İçeriğe atla

Kardiya Muharebesi

Kardiya Muharebesi
Arap-Bizans savaşları

7 ile 11. yüzyıllar arası Akdeniz'de Arap-Bizans Deniz Mücadelesi haritası
Tarihc. 872/3
Bölge
Kardiya sahili açıkları, Saros Körfezi
SonuçBizans zaferi
Taraflar
Bizans İmparatorluğuGirit Emirliği
Komutanlar ve liderler
Niketas Ooryphas Photios
Güçler
Bilinmiyor 50 gemiden fazla (27 koumbaria, birçok hafif kadırga)
Kayıplar
Bilinmiyor 20 gemi

Kardiya Muharebesi, yaklaşık 872/3'te Bizans İmparatorluğu ile Girit Sarazenleri arasında Saros Körfezi'nde Kardiya sahili açıklarında gerçekleşen deniz muharebesidir. Muharebe, büyük bir Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

10. yüzyıl vakainüvis Oi meta Theofanin'e göre -çalışmalarının neredeyse tamamı değiştirilmeden 11. yüzyıl tarihçisi İoannis Skilicis tarafından yeniden kullanılmıştır [1]- I. Basileios (867–886 arası hükümdar) yönetiminin başlarında Arap Girit emirliğinin kurucusu Ebu Hafs'ın oğlu Arap Girit Emiri Şuayb (Yunan kaynaklarında ismi Saipes/Saet (GrekçeΣαΐπης/Σαῆτ), Yunan dönme "savaşçı ve enerjik bir adam" Photios'u Bizans İmparatorluğu'na büyük bir talan için sefere yolladı. Photios'un önderliğindeki filo 27 ağır gemi (koumbaria) ve birçok hafif kadırgadan oluşan toplam 50 gemiden oluşuyordu.[2][3]

Bu filo, Ege Denizi kıyılarını talan etti, yağmalama ve köle olarak satmak için esir almak ve hatta Propontis'e girip ve Konstantinopolis yakınlarındaki Prokonnesos'a ulaştılar;[4] 717-718 yıllarındaki Konstantinopolis'in İkinci Arap Kuşatması'ndan bu yana ilk kez bir Müslüman filosu Bizans'ın başkentine çok yakın bir yere geldi.[5]

Bizans'ın verdiği yanıt, Drungarios tu ploimu Niketas Ooryphas'ın komutasında filo, Sarazen filosuyla Saros Körfezi'nde Kardiya sahili açıklarında karşı karşıya geldi. Muharebe, Sarazenleri Rum ateşi kullanarak 20 gemisini yok edip, kalanlarını Girit'e geri dönmeye zorlayan Bizanslılar için büyük bir zaferdi.[3][4]

Bu yenilgiden bir süre sonra, Photios Yunanistan'a karşı bir başka baskın başlattı, ancak Ooryphas bir kez daha kendisini yakaladı ve filosunu yok etti ve Photios'u öldürdü.[3][6] Bu olayların tarihlenmesi belli değildir; Ekkehard Eickhoff (Seekrieg und Seepolitik zwischen Islam und Abendland, 1966) ve Dimitris Tsoungarakis (Byzantine Crete: From the 5th Century to the Venetian Conquest, 1988) muharebeyi 872 yılına koyarlarken,[3] Warren Treadgold (A History of the Byzantine State and Society) ve John Pryor ve Elizabeth Jeffreys (The Age of the ΔΡΟΜΩΝ: The Byzantine Navy ca. 500–1204) yaklaşık 873 yılına koyarlar.[7][8]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Wortley 2010, s. xix.
  2. ^ Wortley 2010, s. 147.
  3. ^ a b c d PmbZ, Photios (#26671).
  4. ^ a b Wortley 2010, ss. 147-148.
  5. ^ Canard 1986, s. 1083.
  6. ^ Wortley 2010, s. 148.
  7. ^ Treadgold 1997, s. 458.
  8. ^ Pryor & Jeffreys 2006, s. 61.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. İsaakios</span>

I. İsaakios Komninos, 1057-1059 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Niketas Orifas</span>

Niketas Oryphas ya da Oöryphas, Bizanslı seçkin subay, patrikios ve Bizans imparatorları III. Mihail ve I. Basileios zamanlarında Giritli Sarazen akıncılarına karşı zaferler kazanmış amiral.

<span class="mw-page-title-main">Bizans donanması</span>

Bizans donanması ya da Doğu Roma donanması, Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu donanma kuvvetidir. Öncülü olan Roma İmparatorluk donanmasının doğrudan devamıdır fakat devletin savunulmasında ve ayakta kalmasında, öncülünden çok daha fazla hayati rol oynamıştır. Birleşik Roma İmparatorluğu'nda deniz filoları daha az tehditle karşılaşmış, lejyonlar prestij sağlayan daha ikincil bir güç olmalarına rağmen Doğu'da bazı tarihçilerin "denizci imparatorluk" olarak adlandıracakları kadar imparatorluğun varlığının çok hayati bir parçası olmuştur.

Nasar, orijinal vaftiz adı Basileios, 9. yüzyılın ikinci yarısının Arap-Bizans savaşlarında Bizans İmparatorluğu'nun seçkin askeri lideri.

<span class="mw-page-title-main">Trabluslu Leon</span>

Trabluslu Leon, Arapça Rashīq al-Wardāmī ve Ghulām Zurāfa olarak bilinir, Müslümanlığa dönmüş Yunan ve erken 10. yüzyılda Abbasi filo komutanıdır. En önemli eylemi Bizans İmparatorluğu'nun ikinci şehri Selanik'in 904 yılında talan edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinos Gongilis</span> Bizanslı aristokrat ve subay

Konstantinos Gongilis 949 yılında Girit Emirliği'ne karşı başarısızlıkla sonuçlanan seferi yönetmiş Bizanslı hadım ve saray görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Girit Emirliği</span>

Girit Emirliği, 820'lerin sonlarından 961 yılında Bizanslıların geri almasına kadar devam etmiş Akdeniz adası Girit'te kurulu Müslüman devleti. Abbasiler'in egemenliğini tanımasına ve Mısır Tolunoğulları ile yakın bağları olmasına rağmen de facto bağımsız bir devletti.

