İçeriğe atla

Karesi Türbesi

Koordinatlar: 39°38′59″K 27°52′46″D / 39.64972°K 27.87944°D / 39.64972; 27.87944
Karesi Türbesi
Karesi Türbesi
Karesi Türbesi
Harita
Genel bilgiler
TürTürbe
KonumTürkiye Balıkesir
Koordinatlar39°38′59″K 27°52′46″D / 39.64972°K 27.87944°D / 39.64972; 27.87944
Teknik ayrıntılar
Zemin alanı2.000 m2

Karesi Türbesi, Balıkesir'de yer alan ve Karesi Beyliği'nin kurucusu olan Karesi Bey için inşa edilen bir türbedir. 1898 Balıkesir depreminde yıkılan türbe, dönemin belediye başkanı Hayrettin Bey tarafından yeniden yapılıp onarılmıştır. Türbede Karesi Bey ile beş oğlu yatmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir</span> Balıkesir ilinin merkezi olan şehir

Balıkesir, Türkiye'de Balıkesir ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Karesi, Balıkesir</span> Balıkesir ilçesi

Karesi, Türkiye'nin Balıkesir ilinin bir ilçesi. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Balıkesir merkez ilçesinin ikiye bölünmesi sonucu ilçe olmuştur. Karesi tarımsal ekonomi merkezi olup oldukça işlek yolların kavşağında bulunan bir ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Karesi Beyliği</span> Türk beyliği

Karesi Beyliği, Karesioğulları Beyliği, Karasi Beyliği veya Karasioğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin gerilemesinden sonra Oğuz boyları tarafından Balıkesir-Çanakkale ve Bergama yöresinde kurulan Anadolu Türk beyliğidir. Eşrefoğulları'ndan sonra en kısa hüküm süren beyliktir. Bu yöredeki ilk Türk devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Vehbi Bolak</span>

Mehmet Vehbi Bolak, Osmanlı Meclis-i Mebûsanı ve TBMM'de Balıkesir (Karesi) milletvekilliği ve bir süre Eğitim Bakanlığı yapmış, Balıkesir'de Kuvâ-yi Milliye hareketini başlatanlar arasında yer almış Kuvâ-yi Milliyeci, idareci ve siyasetçidir. Meclis kürsüsünde ve direniş hareketinin organizasyonunda hitabet gücü ile akıllarda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hacim Çarıklı</span> Türk siyasetçi

Hüseyin Hacim Çarıklı, Türk idareci ve siyasetçidir.

Balıkesir Kongresi, 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesi'nden TBMM'nin kurulduğu 23 Nisan 1920 tarihine kadar geçen süreye "Kongreler Dönemi" denilir. Bu süre içindeki 30 dolayında kongrenin "beşi", 1919 ve 1920 yıllarında toplanan Balıkesir kongreleridir. Bunlardan 1, 4 ve 5. kongreye Karesi (Balıkesir) Mebusu (Milletvekili) Mehmet Vehbi Bolak, 2 ve 3. kongreye, harekete sonradan katılan Balıkesir eski Mutasarrıfı Hacim Muhittin Çarıklı başkanlık etmiştir. Bu kongreler, 15 Mayıs 1919'daki İzmir işgalinin hemen ertesi günlerinde Balıkesirliler'in Mehmet Vehbi Bolak önderliğinde kurdukları direniş teşkilatıyla başlattıkları hareketlerin birer parçasıdır. İçlerinde, sadece üç asker vardır: Miralay (Albay) Kazım Özalp, Askeri Kaymakam (Yarbay) Ali Çetinkaya ve Yüzbaşı Kemal Balıkesir. Balıkesir hareketi Millî Mücadele'nin başarıya ulaşmasında önemli rol oynamış; İzmir'den Anadolu içlerine yürümek isteyen Yunan kuvvetlerini engelleyerek, Millî Ordu'nun hazırlanması için Mustafa Kemal Paşa'ya, her saniyesi altın değerinde on üç ay kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye, Karesi</span>

Fethiye, Balıkesir ilinin Karesi ilçesine bağlı bir mahalledir.

