İçeriğe atla

Kardemir

Karabük Demir Çelik Fabrikaları
Menkul değer sembolüBİST:KRDMD
EndüstriDemir ve çelik sanayisi
Kuruluş3 Nisan 1937 (87 yıl önce) (1937-04-03)
Genel merkezi,
Önemli kişilerİsmail Demir (yönetim kurulu başkanı)
Dursunali Yaşacan (genel müdür)
ÜrünEndüstriyel çelik, demiryolu rayı, inşaat demiri, profil çelik, maden direği, köşebent, endüstriyel sac, filmaşin,
Gelirartış 6,07 Milyar (2019)
Net gelirazalış 80,6 Milyon (2019)[1]
Sahibi
Çalışan sayısı4.461 (Aralık 2019)
Web sitesikardemir.com

Karabük Demir-Çelik Fabrikaları veya kısaca Kardemir, Karabük ilinde bulunan demir-çelik fabrikası.[2] Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir'in temelleri 3 Nisan 1937'de Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atılmıştır.

3 Nisan 1937 tarihinden 13 Mayıs 1955 tarihine kadar Sümerbank'a bağlı Demir-Çelik Fabrikaları Müessese Müdürlüğü adı altında çalışmıştır. Müessese, 13 Mayıs 1955'ten sonra bağımsız bir KİT durumuna gelmiş ve Türkiye Demir ve Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü adını almıştır.

21 Haziran 1955 tarihinde Etibank'ın bir müessesesi olan Divriği Demir Madenlerini de bünyesine alan ve Genel Müdürlük olarak faaliyet gösteren Karabük Demir-Çelik Fabrikaları bünyesinde deneyimli montaj elemanları da yetiştirerek Türkiye'de ağır sanayiinin, Erdemir ve İsdemir'in kurulmasına da öncülük etmiştir. 1995 yılında özelleştirilerek Karabük Demir-Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ adını almıştır.

İstanbul Sanayi Odası'nın hazırladığı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi verilerine göre 2022 yılında Türkiye'nin en büyük 28. sanayi kuruluşudur.

2.600.000 ton/yıl düzeyindeki ham çelik üretim kapasitesi ile uluslararası kalite standartlarında demiryolu tekeri, mantarı sertleştirilmiş raylar, yüksek hızlı tren rayları, tramvay rayları, hafif raylı sistemler, kangal, bağlantı elemanları çelikleri, yay çelikleri, 56 mm kalın kangal, yuvarlak çubuk, U-I-H profiller, platina, pik, blum, kütük, nervürlü inşaat çeliği, profil, köşebent, maden direği, kok ve kok yan ürünleri üreten Kardemir; inşaat, madencilik, ulaştırma ve sanayi sektörüne temel girdi sağlamaktadır. 20–56 mm arasında kangal ve 72 metre ray üretiminde bölgenin tek üreticisi konumundadır.

Kuruluşundan itibaren çok sayıdaki endüstriyel tesisin proje, imalat ve montajını gerçekleştiren Kardemir, Türkiye'de “fabrikalar yapan fabrika” olarak tanınır.

Hisselerinin tamamı BİST’de işlem gören Kardemir, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan son "Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu" 2019 raporunda 26. sırada yer almıştır.

Özelleşme sonrası hızla kendisini yenileyen Kardemir, kurduğu yeni Çelikhane Konvertör Sistemi ile çelik üretim prosesini değiştirmiş, modern teknolojisi ile verimlilik ve karlılığını artırmıştır. 2007 yılında devreye alınan yeni Ray ve Profil Haddehanesi ile ürün gamını genişleten ve 72 m boya kadar rayın yanı sıra 550 mm genişliğe kadar ağır profillerin Türkiye ve bölge ülkeler arasındaki tek üreticisi haline gelen Kardemir, bu yatırımla Türkiye'de başlatılan demiryolu seferberliğinde de Devlet Demiryollarımızın stratejik iş ortağı olmuştur. Bu yatırım, aynı zamanda şirketi ihracatçı bir konuma taşımıştır. 2016 yılında devreye alınan ve teknolojik olarak dünyadaki sayılı tesisler arasında bulunan Çubuk ve Kangal Haddehanesi ile katma değeri yüksek çelik üretimi ile makina imalat sanayi, bağlantı elemanları ve savunma sanayisinde önemli bir rol oynamaya başlamıştır.