Damyanah ya da Damian ve soy ismi Gulam Yazman, İslam dinine dönmüş Bizanslı Yunan asıllı, 896 ile 897 yılları arasında Tarsus valiliği yapmış ve erken 10. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'na karşı yapılan deniz akınlarının önde gelen liderlerinden birdir.

Karabisianoi, orta 7. yüzyıldan erken 8. yüzyıla kadar Bizans donanması'nın dayanak noktasıdır. Kelime olarak Yunanca "gemiler" için karabos ya da karabis ve "gemiler için insanlar, denizciler" anlamına gelmektedir. Karabisianos, Bizans İmparatorluğu'nun ilk sabit deniz kurumudur, denizde İslam'ın yayılışının önüne geçmek için kurulmuştur. 718-730 arası bir zaman kaldırılmış ve yerine bir dizi denizci thema kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Skilicis</span> Geç 11.yüzyıl Yunan tarihçisi

İoannis Skilicis,, geç 11. yüzyıl Bizans Rum tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Korint Körfezi Muharebesi</span>

Korint Körfezi Muharebesi, yaklaşık 873'te Bizans İmparatorluğu ile Girit Sarazenleri arasında Korint Körfezi'nde gerçekleşen deniz muharebesidir. Niketas Ooryphas komutasında Bizanslıların gerçekleştirdikleri sürpriz ile muharebe, büyük bir Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

Malazgirt Kuşatması, 1054 yılında Malazgirt şehrinin Basileios Apokapis komutasındaki Bizans kuvvetleri tarafından Sultan Tuğrul komutasındaki Selçuklu Hanedanına karşı başarılı savunmasıdır.

Kefalonya Muharebesi, Yunanistan'ın batı kıyıları açıklarında, Kefalonya yakınlarında Ağlebî ile Bizans filoları arasında yapılan bir deniz çatışmasıdır. Muharebe, büyük bir Bizans zaferiyle sona erdi ve Orta Çağ'da gece boyunca gerçekleşen nadir deniz savaşlarından biridir.

Leon Apostippis ya da Leo Apostyppes ya da Apostoupes 880'lerde aktif bir Bizans askeri lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Dubrovnik Kuşatması (866-868)</span>

Dubrovnik Kuşatması ya da Ragusa Kuşatması (866-868), Ağlebîler ve Bari Emirliği tarafından Ragusa şehrinin 866 yılında denizden kuşatılması ile başlayan, ancak 868'de Bizans filosunun yaklaşmasıyla kaldırılan, on beş ay devam eden bir kuşatmadır. Kuşatmanın başarısızlığı, yeni Bizans imparatoru I. Basil'in uyguladığı saldırgan batı politikasının ilk sonuçlarından biridir. Kuşatma sonrasında, Bizans otoritesinin Dalmaçya kıyısında yeniden kurulması, Batı Balkanlar'daki Slavların Hıristiyanlaştırılması ve birkaç yıl içinde ise Bizans'ın Güney İtalya'da yeniden varlığı sağlandı.

<span class="mw-page-title-main">Dimyat'ın Yağmalanması (853)</span>

Dimyat'ın Yağmalanması, 22-24 Mayıs 853'te Nil Deltası'ndaki liman kenti Dimyat'a Bizans donanması tarafından yapılan başarılı bir baskındır. O sırada garnizonu bulunmayan şehir yağmalandı. Hem çok sayıda esir verdi, hem de Girit Emirliği'ne yönelik büyük miktarlarda silah ve malzeme de elde edildi. Sonraki yıllarda tekrarlanan Bizans saldırısı, Abbasi makamlarını şaşkına uğrattı ve kıyıları yeniden düzenlemek ve yerel filoyu güçlendirmek için acil önlemler alınarak, Tolunoğulları ve Fatımiler dönemlerinde doruğa çıkan Mısır donanmasının canlanmasına başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Euripos Kuşatması</span>

Euripos Kuşatması, 880'lerin ortalarında, Tarsus emiri Yazman el-Hadım liderliğindeki Abbasi filosunun şehri kuşatmasıyla meydana geldi. Yerel Bizans komutanı Oiniates, şehri başarıyla savundu ve kuşatma gücünün büyük bir bölümünü yok etti.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Muharebesi (995)</span> yaklaşık 995 yılında Selanik yakınlarında gerçekleşmiş muharebe

Selanik Muharebesi 995 veya daha önce, Yunanistan'ın Selanik şehri yakınlarında meydana gelmiştir. Savaş, 10. yüzyılın sonları ve 11. yüzyılın başlarındaki uzun Bizans-Bulgar savaşının bir parçasıydı. Hükümdarları Çar Samuil komutasındaki Bulgarlar, Selanik'teki Bizans garnizonunu pusuya düşürüp yok etmeyi başardılar, komutanları Gregori Taronites öldürüldü ve oğlu Ashot Taronites ele geçirdi.

Fotios Müslüman bir Bizanslıydı. 870'lerde Girit Emirliği'ne deniz komutanı olarak hizmet etti.

Ebu Amr Şuayb bin Ömer bin İsa el-Balluti, ayrıca Saet veya Bizans kaynaklarında Saïpes (Σαΐπης), yak. 855 - yak. 880 yılları arasında hüküm süren ikinci Girit Emiri'dir.