İçeriğe atla

Karelya çöreği

Hazır üretim Karelya tartı
Makine yapımı Karelya tartı

Karelya çöreği, (Güney Karelya dialekti Fincesinde: karjalanpiirakat, tekil olarak karjalanpiirakka; Kuzey Karelya dialektinde karjalanpiiraat, tekil olarak karjalanpiiras) Karelya bölgesine ait geleneksel bir çörek çeşitidir. Günümüzde Finlandiya'nın tümünde tüketilmektedir.

Ayrica bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti</span> Sovyetler Birliğinin nüfus ve yüzölçümü bakımından en büyük ve kurucu cumhuriyeti

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC) (Rusça: Росси́йская Сове́тская Федерати́вная Социалисти́ческая Респу́блика; Rossiyskaya Sovetskaya Federativnaya Sotsialistiçeskaya Respublika), Sovyetler Birliği'nin nüfus ve yüzölçümü bakımından en büyük ve kurucu cumhuriyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Karelya Cumhuriyeti</span>

Karelya Rusya'nın Avrupa topraklarının kuzeybatısında yer alan bir özerk cumhuriyettir. Kuzeyde Kandalakşa Körfezi, doğuda Beyaz Deniz, güneyde Ladoga Gölü, batıda Finlandiya ile çevrelidir. Başkenti Petrozavodsk'dur. Yüzölçümü 180.520 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Karelya</span> Kuzey Avrupada tarihi bölge

Karelya, Karelyalılar ile Finler'in yaşadığı Finlandiya, Rusya ve İsveç sınırlarında kalan bir bölgedir. Bugün bölge, Rusya'nın Karelya Cumhuriyeti ile Leningrad eyaleti ve Finlandiya'nın Kuzey Karelya ile Güney Karelya bölgelerine bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Güney Karelya</span>

Güney Karelya, Finlandiya'nın bölgelerinden biridir. Bölge, Finlandiya'nın güneydoğusunda yer almakta olup Güney Savonya, Kuzey Karelya ve Kymenlaakso bölgeleri ile Rusya ile komşudur. Yüzölçümü 6,872.10 km² olan bölgenin nüfusu 30 Eylül 2017 tarihi itibari ile 129,945'tir. Bölgenin merkezi Lappeenranta'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Karelya</span>

Kuzey Karelya, Finlandiya'nın bölgelerinden biridir. Bölge, Finlandiya'nın doğusunda yer almakta olup Kainuu, Kuzey Savonya, Güney Savonya ve Güney Karelya bölgeleri ile Rusya ile komşudur. Yüzölçümü 21,583.67 km² olan bölgenin nüfusu 30 Eylül 2017 tarihi itibari ile 162,937'dir. Bölgenin merkezi Joensuu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Joensuu</span> Kuzey Karelia, Finlandiya da bulunan bir şehir

Joensuu, Finlandiya'nın Kuzey Karelya bölgesinin merkezi olan şehirdir. Şehir, bölgenin ortasında Saimaa Gölü'nün kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 2,751.07 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 75,652'dir.

Karelya filatelide pek çok zaman gözüktü, ilki 1922 tarihinde Sovyet Rusya'dan cumhuriyet olarak ayrılışlıyla, daha sonra Doğu Karelya Finlandiya tarafından 1941 den 1945 yılına kadar devam eden savaş içindeki Devam eden Savaş döneminde işgal edildi ve Sovyet dönemi öncesinde dönemde geçici pullar ve külkedisi pulları basıldı. İlave olarak orada Zemstvo posta pulları Karelya Cumhuriyeti'nin çağdaş topraklarında 20nci yüzyılın başlarında kullanılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın ekonomik bölgeleri</span>

Rusya on iki tane "ekonomik bölge" 'ye bölünmektedir. Bu ekonomik bölgeler, ekonomik ve istatistiksel gereksinmeler için Rusya'nın federal yapılarının yeniden bir araya getirilmeleridir. Bu ekonomik bölgelere bölünme, ülkenin federal bölgelere bölünmesinden değişiktir, çünkü federal bölgelerinin tek amacı idareciliktir.