Sahip olduğu yüksek döküm ve mekanik işleme kapasitesi ile sektöründe Türkiye'nin lider kuruluşları arasında yer alan KARDÖKMAK A.Ş., her cins ve karakterde çelik konstrüksiyon imalatı yapan KARÇEL A.Ş. olmak üzere iki büyük bağlı kuruluşu bulunan Kardemir'in, Sabancı grubu ile çimento sektöründe (Karçimsa A.Ş.), Erdemir Grubu ile madencilik sektöründen (Ermaden A.Ş.) ortaklığı bulunmaktadır.

Çankırı ilinde her türlü konvansiyonel ve yüksek hıza uygun demiryolu makasları üretmek üzere T.C.D.D. Ve Avusturyalı Voest Alpine firması ile 2010 yılında yeni bir ortaklığa imza atan Kardemir, yine 2010 yılında Afken Holding'e bağlı Enbatı Elektrik Üretim AŞ hisselerinin tamamını satın alarak bünyesine katmıştır. Şirketin hâlen Soğanlı çayı üzerinde 22,5 MW kapasiteli Hidroelektrik santrali Projesi devam etmektedir.

50 MW'lık Gaz Yakıtlı Enerji Santrali, 1.200.000 ton kapasiteli Yeni Sürekli Döküm Makinesi ve Filyos Liman Projesi gibi önemli yatırımları bulunan Kardemir'in, Kapasite Artırımı ve Modernizasyon Yatırımları kapsamında sürdürdüğü Yeni Sinter Fabrikası, Üçüncü Hava Ayrıştırma Tesisi, 20.000 m³’lük Yeni Soğutma Kulesi, Gaz Holder gibi yatırımlarını devreye almıştır. Ayrıca 3,5 milyon ton üretim kapasitesine ulaşmak için çelik üretim kapasitesini ve sürekli döküm kapasitesini arttırmıştır. Tamamlanması planlanan son Yüksek Fırın yatırımı ile 2021 yılı sonunda 3,5 milyon ton hedefine ulaşması beklenmektedir.

Kardemir tüm iş süreçlerini 2008 yılından itibaren SAP Kurumsal Kaynak Planlaması sistemi ile yönetmektedir. 2020 yılında başlattığı 2023 Dijital Dönüşüm Projesi ile SAP S4 HANA çalışmalarını sürdürmektedir. 2023 yılında otomasyon sistemlerini de entegre ederek Endüstri 4.0 projesini faaliyete geçirmeyi hedeflemektedir.

Daha önce Karabük Üniversitesi’ne 500 Kişilik kapalı Spor Salonu ve Mühendislik Fakültesi kazandıran Kardemir, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projelerini de aralıksız sürdürmektedir. Şirketin hâlen Karabük Üniversitesi yerleşkesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Demir-Çelik Enstitüsü ve Araştırma Geliştirme Merkezi yatırımları devam etmektedir. 2019 yılında kurduğu Kardemir Bilim, Teknoloji ve Kültür Vakfı ile burs faaliyetlerine 2020 yılında başlamıştır.

Yöre ve bölge ekonomisinin mimarı konumunda olan ve bağlı kuruluşlarla birlikte yaklaşık 5.000 kişiye direk istihdam sağlayan Kardemir, sahip olduğu köklü sanayi kültürü, yetkin insan kaynağı ve kurumsal yönetim tecrübesi ile büyümesini sürdürmekte ve sektörünün lider kuruluşları arasında yer almaktadır. 2019 yılı için oluşturduğu ilk sürdürülebilirlik raporu ile sürdürülebilir bir dünya şirketi olma yolunda hızla ilerlemektedir.

Karabük Demir-Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ortaklık Yapısı

Karabük Demir-Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin %100'ü Borsa İstanbul'da A,B,D grupları olarak işlem görmektedir.Şirket 25 Haziran 2009'da ödenmiş sermayesini 550.000.000 TL'den 878.555.000 TL'ye, 4 Temmuz 2013'te ise 878.555.000 TL'den 1.055.000.000,00 TL'ye çıkarmıştır.

