İçeriğe atla

Karayolu

Karayolu karadaki herhangi bir kamu, özel veya diğer türlü yoldur. Anayollar için kullanılır, ancak aynı zamanda diğer kamuya açık yolları ve yol türleri'ni de içerir.[1] Terim, işlevsel olarak ilgili yapısal elemanlar ve yapay mühendislik yapılarından (köprüler, üst geçitler, tüneller, otoparklar) oluşan bir kompleksi içerir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">D 100</span> Türkiyede bir devlet karayolu

D.100 ya da halk arasındaki adıyla E5, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur. Yol, Bulgaristan sınır kapısı Kapıkule'den başlayıp, Türkiye'yi batıdan doğuya boydan boya geçtikten sonra, İran sınır kapısı Gürbulak'ta sona eren ana yollardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">D 400</span> Türkiyede bir devlet karayolu

D.400, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Tüneli</span> İstanbul Boğazında karayolu tüneli

Avrasya tüneli ya da İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii güzergâhında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkân sağlayan karayolu tünelidir. Toplam güzergâh tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Kumkapı ile Koşuyolu arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 5 dakikaya kadar indirilmesi hedeflenmiştir.

Samsun Yolu, Ankara Akköprü'de Et Balık Kavşağı'ndan başlamaktadır. Mamak'a kadar Turgut Özal Bulvarı, Mamak'ta 19 Mayıs Bulvarı adını alan yol Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) yol ağından itibaren Samsun Devlet Karayolu olarak adlandırılmaktadır. Samsun Yolu, devamı olan Konya Yolu'yla birlikte Ankara şehiriçi ulaşımında mini çevre yolu görevi görmekte ve önemli bir trafik yükü taşımaktadır. Elmadağ, Samsun, Kırıkkale, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Kayseri ve Sivas'a gidenler bu yolu kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E84</span>

Avrupa E-yolu E84 veya D 110 Karayolu, Avrupa E-yolları ağının Türkiye'de bulunan bir parçası. İpsala yakınlarında, Yunanistan sınırından başlayıp, Silivri'de bitmektedir. Doğu-batı referanslı olarak 163 km uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Tramvay</span> raylar üzerinde hareket eden elektrikli toplu taşıma aracı

Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler. Tramvay hattı tramvay veya hafif raylı sistemlerde kullanılır. Tramvay hattı, aracın çeşitli çalışma ortamlarına uyum sağlamak için farklı ray profili'ne sahip olabilir. Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır. At veya petrol ile çalışan tramvaylar da vardır. Tramvayların çift katlı tramvay, tramvay-tren, lastik tekerlekli tramvay, alçak tabanlı tramvay gibi türleri bulunmakdadır.

<span class="mw-page-title-main">D 230</span> Edremit ile Eskişehir arasında devlet yolu

D.230, Türkiye'nin batısında bulunan bir devlet yoludur.

D.815, Türkiye'de bulunan bir devlet yoludur.

D.965, Türkiye'nin doğusunda bulunan bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">D 340</span> Konya, Seydişehirde başlayıp Mersin, Mut yakınlarında sona eren devlet yolu

D.340, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">D 350</span> Seydikemer ile Antalya ve Bozkır ile Ereğli arasında devlet yolu

D.350, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">D 380</span> Mardin ile Cizre arasında devlet yolu

D.380, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">D 410</span> Hassa ile Kilis arasında devlet yolu

D.410, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur.

D.535 Türkiye'de Trakya'da bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya'nın belediyeleri</span>

Finlandiya'nın belediyeleri, Finlandiya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, Finlandiya'daki yerel yönetim düzeyini temsil eder ve ülkenin kendi kendini yöneten temel idari birimleridir. Nüfusu yüksek olan bazı belediyeler şehir olarak adlandırılmakta olup tüm belediyeler eşit statüdedir.

İl yolları, devlet yolları ve uluslararası yollar dışında kalan yollardır. Karayolları Genel Müdürlüğü desteğiyle, İl yerel yönetimleri tarafından yapılır.

İl yolları, köy yolları, devlet yolları ve uluslararası yollar dışında kalan yollardır. Karayolları Genel Müdürlüğü desteğiyle, İl yerel yönetimleri tarafından yapılır.

İl yolları, devlet yolları ve uluslararası yollar dışında kalan yollardır. Karayolları Genel Müdürlüğü desteğiyle, İl yerel yönetimleri tarafından yapılır.

İl yolları, devlet yolları ve uluslararası yollar dışında kalan yollardır. Karayolları Genel Müdürlüğü desteğiyle, İl yerel yönetimleri tarafından yapılır.

İl yolları, devlet yolları ve uluslararası yollar dışında kalan yollardır. Karayolları Genel Müdürlüğü desteğiyle, İl yerel yönetimleri tarafından yapılır.