İçeriğe atla

Kardiya

Koordinatlar: 40°32′50″K 26°44′27″D / 40.54722°K 26.74083°D / 40.54722; 26.74083
Kardiya
Kαρδία (Grekçe)
KonumTürkiye Çanakkale, Gelibolu
BölgeTroya
TürYerleşim
Tarihçe
KuruluşMÖ 6. yüzyıl
Terk edilişM.Ö. 309
Bağlı olduğuTraklar, Miletler
İlgili kişi(ler)Makedonya kralı II. Filip
Sit ayrıntıları
Kamusal erişimAçık

Kardiya (GrekçeKαρδία Kardia, LatinceCardia), Antik Çağ, Trakya Chersonese'nin (bugün Gelibolu yarımadası) ana kentidir ve Melas Körfezi'nin başında bulunur (bugün Saros Körfezi).

Esas olarak Miletliler ve Klazomenainların bir kolonisiydi; ancak Miltiades döneminde (M.Ö. 6. yüzyılın sonlarında) Miltiades zorbalığının (M.Ö. 515-493) kanıtladığı gibi Atinalı koloniciler de yerlerini aldı. Ancak bu, Kardiya'yı mutlak Atina yanlısı yapmadı: M.Ö. 357'de Atina, Chersonese'yi kontrol altına aldığında, ikincisi Trak presi yönetiminde tarafsız kalacak tek şehir oldu; ancak belirleyici yıl, II. Filip ile bir dostluk antlaşması imzaladığı M.Ö. 352 yılıydı. Atinalı paralı bir asker olan Diopeithes, M.Ö. 343 yılında Attic yerleşimcileri şehre götürdüğünde büyük bir kriz patladı; ve Kardiya onları almak istemediği için Filip hemen kente yardım gönderdi. Kral iki kent arasındaki anlaşmazlığı hakemlik yoluyla çözmeyi önerdi ancak Atinalılar reddetti.[1]

Kasaba yaklaşık M.Ö. 309'da Lysimachus tarafından tahrip edildi[2] ve daha sonra yeniden inşa edilmiş olmasına rağmen, yakınında inşa edilmiş ve Kardiya sakinlerinin doldurduğu Lysimachia'nın bölgenin ana kenti olmasıyla, bir daha asla aynı refah düzeyine ulaşamadı.[3]

Kardiya, İskender'in sekreteri Eumenes[4] ve tarihçi Hieronymus'un doğum yeridir.[2]

Kaynakça

Kaynakça

  1. ^ Herodotus, Histories, vii. 58, vi. 34, ix. 115; Demosthenes, Speeches, "On the Chersonese", 58, 64, "On the Halonnesus", 41, 43, 44
  2. ^ a b Pausanias, Description of Greece, i. 9
  3. ^ Strabo, Geography, vii. 7; Pausanias, i. 10; Appian, The Civil Wars, iv. 88; Ptolemy, Geographia, iii. 12; Stephanus of Byzantium, Ethnica, s.v. "Cardia"
  4. ^ Cornelius Nepos, Lives of Eminent Commanders, "Miltiades", 1 7 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskender</span> MÖ 336–323 yılları arasındaki Makedonya kralı

İskender, asıl adıyla III. Aleksandros veya yaygın adıyla Büyük İskender, Yunan Antik Makedonya Krallığı'nın M.Ö. 336–323 yılları arasındaki kralıdır. M.Ö. 356 yılında Pella'da doğdu ve 20 yaşında babası II. Filip'in yerine tahta geçti. İktidarının uzun yıllarını Güneybatı Asya ve Kuzeydoğu Afrika'da eşi benzeri görülmemiş büyük askerî seferlerle geçirdi ve 30 yaşına geldiğinde Yunanistan'dan Kuzeybatı Hindistan'a kadar uzanan antik dünyanın en büyük imparatorluklarından birini oluşturdu. Hükümdarlığı süresince girdiği hiçbir muharebede yenilmeyen Büyük İskender, pek çok uzman kişi tarafından tarihin en başarılı askerî komutanlarından birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Atina</span> Yunanistanın başkenti

Atina, Yunanistan'ın başkenti ve yaklaşık 4 milyon kişilik nüfusuyla en büyük, Avrupa Birliği'nin yedinci büyük şehri. Attika'ya hakim bir konumda olan Atina, aynı zamanda bu idari birimin yönetim merkezidir. 3.400 yıllık yazılı tarihi ve MÖ 7. ile 11. arasındaki binyıllara uzanan insan varlığıyla dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Şehir adını Antik Yunan bilgelik tanrıçasından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Limni</span> Kuzey Egede bulunan Yunanistana bağlı ada