Ortaklar Grubu Sermaye payı (TL) Sermaye oranı (%)
Kardemir A.Ş. ÇalışanlarıA222.386.269,0121,08
Karabük ve Safranbolu Ticaret Odası,Esnaf Odası ÜyeleriB110.562.475,0910,48
Yöre Halkı,Kardemir A.Ş. EmeklileriD722.051.255,9068,44
Toplam1.055.000.000,00100,00

Kardemir Karabük Demir-Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Tarafından Üretilen Ürünler

Dövme Ürünleri

  • Demiryolu Tekeri

Çelikhane Ürünleri

  • Blum
  • Kütük
  • Profil Taslağı

Haddehane Ürünleri

  • Beton Çelik Çubukları (Düz Yuvarlak)
  • Beton Çelik Çubukları (Nervürlü)
  • Çelik NPI Profilleri
  • Çelik NPU Profilleri
  • Eşkenar Köşebentler
  • GI Profil
  • Raylar (Mantarı Sertleştirilmiş)
  • Kütükler
  • Kalın Yuvarlaklar
  • Kangal (Filmaşin)
  • Düz Yuvarlaklar

Kok Ürünleri

  • Kok Üretimleri
  • Amon. Sülfat, Pres Naft., Katran Boya
  • Karbol Yağı, Ham Benzol, Hafif Yağ
  • Ham Katran

Diğer Ürünler

  • Pik Demirler
  • Granüle Curuf
  • Oksijen, Azot ve Argon

Kaynakça

  1. ^ "2019 Faaliyet Raporu" (PDF). kardemir.com. Kardemir. 31 Aralık 2019. 27 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Şubat 2021. 
  2. ^ "KARDEMİR KARABÜK DEMİR ÇELİK SAN. ve TİC.A.Ş." Turkish Steel Producers Association. 28 Kasım 2016. 20 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İç Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin ortasındaki coğrafi bölgesi

İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Türkiye'de gelişmiş bölgeler arasında yer alır. Konumu sebe­biyle bu bölgeye "Orta Anadolu" da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü 151.000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21'ini kaplar. Yüzölçümü bakımından Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur. Aynı zamanda Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak da anımsanır. İç Anadolu Bölgesi'nde toplam 13 il vardır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Ereğli</span> Zonguldakın ilçesi

Karadeniz Ereğli, Zonguldak il sınırları içinde bulunan bir ilçedir. Türkiye'nin kuzeyinde, Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer almaktadır. Yüzölçümü 782 km²'dir. İlçeye bağlı 3 belde ve 93 köy vardır. İlçenin ana geçim kaynağı madencilik ve demir-çelik sanayisidir.

<span class="mw-page-title-main">İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.</span>

İskenderun Demir ve Çelik A.Ş., Türkiye’nin en büyük demir-çelik işletmesidir. Hatay’ın Payas ilçesinde 16.757.238 m² alan üzerine kurulmuştur. İsdemir; Türkiye’nin kuruluş tarihi itibarı ile üçüncü, uzun mamul üretimi açısından ise en büyük entegre tesisidir. İsdemir, 2008 yılında devreye aldığı 3,5 milyon ton/yıl sıcak haddeleme kapasitesi ile de Türkiye'nin uzun ve yassı ürün üreten tek entegre tesisidir. {Https://www.isdemir.com.tr/kurumsal/ 11 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.}

Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii Anonim Şirketi (TÜDEMSAŞ), 1939 yılında Sivas'ta kurulmuş, esas işi yük vagonu üretimi ve tamiri olan TCDD'ye bağlı bir şirkettir. Sivas şehir merkezinde bulunan TÜDEMSAŞ, içerisinde 4 fabrikasının bulunduğu büyük bir kampüsü vardır; vagon üretim, vagon onarım, talaşlı imalat ve dökümhane.

PETKİM, Türkiye Petrolleri tarafından 1965 yılında İzmir'de kurulan ve 2008'de özelleştirilerek SOCAR'a devredilen petrokimya şirketi. Etilen, benzen, polipropilen gibi petrokimya türevlerini üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Çimento</span> Türk Çimento Şirketi

Adana Çimento 1954 yılında 5.000.000 TL sermaye ile kurulmuştur. 1957 yılında ise 150.000 Ton/Yıl klinker kapasitesi ile üretime başlamıştır. 2004 yılı itibarıyla toplam klinker üretim kapasitesi 2.293.500 Ton/Yıl, toplam çimento üretim kapasitesi ise 4.094.640 Ton/Yıl'dır.

