İçeriğe atla

Karayazı Ovası (Azerbaycan)

Karayazı Ovası veya Karayazı Çölü, Azerbaycan'ın Kazah rayonnda Kazangöl Ovası ile Kura Nehri arasında yer alan bir ovadır.[1]

Genel bilgi

İsmin kökeni

Karayazı ovasının adı eski Türkçede "çöl, geniş ova" anlamına gelen "yazı" ile Azerbaycan dilinden "kara" kelimelerinin birleşiminden türemiştir. Azerbaycan topraklarında "yazı" parçacıklı yer adları yaygındır. Örneğin: Agyazı, Agcayazı ve diğerleri.

Coğrafya

Yüzölçümü 421 km² olup, batıda Gürcistan Cumhuriyeti topraklarına kadar devam etmektedir. Karayazı Ovası batıda geniş (12–16 km), doğuda giderek daralır (1–2 km) ve Kura Nehri ile Ortagaş-Kuyrugençi hattı arasına kama şeklinde girer. Kuzey-doğu eğimli kesiminde vadiler ve gobolar bulunuyor.[1]

Buradaki yeraltı sular çok derin değil. Siyah su kaynakları şeklinde görünürler. Bu sular yüksek debiye sahiptir ve çiftliğin belirli alanlarında (tarım, büyükbaş hayvancılık) kullanılabilir. Kahverengi topraklarında ağırlıklı olarak gelişmiş kuru tarla bitkileri (tahıllar, çeşitli otlar ve pelin oluşumları) yetişir. Kura Nehri kıyısında tugai ormanları, 2–6 km genişliğinde nemli alüvyon-tugai ve alüvyon-çayır toprakları üzerine yayılmıştır. Suni sulama sonucunda Karayazı Ovası'nda tahılcılık, pamukçuluk, bahçecilik ve bostancılık çok gelişmiştir. Karayazı ovasında iki ayrı bucak vardır: Karayazı ve Kürsahili tugai ormanları bucakları ayrılmıştır.[2][3]

İklimi

Karayazı ovasının iklimi kuru subtropikal olup, yazları sıcak, kışları ılımandır. Yıllık ortalama sıcaklık 9–120 °C'dir. Ortalama yıllık yağış 350–400 mm'dir, özellikle ilkbahar ve sonbaharda.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b  ASEAN
  2. ^ M. A. Müseyibov, M. Ə. Süleymanov Ceyrançöl alçaq dağlığının təbii landşaftı Bakı 1975
  3. ^ Coğrafiya və təbii resurslar jurnalı № 2, Bakı 2015

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Küçük Menderes</span> Türkiyede bir nehir

Küçük Menderes, Ege yöresinde Bozdağlar'dan doğan bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Ova</span> düz coğrafi alan

Coğrafyada, ova genellikle alçak bölgelerde bulunan ama yanlış bilinenin aksine bazen yükseklerde de bulunabilen, akarsu alüvyonlarının oluşturduğu birikimli, düz bir arazi alanıdır. Ovalar vadiler boyunca veya dağların eteklerinde, kıyı ovaları ve yaylalar veya yayla ovaları olarak ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Ovası</span>

Adapazarı Ovası, Sakarya ilinin en büyük ovasıdır. Sakarya Irmağı'nın tektonik çöküntüyü alüvyonlarla doldurması ile oluşmuş tektonik bir ovadır. Adapazarı, Akyazı ve Hendek ilçelerinin bir kısmını kapsamaktadır. Bir diğer adı da Akova'dır. Aşağı Sakarya havzasında Sapanca Gölü ile Adapazarı'nın doğusunda yer alır. Doğuda Keremali Dağı'nın eteklerine dek uzanan Akova, Marmara Bölgesinin kuzeydoğusunda, Karadeniz Bölgesi sınırı içerisinde yer almaktadır. Coğrafi konumuyla Karadeniz Bölgesinin ve İç Anadolu Bölgesinin Marmara Bölgesine açılan kapısı durumunda bulunan ova, gelişmiş karayolu bağlantıları ve demiryolu ile önemli bir ulaşım ağı üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Harran Ovası</span> Harranda bir ova

Harran Ovası, Şanlıurfa şehrinin güneydoğusundan başlayıp Suriye sınırına kadar uzanan bir bölgedir. Ova'da yer alan tarihi Harran ilçe merkezi Şanlıurfa'ya 46 kilometre uzaklıktadır. Toprağı çok verimli olan ovalardan biridir. Aynı zamanda geçmişten günümüze arkeolojik kalıntıların kaldığı ovalardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Iğdır Ovası</span> Ermenistan ve Türkiyede bir ova

Iğdır Ovası Iğdır ilinde bulunan Aras Nehri boyunca yer alan tektonik kökenli bir çöküntü ovasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Po Ovası</span>

Po Ovası, İtalya'nın kuzeyinde yer alan geniş ve verimli ovadır. Alp dağlarından doğan nehirlerin taşıdığı alüvyonların sedimentasyonu sonucu üçüncü zamanda oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dalaman Ovası</span>

Dalaman Ovası, Dalaman Çayı'nın uzun yıllar boyunca biriktirdiği alüvyonların oluşturduğu çok geniş bir alana yayılan, Türkiye'nin en yüksek verim alınabilen tarım alanlarındandır.

