İçeriğe atla

Karaçuka

Karaçuka, bir fal. Bir kişinin mali durumu, işi olsun ya da olmasın, Karaçukha'nın faaliyetleriyle koordine edilmiştir. İnanışa göre, bir kişinin işi, Karaçukası uyanıksa iyi gider. Karaçuka'ya dikkat etmek için ona bir isim verilmelidir, bu sayede hatırlanabilir. Bu nedenle Azerbaycan'ın birçok bölgesinde Karaçuka için Yasin okunur ve yemek pişirilirken Karaçuka adına yemeğe tuz atılır. Tatlı, Karaçuka adına kapıya gelen fakir ailelere dağıtılır. İnanışlara göre Karaçuka'yı kurtarmayı reddetmek günahtır.[1]

Metinlerde Karaçuka her zaman evdedir. Çatıda yatarken ve eve girerken insanların Karaçuka'yı selamlaması gerektiği belirtilmektedir. Karaçuka'nın evi terk etmesi, ailenin servetinin kapatılması anlamına gelmektedir.

Karaçuka adı Azerbaycan'ın Karabağ, Salyan-Neftçala, Lenkeran-Masallı, Mugan bölgelerinde kullanılmaktadır ve bu karakter Şeki-Zagatala bölgesinde Nahş olarak bilinmektedir. İşlevsel açıdan bakıldığında, bu karakterler birbirine benzerdir, ancak görünümlerinden farklıdır. Yani KIaraç genellikle omzunda kara delik olan bir adama benzeyen bir insan olarak tanımlanır. Şahsa Karaçuka denmesinin sebebi burada geliyor. Sürüyü koruyan deniz feneri, kuşları beslemesine izin vermez ve hırsızların sürüden koyun çalmasına izin vermez, geceleri uyandığında yangının yayılmasını önler, evin yalpalamasına neden olur. Modelin dışa dönük işaretlerinin net bir açıklaması yoktur. Karaçuka genellikle insanların dışında var olur ve nakışlarınız diğerlerinin içinde ve dışında bazı metinlerde yazılıdır. Örneğin Bakht ve Nakhsh'ın tartışmasıyla ilgili peri masalında Nakhsh, bir adamın içinde tarif edilir. Bir kişinin vücuduna işlendiğinde işi iyi gider ve bedenini terk ettiğinde başarısızlıklar başlar. Ruhun insan vücudundaki varlığı, arkaik mitolojik tasavvurlarda mevcuttur. Birinin kaderi olan altı tür şaman inancı vardır.[2]

Araştırmacılara göre Karaçuka, Nahçıya efsaneleri Azerbaycan ortamında ortaya çıkmış ve bu karakterlerin arkaik isimleri Güney Sibirya Türk halkları arasında korunmuştur. Trouble, Milk, Yula olarak bilinen bu mitolojik karakter, insanın az sayıdaki ruhundan biridir. Mümin gibidir ve vücuttan çıkabilir. Bu mitolojik kişiliğin Goyche, Borchali ve Gazakh bölgeleri (A.Asgar) için tipik olan "güvercin" veya "sürüklenme"nin alkış ve küstahlığındaki adıdır.

Karaçuka hakkındaki hayal gücü farklı şiirsel biçimlerde bulunur. Bu metinlerin büyük çoğunluğu mitolojik geleneklerdir. Çarpık efsaneler olarak kabul edilen bu tür efsaneler, tanıkların dili veya tanıdıkları birinin başına gelen olay gibi yakın geçmişte de ortaya çıkar. Masallarda Karaçuka, büyüleyici bir yaratık olarak hareket eder. "Bir Kutsama Bulmak", "Kutsama Çatışması", "Şanslı Adam" ve "Yanlış Falcine" gibi birçok nesne, Karaçuka kavramlarına dayanmaktadır. Ayrıc Karaçuka'nın hayal gücünde inançlar ve diğer türler de görülebilir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Bəydili (Məmmədov) C. Türk mifoloji sözlüyü. Bakı (Azerice). “Elm”. 2003. 
  2. ^ Əsgər Ə. Ön söz / Azərbaycan folkloru antologiyası, XII kitab (Zəngəzur folkloru), Bakı (Azerice). “Səda” nəşriyyatı. 2005. 
  3. ^ Qarabağ: folklor da bir tarixdir, IX kitab (Beyləqan, İmişli, Tərtər, Bərdə və Cəbrayıl rayonlarından toplanmış folklor örnəkləri). Bakı (Azerice). “Elm və təhsil”. 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Mitoloji, mit veya söylen bilimi belirli bir din veya kültürdeki insanlık ile evrenin yaratılış ve doğasını, geleneklere özgü inanç ve uygulamaların sebebini açıklamaya yönelik söylencelerin tümü. Mit (söylen) sözcüğü gerçekte doğru olmayan bir hikâye veya anlatı için tercih edilir ve çoğunlukla bir yanlışlık, doğru olmayan unsur vurgusu barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Vampir</span> insanların kanını emdiğine inanılan yaratık

