İçeriğe atla

Karet Bivak Mezarlığı

Koordinatlar: 6°12′10″G 106°48′51″D / 6.20278°G 106.81417°D / -6.20278; 106.81417
Karet Bivak Mezarlığı
Karet Bivak'taki mezarlar
Harita
KonumCakarta, Endonezya
Koordinatlar6°12′10″G 106°48′51″D / 6.20278°G 106.81417°D / -6.20278; 106.81417
TürSivil Mezarlık
DinMüslüman Mezarlığı
Yüzölçümü0,16 km2 (0,062 sq mi)
SorumluCakarta Belediyesi
Defin sayısı± 48.000
DurumKullanımda

Karet Bivak Mezarlığı, Cakarta, Endonezya'da bulunan şehrin ikinci büyük mezarlığıdır.

Genel bilgiler

Karet Bivak Mezarlığı, Cakarta'nın merkezinde yer almaktadır. 162 hektarlık kapladığı geniş alanı (1,62 km²; 0,63 sq mi) ile şehrin en büyük ikinci mezarlığıdır. Mezarlık içerisinde 2007 yılında yaklaşık 48.000 kabir bulunmaktaydı.[1] Fakir insanların gömülmesi için mezarlığın arkasında özel bir bölüm olarak ayrılmıştır.[2]

(2007 itibarıyla), mezarlık tam kapasite dolu olarak hizmet vermektedir. Cakarta'da yaygın olan mezarlık sorunu nedeniyle aileler lahit kapaklı katlı mezar sistemiyle tek mezara çok kişinin gömülmesi yolunu çözüm olarak görmüştür. Mezar yeri kalmamasına gösterilen diğer bir çözümde sahibi bulunmayan, ücreti verilmemiş ve üst yapısı yapılmamış olan 18.000 mezarın yeniden değenlendirilmesi gündeme gelmiştir.[1]

Mezarların bakımı tapu sahibi ailelerden alınan para ile vasıfsız kişiler tarafından yapılır. Görevliler para alamadıkları ailelerin mezarların bakımını ise yapmamaktadır.[3]

Mezarlığa ziyaretler normal zamanlarda neredeyse yok gibiyken mübarek gün ve bayramlarda yoğunluk yaşanmaktadır.[4]

Tarihçe

Milliyetçi devrimcilerin mezarları

Cakarta yerel yönetimi 2009 yılında Karet Bivak Mezarlığı'ndaki kabristanların 2007'de çıkan defin yönetmeliğine göre mezar taşlarının uygunluğu için "plakatisasi" (isim tanıma) sistemi getirmiştir. Eylül 2009'a kadar merkezi yönetim 2.000 mezarı düz gri baş taşlı ve çimenli üst kısmı olan tarzda değiştirmiştir. Cakarta Parklar ve Mezarlıklar Dairesi Başkanı Ery Basworo, programın aynı zamanda şehirde su tutulmasını iyileştirmek ve mezarlıkların "ürkütücü" algısını ortadan kaldırmak olduğunu belirtmiştir. Merkezi yönetim mezar değiştirilmesi için ailelere haber verildiğini haber etse de bazı ailelerin bilgilendirilmediği hatta mezar yerlerini arayanların isimlerinin yanlış yazıldığı görülmüştür.[5]

Mezarlıkta yatan şahsiyetler

  • Benyamin Sueb, oyuncu ve şarkıcı[4]
  • Bing Slamet, aktör, komedyen, şarkıcı ve söz yazarı[6]
  • Chairil Anwar, şair[3]
  • Chairul Saleh, siyasetçi[4]
  • Fatmawati, eski Devlet Başkanı Sukarno'nun eşi first lady[3]
  • HIM Damsyik, dansçı ve oyuncu[7]
  • Hadi Thayeb, diplomat ve siyasetçi[8]
  • Iwan Tirta, moda tasarımcısı[9]
  • Lies Noor, oyuncu[10]
  • Prince Jayakarta, Cakarta'da sömürge dönemi prensi[11]
  • Mohammad Hoesni Thamrin, Endonezyalı Milliyetçi ve Ulusal kahraman[11]

Kaynakça

Dipnotlar
Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Endonezya</span> Güneydoğu Asya ve Okyanusyada yer alan bir ada ülkesi

Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 280 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Dünyanın en büyük camileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, ibadethaneler, avlular (sahın) ve revaklar gibi mevcut tüm namaz alanlarında en az 15.000 ibadet edeni barındırabilen, herhangi bir İslami okul veya şubeye ait, mevcut kapasiteye göre dünyanın dört bir yanından camileri listeler.

Ebu Hafsa el-Mısri Tugayları, köktendinci İslamcı örgüt el-Kaide ile bağlantılı oluşum. Adını, gerçek adı Muhammed Atıf olan Mısır İslam Cihadı üyelerinden Ebu Hafsa el-Mısri'den almaktadır.