Kazova, Tokat il merkezinin batısından başlayıp Turhal ve Zile ovalarına doğru giderek genişleyen ve doğu-batı yönünde uzanan bir çöküntü ovasıdır. Karadeniz'in 115 km güneyinde yer almaktadır. Kazova'nın denizden yüksekliği ortalama 550 m civarındadır. Yaklaşık 30.000 hektarlık arazisiyle Tokat'ın en büyük ovasıdır. Kuzeyinde Yaylacık Dağları, güneyinde ise Deveci Dağlarının Kuzey uzantısı olan Akdağlar yer almaktadır. Kazova'nın doğu-batı yönünde uzunluğu yaklaşık 50 km, kuzey-güney yönünde genişliği ise 10 km civarındadır; fakat bu genişlik ovanın doğusunda yer alan Tokat civarında yaklaşık 1 km'ye kadar düşmektedir.

Mugan ya da Mugan Ovası, Hazar Denizi'nin batısında ve Aras Nehri'nin güneyinde yer alan ova.

İnegöl Ovası, Marmara Bölgesi, Bursa ilinde, merkezinde İnegöl ilçesinin yerleştiği ova.

Küçük Menderes Ovası, Ege Bölgesi'nde, İzmir ili topraklarında, Aydın Dağları ve Bozdağlar arasında oluşmuş, içinden Küçük Menderes Nehri'nin aktığı tektonik ova.

Sandıklı Ovası, Ege Bölgesi'nde, Afyonkarahisar ilininnde, kuzeybatı yamacında Sandıklı ilçesinin bulunduğu tektonik ovadır.

Muş Ovası, Doğu Anadolu Bölgesinde Yukarı Murat-Van Bölümü içerisinde yer alan tektonik ova. 80 km uzunluk, 30 km genişliğindeki ova 1650 km²'dir. Ovayı güneyden Haçreş dağları, kuzeyden Şerafettin Dağları ve uzantıları çevirir. ova Türkiye'nin büyük ovalarındandır.

Pasinler Ovası, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum-Kars bölümünde yer alan tektonik ova. Kuzey ve güney Anadolu dağlarının, Doğu Anadolu'da birbirlerine en çok yaklaştıkları mevkide bulunur. Batıda, Erzurum Ovasından volkanik Deveboynu Eşiği ile ayrılır. Doğuda, Çobandede köprüsü yakınlarında Bingöl ve Hasankale çaylarının birleştiği yere kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Düziçi Ovası</span>

Düziçi Ovası, Osmaniye Düziçi ilçesin içinde yer aldığı, Nur Dağları (Amanoslar) ile Aslantaş Barajı arasında kalan ova. Ova Sabun Çayı'nın havzasının aşağı çığırını oluşturur. Daire şekilli ovanın alanı 90 km2 olup, genişlik kuzeyde 16 km, batıda 14 km, doğuda 10 km’dir.

Kolhis Ovası, Gürcistan'ın batı kesiminde yer alan bir ovadır.

Ağzıbir, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Ağdaş ilçesinin idari bölge biriminde bir köy. Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi'nin 5 Ekim 1999 tarih ve 708-IQ sayılı kararı ile Ağdaş ilçesine bağlı Ağzibir köyü, Pireze Köyü idari-bölge biriminden ayrılmış ve bu köyle birlikte Ağzibir köyü idari-arazi birimi oluşturulmuştur. 1

<span class="mw-page-title-main">Orta Yakut Ovası</span>

Orta Yakut Ovası veya Orta Yakut Ovaları, ayrıca Orta Yakut Düzlükleri veya Vilyuy Ovası olarak da bilinir, Sibirya, Rusya'da yer alan alçak rakımlı bir alüvyon ovasıdır.

Yana-İndigirka Ovası, Rusya'da, kuzey Sibirya'daki Uzak Doğu Federal Bölgesi'nde bulunan, bulunan büyük, alçak rakımlı bir alüvyon ovasıdır.

Yazı ovası Azerbaycan'ın Kubadlı rayonunda Bazarçay ve Hekeri nehirleri arasında yer alan bir ovadır. Ermeni işgalinden önce bölgede hayvancılık, buğday, tütün ve üzüm yetiştiriciliği yaygındı.