Hyundai Grubu, Güney Kore'de 1947 yılında Chung Ju-Yung tarafından kurulan şirketler grubudur. İlk Hyundai firması inşaat şirketi olarak kurulmuştur. Hyundai, aralarında inşaat müteahhitliği, otomobil, gemi yapımı, sigortacılık, elektronik, lojistik de bulunan pek çok alanda etkinlik göstermektedir. Hyundai'nin tüm dünyadaki en iyi bilinen markası otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ve dünyadaki 5. büyük otomobil üreticisi olan Hyundai Motor Şirketi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Erdemir</span> Şirket

Erdemir, 1960'ta devlet tarafından Karadeniz Ereğli'de kurulan ve 2006'da özelleştirilerek OYAK'a devredilen demir ve çelik fabrikası.

<span class="mw-page-title-main">Stoke-on-Trent</span>

Stoke-on-Trent, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Batı Midlands bölgesinde ve törensel Staffordshire kontluğunda bulunan ama 1997'den itibaren Tek-Seviyeli Yerel İdare olarak idare edilen ve 1925'te krallık beratı ile şehir olma statüsü de kazanan bir yerleşke ve idare merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Terni</span> İtalyanın Umbria bölgesinde, Terni iline bağlı ilçe (komün)

Terni, İtalya'nın merkezinde Umbria bölgesinin ve aynı adlı Terni ilinin merkezi olan bir komündür.

<span class="mw-page-title-main">Şişecam</span> Şirket

Şişecam veya resmi adıyla Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş., cam alanında faaliyet gösteren Türkiye merkezli şirketler grubu.

<span class="mw-page-title-main">Kale (şirket)</span>

Kale Holding, Türkiye’de kurulan ve uluslararası alanda faaliyet gösteren holding kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Blaenavon</span>

Blaenavon Galler Ülkesi güney-doğusunda bulunan Torfaen "kontluk beldesi "ne dahil bir küçük köy. Pontypool kentinin kuzeyinde bulunan köy Afon Llwyd Irmağı'nın kaynağı yakınındadır. Koyun nüfusu 6.349 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Bolu Çimento</span> Türk çimento şirketi

Bolu Çimento 1968 yılında 500.000 TL sermaye ile kurulmuştur. 1 Haziran 1974 yılında ise üretime başlamıştır. Bolu Çimento'nun yıllık klinker üretim kapasitesi 1,5 milyon ton, çimento üretme kapasitesi 4 milyon ton'dur.

Yataş ya da eski adıyla Süntaş A.Ş. 1976 yılında kurulan bir yapay sünger ve mobilya üretim firmasıdır. Sünger, yatak, baza, baza başlığı, koltuk, modüler mobilyalar, ev tekstili gibi birçok ev ürününün imalatını ve satışını gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sanayi</span> Türkiye ekonomisinin sektörlerinden biri

Türkiye'de sanayi günümüzde GSYİH'nın %27'sini, ihracatın yaklaşık %93'ünü oluşturmaktadır. Sanayinin Osmanlı'nın son zamanlarında temelleri atılmış, bu günlere kadar gelişerek devam etmiştir.

Aliağa Limanı, İzmir ili, Aliağa ilçesi sınırlarında Çandarlı Körfezi içinde yer alan limandır. On iki sanayi tesisine ait otuz altı iskele bulunur. Toplam iskele uzunluğu 8.849 m, kapasitesi 9.999 gemi/yıl'dır. Limanda en fazla yüke sahip firmalar; TÜPRAŞ, PETKİM ve HABAŞ'tır. Nemport, Socar ve TCE EGE konteyner terminalleri bulunmaktadır.

Eti Alüminyum veya Eti Alüminyum A.Ş., 1973 yılında Konya ilinin Seydişehir ilçesinde kurulan madencilik şirketidir. Eti Alüminyum, özelleştirme kapsamında 2005 yılında Cengiz Holding bünyesine katılmış olup, faaliyetlerine katma değerli ve çevreye duyarlı üretime yönelik artan yatırımları ile devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Tosyalı</span>

Fuat Tosyalı, Türk iş insanı ve demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren Tosyalı Holding'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Tosyalı ayrıca Türkiye'nin köklü ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC'nin de 2021 yılından beri yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır.

Karabük Kardemir Demir Çelik Müzesi, Türkiye'nin Karabük kentinde bulunan bir demir çelik müzesidir. Müze, 14 Haziran 1984 tarihinde Kardemir tarafından kuruldu.