Dobruca Beyliği, Sarı Saltuk'un oğlu Seyit İsmail Saltuk'un 1281-1299 yılları arasında Dobruca'da varlık gösteren kısa ömürlü bir Türkmen beyliği.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Uzunçarşılı</span> Türk tarihçi, akademisyen ve politikacı (1888–1977)

İsmail Hakkı Uzunçarşılıoğlu, Türk akademisyen, eğitimci, siyasetçi ve tarihçi. Yaptığı çalışmalarla Osmanlı tarihine önemli katkılarda bulunan isimlerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Karesi Sancağı</span>

Karesi Sancağı, Osmanlı Devleti'nin Anadolu Eyaleti sınırları içindeki sancaklarından biri. Osmanoğulları'na ilk katılan beylik olan Karesi Beyliği'nin bulunduğu bölgede kurulmuştur. Osmanlı Devleti'nin yıkılmasıyla yerine Balıkesir ili kurulmuştur. 1909 yılındaki Karesi Sancağı'na bağlı kazalar şunlardır; Karesi Merkez Kazası, Ayvalık Kazası, Bandırma Kazası, Edremit Kazası, Burhaniye Kazası, Erdek Kazası, Gönen Kazası, Sındırgı Kazası, Balya Kazası'dır.

Kalem Bey veya Kalem Şâh Bey, Karesi Bey'in babasıdır. Kesin doğum tarihi bilinmemektedir. Bizans kaynaklarında Kalamis olarak geçmektedir. Bazı kaynaklara göre Karesi Beyliği'ni oğlu Karesi Bey'in kurduğu söylenmektedir. Germiyanoğullarıyla birlikte gelerek Balıkesir çevresini aldıkları yazmaktadır. Danişmend soyundan olan Kalem Şah Bey'in oğlu Karesi Bey de Bizans'tan birçok yerler elde etmiş, Balıkesir ve dolaylarına sahip olmuştur. 1297'de böylece bir beylik de kurmuştur. Kalem Bey 1307 yılında öldü. Balıkesir ise Karesi Beyliği'nin merkezi olmuştur.

Karesi Bey veya Karasi Bey, 13 ile 14. yüzyılda yaşamış, Karesi Beyliği'nin ilk beyi ve Kalem Bey'in oğludur. Gerçek adı İsa olduğu için herkes ona "Kara İsa Bey" demişlerdir. Beyliğin yönetimini 1328'de kardeşi Demirhan Bey'e (1328-1345) bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Evrenos Bey</span> Kuman-Kıpçak kökenli bir Türk akıncı beyidir

Hacı Evrenos Bey veya Gazi Evrenos Bey, Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminden bir akıncı kumandanı ve aile önderidir. Evrenuz Bey olarak da anılır. İsmini Bizans tarihçileri Avrenezis veya Verenezis, Batılı tarihçiler de Vrenez şeklinde yazarlar.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir ili genel seçim sonuçları</span>

Balıkesir ili, Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) 9 milletvekili göndermektedir. 1920'den beri yapılan tüm genel seçimlerde temsil edilmiş olan Balıkesir ilinde tek seçim bölgesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Karesi Ekspresi</span>

Karesi Ekspresi, TCDD tarafından Balıkesir-İzmir arasında karşılıklı olarak işletilen eski ekspres tren hattı. Soma, Akhisar ve Manisa'dan geçmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Altıeylül</span> Balıkesir ilinin ilçesi

Altıeylül, Balıkesir ilinin bir ilçesidir.

Süleyman Bey, IV. ve son Karesi Beyidir. Demirhan Bey'in oğludur. 1351 yılında Demirhan Bey'in ölümünden sonra tahta geçmiştir. 1361 yılında ölümünden sonra Karesi Beyliği'nin bütün toprakları Osmanlı Devleti'nin eline geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dumlupınar, Karesi</span> Balıkesirde bir mahalle

Dumlupınar, Balıkesir ilinin Karesi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karesi Atatürk Evi</span> Türkiyede bir müze

Karesi Atatürk Evi, Balıkesir Merkez Karesi İlçesi Kuvayi Milliye Mahallesi'nde yer alan, Balıkesir Bölge Trafik Müdürlüğü yanında bulunan yaklaşık 8400m² alanda, içerisinde Anıtkabir'deki Aslanlı Yolu hatırlatan bir yol da bulunan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evin bir reprodüksiyonu olan projeye 2020 yılı Ağustos ayında başlanmış, 10 Kasım 2021 günü de açılışı yapılmıştır.