Vampir, günbatımı ile şafak arasında dirilerek mezarından çıktığına, insanlara saldırıp kanlarını emdiğine inanılan mitolojik bir varlıktır.

Abdal, Türk tasavvufunun daha radikal formlarında karşılaşılan en üst mânevî mertebenin bir adıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsis</span>

İsis, Osiris'in, Seth ve Nephthys'in kardeşidir, Nut ve Geb'in kızları ve çocuk Horus'un annesidir. Bazı kaynaklara göre Anubis de İsis ile Osiris'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Dev</span> doğaüstü, mitolojik yaratık

Dev, birçok farklı kültürün efsane, folklor, mitoloji ve masallarında yer alan bir doğaüstü yaratık.

<span class="mw-page-title-main">Tufan</span>

Tufan, birçok yerel efsaneye ve kutsal kitaplara göre Tanrı tarafından bir kavmi, milleti ya da tüm insanları cezalandırmak amacıyla gönderildiğine inanılan büyük felaket. Tufanın detayları farklı kültürlerde farklılıklar arz etmekle beraber en çok bilinen şekli Nuh Tufanı'dır.

Yek, Türk ve Altay halk inancında İblis. Yeg veya Yiğ olarak da bilinir. İnsanoğlunu yoldan çıkaran ve kötülüğün simgesi olan varlık. Tanrı'ya isyan etmiştir. Kısa boylu ve güçlü bir varlıktır. Alemin karanlık güçlerini temsil eder. Yerin altında yaşar. Yaka adlı kötü ruh ile de bağlantılıdır. Çak denilen yine Şeytan anlamını içeren sözcük ile de ilişkili görünmektedir. ayrıca bu sözcükle bağlantılı hastalık adları vardır. Yiğ verem, Yiğnik ise dizanteri demektir. Bulgar kültüründe Yaga adlı bir cadı figürü vardır. 'Kötü ruh, şeytanın yarattığı hastalık, zarar verme' gibi anlamları da vardır. Başka sözlüklerde 'ig' ve 'iklig' biçiminde geçen ve hastalık anlamı da bulunur. Maniheizm'de yine şeytan anlamında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Keloğlan</span> Türk ve Altay mitolojisi ve kültüründe adı geçen saçsız masal kahramanı

Keloğlan, özellikle Türk ve Altay mitolojisinde, masal, fıkra ve benzer halk anlatılarında adı geçen saçsız masal kahramanıdır.

Meçkey ; Türk, Anadolu ve Altay halk inanışında, batı dillerindeki karşılığı ile birebir örtüşen bir anlamla vampir demektir. Meçik de denir. Türk halk kültüründe ve halk inancında kendine özgü bir vampir türüdür. Bazı yönleri bütünüyle Türk kültürüne özgü olsa da Batı toplumlarının inanışlarına çok benzeyen bazı özellikleri de mevcuttur. Örneğin tıpkı Nosferatu'da olduğu gibi, "tağun" hastalığı taşıdığına inanılır. İnsanların kanını emer, içlerinde büyür. Ölüm saçan kambur bir yaşlı kadın şeklinde düşünülür. Sözcük, biçmek (kesmek) fiili ile alakalıdır. Meç Moğolcada maymun, Mes ise silah demektir. Türklerde masal ve söylencelerde maymuna benzer varlıklara sıklıkla rastlanır.