<span class="mw-page-title-main">Çörek</span> Türk mutfağından tatlımsı bir hamur işi, bölge ülkelerinde de tanınır

Çörek, az yağlı, yumurtalı, bazı çeşitleri şekerli bazıları ise tuzlu, gevrekçe bir hamur işi türü. En bilinen örnekleri ay ve paskalya çörekleridir. Kahramanmaraş şehrine ait olan Maraş Çöreği coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Petrozavodsk</span> Rusyada şehir

Petrozavodsk, Rusya'nın kuzeybatı kesimindeki Karelya Cumhuriyeti'nin başkenti olan şehirdir. Onega Gölünün batı kıyısında, Şuya Nehri kaynağının güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sivas çöreği</span>

Sivas çöreği, Sivas yöresinde üretilen, Türkiye genelinde çok tanınmayan özel çörek çeşidi. Sivas çöreği sokak lezzetidir.

Şahıs eki veya kişi eki, yüklemin kişisini (özneyi) belirten ek. Fiil kiplerine veya ek-fiillere eklenerek işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılmasını sağlayan eklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Karelya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Karelya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Sovyetler Birliği bünyesinde yer almış bir özerk cumhuriyet. Başkenti Petrozavodsk'tı. Ardılı Karelya Cumhuriyeti'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ayçöreği</span> bir çörek türü

Ayçöreği ya da Ay çöreği, genellikle içine tarçın, ceviz, fındık, kakao ve kuru üzüm konularak yapılan, hilâl şeklindeki bir çörek çeşididir. Hilâl şeklinde olmayıp aynı malzemelerin kullanılmasıyla yapılan dörtgen şeklindeki pastiç de çoğu zaman pastanelerde ayçöreği adıyla satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tahinli çörek</span> çörek türü

Tahinli çörek, Türkiye ve bazı komşu ülkelerde üretilen çörek türü. Ana iç maddesi tahinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karelya Sorunu</span>

Karelya sorunu ; Finlandiya'nın Kış Savaşı ve Devam Savaşı sonrasında, hükümranlık haklarından vazgeçerek, SSCB yönetimine terk ettiği topraklarda, yeniden hak iddia edip etmeme konusunda, Fin siyasetinde hala tartışılmakta olan meseledir. Her ne kadar Karelya sorunu olarak adlandırılmış olsa da Petsamon Bölgesi, Salla ve Kuusamo'nın Ruslara devredilen kısımları ile Finlandiya Körfezi'nde bulunan dört ada da bu sorun kapsamında değerlendirilmektedir. Bazen de Feragat edilen toprakların iadesi sorunu olarak tanımlanmaktadır. Bir devlet meselesi ya da politik bir sorun haline getirilmemiş olmakla birlikte, halen tartışılmaya ve Fin kamuoyu gündemini meşgul etmeye devam etmektedir.

Orman Gerillaları, 1920 yılında Tartu Antlaşması'nın imzalanması sonrası bu antlaşmaya karşı çıkan bazı Beyaz Ordu mensupları ile antlaşma sonrası Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'e bırakılan Repola ve Porosozero şehirlerindeki Fin halkının geliştirdiği antikomünist direniş hareketi. Çatışmalar Doğu Karelya ayaklanması ve 1921-22 Sovyet-Fin çatışması kapsamında gerçekleşmiştir. Yaklaşık 2.000 kişilik Metsäsissit kuvvetleri 1921'de Sovyet yöneticilerine karşı başlattıkları isyan sırasında Doğu Karelya'nın büyük bölümünü ele geçirmeyi başarmıştır. Ele geçirilen bölgeler yeni kurulan Finlandiya ile birleştirmeyi amaçlanmışsa da, yiyecek ve cephane sıkıntısı çekmeleri ve Sovyet güçlerine göre sayıca az olmaları nedeniyle Metsäsissit birlikleri yenilerek 1922'de Finlandiya'dan çekilmiştir.

Van çöreği, bir çeşit çörektir. İç harcında ceviz bulunur. Kahvaltılarda tüketilir.

Tokat çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Tokat çöreği, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafî işaret almıştır.

Burmalı çörek buğday unu ile yapılan bir çeşit çörektir.