Kişisel eğlence için kullanılan gezi tekneleri ve askeri amaçlar için kullanılan donanma gemilerinden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yolcu gemisi</span>

Yolcu gemisi, birincil işlevi denizde yolcu taşımak olan bir ticaret gemisidir. Bununla birlikte yolcu ve yük taşımak için tasarlanmış birçok gemi sınıfını içerir. Aslında yakın zamana kadar neredeyse tüm okyanus gemileri, yolculara ek olarak posta, paket yük ve ekspres kargo ve diğer kargoları taşıyabiliyordu ve bu amaçla kargo ambarları ve bumbalar, direkler veya diğer kargo elleçleme teçhizatı ile donatılmıştı. Sadece daha yeni okyanus gemilerinde ve neredeyse tüm Kruvaziyer gemilerinde bu kargo kapasitesi ortadan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batum Limanı</span>

Batum Limanı Gürcistan'ın en büyük konteyner, feribot ve genel kargo limanıdır. Karadeniz'in güneydoğu kıyısında, Batum şehrinde yer almaktadır. Liman aynı zamanda Kazakistan ve Azerbaycan'daki petrol refinerileri için önemli bir transit limanı olarak kullanılmaktadır. Batum Limanı, çeşitli kargolar, gemiler ve yolcular için müşteri gereksinimlerini karşılayabilmektedir. Liman beş terminalden oluşmaktadır: petrol terminali, kuru yük terminali, konteyner terminali, demiryolu-feribot geçişi ve yolcu terminali. Bu terminaller, yüklerin zamanında ve kaliteli bir şekilde işlenmesini kolaylaştıran ve limanın müşterilerinin gereksinimlerini karşılayan uygun vinçlerle donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Demiryolu yük taşımacılığı</span> Demiryolu taşımacılığı türü

Demiryolu yük taşımacılığı, yolcu taşımacılığının aksine yük taşımak için demiryolu ve trenlerin kullanılmasıdır.