Slav mitolojisi, Slavların Hristiyanlığı kabul etmelerinden önce inandıkları çok tanrılı dinin mitolojisidir. Din, Ön Hint-Avrupa dinleriyle bağlantısı olan pek çok dinle ortak özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sabir Rüstemhanlı</span>

Sabir Rüstemhanlı –Vatandaş Dayanışması Partisinin genel başkanı, Azerbaycanın halk şairi, 6 dönem Azerbaycan milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan folkloru</span>

Azerbaycan folkloru, Azerbaycan halkının yüzyıllar boyunca gelişen halk geleneğidir. Azerbaycan folkloru, geniş bir anlatı koleksiyonunda ve üstü kapalı olarak vazo boyama ve adak hediyeleri gibi temsili sanatlarda somutlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda mitolojisi</span>

Benelüks Folkloru, genellikle sadece Hollanda folkloru olarak anılır, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg halkının destanlarını, efsanelerini, masallarını ve sözlü geleneklerini içerir. Geleneksel olarak bu folklor Hollandaca yazılır veya konuşulur.

<i>Ala</i> (demon) mitolojik yaratık

Ala veya hala ; Bulgar, Makedon ve Sırp folkloründe yer alan mitolojik bir kadın yaratıktır. Ale, asıl amacı dolu yağdıran fırtına bulutlarını mahsulleri yok etmek ya da yağmalamak ve ele geçirmek için tarlalara, üzüm bağlarına veya meyve bahçelerine yönlendirmek olan kötü hava demonları olarak kabul edilir. Son derece obur olan ale, özellikle çocukları yemeyi sever fakat açgözlülükleri Dünya ile sınırlı değildir. Bazen Güneş veya Ay'ı yemeye çalıştıklarına, tutulmalara neden olduklarına ve başarılı olmaları halinde dünyanın sonu anlamına geleceğine inanılır. İnsanlar bir ala ile karşılaştığında zihinsel veya fiziksel sağlıkları ve hatta yaşamları tehlike altına girer fakat kendisine saygı ve güvenle yaklaşıldığında lütfu kazanılabilir. Bir ala ile iyi bir ilişki içinde olmak çok faydalıdır çünkü en sevdiklerini zenginleştirir ve zor zamanlarda bu kişilerin hayatlarını kurtarır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar folkloru</span>

Kırım Tatar folkloru Kırım Tatarlarının, milli kültürün ayrılmaz bir parçası olan söz sanatlarını, halk geleneklerini ve Kırım Tatar dilini içeren bir kavramdır.

Azerbaycan mitolojisi, Azerbaycan halkının tarihi köklerini, orijinal dünya görüşlerini, ilkel yaşam biçimlerini, kadim geleneklerini ve manevi hayatlarının başlangıcını şarkılarla,manilerle,şiirlerle tasvir etme yaratıcılığıdır. Azerbaycan mitolojisi, siyasi ve sosyal faaliyet alanının bütününde hala bir gizemdir. Folklor açısından bütünüyle araştırılmamıştır. Türk mitolojisinin bir türüdür.

Azmanlar, Mitolojik Azerbaycan metinlerinde yer alan dev yaratıklardır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Cabbar Memmedzade</span>

Mirza Cabbar Mirza Abbas oğlu Memmedzade Azerbaycanlı eğitimci ve pedagogdu Pedagojik bilimler doktoru ve profesör (1937) olmuştur. Ermenistan Cumhuriyeti Parlamentosu'nun I. dönem milletvekili olmuştur. Mirza Abbas Mahammadzade'nin oğlu ve Celal Mammadov'un babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Tebrizli</span>

Ali Tebrizli, şair, yazar ve yayıncı. "Atropat" yayınevini kurdu. Bu yayınevinde "Aliağa Vahidin Külliyati", "Azerbaycan Şarkıları ve Bayatıları", "Köroğlu" destanı, "Azerbaycan klasik edebiyatından şiir derlemeleri", "Fuzuli Divanı", "Salman Mümtaz'ın şiirleri" gibi kitapları hazırlayıp yayınladı.

Hamid Memmedzadeh Azerbaycanlı yazar, edebiyat eleştirmeni.