İçeriğe atla

Karelya Cumhuriyeti

Karelya Cumhuriyeti
Республика Карелия
BayrakArma
Bayrak Arma
Milli Marş: Karelya Cumhuriyeti Millî Marşı
Konum
Karelya Cumhuriyeti
Karelya Cumhuriyeti
Karelya
Yönetim
Ülke: Rusya
Federâl Bölge:Kuzeybatı Federal Bölgesi
Ekonomik Bölge:Kuzey ekonomik bölgesi
Başkent:Petrozavodsk
Cumhurbaşkanı:Andrey Nelidov
Genel bilgiler
Yüzölçüm: 180.520 km² (69.699 sq mi)
Nüfus:684.212 
 - Yoğunluk:4 /km² (10 /sq mi)
Diğer bilgiler
Dili:Karelce, Rusça
Kuruluş tarihi:1993
Kodu:814

Karelya (Fince: Karjala, Rusça:Каре́лия - Karélija) Rusya'nın Avrupa topraklarının kuzeybatısında yer alan bir özerk cumhuriyettir.[1] Kuzeyde Kandalakşa Körfezi, doğuda Beyaz Deniz, güneyde Ladoga Gölü, batıda Finlandiya ile çevrelidir.[2] Başkenti Petrozavodsk'dur. Yüzölçümü 180.520  km²'dir.

Coğrafya ve iklim

Toprakları, kristalin oluşumlu Baltık kalkanının bir bölümü üzerinde yer alır. Yüzeyi, buzul çağlarından büyük ölçüde etkilenmiş, bataklık kaplı geniş ve düz bir ova biçimindedir. Güneyinde, buzul çökellerinin oluşturduğu uzun ve dar yükseltilerin arasında parmak gibi uzanan göllerle bataklık çöküntü alanları vardır. Kuzeyde ise yüzey çökellerinin buzullaşma sonucu aşınmasıyla binlerce küçük göl oluşmuş ve kayalar yüzeye çıkmıştır.

Karelya topraklarının % 85'i ormanlarla kaplıdır. Sık tayga ormanlarında çam ve ladinin yanı sıra podzollü topraklarda yetişen huşağacı da görülür. Kuzey Kutbu'ndan gelen hava kütlesi şiddetli soğuklara yol açar. En soğuk ay olan Şubatta ortalama sıcaklık güneyde -10 °C, kuzeyde -14 °C'dir.Kısa ve serin geçen yaz aylarında don olayları da görülür. En yüksek noktası Nuorunen doruğudur (576 m).

Tarih

Karelya'nın doğu kesiminin 1323'ten beri Rusya'nın bir parçası olmasına karşın, batı kesiminin konumu ve Finlandiya ile oluşturduğu sınır 1947'ye değin kesinlik kazanmadı.[3] 1917'den sonra Karelya'nın statüsü birçok kez değişti. 1923'te Karelya Özerk SSC adını aldı. II. Dünya Savaşı'nda Finlandiya'nın işgaline uğradı. 1956'da özerk cumhuriyet statüsü kazandı.[4]

Ekonomi

Karelya Cumhuriyeti topraklarının %85'ı ormanlarla kaplı olduğu için kereste ihracatı önemli bir yer tutar.

Demografi

Nüfusu 716,281 (2002) olan Karelya'da nüfusun % 75'i şehirlerde, % 25'i kırsalda yaşar. Etnik gruplar; Ruslar %75, Karelyalılar % 9, Beyaz Ruslar % 5, Ukraynalılar % 3, Finler % 2, diğer % 5.

Kaynakça

  1. ^ Saunders, Robert A. (2019). Historical dictionary of the Russian Federation (2. bas.). Lanham: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 978-1538120477. 
  2. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  3. ^ Hjelm, Titus (2021). Historical dictionary of Finland (3. bas.). Lanham, Md.: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 978-1538111536. 
  4. ^ Wells, Anne (2013). Historical Dictionary of World War II. Scarecrow Press. ISBN 978-0810854574. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yasukuni Tapınağı</span>

İmparator Meiji'nin emri üzerine rejimin kuruluş savaşı olan Boshin Savaşı'nda ölenleri kutsayan mabet olarak ilkin Tōkyō Shōkonsha (東京招魂社) adını aldı, akabinde 1879 ismi Yasukuni Jinja olarak değiştirildi. Japonya'nın emperyalist savaşlarında şehit olan askerleri törenlerle bu tapınakta anılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Beyazdeniz</span>

Beyazdeniz ya da Beyaz Deniz, Rusya'nın kuzeybatısında, Barents Denizi'nin kıta içine doğru oluşmuş bir uzantısıdır. Batıda Karelya ile, kuzayde Kola Yarımadası ile, kuzeydoğuda da Kanin Yarımadası ile çevrelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hafız Esad</span> 5. Suriye devlet başkanı

Hafız Esad veya Hafız Esed, Suriyeli asker ve devlet görevlisidir. 1971'den 2000 yılına kadar Suriye devlet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Frizler</span>

Frizler, Cermen kökenli halk. Hollanda, Almanya ve Danimarka sınırları içinde, Kuzey Denizi kıyısında yaşamaktadırlar. Almanya ve Hollanda yönetimleri tarafından kendilerine azınlık statüsü tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sezar (unvan)</span> Kayser (Sezar), Roma imparatorlarına verilen bir unvan