Si Ronda, yönetmenliğini Lie Tek Swie'nin üstlendiği, 1930 çıkışlı Hollanda Doğu Hint Adaları yapımı aksiyon türündeki sessiz filmdir. Başrolünde Bahtiyar Efendi'nin rol aldığı ve çağdaş Batavi sözlü geleneğine dayanan film, silat alanında yetenekli Si Ronda olarak bilinen bir haydutun maceralarını ele almaktadır. Filmin kaynağı olan lenong hikâyelerinde Ronda, genellikle Robin Hood tarzında biri olarak tasvir edilmektedir. Artık kaybolduğu düşünülen film 1929-1931 yılları arasında çıkan dövüş sanatları filmlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bataviler</span>

Bataviler, Endonezya ve Brunei'de yaşayan bir halktır. Cakarta kökenli olup bu bölgeye 17. yüzyılda yerleşmişlerdir. Üyelerinin Endonezya ve çevre ülkelerden geliyor oluşu bu öbeğin bir kreol halkı olarak adlandırılmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cakarta Metrosu</span>

Cakarta metrosu veya Cakarta MRT Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bulunan bir metro sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">2018 Asya Oyunları</span>

2018 Asya Oyunları, 18 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde Endonezya'nın Cakarta ve Palembang şehirlerinde düzenlenmiş, tarihteki 18. Asya Oyunları organizasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya'da turizm</span>

Endonezya'da turizm Endonezya ekonomisinin önemli bir bileşeninin yanı sıra döviz gelirlerinin de önemli bir kaynağıdır. Endonezya, 2017 yılında dünya turizm endüstrisinde 20. sırada, aynı zamanda dünyanın dokuzuncu en hızlı büyüyen turizm sektörü, Asya'nın en hızlı üçüncü ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı büyüyen turizm sektörü seçildi. 2018 yılında, Denpasar, Jakarta ve Batam, turizmde en hızlı büyümeye sahip olan, sırasıyla yüzde 32,7, 29,2 ve 23,3 olan 10 şehir arasında yer alıyor. Ülke, turizm sektöründen GSYİH'nın yüzde 8'ini elde etmeyi planladı ve 2019 yılına kadar yaklaşık 20 milyon ziyaretçi çekmeyi hedefledi. Turizm sektörü mal ve hizmet ihracat sektörleri arasında 4. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sapardi Djoko Damono</span> Endonezyalı şair (1940-2020)

Sapardi Djoko Damono, Endonezyalı şair ve çevirmen.

<i>?</i> (film)

? 2011 yapımı Endonezya dram filmidir. Filmin yönetmen koltuğunda Hanung Bramantyo oturmaktadır. Filmde Revalina Sayuthi Temat, Reza Rahadian, Agus Kuncoro, Endhita, Rio Dewanto ve Hengky Sulaeman gibi isimler rol almaktadır. Film, Endonezya'nın dini çoğulculuğuna odaklanıyor ve genellikle farklı inançlar arasında çatışmayı ele alıyor ve senaryo üç ailenin, bir Budist, bir Müslüman ve bir Katolik'in etkileşimleri etrafında dönüyor. Çok sayıda zorluğa maruz kaldıktan ve birkaç aile ferdinin dini şiddet sonucu hayatını kaybetmesinden sonra onlar barışır.

<span class="mw-page-title-main">Rachmawati Sukarnoputri</span>

Diah Permana Rachmawati Sukarno ya da Rachmawati Sukarnoputri, Endonezyalı kadın siyasetçi ve hukukçu. Babası Endonezya'nın kurucu başkanı Sukarno ve ablası Endonezya'nın beşinci cumhurbaşkanı olan Megawati Sukarnoputri'dir.

Hajji Incik Muhammad Damsyik ya da bilinen sahne adıyla HIM Damsyik, Endonezyalı dansçı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Klemen Tinal</span>

Klemen Tinal, Endonezyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Sri Lanka İlişkileri</span>

Endonezya ve Sri Lanka, 1952'de diplomatik ilişkiler kurdu. Her iki ulus da bazı kültürel benzerlikleri paylaşıyor. Endonezya ve Sri Lanka, Dünya Ticaret Örgütü üyesidir. Bağlantısızlar Hareketi'nin kurucu üyeleridirler. Endonezya'nın Kolombo'da bir büyükelçiliği, Sri Lanka'nında Jakarta'da bir büyükelçiliği var.

Hilman Hariwijaya, Endonezyalı yazar ve romancı.

<span class="mw-page-title-main">Nani Widjaja</span> Endonezyalı aktris

Nani Widjaja ya da Nani Wijaya, Endonezyalı aktris ve model.

<span class="mw-page-title-main">Iko Uwais</span>

Uwais Qorny, profesyonel olarak Iko Uwais olarak bilinir, Endonezyalı bir aktör, dublör, dövüş koreografı ve dövüş sanatçısıdır. Daha çok Merantau (2009), The Raid (2011), The Raid 2 (2014), Headshot (2016), Mile 22 (2018), The Night Comes for Us (2018), Stuber (2019) ve Netflix dizisi Wu Assassins (2019-günümüz) filmleriyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Herman Johannes</span> Endonezyalı profesör, bilim adamı ve siyasetçi

Herman Johannes – 17 Ekim 1992) Endonezyalı bir profesör, bilim adamı, politikacı ve Ulusal Kahramandı. Johannes, Yogyakarta'daki Universitas Gadjah Mada'nın rektörü (1961–1966), 1966'dan 1979'a kadar Yüksek Öğrenim Koordinatörü, 1968'den 1978'e kadar Endonezya Cumhurbaşkanlığı Yüksek Danışma Konseyi üyesi ve 1950-1951 yılları arasında Bayındırlık ve Enerji Bakanıydı. Ayrıca 1954'ten 1957'ye kadar UNESCO Yürütme Kurulu üyesiydi

<span class="mw-page-title-main">Cabodetabek</span>

Cabodetabek veya Cakarta metropoliten alanı, Endonezya'nın başkenti Cakarta ve çevresini kapsayan bir metropoliten alandır. Bölgenin nüfusu 2020 yılı itibarıyla 32 milyon civarında olup Güneydoğu Asya'nın en büyük metropoliten alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yayu Unru</span>

Andi Wahyuddin Unru ya da popüler olarak bilinen adı ile Yayu Unru, Endonezyalı aktör ve eğitimci.