Limni veya Ilımlı Kuzeydoğu Ege Yunan adaları grubuna giren, Gökçeada'nın güneybatısında bulunan Yunan adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstefe</span> Yunanistanın Orta bölgesi, Böotya ilçesi, İstefe belediyesine bağlı kent

İstefe veya İstefa, Antik Yunanistan'da kurulan bir şehir devletidir. Atina'nın kuzeybatısındaki Böotya bölgesinde bulunmaktaydı. Tebai, Doğu Yunanistanda, Böotia'nın ortasında verimli bir yerde kurulmuştur. Tebai'nin ilk zamanlarına ait bilgiler efsanelere dayanır. Şehrin kuvvetli surlarla çevrili oluşu, buranın Böotia'nın merkezi olmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunanistan</span> İlk Çağdaki Yunan medeniyeti

Antik Yunanistan, bugünkü Yunanistan toprakları ile Küçük Asya'da (Anadolu) yaşayan toplumların kurduğu devlet ve uygarlıkların, MÖ 756 ile MÖ 146 tarihleri arasında hüküm sürdükleri bölgenin adı.

<span class="mw-page-title-main">Maraton Muharebesi</span>

Maraton Muharebesi, Yunanistan'a birinci Pers saldırısı sırasında, MÖ 490 yılında Platea'dan gelen destek birliğiyle takviye edilmiş Atina kuvvetleri ile General Datis komutasındaki Ahameniş Ordusu arasında Maraton Ovası'nda gerçekleşen bir muharebe. Muharebe, I. Darius'un Yunan kent devletlerine, özellikle de Atina ve Sparta'ya boyun eğdirme yönündeki askeri girişiminin doruk noktası sayılmaktadır. Yunanistan'a İlk Pers Saldırısı, Batı Anadolu'daki İyon kent devletlerinin Pers hakimiyetini yıkmak için giriştikleri İyon Ayaklanması'nı, Atina ve Eretria'nın askeri olarak desteklenmesine bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Atina ve Eretria birlikleri, İyon kuvvetleriyle birlikte Sard'ın aşağı kentini ele geçirmeyi ve yakmayı başardılar. Ancak geri çekilirken Efes yakınlarında muharebeye girmeye zorlandılar ve Efes Muharebesi'nde ağır kayıplarla bozguna uğradılar. Bu baskın tarzı sefer yüzünden I. Darius Atina ve Eretria'yı yakıp yıkmaya yemin etmiştir. Bu sıralarda Atina ve Sparta, Antik Yunanistan'daki en büyük iki kent devletiydi.

<span class="mw-page-title-main">II. Filip</span> Makendonyalı hükümdar

II. Filip, antik Yunan Makedonya Kralı. Rahip Isokrates tarafından Helen birliğini sağlayacak kişi olarak görülüyordu. MÖ 359-336 arasında Makedon krallığını üstlendi. Tahta geçer geçmez ilk iş olarak ülkesini askeri, siyasi ve ekonomik anlamda güçlü bir konuma getirdi, profesyonel ordu kurdu, mancınıklar geliştirdi. Sonraları Bisalt topraklarının madenlerini ele geçirdi. Pydina ve Potidai'yi ele geçirdi. Olympias ile evlenerek nüfuzunu güçlendirdi.

İstmiya Oyunları, Antik Yunanistan´da Korint Kanalı çevresinde her iki yılda bir kutlanan Panhellenik oyunlardır.

Klazomenai, İzmir Körfezi'nin güney sahil şeridi üzerinde, İzmir'in 38 km batısında, Urla belediyesi sınırları içinde bulunan tarihi İyonya kenti. On iki İyonya kenti arasında anılır. Urla'nın doğusunda uzanan sahil şeridi için kullanılan Kilizman ismi, bu antik kentten kaynaklanmaktadır.