Sezar, Jül Sezar'ın ölümünün ardından Roma İmparatorluğu'nda imparatorlara verilen bir ünvan. Tetrarşi döneminde, en yüce ünvan olan Augustus ünvanını taşıyan imparatorun emri altında çalışan alt-imparatorlara Sezar ünvanı verildi. Bu dönemde Sezar ünvanı taşıyan yardımcılar, Augustus'un emri altında halefleri olarak bulunur ve Augustus'un ölümü veya görevi bırakması sonrası onların yerlerine geçip Augustus olurlardı. Esas imparator Augustus'un yokluğunda, Sezar ünvanını taşıyan yardımcılar bazen imparator olarak da anılırlardı ama esas güç Augustus olduğundan ona hesap vermekle yükümlüydüler.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya tarihi</span>

Finlandiya tarihi günümüzde Finlandiya Cumhuriyeti'nin sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya İmamlığı</span> Kafkas islam devleti

Kafkasya İmamlığı veya Kuzey Kafkasya İmamlığı, bugünkü Çeçenya, Dağıstan topraklarında Dağıstan imamları tarafından kurulmuş devlet. Kafkasya Savaşı'nda Rus İmparatorluğu'na karşı savaşmıştır.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı, Asya kıtasına yayılan Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan adasına yayılan Çin Cumhuriyeti arasındaki hükümranlık sorunudur.

Gymnasium veya jimnazyum ya da eski dildeki kullanımıyla jimnaz, İsviçre, Hollanda, İsveç, Avusturya ve Almanya ile bazı diğer ülkelerde bulunan, öğrencileri üniversiteye hazırlayan okul türü. Türkiye'de lise seviyesinin üstündedir. Gymnasium'a girebilmek için ders notlarının iyi olması şartı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan'ın siyasi durumu</span>

Tayvan'ın siyasal durumu, Çin İç Savaşı’nın sonucu olarak Çin Halk Cumhuriyeti ile Çin Cumhuriyeti arasında ortaya çıkan çatışma ile ilgilidir. Bu çatışma Tayvan adası, Tayvan’a ait olan adalar ve tarihi olarak Fujian, Guangdong ve Hainan eyaletlerine ait olan adaların statüsü hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Kıbrıs Cumhuriyeti</span>

Olimpiyat Oyunları'nda Kıbrıs, 1980 yılından beri sporcu göndermektedir. 2012 Yaz Olimpiyatları'ndaki yelken müsabakalarında gümüş madalya kazanan Pavlos Kontides, ülke adına Olimpiyat madalyası kazanan ilk sporcu oldu. 1896'daki ilk modern oyunlarda Kıbrıs'tan Anastasios Andreu, Yunanistan bayrağı altında yarıştı. Ayrıca Kıbrıs o zaman Britanya kolonisi idi.

<span class="mw-page-title-main">Haim Herzog</span> 6. İsrail devlet başkanı

Haim Herzog, İsrail Devleti'nin 6. Başkanı (1983-1993).

<span class="mw-page-title-main">Birinci Helen Cumhuriyeti</span>

Birinci Yunanistan Cumhuriyeti, Yunanların Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başkaldırısı sırasında kurulan geçici cumhuriyettir. Kurulan bu cumhuriyet aynı zamanda Yunanların kurduğu ilk cumhuriyet olmakla birlikte daha sonra İstanbul Antlaşması ile yerini krallığa bırakacaktır. Tarihçiler devletin anayasal ve demokratik niteliği ile daha sonradan Yunanistan'da kurulacak olan İkinci ve Üçüncü cumhuriyetlere bir örnek teşkil ettiğini söylerler.

Batı Cermen dilleri, Cermen dillerinin üç kolundan en büyüğüdür ve Almanca, İngilizce, Felemenkçe, Afrikaanca, Frizce ve Yidiş gibi dilleri içerir. Cermen dillerinin diğer iki kolu ise Kuzey Cermen dilleri ve Doğu Cermen dilleridir.

<span class="mw-page-title-main">Yonhap</span>

Yonhap News Agency, Güney Kore merkezli bir haber ajansıdır. Ajans 19 Aralık 1980 tarihinde kurulmuş olup gazete, televizyon ve Güney Kore'deki diğer basın-yayın kuruluşlarına haber makaleleri, resimler ve diğer bilgiler sağlamaktadır. Merkezi Seul'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Özgürlük Partisi (İran)</span>

Kürdistan Özgürlük Partisi kısa adıyla PAK, İran Kürdistanı ve Irak Kürdistanı'ndaki Kürt siyasi partisidir ve demokratik bir İran federal cumhuriyeti içinde Kürt ulusal haklarına kavuşmayı amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pazzi Şapeli</span> Floransada şapel

Pazzi Şapeli, İtalya'nın Floransa kentindeki Santa Croce Bazilikasının güney kanadındaki ilk manastırda bulunan bir şapeldir. Yaygın olarak Filippo Brunelleschi'ye atfedilir ve Rönesans mimarisinin başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Afgan mücahitler</span>

Afganistan Mücahitleri İslam Birliği, Afganistan İşgali sırasında Sovyetler Birliği ve Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'ne karşı savaşan Mücahid grupların kurduğu koalisyon.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan İç Savaşı (1992-1996)</span> 1992-1996 yılları arasında Afganistanda yaşanan iç savaş

Afganistan İç Savaşı Taliban ve diğer bazı Mücahid grupların Afganistan İslam Devleti'ne karşı ayaklanması ile başlayan ve Taliban'ın başkent Kabil'i ele geçirip Afganistan İslam Emirliği'ni ilan etmesi ile sonuçlanan askeri mücadele.

<span class="mw-page-title-main">III. Magnus (İsveç kralı)</span> İsveç kralı (1240-1290; hd. 1275-1290)

III. Magnus, 1275'ten 1290'daki ölümüne kadar İsveç kralı. Magnus, en çok yüksek lord, şansölye ve mareşalden oluşan Diyar Konseyi'ni kurması ve İsveç topraklarını kilise topraklarını da kapsayacak şekilde genişletmesiyle tanınır.