Amphictyon, Yunan mitolojisinde, Deukalion ve Pyrrha'nın ikinci oğlu. Aynı zamanda Deucalion ve Pyrrha'nın oğlu olan Hellen'in oğlu olduğu da söylenir. Amphictyon Thermopylae'nin kralıydı ve Atinalı Cranaus'un kızıyla evliydi. Bazı söylentilere göre karısının ismi Atthis olmasına rağmen bu söylentiler Atthis'in bekar bir bakire olarak öldüğü söylentisiyle çakışır. Amphictyon Cranaus'u tahtan indirdi ve kendini Atina'nın kralı ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">Magnesia (Aydın)</span>

Magnesia veya Menderes Magnesia'sı, tarihi İyonya bölgesinde yer almış bir Antik Yunan kenti. Kent kalıntıları günümüzde Aydın ilinin Germencik ilçesinde yer alan Ortaklar-Söke kara yolu üzerinde, Ortaklar'a 4 km mesafede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lisandros</span>

Lisandros M.Ö. 405'te Hellespontos'ta gerçekleşen Aegospotami Savaşı'nda Atinalıları mağlup eden Sparta donanmasına komuta etmiş olan Spartalı amiraldir. Ertesi yıl Atinalıları teslim olmaya zorlayarak Peloponez Savaşı'nı sona erdirmiştir. Bunun ardından Haliartus Savaşı'ndaki ölümüne kadar geçen on yıl boyunca Sparta'nın Yunanistan'a hakimiyetinde önemli rol oynadı.

MÖ 4. yüzyılın Atinalı mimarı Philon, iki önemli eserin planlayıcısı olarak bilinir: Eleusis'teki büyük Gizemler Salonuna on iki Dor sütununun portikosu ve Lycurgus'un yönetimi altında, Atina'da bir cephanelik. Son olarak, bir yazıttan kesin bilgiye sahibiz. E. A. Gardner, "belki de bizim için antik çağın diğer kayıp anıtlarından daha ayrıntılı olarak bilindiğini" gözlemler. Kadırgaların donanımını tutmaktı; ve öylesine tasarlanmıştı ki, tüm içeriği merkezi bir salondan görülebiliyordu ve bu yüzden Atina demokrasisinin denetimine açıktı. Atina cephaneliği ve tapınak binalarının oranları üzerine kitaplar yazdığı biliniyor, ancak bunlar günümüze ulaşmadı.

Alcamenes veya Alcmenes, Alkamenos; Sparta'nın 9. Agiad hanedanı kralı idi. MÖ 740 - MÖ 700 yılları arasında hüküm sürdü.

I. Agesilaus Sparta'nın 6. Agiad hanedanı kralı idi. Atinalı Apollodorus'a göre kırk dört yıl hüküm sürdü ve MÖ 886 yılında öldü. Pausanias, saltanatını kısa, ancak Lycurgus yasalarına uygun şekilde hüküm sürdüğünü bildirir. Onun yerine oğlu Archelaus geçti. Babası Doryssus, torunu ise Teleclus'tur.

Pankration, MÖ 648'de Yunan Olimpiyat Oyunlarında başlayan, çok az kuralı olan, çıplak elle yapılan bir boyun eğme sporuydu. Sporcular, modern karma dövüş sanatlarına benzer şekilde boks ve güreş tekniklerinin yanı sıra, tekme, tutuş, eklem kilitleri ve yerde boğma gibi diğer teknikleri de kullandılar. Terim Yunanca παγκράτιον [paŋkrátion], yani 'gücün tümü', πᾶν (pan) 'hepsi' ve κράτος (kratos) 'kuvvet, kudret, güç' kelimelerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Franhti Mağarası</span>

Franchthi Mağarası veya Frankhthi Mağarası, Yunanistan'ın güneydoğusundaki Argolis'teki Kiladha köyünün karşısında, Argolic Körfezi'ndeki Kiladha Koyu'na bakan bir arkeolojik sit alanıdır.

Aphrodisias, Aphrodisia (Ἀφροδισία) olarak da bilinir, Boeatik Körfezi'nde, antik Lakonya'nın güneyinde bulunan ve Aeneas tarafından kurulduğu söylenen bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Agora (Trakya)</span>

Agora, Cherronesos veya Chersonesos olarak da bilinir, Trakya'da bulunan antik bir Yunan kasabasıydı. Trakya Chersonesos'unun dar boğazının ortasına yakın bir yerde ve Melas Körfezi 'nde bulunan Kardiya'dan çok uzakta değildi.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Duvar (Trakya Hersonesi)</span>

Uzun Duvar veya Agora Duvarı, Antik Çağ'da Trakya Hersonesi'nin en dar kıstağında muhtemelen Agora (Trakya) yakınlarında bulunan bir savunma duvarıydı.